ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις στήριξης των μεγαλοξενοδόχων

Δεσμεύσεις ενώπιον των μεγαλοξενοδόχων ανέλαβε η υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά, από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και με «ζεστό» χρήμα μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και με την υιοθέτηση νέας τουριστικής νομοθεσίας, η οποία θα διευκολύνει τη λειτουργία του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων, συμπληρώνοντας το υπόλοιπο αντεργατικό πλαίσιο που διατηρεί άθικτο και επεκτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πάνω στο οποίο βασίζονται τα «ρεκόρ» της καπιταλιστικής κερδοφορίας στον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός ανέφερε πως στις προτεραιότητες του υπουργείου συγκαταλέγεται η ολοκλήρωση του έργου της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας, ώστε να υπάρξει «ένα πλήρες συνολικό και σύγχρονο πλαίσιο ξεκάθαρων δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού». Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέο νομοσχέδιο που θα καλύψει όλα τα κενά στο σύνολο της τουριστικής νομοθεσίας, σε συνέχεια του μέχρι σήμερα νομοθετικού έργου σχετικά με θέματα αδειοδοτήσεων και προδιαγραφές λειτουργίας για τα χιονοδρομικά, τα κάμπινγκ, τα ορειβατικά καταφύγια, τις ιαματικές εγκαταστάσεις, καθώς και για τα καταλύματα, τα τουριστικά γραφεία και όλους τους επιμέρους κλάδους. Δεσμεύτηκε επίσης για την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, για τη στήριξη του τουρισμού, ενώ παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης.

Η υπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι το 2017 έχει ξεκινήσει με «θεαματική αύξηση» των προκρατήσεων στα ξενοδοχεία, που φτάνουν και το 70%, αποτέλεσμα της «σκληρής και στοχευμένης δουλειάς» του υπουργείου, αναφέρθηκε στις 150 νέες αεροπορικές συνδέσεις με χώρες του εξωτερικού και τις 6.000 νέες πτήσεις στα εγχώρια περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ σημείωσε ότι επόμενος στόχος είναι «ο τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο».

Είπε ακόμη ότι στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού υποβλήθηκαν το 2016 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τέσσερα νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, ενώ μέχρι τον περασμένο Μάρτη υποβλήθηκαν προς ένταξη στον «αναπτυξιακό νόμο» 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής αξίας των προτάσεων. Επίσης, η υπουργός ανέφερε ότι μεγάλοι όμιλοι διερευνούν επενδυτικές ευκαιρίες σε μαρίνες, θεματικά πάρκα κ.α.

Από το ίδιο βήμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ανάμεσα σε άλλα, άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών στον τουριστικό κλάδο μέσω «στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων», μέσω της περιστολής της φοροδιαφυγής, αλλά και της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς»...

Διεργασίες για υδρογονάνθρακες

Διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, πραγματοποίησαν χθες εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ, της αμερικανικής «Exxon Mobil» και της γαλλικής «Total» κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν «οι προοπτικές εξερεύνησης και εγχώριων αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις εν λόγω εταιρείες για τη διενέργεια ερευνών σε νέες θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Τα ΕΛΠΕ ήδη συνεργάζονται με την «Total», μαζί και την ιταλική «Edison» για έρευνες στην θαλάσσια Περιοχή Παραχώρησης 2 (δυτικά της Κέρκυρας), με την οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο.

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι η «Total» αλλά και η «Exxon Mobil» σε συνεργασία με την «Qatar Petroleum» έχουν υπογράψει συμβόλαια με την κυπριακή κυβέρνηση για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στον «αέρα» η συνεργασία με τους Κινέζους

Αλλαγές στη συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία «CMEC» προκαλεί στο μεταξύ η απόφαση που λήφθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» για την πώληση του 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ παραδέχεται ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ Μ. Παναγιωτάκης σε χτεσινή γραπτή του δήλωση.

Είχαν προηγηθεί προχτές οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλα, ο οποίος είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη συμβατότητα της συγκεκριμένης συνεργασίας με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.

Ο Μ. Παναγιωτάκης στη γραπτή του δήλωση σημειώνει ότι η συνεργασία με την CMEC είναι «εταιρική συνεργασία η οποία δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών για τις οποίες πράγματι απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία», αναφέροντας στη συνέχεια πως με την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, «διαμορφώνεται νέο πλαίσιο» που σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιφέρει «προσαρμογές» στη συνεργασία με του Κινέζους.

«Εφυγε» ο σ. Μηνάς Μακρής

«Εφυγε», σε ηλικία 89 ετών και κηδεύτηκε χτες στα Τρίκαλα, ο παλαίμαχος κομμουνιστής Μηνάς Μακρής.

Ο σύντροφος Μηνάς Μακρής γεννήθηκε το 1928 στην Κρύα Βρύση (Βανακούλια) Καλαμπάκας. Ηταν παιδί φτωχής οικογένειας που ένιωσε από μικρός την ταξική - κοινωνική αδικία. Από τη νεανική του ηλικία ακολούθησε το δρόμο της ευθύνης και του αγώνα και εντάχτηκε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση ως μαχητής του ΕΛΑΣ. Πριν ακόμη «κλείσει» τα 18 του χρόνια (το 1946) εντάχτηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, ως μαχητής στο Αρχηγείο Κόζιακα. Παίρνει μέρος σε αρκετές μάχες στην περιοχή των Τρικάλων και των Αγράφων και το 1947 αιχμαλωτίζεται από τις δυνάμεις του αστικού στρατού. Ακολουθεί σειρά διώξεων από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του που τον κρατούν φυλακισμένο και εξόριστο έως το 1964. Καταδικάστηκε από τα στρατοδικεία, με χαλκευμένες κατηγορίες, τρις ισόβια για δύο φόνους που δεν έκανε. Φυλακές Τρικάλων, Γεντί Κουλέ, Γιούρα ήταν μερικοί από τους σταθμούς της μαρτυρικής πορείας του. Με την επιβολή της δικτατορίας τον Απρίλη του 1967 είναι από τους πρώτους που συλλαμβάνεται και ακολουθεί για μια επταετία νέος «Γολγοθάς» διώξεων. Με την πτώση της δικτατορίας, ρίχνεται από τους πρώτους στη μάχη για την ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, υπηρετώντας πιστά το Κόμμα από πολλές υπεύθυνες θέσεις. Για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων. Στην περίοδο 1989 - 1991, μετά τη νίκη της αντεπανάστασης, ο σ. Μακρής υπερασπίστηκε με συνέπεια την ύπαρξη και τις επαναστατικές αρχές του ΚΚΕ.

Εκφράζοντας τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, η ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα πως «ο σύντροφος Μηνάς Μακρής τίμησε τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ για 70 χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπερασπίστηκε με σθένος και αποφασιστικότητα τις επαναστατικές αρχές και την κοσμοθεωρία του Κόμματος, αντιμετωπίζοντας παλικαρίσια διώξεις, φυλακές και εξορίες. Δεν λύγισε μπροστά στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ταξικής πάλης. Με όλες του τις δυνάμεις συνέβαλε στην οργάνωση και στην ανάπτυξη της πάλης του Κόμματος για το δίκιο και την προοπτική της εργατικής τάξης».

ΒΟΥΛΗ
Ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων έγινε χτες το πρωί στη Βουλή. Μίλησαν ο β' αντιπρόεδρος Γ. Βαρεμένος, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης και βουλευτές των κομμάτων.

Από το ΚΚΕ ο βουλευτής Γιάννης Δελής, αφού έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, ανέδειξε το ιστορικό υπόβαθρο του βίαιου και βάρβαρου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και άλλων μειονοτήτων, σημειώνοντας ότι ο ελληνισμός του Πόντου βρέθηκε στη δίνη και βίωσε τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη εθνικών κρατών. Σημείωσε ότι οι Πόντιοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την τουρκική αστική τάξη που ήθελε να εκτοπίσει το ελληνικό κεφάλαιο, αλλά και την ελληνική αστική τάξη που τους χρησιμοποίησε για τα συμφέροντά της και τους εγκατέλειψε την τελευταία κρίσιμη στιγμή στην τύχη τους.

Ανέφερε ότι οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας σήμερα εντείνονται και διαπλέκονται και με τους ευρύτερους ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και την προώθηση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ. Επισήμανε ότι πρέπει επαγρυπνούν ο ελληνικός λαός και οι γειτονικοί λαοί.

Τόνισε ακόμα ότι το ΚΚΕ ζητά «να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών» και πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση της ιστορικής μνήμης οφείλει να οδηγεί στην αποκάλυψη της εθνικιστικής ρητορικής και στην εξουδετέρωση του ρατσιστικού μίσους.

  • Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο Σύνταγμα Ενώσεις Ποντίων.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλουν την πρόσκληση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε εκδήλωση

Οι Κομματικές Οργανώσεις Καστοριάς και Σιάτιστας του ΚΚΕ καταγγέλλουν την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης και την Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας, ότι νομιμοποιούν και αβαντάρουν τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, με αφορμή την πρόσφατη πρόσκληση που απηύθυναν στο ναζιστικό μόρφωμα για τη συμμετοχή του σε διήμερο συνέδριο που διοργάνωσαν στη Σιάτιστα και στην Καστοριά με θέμα «η τέχνη της γούνας χτες, σήμερα, αύριο - ιστορία και πολιτισμός».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της παρουσίας των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής στο συνέδριο, την καταδίκασε και ζήτησε την αποχώρησή τους, κατήγγειλε τη λογική των ίσων αποστάσεων των διοργανωτών και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδη, αποχωρώντας από το συνέδριο.

Με ανακοίνωσή τους, οι Κομματικές Οργανώσεις Καστοριάς και Σιάτιστας του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια των διοργανωτών, που νομιμοποιούν του ναζιστές εγκληματίες και τους δίνουν βήμα για να σκορπίσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνητικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτέλεσαν ακροατήριο στην ομιλία των χρυσαυγιτών.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τη νεολαία, να καταδικάσουν τη στάση των διοργανωτών, στάση ανοχής και υπόθαλψης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Να απομονώσουν τα μαντρόσκυλα του καπιταλιστικού συστήματος που ακούνε στο όνομα Χρυσή Αυγή.

Να δυναμώσουν την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στον φασισμό - ναζισμό, στον εθνικισμό και την μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος που τους γεννά».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org