ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να γεμίσει με ειρηνοδρόμους η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Καμία συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις! Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολές εκτός συνόρων!

Αυτήν την Κυριακή 22 Μάη θα διεξαχθεί η 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με εκκίνηση στις 8 π.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα και τερματισμό - συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Παράλληλα, σε όλη την Ελλάδα ξεδιπλώνεται από σήμερα και μπαίνει «στα γεμάτα» αύριο το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο δράσης από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) και τις Επιτροπές Ειρήνης.

Οπως σημειώνει η ΕΕΔΥΕ στο κάλεσμά της:

«Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μη σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Η συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία και στις πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του διημέρου πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς στην πράξη τους αγώνες του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών που πάλεψαν ενάντια στην τότε ΕΟΚ, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών».

Σε συμμετοχή στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης καλούν επίσης η ΟΓΕ, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η ΕΕΔΔΑ.

Ξεδιπλώνονται οι πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα

Σήμερα Παρασκευή

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δημαρχείου). Θα συμμετάσχουν μαθητές από 11 σχολεία του δήμου, με διάφορα καλλιτεχνικά τους έργα αφιερωμένα στην ειρήνη και σε ένα καλύτερο αύριο, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Πλυτά, με θέμα «Η Συμφωνία για τις βάσεις και οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό - Διεθνείς εξελίξεις, ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και πόλεμοι». Θα ακολουθήσει λαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και stand up comedy.

Αύριο Σάββατο

-- Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η Γραμματεία Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της ΕΕΔΥΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση και συναυλία στις 11 π.μ. έξω από το κτίριο του ΕΚΠ (οδός Κολοκοτρώνη).

Την Κυριακή 22 Μάη

-- Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει Πορεία Ειρήνης στις 11 π.μ. από το Γ' Σώμα Στρατού.

-- Διαμαρτυρία του ΕΚ Πάτρας και της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της ΕΕΔΥΕ στον Αραξο.

-- Στις 9 π.μ. αναχωρούν λεωφορεία από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου για διαμαρτυρία στην πύλη της βάσης του Ακτίου.

-- Στις 10.30 π.μ. πραγματοποιείται συγκέντρωση έξω από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Στις 8 μ.μ.:

-- Ανοιχτή συζήτηση στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου.

-- Ανοιχτή συζήτηση στην κεντρική πλατεία Ναυπάκτου.

-- Συγκέντρωση στο μνημείο των απαγχονισθέντων ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Αγίου Μάρκου στη Ζάκυνθο.

-- Συγκέντρωση στον τοίχο των αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944 στις παλιές φυλακές Αργοστολίου Κεφαλονιάς και πορεία στην κεντρική πλατεία της πόλης.

-- Συγκέντρωση - συζήτηση στην κεντρική πλατεία στο Βαθύ Ιθάκης.

-- Συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς κατακτητές στην κεντρική πλατεία Ληξουρίου.

-- Συγκέντρωση στα Χανιά, στις 12 μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Θα ακολουθήσει παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας.

-- Σε Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Μεσσήνης, καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και όλες οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την ίδια μέρα θα διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί στην Πορεία Ειρήνης στις 6 μ.μ., από την Παναγιούδα στην πλατεία Σαπφούς.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας θα πραγματοποιήσει στις 7 μ.μ. συγκέντρωση και ομιλία στην κεντρική πλατεία. Θα ακολουθήσει συμβολική πορεία ειρήνης που θα καταλήξει στην παραλία (στο ύψος του ΚΤΕΛ), όπου θα δοθεί συναυλία από μουσικό συγκρότημα της πόλης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Πάρκο Ακαδημίας και στη συμβολική πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων ενημερώνει ότι η συναυλία που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών αναβάλλεται λόγω καιρικών συνθηκών.
Με ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα θα κλείσει η εκδήλωση στο υπ. Αμυνας

Σε επιμέλεια του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Με ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, επιμελημένο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (ΠΜΣ), θα ολοκληρωθεί η εκδήλωση τερματισμού της 40ής Μαραθώνιας Πορείας, την Κυριακή 22 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, και για τη συμβολή αυτή η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει θερμές ευχαριστίες.

Οπως αναφέρει η Επιτροπή, «το έργο που θα ακουστεί είναι του γνωστού Βρετανού συνθέτη Μπέτζαμιν Μπρίτεν. Γράφτηκε το 1936 για ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστών, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 22 ετών. Πρόκειται για το πρώτο έργο του, που παρουσιάζει τις ειρηνιστικές αντιλήψεις του, που εκφράστηκαν και αργότερα σε αρκετά από τα έργα του. Ο συνθέτης του έχει δώσει δύο τίτλους, "Russian Funeral" (Ρωσική κηδεία) και "War and Death" (Πόλεμος και θάνατος). Γράφτηκε για την Εργατική Χορωδιακή Ενωση του Λονδίνου, εκφράζοντας ανοιχτά τις ανησυχίες του Μπρίτεν για το πολιτικό κλίμα της εποχής του, που προετοίμαζε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εποχή αυτή ο συνθέτης και πιανίστας μελετούσε το πρώτο κονσέρτο του Σοστακόβιτς, με τον οποίο αργότερα ανέπτυξε φιλικές σχέσεις και η επιρροή του είναι εμφανής σε σημεία του έργου αυτού. Βασικό πυρήνα του αποτελεί η οικεία ρωσική μελωδία που γνωρίζουμε στη χώρα μας από το "Επέσατε θύματα" θέλοντας να αποτυπώσει τη φρίκη του πολέμου. Στο έργο η πένθιμη αρχή εξελίσσεται περνώντας από όλα τα αισθήματα που προκαλεί ο πόλεμος. Το πένθος, ο θυμός, η αποφασιστική εναντίωση.

Το έργο θα εκτελεστεί από ένα σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών, που δημιουργήθηκε για την περίσταση και θα διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός.

Στην υποδοχή των μαραθωνοδρόμων το ίδιο σύνολο θα παίξει έργα του Μ. Θεοδωράκη, τα οποία ενορχήστρωσε ειδικά για το σύνολο αυτό ο Δημήτρης Μίχας. Τέλος, ευχαριστούμε τον μουσικό Μιχάλη Διακογιώργη για την παραχώρηση των αναγκαίων κρουστών οργάνων και την ΕΡΤ για την παραχώρηση χώρου για τη μουσική προετοιμασία των έργων».

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας
  • 8 π.μ.: Τύμβος Μαραθώνα - Τελετή έναρξης
  • 8.30 π.μ.: Εκκίνηση πορείας
  • 8.40 π.μ.: Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη
  • 9.30 π.μ.: Νέα Μάκρη - Στάση (έναντι δημαρχείου)
  • 12 μ.: Ραφήνα - Στάση (πάρκο, μετά τη διασταύρωση)
  • 1.30 μ.μ.: Πικέρμι - Στάση (Κτήμα Μπουτάρη - Μνημείο Αντίστασης)
  • 3 μ.μ.: Παλλήνη - Στάση
  • 4 μ.μ.: Αναχώρηση από Παλλήνη
  • 5.30 μ.μ.: Αγ. Παρασκευή - Στάση (πλατεία Αγ. Παρασκευής)
  • 6.30 μ.μ.: Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τερματισμός πορείας και εκδήλωση
Πούλμαν για τον Τύμβο του Μαραθώνα

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 το πρωί.

Πούλμαν επίσης ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα: Επιτροπή Ειρήνης 2ου Διαμερίσματος Αθήνας: 6.30 π.μ. λεωφόρος Βουλιαγμένης και Κάρπου (Ν. Κόσμος), 6.40 π.μ. οδός Φιλολάου, πλατεία Πλυτά (Γούβα), 6.50 π.μ. οδός Φιλολάου και Ιφικράτους (Παγκράτι). Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου: 6.30 π.μ. δημαρχείο Αγ. Δημητρίου, 6.40 π.μ. Γυμναστική Ακαδημία (λεωφόρος Βουλιαγμένης). Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου - Μοσχάτου: 6.30 π.μ. πλατεία Μεταμόρφωσης, Μοσχάτο, 6.45 π.μ. παλαιό δημαρχείο Ταύρου (Πειραιώς και Επταλόφου). Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης: 6.30 π.μ. Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιούπολη), 6.40 π.μ. πλατεία Υμηττού, 6.50 π.μ. παλαιό δημαρχείο Καισαριανής (έναντι εκκλησίας Αγ. Νικολάου). Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου: 6.45 π.μ. δημαρχείο Πετρούπολης, 6.55 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου, 7 π.μ. εκκλησία Αγ. Αναργύρων, 7.05 π.μ. στάση Μανάρα, Καματερό. Επιτροπή Ειρήνης Μεταμόρφωσης - Ν. Ηρακλείου - Ν. Ιωνίας: 6.45 π.μ. προαστιακός, Μεταμόρφωση, 6.55 π.μ. κινηματογράφος «Τρία Αστέρια», Ν. Ηράκλειο, 7 π.μ. ΟΤΕ, Νέα Ιωνία. Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου: 7 π.μ. πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ), 7.15 π.μ. Αγ. Παρασκευή (εκκλησία). Από Πειραιά: 6.30 π.μ. Πειραιάς - Δημοτικό Θέατρο, 6.30 π.μ. Κερατσίνι - πλατεία Λαού, 6.30 π.μ. Νίκαια - Περιβολάκι. Από Ελευσίνα: 6.30 π.μ. Ελευσίνα (δημοτικό πάρκινγκ), 6.40 π.μ. Ασπρόπυργος (ΕΟ Αθηνών - Κορίνθου - Γέφυρα Ασπροπύργου - ΔΕΗ), 6.50 π.μ. Χαϊδάρι (λεωφόρος Αθηνών - Παλατάκι), 7 π.μ. Αιγάλεω - Περιστέρι (λεωφόρος Αθηνών και Θηβών).

Απογευματινά πούλμαν για Αγία Παρασκευή: 3.30 μ.μ. Ελευσίνα - δημοτικό πάρκινγκ.

Οδηγίες προς τους μαραθωνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Κατά τη διάρκεια της Πορείας θα υπάρχει καντίνα με νερά, σάντουιτς, αναψυκτικά.

Σε όλη τη διάρκεια της Πορείας παίρνουμε μέτρα προστασίας της υγείας μας από τον κορονοϊό. Η χρήση μάσκας εντός των λεωφορείων και σε περιπτώσεις συνωστισμού κατά τις στάσεις είναι υποχρεωτική.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην εκδήλωση - υποδοχή της 40ής Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την Κυριακή 22 Μάη και ώρα 18.30.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ