Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2017 - αριθ. φύλλου: 12729

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με υποσχέσεις για το χρέος στήνει παγίδα χειραγώγησης του λαού

Παζάρια στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο ενόψει του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας


ΣΕΛ.  4
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Ακόμα χειρότερες οι ρυθμίσεις για τα Εργασιακά

Αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους


ΣΕΛ.  9

Αντιλαϊκό σχέδιο για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου

Προβλέπει έμμεσες και άμεσες ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, που αυξάνουν την εκμετάλλευση και συνθλίβουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021» διαμορφώνουν από κοινού κυβέρνηση - κουαρτέτο και ΣΕΒ, με στόχο την προσέλκυση κερδοφόρων ξένων επενδύσεων, για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ειδικό βάρος στη στρατηγική κυβέρνησης - κεφαλαίου κατέχουν η γεωστρατηγική θέση της χώρας και ο στόχος της αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή, με ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, η στρατηγική ανάπτυξης «θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία, μέσα στα επόμενα 2 - 3 χρόνια, ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος» σε κλάδους με κερδοφόρα προοπτική.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο ΣΕΒ ζητάει παραπέρα μείωση της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών, «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας, μεγαλύτερη κρατική στήριξη και φτηνότερο τραπεζικό δανεισμό, μείωση του ενεργειακού κόστους.


ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εγχειρίδιο» ανάκαμψης του κεφαλαίου

Η «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021», που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», είναι η εικόνα της «επόμενης μέρας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το κεφάλαιο, πάνω στα συντρίμμια του λαϊκού εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το σχέδιο αυτό για την ανάπτυξη είναι η «φυσική» συνέχεια του 4ου μνημονίου που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή και των προηγούμενων αντιλαϊκών μέτρων, σ' αυτή τη μακρά περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, από την οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται τώρα να δώσει «εξιτήριο» στο κεφάλαιο.

Η «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021» ενσωματώνει τους στρατηγικούς στόχους και τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης, για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, με ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, παίρνοντας υπόψη τη γεωστρατηγική της θέση, που αναλύεται εκτενώς στο σχέδιο.

Καθόλου τυχαία, επομένως, οι κλάδοι όπου επικεντρώνονται τα «αναπτυξιακά» μέτρα και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, είναι αυτοί της Ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών. Και βεβαίως, του Τουρισμού και του αγροτοδιατροφικού τομέα, που παρουσιάζουν κερδοφόρες προοπτικές και γι' αυτό προκρίνονται να προσελκύσουν επενδύσεις.

Η «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021», αν και είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, σε συνεννόηση με το κουαρτέτο, τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές Ενώσεις, επαληθεύει ότι βασικοί πυλώνες στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι η ένταση της εργασιακής εκμετάλλευσης και η διάνοιξη νέων πεδίων δράσης για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα του 4ου και των προηγούμενων μνημονίων, οι ιδιωτικοποιήσεις και η παραπέρα απελευθέρωση τομέων της οικονομίας είναι αδιάψευστος μάρτυρας γι' αυτό. Αντίστοιχα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιεί το σχέδιο είναι κονδύλια του ΕΣΠΑ και επενδυτικών προγραμμάτων της ΕΕ, σε «μόχλευση» με κρατικές ενισχύσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που χρηματοδοτείται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ετσι εξηγείται η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει μια πιο μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και, βεβαίως, να περικόψει κρατικές δαπάνες που κατευθύνονται για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, για να στηρίξει με περισσότερο κρατικό χρήμα και φτηνότερο δανεισμό την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Ο στόχος της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021», που αναφέρεται στο «συμπληρωματικό» μνημόνιο, είναι να συμβάλει τα επόμενα 2 - 3 χρόνια «στη δημιουργία ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο ΣΕΒ αναγνωρίζει τη συμβολή των αντιλαϊκών μέτρων που νομοθετεί η κυβέρνηση και τον «καθοριστικό ρόλο του κράτους στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων».

Προσθέτει, επίσης, με νόημα ότι στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου θα πρέπει να είναι «η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων» και γι' αυτό προτείνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να μειώνεται το «μη μισθολογικό κόστος». Ζητάει ακόμη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του κόστους του τραπεζικού δανεισμού και, βεβαίως, μείωση του κόστους της Ενέργειας.

Είναι βέβαιο ότι όσα απ' αυτά τα μέτρα δεν συμπεριλήφθηκαν με επάρκεια στο τελευταίο αντιλαϊκό πακέτο, θα έχουν περίοπτη θέση σε επόμενα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Αλλωστε, περιγράφουν γενικούς στόχους στους οποίους συγκλίνουν όλα τα αστικά κόμματα, στο όνομα της ανάκαμψης.

Αυτό που επαληθεύεται και από την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021», είναι ότι η καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία είναι ασύμπτωτη με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και προϋποθέτει τη διαρκή τους συμπίεση, την ένταση δηλαδή της εκμετάλλευσης. Προπάντων, είναι ασυμβίβαστη με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που είναι σήμερα εφικτό και ώριμο να ικανοποιηθούν, κι εκεί χρειάζεται να στρέψει τον προσανατολισμό του το εργατικό - λαϊκό κίνημα.ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ολοι στην πανεξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση κυκλοφορεί αύριο με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» και οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ βρίσκονται «επί ποδός» για τη μεγάλη εξόρμηση. Μαχητικά διακινούμε την εφημερίδα με το σημαντικό αυτό ντοκουμέντο, για να φτάσει σε χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους, λαϊκούς ανθρώπους, σε τόπους δουλειάς και γειτονιές.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο Κυριακή η Πορεία Ειρήνης

ΣΕΛ.  7
Την Τετάρτη οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές

ΣΕΛ.  17
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Νέα αγωνιστική πρωτοβουλία κατά της ανεργίας

ΣΕΛ.  15
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεκπαίδευση με τις ΗΠΑ με το βλέμμα στα Βαλκάνια

ΣΕΛ.  7
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν αλλάζει η κατάσταση μόνο με την οργή και τη δυσαρέσκεια, χρειάζεται κίνημα ανατροπής

Σε συνεστίαση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ παραβρέθηκε και μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος


ΣΕΛ.  5


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org