ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέο σκάνδαλο σε βάρος του Προέδρου Τεμέρ

Στο προσκήνιο έρχονται πάλι τις τελευταίες μέρες με βάση αποκαλύψεις στον βραζιλιάνικο αστικό Τύπο τα σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα, που αγγίζουν και τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Τεμέρ. Θυμίζουμε ότι το Μάη του 2016 ο Τεμέρ, με το νεοφιλελεύθερο κόμμα του Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB), σταθερός σύμμαχος από το 2010 των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων του Κόμματος Εργατών και της Προέδρου, Ντίλμα Ρουσέφ, και αντιπρόεδρος της χώρας, την ανέτρεψε κοινοβουλευτικά με άλλα επίσης «σύμμαχα» αστικά κόμματα, προβάλλοντας το ζήτημα της «καταπολέμησης της διαφθοράς».

Βεβαίως και τα δύο μεγάλα κόμματα είναι μπλεγμένα σε υποθέσεις με μεγάλες μίζες, φαινόμενο που δεν ...ευδοκιμεί μόνο στη Βραζιλία, αλλά σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Το τελευταίο σκάνδαλο που «σηκώνει» ιδιαίτερα η εφημερίδα «O Globo», αναφέρεται σε υπόθεση εκβιασμού από τον Τεμέρ πριν ένα χρόνο στον επιχειρηματία, Ζ. Μπατσίστα, πρόεδρο της εταιρείας εμπορίας κρεάτων JBS - η οποία αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τα 13 χρόνια της διακυβέρνησης του Κόμματος Εργαζομένων (PT) - από τον οποίο ζήτησε το ποσό περίπου 640.000 δολαρίων, για να δωροδοκηθεί ο τότε πρόεδρος της Βουλής Εδουάρδο Κούνια, και να κλείσει την υπόθεση με τις δωροδοκίες στην πετρελαιακή εταιρεία «Πετρομπράς». Ο Μπατσίστα ηχογράφησε τη συνομιλία, κατά την οποία ο Τεμέρ και ο ίδιος συζήτησαν τη δωροδοκία του σήμερα φυλακισμένου Κούνια, επίσης από το PMDB.

«Θα πρέπει να δούμε τι θα πει το Ανώτατο Δικαστήριο κι εάν θα αποδεχθεί την κασέτα ως αποδεικτικό στοιχείο», δήλωσε συνεργάτης του Προέδρου Τεμέρ. «Ο πρόεδρος είναι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα, αλλά αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σε όλους», συμπλήρωσε. Ωστόσο, η όλη υπόθεση δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό, όπως συνέβη και με την αποπομπή της Ρουσέφ. Ηδη αρχίζουν και βγαίνουν πληροφορίες που κινούν βουλευτές του Κόμματος Εργατών, για πρόταση αποπομπής και του Τεμέρ. Χτες το βράδυ είχε διαρρεύσει ότι ο Τεμέρ θα έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα για το θέμα.

Λαϊκές διαδηλώσεις

Η ουσία πάντως είναι ότι τα λαϊκά στρώματα που αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική που ταχύτατα προώθησε η κυβέρνηση Τεμέρ, δεν πρέπει να εγκλωβιστούν ξανά στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του Κόμματος Εργατών. Μπορεί τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 επί Λούλα ντα Σίλβα, να εμφάνισε φιλολαϊκό προσωπείο, παίρνοντας κάποια μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, ωστόσο καλλιέργησε την ταξική συνεργασία και συνέβαλε στην προώθηση των στόχων του ισχυρού βραζιλιάνικου κεφαλαίου, που φαίνεται μετά την αποπομπή της Ρουσέφ να επιζητεί αλλαγές στις συμμαχίες με άλλες αστικές τάξεις και ειδικά των ΗΠΑ. Ετσι οι δικαιολογημένες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Τεμέρ, που ζητούν την παραίτησή του, πρέπει να συμβάλουν στην ενίσχυση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια σε διαχειριστικές αυταπάτες για τη συνολική ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πολύμορφες απεργιακές κινητοποιήσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στην Εκπαίδευση, στην Μπογκοτά
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στην Εκπαίδευση, στην Μπογκοτά
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει όλη τη βδομάδα χιλιάδες εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους σε όλη την Κολομβία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την υποχρηματοδότηση πολλών τομέων, τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές, ενώ πολλά συνδικάτα καλούν σε κλιμάκωση με γενική πανεθνική απεργία στις 23 Μάη. Στην απεργία στην πρωτεύουσα Μπογκοτά συμμετείχαν προχτές οι εκπαιδευτικοί, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, και δημόσιοι υπάλληλοι από άλλους κλάδους, που αντιδρούν σε νέες περικοπές μισθών. Καθολική είναι η συμμετοχή στις επαρχίες Τσοκό και στην Μπουεναβεντούρα (κεντρικό λιμάνι στον Ειρηνικό), όπου οι εργαζόμενοι, επαγγελματίες, εργάτες γης, λιμενεργάτες, μικροί ψαράδες έχουν προχωρήσει σε απεργία διαρκείας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς, ικανοποίηση των στοιχειωδών βασικών τους αναγκών, όπως πόσιμο νερό όλη τη μέρα, την τήρηση ανεκπλήρωτων υποσχέσεων της κυβέρνησης Μ. Σάντος από προηγούμενη απεργία διαρκείας και την αντιμετώπιση της δράσης παραστρατιωτικών ομάδων και εγκληματικών συμμοριών, που έχουν γίνει πιο επιθετικές μετά την αποχώρηση των ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC - ΕP) από την περιοχή, με την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Χαρακτηριστικό επίσης του δίκαιου της διεκδίκησης να λυθούν στοιχειώδη ζητήματα υποδομών - όπως η αντιπλημμυρική προστασία - σε πολλές περιοχές της χώρας, είναι το γεγονός ότι από τις αρχές Φλεβάρη, ως αποτέλεσμα πλημμυρών σε φτωχογειτονιές διαφόρων πόλεων, συνήθως δίπλα σε ποτάμια, έχουν βρει το θάνατο 389 άνθρωποι και πάνω από 24.000 έχουν ξεσπιτωθεί, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία που δόθηκαν προχτές στην δημοσιότητα.

Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θέτει εμπόδια στην ειρηνευτική συμφωνία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Πέμπτη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, που ελέγχεται από δικαστές που σχετίζονται με τον αντιδραστικό πρώην Πρόεδρο της χώρας, Αλβαρο Ουρίμπε, μεγαλύτερο πολέμιο της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες των FARC - EP, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν 2 σημεία της συμφωνίας αυτής. Πρόκειται για τη δυνατότητα γρήγορης νομοθέτησης στη Βουλή νόμων που πρέπει να προωθηθούν και τη μείωση των σωματοφυλάκων των 60 στελεχών των ανταρτών, που μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε όλη τη χώρα για την υλοποίηση της συμφωνίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, που θεωρείται ότι θέτει εμπόδια στην έως τώρα υλοποίηση της συμφωνίας, η ηγεσία των ανταρτών έδωσε διαταγή στις μονάδες που βρίσκονται στις λεγόμενες Προσωρινές Ζώνες να είναι σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Ταυτόχρονα, χτες, ο Πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σάντος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ στο Λευκό Οίκο, όπου όπως ανακοινώθηκε συζήτησαν τη διμερή συνεργασία για την «καταπολέμηση των ναρκωτικών», αλλά και την κατάσταση στη Βενεζουέλα. Για το πρώτο ζήτημα ο Τραμπ επέμεινε στην πρόταση της οικοδόμησης τείχους στο Μεξικό ως «μέτρου προστασίας», ενώ για το δεύτερο, με το πρόσχημα της «υπεράσπισης της δημοκρατίας», ουσιαστικά προετοιμάζει μεγαλύτερη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Επίσης επιβεβαιώθηκε η «εταιρική» σχέση των δύο χωρών, ενώ ο Σάντος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ομόλογό του, για τη στήριξη των ΗΠΑ στο λεγόμενο «Σχέδιο Κολομβία», που αιματοκύλισε στην πραγματικότητα τον κολομβιανό λαό.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Πέθανε από την πείνα γυναίκα με άνοια

Εν έτει 2015 μια 63χρονη γυναίκα με άνοια πέθανε από την πείνα στο Οσλο. Πρόκειται για μια φρικτή ιστορία εγκατάλειψης από το κράτος και τη δημοτική αρχή που είναι αρμόδια στη Νορβηγία για να παρέχει φροντίδα στους ηλικιωμένους. Αυτή η είδηση αποδεικνύει ότι τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να αποτραπούν, ακόμη και στην πιο «ευτυχισμένη χώρα του κόσμου», όπως βραβεύτηκε με βάση κριτήρια φέτος.

Η γυναίκα διαγνώστηκε με άνοια το 2014. Μετά από σύντομη νοσηλεία στον οίκο ευγηρίας «Madserud» μεταφέρθηκε τον Γενάρη του 2015 στο σπίτι της με σκοπό να της παρέχονται εκεί νοσηλευτικές υπηρεσίες, οι οποίες τελικά έπαψαν. Παρά τις πολλές ανησυχίες που αναφέρθηκαν στις περιφερειακές αρχές η γυναίκα δεν έλαβε επαρκή παρακολούθηση και υγειονομική περίθαλψη και βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της μετά από οκτώ μήνες, τον Αύγουστο του 2015. Σύμφωνα με την αυτοψία πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια σε συνδυασμό με εξάντληση και ζύγιζε 36 κιλά, δηλαδή 30 κιλά λιγότερο απ' ό,τι ένα χρόνο πριν.

Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα καθώς ο δήμος του Οσλο θα πληρώσει πρόστιμο 1,5 εκατ. κορόνες όπως αποφάσισε το δικαστήριο μετά από εισαγγελική παρέμβαση.

Η σουηδική εισαγγελία «κλείνει» τον φάκελο Ασάνζ

Την «υπόθεση στο αρχείο» αποφάσισε να βάλει η εισαγγελέας της Στοκχόλμης, Μαριάνε Νάι, σχετικά με την έρευνα σε βάρος του ιδρυτή του «Wikileaks», Τζούλιαν Ασάνζ, που κατηγορείται για βιασμό στη Σουηδία. Επίσης, η εισαγγελέας ζήτησε την άρση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και εξήγησε ότι η απόφαση πάρθηκε λόγω της αναποτελεσματικότητας της εξαιρετικά μακράς έρευνας και όχι υπό το φως νέων γεγονότων. Ο Ασάνζ παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως είναι «υποχρεωμένη» να συλλάβει τον Τζούλιαν Ασάνζ, αν αυτός βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού, επειδή παραβίασε το 2012 τους όρους απελευθέρωσής του με εγγύηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι έγκειται στην αστυνομία να αποφασίσει για τη σύλληψή του.

ΜΠΑΓΚΙ.-- Ανάφλεξη της βίας μεταξύ εγκληματικών ομάδων Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία διαπιστώνουν τις τελευταίες βδομάδες αξιωματούχοι του ΟΗΕ στην χώρα, μετά το θάνατο 150 ατόμων εκ των οποίων οι έξι κυανόκρανοι του ΟΗΕ και τον εκτοπισμό αρκετών δεκάδων χιλιάδων αμάχων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ