ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 24/6 η μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στα λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που οργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Την 1η μέρα, Σάββατο 24/6, θα πραγματοποιηθούν η πανελλαδική συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και η μεγάλη διαδήλωση στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί με συναυλία σε χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 25/6, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Μέχρι στιγμής 101 συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μας, μεταξύ των οποίων 11 Ομοσπονδίες και 8 Εργατικά Κέντρα, έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και προετοιμάζονται για τη μεγάλη κινητοποίηση, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να δηλώσουν συμμετοχή, να ενισχύσουν την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.

Κλιμάκωση της δραστηριότητας των τελευταίων δύο μηνών

Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνθηκε και χτες, με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οπως υπογράμμισε στην εισηγητική ομιλία ο Γιώργος Πέρρος, το Διήμερο και η πανελλαδική κινητοποίηση στο πλαίσιό του αποτελούν την κορύφωση μιας πλατιάς δίμηνης δραστηριότητας του ΠΑΜΕ, κάτω από το σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Παράλληλα, στάθηκε στη συμμετοχή που ήδη καταγράφεται από άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό διήμερο έχουν δηλώσει συμμετοχή η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), συνδικάτα και συνδικαλιστές από Τουρκία, Σερβία, Συρία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Ιταλία, Κύπρο, ενώ μηνύματα έχουν στείλει μέχρι στιγμής συνδικάτα από Βοσνία, Κύπρο, η Ομοσπονδία Λογιστών της Παλαιστίνης, η Ομοσπονδία εργαζομένων Ιράκ και ομάδα συνδικαλιστών από τις ΗΠΑ.

Αναδεικνύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου, ο Γ. Πέρρος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η βαρβαρότητα της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής είναι η μία όψη της ταξικής πολιτικής για να πετύχουν οι πλουτοκράτες, που γέννησαν την κρίση, την ανάπτυξη των κερδών τους, την επέκταση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων, για να κερδίσουν στην κούρσα με τους ανταγωνιστές τους. Η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής είναι η επιχείρηση γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή που όλο και περισσότερο μοιάζει με το μάτι του κυκλώνα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου παίρνει συνεχή και άγρια μέτρα εις βάρος του εργαζόμενου λαού, πανηγυρίζει για τις νέες δόσεις που παίρνει η χώρα. Την ίδια στιγμή που η χώρα παίρνει αιματοβαμμένη δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ που στηρίζεται στο σφαγιασμό μισθών - συντάξεων - δικαιωμάτων, δίνει πίσω στους, κυριολεκτικά, σφαγείς των λαών κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε, «δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας! Οπου πηγαίνει σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή. Βάζει τους λαούς τον ένα ενάντια στον άλλο. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Συνεπώς, η συμμετοχή της χώρας σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες κάθε άλλο παρά ωφέλιμη είναι για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα σύνορα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που σε συνθήκες, ιδιαίτερα, οικονομικής κρίσης πληρώνει και πανάκριβα αυτήν τη συμμετοχή».

Συζητάμε με τους εργαζόμενους για το ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση

Αναφερόμενος και στην πρόσφατη ιστορική πείρα, ο Γ. Πέρρος υπενθύμισε: «Συμπληρώνονται δυο δεκαετίες από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την πρώτη αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα Βαλκάνια έχουμε ζήσει την εμπειρία του αιματηρού και καταστροφικού διαμελισμού κρατών με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Και πρόσθεσε: «Η κατάσταση τόσο στην περιοχή όσο και γενικότερα μυρίζει μπαρούτι. Η εμπλοκή μεγάλων χωρών για την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, η όξυνση των αντίστοιχων ανταγωνισμών βάζουν "φωτιά" στην περιοχή μας (...) Η κυβέρνηση της χώρας μας, εκπροσωπώντας τις επιδιώξεις και τους στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, εμπλέκει ακόμα πιο ενεργά το λαό μας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Μάλιστα, αυτούς τους σκληρούς ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο της αγοράς Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου, τους εμφανίζει ως "ευκαιρία"».

Εκανε ακόμα ειδική αναφορά στο ρόλο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, υπογράμμισε: «Απευθυνόμαστε στους εργάτες, στους ανέργους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους σε όλη τη χώρα, όχι για να τους καθησυχάσουμε, όπως κάνουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά για να συζητήσουμε μαζί τους γι' αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, εξελίξεις που "μυρίζουν μπαρούτι". Να συζητήσουμε για το ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση, η απάντηση της εργατικής τάξης, του λαού, από τη σκοπιά των δικών μας συμφερόντων.

Ποια είναι η ανάγκη για την ελληνική κάλυψη στην ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία; Ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Σε τι μας βοηθά; Είναι παράγοντας σταθερότητας;

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους εργαζόμενους άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Αντίθετα, μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς φτώχεια και πολέμους, χωρίς αφεντικά, χωρίς εκμετάλλευση. Δεν μπαίνουμε κάτω από την ξένη, εχθρική για μας, σημαία της πλουτοκρατίας των χωρών μας και των συμμάχων της. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Παλεύουμε ενάντια στους άδικους πολέμους, για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, παντοτινό όπλο των λαών!».

Καθημερινή δραστηριότητα μπροστά στην κινητοποίηση

Από την ανάρτηση πανό για την κινητοποίηση από το ΕΚ Λαυρίου στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Από την ανάρτηση πανό για την κινητοποίηση από το ΕΚ Λαυρίου στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Με καθημερινές πρωτοβουλίες, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, περιοδείες συνδικαλιστών, συσκέψεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους προετοιμάζουν τα σωματεία την πανελλαδική κινητοποίηση, διαδίδουν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας εντείνει τις προσπάθειές του μπροστά στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο με εξορμήσεις σε εργοτάξια και γιαπιά. Χτες, Δευτέρα, κλιμάκιο συνδικαλιστών με επικεφαλής τον Γιάννη Τασιούλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, συζήτησε με τους οικοδόμους σε εργοτάξια κατασκευής του Μετρό. Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, το περιεχόμενο και τους στόχους της. Μάλιστα, η συζήτηση κατέληξε και σε δηλώσεις συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση, με τα λεωφορεία που δρομολογεί το Συνδικάτο για να ταξιδέψουν οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογες εξορμήσεις και περιοδείες έγιναν και σε άλλα εργοτάξια, όπως στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και στην ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα.

Οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς συνεχίζονται, ενώ παράλληλα το Συνδικάτο έχει αποφασίσει να μετατρέψει τη σημερινή μέρα σε μέρα δράσης των οικοδόμων στις γειτονιές. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει πλατύ άνοιγμα με τραπεζάκια του Συνδικάτου, στους παρακάτω χώρους: Αιγάλεω (πλατεία Εσταυρωμένου), Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένιας), Βύρωνα (πλατεία Καραολή - Δημητρίου), Ιλιον (πλατεία Γ. Γεννηματά), Πατήσια (πάρκο Φιξ), Ηλιούπολη (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), Δάφνη (σταθμός μετρό), Καλλιθέα (πλατεία Κύπρου), Ν. Ιωνία (πεζόδρομος Μικράς Ασίας), Μενίδι (πλατεία Αγίου Βλάσση), Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου), Χαλάνδρι (πλατεία).

Περιοδείες στα εργοτάξια κατασκευής του Μετρό...
Περιοδείες στα εργοτάξια κατασκευής του Μετρό...
Περιοδεία πραγματοποιήθηκε χτες και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου κλιμάκιο με επικεφαλής τον Σάββα Τσιμπόγλου, πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, συζήτησε με πληρώματα πλοίων. Αντικείμενο της συζήτησης με τους ναυτεργάτες αποτέλεσε η πανελλαδική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και συνολικότερα η επίθεση του κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράζεται και από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, με τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου αναφορικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, την ανεργία. Ο Σ. Τσιμπόγλου υπογράμμισε την ανάγκη οργάνωσης στα σωματεία, αλλαγής των συσχετισμών, ενώ ενημέρωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πιέζουν για συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για την οργάνωση απεργιακών και άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Με πανό που ανάρτησε το Σάββατο στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, κάλεσε στη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Το Εργατικό Κέντρο έχει ήδη δηλώσει «παρών» στην πρωτοβουλία και έχει ναυλώσει λεωφορείο για τη μετάβαση των διαδηλωτών.

Τα λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από την Αττική

Ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής εργαζομένων και συνταξιούχων συνεχίζουν να συγκεντρώνονται από τα σωματεία, τα λεωφορεία που θα δρομολογηθούν για να ταξιδέψουν οι διαδηλωτές από την Αττική στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν το Σάββατο 24/6, στις 6 π.μ., από τα εξής σημεία:

...και συζήτηση με πληρώματα πλοίων στον Πειραιά
...και συζήτηση με πληρώματα πλοίων στον Πειραιά
-- Από το πάρκινγκ του ΣΕΦ (σταθμός ΗΣΑΠ Φαλήρου): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, χημικής βιομηχανίας, οικοδόμων, εργαζομένων στο ξύλο, αστικών συγκοινωνιών, ναυτεργατών, λιμενεργατών, οδηγών φορτηγών, ναυτιλιακών υπαλλήλων, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, τουρισμού και επισιτισμού, εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, ΟΤΑ παράρτημα Πειραιά, λογιστών Πειραιά, δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά, εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό και στις ασφαλιστικές εταιρείες, επιτροπής μισθωτών δικηγόρων.

-- Από το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ (λεωφόρος Κύμης, σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνης): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Φαρμάκου, Ιματισμού - Δέρματος, Ενέργειας, οικοδόμων, ηλεκτρολόγων, μισθωτών τεχνικών, αερομεταφορών, τηλεπικοινωνιών, ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών, Τουρισμού - Επισιτισμού, λογιστών Αθήνας, ΟΤΑ, δημόσιας εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, εργαζομένων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνα και από την ΟΒΣΑ.

-- Από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας: Σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις των δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων.

-- Από το Αγαλμα Μεταλλωρύχων του Λαυρίου: Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου και των συνταξιούχων του Λαυρίου.

-- Από το Ταχυδρομείο του Γέρακα: Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την περιοχή των Μεσογείων.

Από Λάρισα και Βόλο

Η αναχώρηση από τη Λάρισα για τη Θεσσαλονίκη θα γίνει το Σάββατο 24/6, στις 10 π.μ., από το χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης (δίπλα στον Πηνειό). Η μετακίνηση του κόσμου θα είναι δωρεάν, αφού τα έξοδα θα καλυφθούν από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα εργατικά σωματεία. Προκειμένου να καθοριστεί ο αριθμός των λεωφορείων, είναι απαραίτητο όσοι θα πάρουν μέρος να το δηλώσουν στο ΕΚΛ (τηλ. 2410.250.708) και στα σωματεία.

Λεωφορεία θα αναχωρήσουν επίσης το Σάββατο, στις 9 π.μ., από το Βόλο, με αφετηρία το Δημαρχείο της πόλης.

Διήμερα στις 1 και 2 Ιούλη σε νησιά του Αιγαίου

Παράλληλα, αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση Αντιπολεμικών - Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων αναλαμβάνουν τα Εργατικά Κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς, την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές Ειρήνης. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται σε Μυτιλήνη, Κω και Σάμο θα γίνουν 1 και 2 του Ιούλη.

Με συναυλία θα ολοκληρωθεί η κινητοποίηση

Η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και το μεγάλο συλλαλητήριο στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 24/6, θα ολοκληρωθούν με συναυλία στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά την πορεία, γνωστοί καλλιτέχνες θα δώσουν το δικό τους μουσικό μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ με τα τραγούδια τους.

Στη συναυλία, μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή οι καλλιτέχνες: Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βασίλης Κασούρας, Σοφία Νάτσου, Εύη Στριμούντα, Νίκος Ταλέας.

Τους τραγουδιστές θα συνοδεύει η ορχήστρα του Παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενώ θα συμμετάσχει και το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.

Συναυλία στην Καλαμαριά

Εκδήλωση - συναυλία με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» διοργανώνουν η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς, την Πέμπτη 22/6 στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στην Καλαμαριά.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Η. Βελλής, Γ. Φιλιππουπολίτης, Ν. Ταλέας, Σ. Κρομμύδας, Μ. Τσαλιγόπουλος, Ν. Μάνης.

Θα τραγουδήσουν οι: Λ. Μουλαγιαννιός, Β. Γραίγου, Μ. Φραγκούλη, Λ. Κάφκουλας, Κ. Καρμπάς, Γ. Αετόπουλος, Ν. Ταλέας, Β. Πρατσινάκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ