ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις από τη νέα επίθεση των ΗΠΑ στο συριακό στρατό

Από τη δράση του συριακού στρατού στη βόρεια Συρία
Από τη δράση του συριακού στρατού στη βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

«Δεν εντείνουμε το ρόλο μας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο αλλά υπερασπιζόμαστε τα στρατεύματά μας», είπε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, στο Πεντάγωνο, όταν ρωτήθηκε για την προχτεσινή αεροπορική επιδρομή μαχητικών της χώρας του σε δυνάμεις του συριακού στρατού και των συμμάχων τους στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Ιράκ, κοντά στην πόλη αλ Τανφ.

Ο ισχυρισμός του Μάτις δεν καθησύχασε όλους όσοι συσχέτισαν την προχτεσινή επιδρομή με την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Αμερικανοί στις 7 του περασμένου Απρίλη κατά βάσης της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, με πρόσχημα επιθέσεις με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ. Δεν αποκλείεται αυτές οι επιθέσεις σε βάρος των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων να είναι ο προπομπός μίας νέας, επικίνδυνης κλιμάκωσης του ρόλου που παίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία για την προώθηση των συμφερόντων μονοπωλίων των ΗΠΑ.

Πληροφορίες ορισμένων αμερικανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη κατασκευάσει στην περιοχή αλ Τανφ στρατιωτική βάση και πως πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη επίθεση επειδή θεώρησαν ότι «απορρέουν κίνδυνοι» για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους από τις κινήσεις των συριακών στρατευμάτων και των ανδρών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ». Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριξε ότι αρχικά Αμερικανοί στρατιωτικοί επικοινώνησαν με τους Ρώσους ζητώντας τους να πιέσουν το συριακό στρατό να απομακρυνθεί από μία σημαντική, στρατηγικά, περιοχή της νοτιοανατολικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, η οποία συμπτωματικά φέρεται να είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» που προωθούν Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που ανακοίνωσαν πριν από λίγες βδομάδες στην Αστάνα του Καζακστάν... Οταν οι ρωσικές πιέσεις δεν έπιασαν τόπο, οι Αμερικανοί έστειλαν μαχητικά που έριξαν προειδοποιητικές βολές κοντά σε θέσεις του συριακού στρατού. Οι συριακές δυνάμεις δεν υποχώρησαν και ακολούθησαν οι βομβαρδισμοί από αμερικανικά μαχητικά.

Αντιδράσεις σε Μόσχα και Δαμασκό

Η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στις 18 Μάη, που φέρεται πως προκάλεσε το θάνατο αρκετών Σύρων στρατιωτών και καταστροφές σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, δεν πέρασε ασφαλώς απαρατήρητη από τη Ρωσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών της οποίας, Γκενάντι Μπογκντάνοφ, τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», κατάφωρη παραβίαση των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Η επιδρομή αυτή δεν σχετίζεται με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τόνισε.

Επιπλέον, Σύρος στρατιωτικός διοικητής, που δεν κατονομάζεται αλλά τον επικαλέστηκε σε σχετικό ρεπορτάζ η συριακή δημόσια τηλεόραση, αντέδρασε έντονα καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ πως χτύπησαν συριακά στρατεύματα «που είναι η μόνη νόμιμη δύναμη καταπολέμησης των τρομοκρατικών ομάδων στο συριακό έδαφος».

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Χτες, ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, που συμμετείχε στον έκτο γύρο των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας, τόνισε ότι συζητήθηκε και η προχτεσινοβραδινή αμερικανική επίθεση σε δυνάμεις του συριακού στρατού, επισημαίνοντας πως «ασκείται κρατική τρομοκρατία σε βάρος της χώρας μας». Επισήμανε πως η συμφωνία της Αστάνα για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων αφορά συγκεκριμένες περιοχές «και όχι όλο το συριακό έδαφος», τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί οι μηχανισμοί για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Οι ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, που έγιναν υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ολοκληρώθηκαν χτες, τρεις μέρες μετά την έναρξή τους, την Τρίτη. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, εκτίμησε ότι «απέδωσαν ορισμένα αποτελέσματα και δεν έγιναν μάταια», ειδικά, όπως πρόσθεσε, στο θέμα της κατάρτισης νέου συριακού Συντάγματος και άλλων νομικών θεμάτων. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στη Γενεύη, μετέδωσε πως συζητήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα θέματα: Το νέο συριακό Σύνταγμα, η διοίκηση της Συρίας στο λεγόμενο πολιτικό μεταβατικό στάδιο, ετοιμασίες για διεξαγωγή νέων εκλογών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπ. Τζααφάρι, τόνισε ότι συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η συνάντηση ειδικών τόσο από τη δική του πλευρά, όσο και από τη μεριά της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τις δυνατότητες κατάρτισης ενός νέου Συντάγματος.

Το ίδιο διάστημα φάνηκε να εντείνονται οι κόντρες στους κόλπους της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης. Σε δηλώσεις που έκαναν αργότερα στελέχη της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής», που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, φάνηκε πως αντιδρούν σφόδρα στην περίπτωση συγχώνευσής τους με ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν συγκροτηθεί σε Μόσχα και Κάιρο. Επιπλέον, τμήμα της αντιπροσωπείας που εκπροσωπεί τη λεγόμενη «ένοπλη συριακή αντιπολίτευση» ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη βασική σύνθεση της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής», επικαλούμενο «έλλειψη σαφήνειας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της επιτροπής» και «έλλειψη στρατηγικής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Επαφές και σχέδια για τη μεταφορά 250 Γερμανών από το Ιντσιρλίκ...

ΑΜΜΑΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επίσκεψη πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ιορδανία η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον ντε Λάιγεν, στο πλαίσιο πιθανών σχεδιασμών για τη μεταφορά περίπου 250 Γερμανών στρατιωτικών που υπηρετούν στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας σε άλλες χώρες της περιοχής, με αφορμή την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας Βερολίνου - Αγκυρας.

Στα μέσα της βδομάδας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε υπαινιχθεί εμμέσως πλην σαφώς πως το Βερολίνο μελετά σχέδια μεταφοράς των 250 Γερμανών στρατιωτών από τη βάση του Ιντσιρλίκ σε άλλη χώρα, δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung» πως «ξεπεράστηκαν τα όρια ανοχής» μετά την άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την επίσκεψη αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών σε τμήμα της βάσης του Ιντσιρλίκ, όπου υπηρετούν Γερμανοί στρατιώτες, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης της γερμανικής Βουλής.

Παράλληλα, ρεπορτάζ της γερμανικής «Deutche Welle», επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, μετέδωσε πως μελετάται η μεταφορά και σε στρατιωτική βάση ή της Κρήτης, ή της Κύπρου ή του Κουβέιτ.

  • Ξεκίνησε χτες στο Αμμάν της Ιορδανίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (WEF MENA) με τη συμμετοχή 1.000 κυβερνητικών αξιωματούχων, οικονομολόγων, διευθυντικών στελεχών δεκάδων μονοπωλίων από 50 χώρες.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένει το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης»

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης τη συγκεκριμένη στιγμή αποτελεί ένα βήμα που βοηθά όλα να γίνουν στην Τουρκία με έναν υγιέστερο τρόπο», υποστήριξε ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, χαιρετίζοντας τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου της TUSIAD (Τουρκική Βιομηχανική και Επιχειρηματική Ενωση), μιας από τις σημαντικότερες εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αποσύρουμε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη», προμηνύοντας ουσιαστικά διατήρηση των διευρυμένων μέτρων ασφαλείας για μακρύ χρονικό διάστημα. Μια πιθανή νέα παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», που τυπικά επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιούλη του 2016, θα εξεταστεί υπό το πρίσμα της γοργής όξυνσης και των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιφέρεια, όπου ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τον έλεγχο του μεγάλου φυσικού πλούτου και τις διόδους «αξιοποίησής» τους προς Δύση αλλά και Ανατολή. Σε αυτή τη βάση, εκδηλώνονται άλλωστε και οι στρατιωτικές επεμβάσεις, σε Συρία και Ιράκ, μέτωπα στα οποία αναπτύσσονται διάφορες «πρωτοβουλίες», όπως η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Πάντως, ο επικεφαλής της TUSIAD Ερόλ Μπιλετσίκ μετέφερε τους προβληματισμούς μεγάλης μερίδας του τουρκικού κεφαλαίου, σχολιάζοντας τη «σημασία του τερματισμού του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, όπως και της ελευθερίας και αμεροληψίας του δικαστικού σώματος, της προώθησης μεταρρυθμίσεων στους εκλογικούς νόμους, την αξιοκρατία στη διακυβέρνηση, την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, ώστε να βελτιωθεί στην Τουρκία ένα πνεύμα κοινωνικής ελευθερίας και πλουραλισμού».

Στο μεταξύ, χτεσινό μεγάλο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής διαδικτυακής «Σαμπάχ» αναφέρεται στην πρόοδο που έχει κάνει η στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, έχοντας επιτύχει «ένα αξιοσημείωτο άλμα μπροστά με καινοτόμες κινήσεις, βελτιωμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και άρματα μάχης και αποφασιστική αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών». Επίσης αναφέρεται σε ανάπτυξη βάσεων στο εξωτερικό σε Κατάρ και Σομαλία «για εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων» και «δύο βάσεις σε Αζάζ και αλ - Μπαμπ (σ.σ. Βόρεια Συρία) που είναι υπό ανέγερση».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι λαοί θυσιάζονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Τη «στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία», που ανέπτυξε η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φ. Μογκερίνι, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Τετάρτη στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:

«Κ. Μογκερίνι, μιλήσατε για ανθρωπισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Συρία. Ελεος!

Συγγνώμη, δεν ήταν η Ευρωπαϊκή Ενωση που ενεργοποίησε το άρθρο 42 της Συνθήκης, δίνοντας το ελεύθερο στη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλους να βομβαρδίσουν τη Συρία με χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες;

Φαίνεται ότι αντί για ευλογία, κατάρα κυνηγάει τις χώρες με πηγές και οδούς μεταφοράς Ενέργειας, εμπορικούς δρόμους, νέες αγορές. Μ. Ανατολή, Β. Αφρική, Βαλκάνια, Ουκρανία μυρίζουν μπαρούτι. Σύνορα επαναχαράσσονται. Η Ευρωπαϊκή Ενωση στρατιωτικοποιείται ραγδαία για να είναι παγκόσμια παρούσα, όπως λέει. Οι ανταγωνισμοί οξύνονται, με κίνδυνο γενίκευσης συγκρούσεων (π.χ. στο Αιγαίο κ.λπ.). Οι λαοί θυσιάζονται για συμφέροντα μονοπωλίων είτε με αντεργατικές πολιτικές στο εσωτερικό των χωρών είτε σε πολέμους.

Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καλεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, παρατείνει, αναβαθμίζει τις στρατιωτικές βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όπως Σούδα, ορμητήρια επιθέσεων στους λαούς της περιοχής, όπως για την πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία με πολλούς νεκρούς. Το μοναδικό συμφωνημένο θέμα για το Brexit είναι η διασφάλιση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

Οι λαοί να απαντήσουν με τη συντονισμένη πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Και η απάντηση αυτή θα ακουστεί δυνατά στις κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 24 του Μάη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ