ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Σε χώρους δουλειάς με το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη

Στις 18 και 19 Ιούνη ο μεγάλος αγωνιστικός σταθμός των συνδικάτων

Συζήτηση με τους εργαζόμενους στο «Royal Olympic»
Συζήτηση με τους εργαζόμενους στο «Royal Olympic»
«

Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!»: Με το σύνθημα αυτό το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο οργανώνει μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα. Με στόχο η σύσκεψη να αποτελέσει έναν σταθμό κλιμάκωσης και κοινής δράσης ανάμεσα στα εκατοντάδες σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το ΠΑΜΕ καλεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές που συναντήθηκαν στις μεγάλες απεργίες, στους κλαδικούς αγώνες, στους αγώνες για τις Συλλογικές Συμβάσεις, να συμβάλουν και να παρακολουθήσουν τις εργασίες της σύσκεψης. «Να συζητήσουμε πάνω στην ανάγκη της αντεπίθεσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων, για να δυναμώσουν οι διεκδικητικοί ταξικοί αγώνες, για να βάλουμε μπροστά την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στον Τουρισμό να μεταφέρουν και να αντλήσουν πολύτιμη πείρα

Το κάλεσμα της μαζικής συμμετοχής στη σύσκεψη από χτες φτάνει σε χώρους δουλειάς όλης της χώρας που επισκέπτονται στελέχη του ΠΑΜΕ και συζητούν με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστής εκλεγμένος στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ), συζήτησε με τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Royal Olympic». Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τον στόχο της σύσκεψης και κάλεσε τους εργαζόμενους και το επιχειρησιακό τους σωματείο να δώσουν το «παρών», να μεταφέρουν την πείρα από τους αγώνες που έχουν δώσει για τα δικαιώματά τους.

Ηράκλειο: Το Συνδικάτο Οικοδόμων στο εργοτάξιο στο Καστέλλι
Ηράκλειο: Το Συνδικάτο Οικοδόμων στο εργοτάξιο στο Καστέλλι
Με αφετηρία τα ζητήματα που «καίνε» σήμερα το προσωπικό γενικά στον κλάδο του Τουρισμού και ειδικότερα στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, τόνισε την ανάγκη να δυναμώσουν η ενότητα και η αλληλεγγύη, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αντιπαλέψουν την επίθεση που δέχονται. Στην υπόθεση αυτή, η ύπαρξη του ΠΑΜΕ αποτελεί μεγάλη κατάκτηση και όπλο των εργαζομένων. «Το ΠΑΜΕ είμαστε εμείς», ξεκαθάρισε ο Ν. Παπαγεωργίου.

Αναφορικά με τον κλάδο, στάθηκε στα προβλήματα της εντατικοποίησης, των χαμηλών μισθών, της προσπάθειας της εργοδοσίας να βάλει στο χέρι ρεπό και άδειες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην Αττική, με αυξήσεις στους μισθούς και των δικαιωμάτων τους. Μπροστά στις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν τα σωματεία μέσα στην τουριστική σεζόν, κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πανελλαδική σύσκεψη για να αντλήσουν και να μεταφέρουν πείρα, να δυναμώσουν περισσότερο τους αγώνες της επόμενης μέρας.

«Δεν ξέρουμε πότε πληρωνόμαστε»

Σημειωτέον, την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο χώρο με απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου προχώρησαν σε επιτυχημένη στάση εργασίας και ήδη σχεδιάζουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους. Η εντατικοποίηση και η έλλειψη προσωπικού, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι μισθοί γίνονται «ατμός» από την ακρίβεια, η παρακράτηση της άδειας και του επιδόματος αδείας για το 2021 από την εργοδοσία, είναι μερικά από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.«Δεν ξέρουμε πότε πληρωνόμαστε», λένε και υπενθυμίζουν ότι το ίδιο το σωματείο τους δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τον αγώνα κόντρα στην πολύμηνη απληρωσιά. Οπως σχολιάζουν, σήμερα η εργοδοσία στις αγγελίες με τις οποίες αναζητεί προσωπικό διαφημίζει ως ...παροχή την «πληρωμή ανά μήνα», τη στιγμή που ήδη καθυστερεί την καταβολή της μισθοδοσίας στο υπάρχον προσωπικό της. Με παρακαταθήκη την πρόσφατη διαμαρτυρία τους, ετοιμάζονται να συζητήσουν σε Γενική Συνέλευση τα επόμενα βήματά τους.

Σε Ηράκλειο και Κέρκυρα

Σε ξενοδοχεία στην Κέρκυρα
Σε ξενοδοχεία στην Κέρκυρα
Η υπόθεση της πανελλαδικής σύσκεψης μπαίνει στο πρόγραμμα δράσης και του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, που ήδη στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη αποφάσισε να δώσει το «παρών» στη μεγάλη αυτή ταξική συνάντηση, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι παρεμβάσεις του για την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα, μια σημαντική επιτυχία της πάλης των εργατών στον κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου πραγματοποίησε περιοδεία στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, στην οποία συμμετείχαν ο Ballabani Eltion, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του ΔΣ του Συνδικάτου στο Ηράκλειο, και ο Βαγγέλης Γερακάκης, επίσης μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου. Οι συνδικαλιστές συζήτησαν με τους εργάτες για το περιεχόμενο της νέας Σύμβασης του κλάδου και την απόφαση του Συνδικάτου να συμμετάσχει στην πανελλαδική σύσκεψη, τη σημασία που έχει συνολικά για τους εργάτες, και τα ζητήματα που θα συζητηθούν σε αυτή με τη συμμετοχή συνδικάτων από όλη τη χώρα.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία βρέθηκε στα γραφεία της εταιρείας, που βρίσκονται στον χώρο του εργοταξίου, όπου και κατέθεσαν τη Σύμβαση που προβλέπει τους όρους αμοιβής και τις συνθήκες εργασίας των εργατοτεχνιτών οικοδόμων.

Στην Κέρκυρα, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού πραγματοποίησε χτες περιοδείες στα ξενοδοχεία «Mediterraneo», «Aqualand Resort», «Daphnila Bay Dassia» και «Kerkyra Golf».

Σε όλα τα ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις των εργαζομένων, με τον Σταμάτη Πελάη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, να υπενθυμίζει ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων και η απόσπαση κατακτήσεων για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού στηρίχτηκαν πάνω στην ύπαρξη του ΠΑΜΕ, του μαχητικού πόλου συσπείρωσης των συνδικάτων στην Κέρκυρα και σε όλη την Ελλάδα. «Με την πανελλαδική σύσκεψη βάζουμε στόχο να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε το μέτωπό μας», τόνισε, καλώντας τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε συνελεύσεις, να συζητήσουν τα προβλήματά τους, να οργανώσουν την πάλη τους και να εκλέξουν αντιπροσώπους μεταφέροντας τη δική τους πείρα.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επικεντρώθηκαν στην ακρίβεια, ιδιαίτερα στους λογαριασμούς ρεύματος, που εξανεμίζει το εισόδημά τους, και στην εντατικοποίηση της εργασίας. «Νιώθουμε σαν να είναι Οκτώβρης, τόση κούραση έχουμε», είπαν χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη απάντηση απέναντι στην «κόλαση» της φετινής σεζόν.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Σύσκεψη οργάνωσε πριν από λίγες μέρες το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360Connect» και λοιπές θυγατρικές, με τη συμμετοχή πλήθους επιχειρησιακών σωματείων, συνδικαλιστών και του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, με αφορμή τις τροποποιητικές συμβάσεις που προωθούν μια σειρά από επιχειρήσεις αλλά και τη λήξη της κυβερνητικής απόφασης για την υποχρεωτικότητα της τηλεργασίας.

Εισηγητικά και από την πλειοψηφία των παρεμβάσεων αναδείχτηκαν οι επιπτώσεις της τηλεργασίας, που «από "έκτακτη" συνθήκη γίνεται μόνιμο στοιχείο στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και διευρύνεται», με επιχειρήσεις να ξεχειλώνουν τον εργάσιμο χρόνο και να διαλύουν το ωράριο, να αυξάνουν την εντατικότητα της δουλειάς, να καταστρατηγούν τις άδειες. Μάλιστα, με τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις που μέχρι τώρα έχουν έρθει σε «Vodafone», NOKIA, «Atos-Unify», «Openbet» αλλά και τη συμφωνία με την πολιτική της τηλεργασίας στον όμιλο ΟΤΕ, οι εργοδότες φέρνουν βλαπτικές μεταβολές στους εργασιακούς όρους (π.χ. stand by στη «Vodafone»), μετακυλούν όλο το κόστος των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, του εργονομικού σχεδιασμού αλλά και της προστασίας προσωπικών δεδομένων στους εργαζόμενους.

Περαιτέρω, τη σύσκεψη απασχόλησαν το τεράστιο κύμα ακρίβειας, οι επιπτώσεις του πολέμου λόγω και της όλο και πιο βαθιάς εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Απέναντι σε όλα αυτά αναδείχτηκε η ζωτική ανάγκη για την οργάνωση της πάλης για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) με πραγματικές αυξήσεις και όχι με ψίχουλα. Είναι ανάγκη να υπάρχουν ΣΣΕ μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς και κλαδική ΣΣΕ, που θα καθορίζει τους όρους για όλους «ώστε να μην μπορεί κανένας εργοδότης να εκβιάζει ατομικά ή να ισχύουν άλλοι όροι για τον καθένα. Και βεβαίως πάνω στο σκαλοπάτι της Κλαδικής ΣΣΕ να πατήσουν και οι Επιχειρησιακές ΣΣΕ και να διεκδικηθούν μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς», σημειώνει το Σωματείο.

Κινητοποιήσεις στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ

Σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές. Χτες προχώρησαν σε νέα Γενική Συνέλευση, ενώ την Τετάρτη είχαν πραγματοποιήσει δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή. Μετά τη χτεσινή τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρείας, απαιτώντας την ενίσχυση του φορέα αλλά και τα εργασιακά - μισθολογικά τους δικαιώματα, με αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Παρά την αρχική προσπάθεια απαξίωσής τους από τον διευθύνοντα σύμβουλο, τελικά, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων, εκπρόσωποι των Κτιριακών Υποδομών «επανέλαβαν για ακόμα μία φορά ότι αναγνωρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων αλλά ...χρειάζονται κι άλλο χρόνο για να τα συζητήσουν με τον εποπτεύοντα υπουργό Υποδομών».

Συνελεύσεις και συσκέψεις με θέμα την πάλη για τις ΣΣΕ

Σε σύσκεψη καλεί τα ΔΣ των Σωματείων στον Ομιλο Φιλίππου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, αύριο, Σάββατο 21 Μάη, στις 2 μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κοδράτου 21 - Μεταξουργείο).

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί σωματειακές επιτροπές και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη αύριο, Σάββατο 21 Μάη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του.

Το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής, Πειραιά και Νήσων καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 25 Μάη, στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Συνεχίζονται σήμερα οι περιοδείες

Οι περιοδείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης συνεχίζονται σήμερα στους εξής χώρους:

  • Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στις 7 π.μ.
  • Στο ξενοδοχείο «Athens Marriot» στη 1.15 μ.μ.
  • Στο εργοτάξιο «Exinos» στη Σταδίου στις 12 μ.
  • Στο ξενοδοχείο «Korkyra» στην Κέρκυρα στις 12 μ.
  • Στο «Κέρκυρα Golf» στις 11.30 π.μ.
  • Στη «L' Oreal» στις 11 π.μ.
  • Στο εργοτάξιο βιολογικού καθαρισμού Πάτρας στις 8 π.μ.
  • Στο εργοτάξιο του σχολείου που χτίζεται απέναντι από το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στις 8 π.μ.
  • Στις αποθήκες της «Σκλαβενίτης» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Κρήτης στις 10 π.μ.
  • Στο αμαξοστάσιο του μετρό στο «Makro» στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ