ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΤΤΙΚΑΤ»
Κέρδισαν με το σπαθί τους

Ξεκίνησε χτες η καταβολή των δεδουλευμένων. Οι εργάτες μιλούν στο «Ρ» εξηγώντας πόσο τους δυνάμωσε ο πολυήμερος αγώνας

Η ικανοποίηση για τη δικαίωση που έφερε ο αγώνας «ζωγραφίζεται» στα πρόσωπα των εργατών που από χτες άρχισαν να πληρώνονται
Η ικανοποίηση για τη δικαίωση που έφερε ο αγώνας «ζωγραφίζεται» στα πρόσωπα των εργατών που από χτες άρχισαν να πληρώνονται
Την καταβολή των δεδουλευμένων τους πέτυχαν με τον πολυήμερο, επίμονο και συνεπή αγώνα τους οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ στο τμήμα της Εγνατίας Οδού Γρεβενών - Τρικάλων. Χτες το πρωί η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, πιεσμένη από τον αγώνα των 400 περίπου εργαζομένων, την καθολική συμμετοχή και την ενότητα με την οποία υπερασπίστηκαν το μόχθο και τα δικαιώματά τους, προχώρησε στην καταβολή επιταγών που αφορούν μισθούς 4 έως και 6 μηνών, υπερωρίες, επίδομα αδείας και αποζημιώσεις, αφού το μεγαλύτερο τμήμα των εργασιών στο παραπάνω τμήμα της Εγνατίας έχει ολοκληρωθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έλαβε τα χρήματα, που είχαν κατατεθεί σε αντίστοιχα τοπικά υποκαταστήματα των τραπεζών, ωστόσο παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι να εξοφληθεί και ο τελευταίος εργάτης. Μερικοί εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν είτε γιατί απουσίαζαν, είτε γιατί δεν πρόλαβαν ανοιχτές τις τράπεζες (η καταβολή των επιταγών άρχισε να γίνεται μετά τις 12.30 το μεσημέρι). Οπως ανακοινώθηκε, όσοι απουσίαζαν θα παραλάβουν αντίστοιχη επιταγή τη Δευτέρα το πρωί στις 11 π.μ. στο εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΑΤ.

Η νικηφόρα αυτή έκβαση έχει μεγάλη σημασία, καθώς σημειώνεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπου επιδιώκεται να φορτωθούν νέα δεινά στις πλάτες των εργατών. Πρόκειται για έναν αγώνα που μέρα με τη μέρα - σε συνδυασμό με τα οξυμένα καθημερινά προβλήματα που δημιουργούσε η απλήρωτη εργασία, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία της εργοδοσίας - δυνάμωσε και διευρύνθηκε, με εναλλασσόμενες μορφές πάλης. Με την έμπρακτη στήριξη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων αλλά και των κλαδικών συνδικάτων της περιοχής, που με την καθημερινή τους παρουσία ανέδειξαν την ανάγκη να γίνει η μάχη αυτή υπόθεση όλων των εργαζομένων της περιοχής. Στο πλευρό των εργατών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ σημειώνοντας ότι τα προβλήματά τους είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αφήνει τους μεγαλοκατασκευαστές να ασυδοτούν σε βάρος των εργαζομένων αλλά και των στεγαστικών αναγκών του λαού.

Νίκη για όλους τους εργάτες

«Οσο επιμένεις, οι κόποι δεν πάνε χαμένοι» είπε χαρακτηριστικά στο «Ρ», που χτες βρέθηκε στο εργοτάξιο, ο 61χρονος οικοδόμος Αντώνης Μαχαίρας. «Οι εργαζόμενοι της ΑΤΤΙΚΑΤ στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι όταν ο άνθρωπος έχει την τόλμη, την πεποίθηση και την υπομονή κερδίζει». «Δεν είναι τυχαίο, συμπληρώνει με νόημα, που πληρωθήκαμε. Μόνο με αγώνες οι κόποι θα δικαιωθούν. Κλείσαμε το δρόμο που δουλέψαμε 14 -17 ώρες την ημέρα για να τελειώσει το έργο αυτό και να το απολαύσουμε όλοι μας».

Ο Βαγγέλης Τουρούντος αναφέρεται στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει και για τους εργαζόμενους συνολικά η θετική αυτή εξέλιξη του αγώνα των εργατών στην ΑΤΤΙΚΑΤ. «Είναι μεγάλο μήνυμα για όλους τους εργαζόμενους. Πρέπει να το δουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ότι με τον αγώνα, τη συνεργασία και τα συνδικάτα μπορούν να αποσπάσουν κατακτήσεις και να έχουν αποτελέσματα».

«Θέλουν και λίγο πίεση τα πράγματα, να προσπαθήσεις για να έχεις αποτέλεσμα» συμπληρώνει από την πλευρά του ο 51χρονος Γιονούς Ιμάμ, από την Ξάνθη, αναγνωρίζοντας και τη βοήθεια στον αγώνα των εργατών που έδωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στην κινητοποίηση των εργατών, τον αποκλεισμό δρόμων στα συνδικάτα και την πίεση που ασκήθηκε και με την Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στάθηκε ο Γιώργος Στόγιος, από τα Γρεβενά, υπογραμμίζοντας πως «οι εργάτες χρειάζεται να είναι ενωμένοι από όλους τους κλάδους».

ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΜΑΗ
Με όπλο την ταξική αλληλεγγύη

Το αποτέλεσμα της μάχης μάς αφορά όλους, τονίζουν συνδικάτα που καλούν σε έμπρακτη συμπαράσταση

Χαρακτηριστικά γενικευμένης απάντησης των εργαζομένων στη νέα βάρβαρη αντεργατική επίθεση που ετοιμάζει το μεγάλο κεφάλαιο παίρνει η 24ωρη πανοικοδομική απεργία στις 24 του Ιούνη. Οι περιοδείες συνεχίζονται καθημερινά, ενώ μέρα με τη μέρα, σωματεία και ομοσπονδίες καλούν τους εργαζόμενους να συμβάλλουν με κάθε τρόπο για την επιτυχία της απεργίας. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Στη Ζάκυνθο, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Την αλληλεγγύη της στον απεργιακό αγώνα των οικοδόμων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). «Ταξική ενότητα και αλληλεγγύη στο δρόμο της εργατικής αντεπίθεσης είναι η απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου στη χώρα μας», υπογραμμίζει η ΟΕΚΙΔΕ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών καλεί τους εργαζόμενους στο γάλα, στα ποτά, στα τρόφιμα και τα σωματεία - μέλη της να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους οικοδόμους και να συμβάλουν με όποιον τρόπο μπορούν στην επιτυχία της απεργίας.

«Είμαστε δίπλα στους οικοδόμους για την επιτυχία της απεργίας τους. Είναι και δικός μας αυτός ο αγώνας. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ίδια επίθεση από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την εργοδοσία και μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα των οικοδόμων.

Οι εργάτες νίκησαν...

ΕΙΝΑΙ 400 εργάτες. Αυτοί κατασκεύασαν ένα μεγάλο τμήμα της Εγνατίας Οδού. Ενα έργο για το οποίο καυχιόνται οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κορδώνονται οι εκπρόσωποί τους όταν κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων.

ΔΟΥΛΕΨΑΝ σκληρά οι εργάτες. Με ρυθμούς εξοντωτικούς. Επιαναν δουλειά από τα χαράματα και τέλειωναν αργά το βράδυ. Ωρες ατέλειωτης εργασίας, μέσα στην παγωνιά του χειμώνα και στο λιοπύρι του καλοκαιριού. Εχυσαν πολύ ιδρώτα. Και αίμα, καθώς, επειδή δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, στη διάρκεια των εργασιών κάποιοι έχασαν και τη ζωή τους σε θανατηφόρα «ατυχήματα».

ΤΟΝ τελευταίο καιρό βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση. Η εταιρία ΑΤΤΙΚΑΤ στην οποία εργάζονται δεν τους πληρώνει. Τους χρωστάει τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, καθώς και οφειλόμενα από υπερωρίες, Σαββατοκύριακα, αποζημιώσεις κ.ά. Πριν από μέρες, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Εκτοτε, συγκεντρώνονται, καθημερινά, πάνω στο δρόμο και, περιοδικά, προχωρούν σε κλείσιμο της οδικής κυκλοφορίας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της ΝΔ που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη δουλειά των εργατών για εκλογικό όφελός της - την παραμονή των ευρωεκλογών το έργο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός - δεν ασχολείται καν με το πρόβλημα που έχει ανακύψει. ΤΟ ΠΑΣΟΚ που έστειλε κάποιον βουλευτή του να δει τους εργάτες, επιχειρεί ν' αξιοποιήσει την αγανάκτησή τους προς ίδιο κομματικό όφελος. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες «έλαμψαν και πάλι διά της απουσίας τους».

ΜΟΝΟ το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ στάθηκαν εξαρχής και συνεχώς στο πλευρό τους, στηρίζοντας, ενεργά και με κάθε μέσο, τον αγώνα τους. Στελέχη του ταξικού εργατικού κινήματος τους επισκέπτονται, καθημερινά, ενώ οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ ανέδειξαν το θέμα σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο και βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν Ερωτήσεις στη Βουλή, απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΧΤΕΣ οι εργάτες είδαν τον αγώνα τους να δικαιώνεται πλήρως. Η εταιρεία «Εγνατία», που έχει την ευθύνη για το συνολικό έργο της Εγνατίας Οδού, ικανοποίησε, άμεσα, όλες τις διεκδικήσεις τους.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ της ΑΤΤΙΚΑΤ έμαθαν. Μόνο στη δύναμή τους μπορούν να στηρίζονται. Μόνο από τον αγώνα τους έχουν να κερδίσουν. Και κατάλαβαν. Το ΚΚΕ είναι το δικό τους κόμμα. Μόνο αυτό έχουν για ν' ακουμπούν. Μόνο σ' αυτό μπορούν να ελπίζουν...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Η μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων συνεχίζεται με συσκέψεις του ΠΑΜΕ και σε άλλες πόλεις. Τη Δευτέρα 22/6 θα γίνουν συσκέψεις στην Πάτρα (8 μ.μ., 3ος όροφος Εργατικού Κέντρου), Λάρισα (8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Καρδίτσα (Δευτέρα, 8 μ.μ., αίθουσα ΤΕΔΚ), Χαλκίδα (8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Την Τρίτη 23/6 συσκέψεις θα γίνουν σε Βόλο (7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και Τρίκαλα (8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ