ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ»
Το κράτος να δημιουργεί τις προυποθέσεις ανάπτυξης των αθλημάτων

«Το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο σχεδιασμός του κράτους για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη), ώστε όλα τα αθλήματα να αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες τους. Κύριος στόχος είναι - μέσα από τη μαζική συμμετοχή του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας - η διαμόρφωση ολοκληρωμένης κοινωνικής προσωπικότητας και η θωράκιση της υγείας. Το κράτος πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα αυτή τόσο μέσα από το σχολείο όσο και από το σωματείο που δραστηριοποιείται σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά».

Την ευκαιρία να επαναλάβουν τον πυρήνα της άποψης του Κόμματος για τον αθλητισμό είχαν πριν από μερικές μέρες οι Ν. Σοφιανός (μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος), Θ. Λιάππης (υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και Γ. Γκιόκας (βουλευτής). Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του Κόμματος προσκάλεσαν ανθρώπους του αθλητισμού σε μια συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν το χώρο και παρουσίαση των απόψεων του ΚΚΕ.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του Κόμματος και ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών (ιστιοπλοΐας, κωπηλασίας, βόλεϊ, πάλης, πινγκ πονγκ, σκακιού, συλλόγων λαϊκού μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων, εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρίες), εργαζόμενοι σ' αυτές και προπονητές.


Ν. ΣΟΦΙΑΝΟΣ
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει το δίκαιο των επιχειρηματιών»

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τον αθλητισμό ανέλυσαν το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός (αριστερά) ο υπεύθυνος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Λιάππης (κέντρο) και ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας (δεξιά)

902

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τον αθλητισμό ανέλυσαν το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός (αριστερά) ο υπεύθυνος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Λιάππης (κέντρο) και ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας (δεξιά)
Τη βασική εισήγηση, από την πλευρά του ΚΚΕ, έκανε ο Ν. Σοφιανός: «H εξαγγελία του λεγόμενου "Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού" από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού είναι σύμφυτη με τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και τις κατευθυντήριες γραμμές που όριζαν. Οι ρυθμίσεις αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα - τα οποία δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις - και έρχονται να επιβάλουν την "τάξη και το δίκαιο" των επιχειρηματιών στον ελληνικό αθλητισμό.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να καλύψει τις ανάγκες του κάθε αθλήματος. Είναι να διευκολύνει και να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο τη διείσδυση του κεφαλαίου στον τομέα του αθλητισμού, αξιοποιώντας τη μαζικότητα, τη δημοφιλία και τη λαϊκότητα των αθλημάτων. Προωθεί την κατηγοριοποίηση για να κατοχυρώσει και νομοθετικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, την ανταποδοτικότητα και την οριστική παράδοση αθλημάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε ορισμένα αθλήματα αποτελεί αντανάκλαση της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό και των αντίστοιχων προϊόντων της βιομηχανίας θεάματος που έχει στηθεί γύρω απ' αυτά. Το πάντρεμα αθλητισμού - τουρισμού εντάσσεται σ' αυτή τη λογική. Ο αθλητισμός σε ρόλο ατραξιόν για τους τουρίστες, με διοργάνωση δραστηριοτήτων, τουρνουά με μεγάλα ονόματα κ.ά. ως μέρος στα πακέτα προσφοράς.

Οι μεθοδεύσεις αυτές εναρμονίζονται και με τις αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας με το σχέδιο "Καλλικράτης". Ο αθλητισμός θα περάσει στην αρμοδιότητα δήμων και περιφερειών. Ετσι, π.χ., θα μπορούν απευθείας οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, να αξιοποιούν υποδομές, δηλαδή τη λαϊκή περιουσία, για να στήνουν "μπίζνες". Αλλωστε, με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις η σχέση τουρισμού - αθλητισμού αποτελεί προτεραιότητα στρατηγικού χαρακτήρα για την κυβέρνηση.

Με το πρόσχημα της "τάξης" στα οικονομικά, ουσιαστικά στραγγίζει τη χρηματοδότηση των αθλημάτων, αποκόβει την ανάπτυξή τους και στερεί το δικαίωμα για σωματική άσκηση από τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Εντύπωση κάνει επίσης ότι τα κριτήρια κατάταξης, εκ των οποίων κάποια έχουν βάση, έρχονται σε ορισμένες περιπτώσεις σε αντίθεση με την κατηγοριοποίηση. Προδίδοντας τις διαθέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ενώ ως κριτήρια μπαίνουν οι κλιματικές συνθήκες και η γεωγραφική ιδιοσυστασία, η ορειβασία, το θαλάσσιο σκι, η τεχνική κολύμβηση υποβαθμίζονται. Και ενώ η Ελλάδα "βρέχεται" από θάλασσα και έχει πολλούς ορεινούς όγκους. Η πάλη, η άρση βαρών δε βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις, παρόλο που η παράδοση αποτελεί κριτήριο.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο σχεδιασμός του κράτους για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη) ώστε όλα τα αθλήματα να αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες τους. Είναι προφανές ότι οι ανάγκες δεν είναι ίδιες για όλα τα αθλήματα. Γι' αυτό χρειάζονται κριτήρια, όπως η μαζικότητα, κ.ά. Κύριος στόχος είναι - μέσα από τη μαζική συμμετοχή του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας - η διαμόρφωση ολοκληρωμένης κοινωνικής προσωπικότητας και η θωράκιση της υγείας. Το κράτος πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα αυτή τόσο μέσα από το σχολείο όσο και από το σωματείο που δραστηριοποιείται σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.

Η λύση, επομένως, για τις Ομοσπονδίες και για τα σωματεία για τον κόσμο του αθλητισμού δεν είναι να παλέψουν να ανέβουν "κατηγορία". Αλλά να διεκδικήσουν από το κράτος την κάλυψη των αναγκών τους . Δεν μπορεί κριτήριο για την ενίσχυση και ανάπτυξη ενός αθλήματος να είναι αν πουλάει στην αγορά αλλά αν μπορεί να συμβάλλει στη θωράκιση της υγείας και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου στην καλλιέργεια της άμιλλας κ.τ.λ.

Η ΓΓΑ στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και της οικονομικής τάξης στις ομοσπονδίες έχει αρχίσει ήδη τις περικοπές. Στέλνει τελεσίγραφα που βάζουν ως προϋπόθεση το ξεκαθάρισμα στη λίστα των σωματείων κάθε Ομοσπονδίας. Την ίδια ώρα δε διαθέτει προσωπικό για τον έλεγχο και καταγραφή της εικόνας και του έργου τόσο των προγραμμάτων κάθε Ομοσπονδίας, των σωματείων της αλλά και των προγραμμάτων στους ΟΤΑ. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν μεγάλη ευθύνη για το ότι δεν υπήρχε έλεγχος στις Ομοσπονδίες.

Ελεγχος και καταγραφή μπορεί να γίνει και σε ατομικό και σε ομαδικό άθλημα όχι μόνο με ποσοτικούς δείκτες (π.χ. αριθμό αθλητών, τμημάτων ή και την απόδοση κ.τ.λ.) αλλά και με ποιοτικούς δείκτες που να αφορούν το βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα ζωής την κοινωνικοποίηση του ατόμου. Αυτό προϋποθέτει η έρευνα να αξιολογείται στο αν συμβάλει στην ικανοποίηση των αναγκών τόσο συνολικά όσο και σε τοπικό επίπεδο». Καταλήγοντας ο Ν. Σοφιανός τόνισε πως «ο αθλητικός κόσμος πρέπει να πάρει θέση» και τον κάλεσε «να διεκδικήσει από το κράτος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ