ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Απαιτούν Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν

Η πάλη για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης

Από πρόσφατη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Από πρόσφατη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο αναδείχτηκαν το προηγούμενο διάστημα οι συνέπειες που έχει στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και συνολικά στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων η παράδοση της Υγείας στα μονοπώλια, γραμμή που με συνέπεια υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Τα δημόσια νοσοκομεία, υπερχρεωμένα με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που τους επέβαλαν οικονομικό στραγγαλισμό, βρέθηκαν στη δίνη των εκβιασμών των προμηθευτών που σταμάτησαν την προμήθεια των νοσοκομείων πιέζοντας για την εξόφληση των χρεών τους. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα δημόσια νοσοκομεία ήταν τραγική. Δεν υπήρχε ούτε καν στοιχειώδες υγειονομικό υλικό για τα χειρουργεία, τα εργαστήρια και τα άλλα τμήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο η αναμονή των ασθενών, να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή τους και πολλοί απ' αυτούς να αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της εξάρτησης των νοσοκομείων από τους μονοπωλιακούς ομίλους φαρμάκου και ιατρικού υλικού, από καμιά δεκαριά επιχειρηματικούς ομίλους που λειτουργούν σαν να 'ναι σε ξέφραγο αμπέλι καθορίζοντας ακόμα και την πολιτική Υγείας των κρατών.

Επιχειρώντας να κατευνάσει την κατακραυγή γι' αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία, ικανοποιώντας φυσικά τους προμηθευτές, που δεν αγγίζει τις αιτίες της δημιουργίας των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων (διαχρονική μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, απουσία κρατικής φαρμακοβιομηχανίας, εξάρτηση από τους επιχειρηματικούς ομίλους που προμηθεύουν τα νοσοκομεία κ.ά.), που διαιωνίζει το πρόβλημα αφήνοντας το λαό όμηρο των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των επιχειρηματιών του κλάδου. Και αυτή η ρύθμιση, ευνοϊκότερη για τους προμηθευτές σε σχέση με τις δύο προηγούμενες, υπακούει στην αντιμετώπιση των δημόσιων νοσοκομείων ως πεδίου της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου οι παροχές της Υγείας αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα και ως πηγή εσόδων ιδιαίτερα στα πλαίσια της, σχεδιαζόμενης, ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Πρόκειται για μια ακόμα πτυχή της πολιτικής που αποδεικνύεται χρυσοφόρα για τους επιχειρηματίες της Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία της HELLASTAT για τον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας στην Υγεία (έκθεση για το 2009) απ' την ανάλυση των στοιχείων 342 επιχειρήσεων διαπιστώθηκε ότι ο κύκλος των εργασιών τους το 2008 ανήλθε σε 1,86 δισ. ευρώ (αύξηση 8% σε σχέση με το 2007) διαμορφώνοντας τα περιθώρια μεικτού κέρδους σε 41,1% και διασφαλίζοντας 344,32 εκατ. ευρώ κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (ΚΠΦΤΑ). Αναδεικνύεται ότι η μήτρα που γεννάει τα προβλήματα είναι ότι η Υγεία αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα, μέσο πλουτισμού και εξασφάλισης κερδών.

Προωθείται και θεσμικά η λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα για την παραπέρα λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις, μεταφέροντας την αρμοδιότητα για τα νοσοκομεία στην περιφέρεια μέσω του «Καλλικράτη», αλλά και μέσω της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων που προωθεί. Πρόκειται για μέτρα που επισπεύδουν τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Υγείας, επιταχύνουν την πλήρη παράδοσή της στις επιχειρήσεις, απαλλάσσουν το κράτος και τους εργοδότες από τη χρηματοδότηση της Υγείας, ανοίγουν το δρόμο για την αυτοτελή λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις και ενισχύουν γενικότερα την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Προδιαγράφουν ότι τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα για ένα ελάχιστο πακέτο παροχών.

Με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων ολοκληρώνεται το όραμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για επιχειρήσεις Υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, ανταγωνιστικές μεταξύ τους, στο πλαίσιο ενιαίων κανόνων που θεσπίζει το επιτελικό κράτος, από τις οποίες οι εργαζόμενοι θα «αγοράζουν» ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Αυτά τα μέτρα αποτελούν δομικά υλικά ενός εχθρικού για το λαό κατασκευάσματος, που έχει σοβαρότατες συνέπειες για τη λαϊκή οικογένεια, την ατομική και δημόσια Υγεία. Πρόκειται μάλιστα για μέτρα που δεν αγγίζουν καθόλου την εξάρτηση των νοσοκομείων από τις πολυεθνικές φαρμάκου και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Αντίθετα, διευκολύνουν τη συγκέντρωση των προμηθειών σε λιγότερους ομίλους που η ύπαρξή τους και ο ανταγωνισμός τους δημιουργεί τα φαινόμενα των εκβιασμών, της μίζας, της διαφθοράς κ.λπ.

Μ' αυτές τις κατευθύνσεις ταυτίζεται και η ΝΔ. Αφού στηρίζει τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτόνομες οικονομικά και διοικητικά μονάδες - επιχειρήσεις που θα είναι ανταγωνιστικές προς τον ιδιωτικό τομέα, με τη συγχώνευση νοσοκομείων και ιδρυμάτων, με τον εθελοντισμό κ.ά. Αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης που ακολούθησαν τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Βασικό στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι και ο ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, που δε ζητούν την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια, αλλά προβάλλουν (όπως και η κυβέρνηση), την ανάγκη για ρύθμιση με κανόνες και έλεγχο της δράσης των μονοπωλίων στο χώρο. Ομως, στην κυριαρχία των μονοπωλίων δε γίνεται να μπουν κανόνες. Το μόνο που μπορεί και πρέπει να κάνει ο λαός είναι να τα ανατρέψει.

Η Υγεία είναι δικαίωμα όλων

Η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που προωθείται χρόνια τώρα από την ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και παλεύει για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, ρίχνοντας βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με το Κέντρο Υγείας που θα είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης κ.ά. Παλεύει για πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες μονάδες Υγείας σε όλα τα επίπεδα του συστήματος που θα αξιοποιούν τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η δυνατότητα προσκρούει στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που θυσιάζει τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, το οποίο αξιοποιεί για δικό του όφελος τις σύγχρονες τεχνολογίες, ελέγχει και κατευθύνει το φάρμακο, την υγεία, την έρευνα.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους υγειονομικούς, να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, με την πολιτική που βάζει στη λαιμητόμο την υγεία του λαού. Να δυναμώσουν την πάλη τους για την ανάπτυξη και την κοινωνία όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία. Το φάρμακο θα είναι δωρεάν για όλους, στην ποσότητα και ποιότητα που θα απαιτούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και θα επιτρέπει το ότι οι παραγωγικές δυνάμεις θα υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στη λαιμητόμο του «Καλλικράτη»

Μέσα στο καλοκαίρι θα καταρτιστούν τα Προεδρικά Διατάγματα

Με τη συγκρότηση δύο Επιτροπών που θα καταρτίσουν αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) μέσα στο καλοκαίρι του 2010 θα προχωρήσει η ένταξη των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στην καλλικρατική πλέον δομή της χώρας.

Με το πρώτο ΠΔ θα γίνει η μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους δήμους, ενώ με το δεύτερο ΠΔ θα γίνει η αντιστοίχηση των υπόλοιπων υπηρεσιών σε επίπεδο ευρύτερης Περιφέρειας. Το σχέδιο αυτό και στα δύο επίπεδα θα έχει μεταβατική περίοδο δύο ετών, όπως δηλώνουν έγκυρες πηγές στον «Ρ», και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι σχεδιασμοί αυτοί του υπουργείου Υγείας επικαιροποιούν ένα παλιότερο σχέδιο, που αποκάλυψε ο «Ρ» στις 20.2.2010. Δηλαδή, στους δήμους θα μεταφερθούν τα 200 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και περίπου 400 μονάδες του ΙΚΑ, καθώς θα προχωρά η ενοποίηση των κλάδων Υγείας, και η μεταφορά τους στο υπουργείο Υγείας. Αυτή η προοπτική περιλαμβάνει «σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές». Οι ενιαίες τοπικές μονάδες θα αποτελούν μια «συνέργεια και δικτύωση όλων των δομών παροχής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Δηλαδή, δημόσιοι, δημοτικοί, ιδιωτικοί φορείς, η ΤΑ και ΜΚΟ θα συνδεθούν, ενισχύοντας έτσι τη δικτύωση με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που θα σημάνει χαράτσια για τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι, μένει ως υποχρέωση της κυβέρνησης ένα «βασικό πακέτο παροχών» για την Υγεία κατ' αναλογία προς τη «βασική» σύνταξη που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επίδομα πτωχοκομείου.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον «Καλλικράτη», στις Περιφέρειες θα μεταφερθούν πάνω από 70 νοσοκομεία. Στην κεντρική διοίκηση θα παραμείνουν κοντά στα 50 νοσοκομεία, όσα έχουν περισσότερα από 400 κρεβάτια, τα εφτά πανεπιστημιακά και τα 11 του ειδικού καθεστώτος που περιγράφονται στο νόμο 2889/2001 (κυρίως αυτά που είναι συνέχεια κληροδοτημάτων, όπως ο «Ερυθρός Σταυρός», το «Αγλαΐα Κυριακού», κλπ.).

Οι 7 ΥΠΕ, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, θα υπαχθούν στις 13 Περιφέρειες. Αυτή η υπαγωγή θα είναι προσωρινή μέχρι να επιβληθεί η τοπική φορολογία, καθώς γι' αυτήν υπάρχουν, ακόμα, συνταγματικά κωλύματα, που, σύμφωνα με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, θα προσπεραστούν.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ