ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ματώνουν το λαό και για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους

Η όποια ελάφρυνση του κρατικού χρέους που προσδοκούν κυβέρνηση και εγχώριο κεφάλαιο από το προσεχές Γιούρογκρουπ έχει ως δεδομένο την αντιλαϊκή επίθεση

Eurokinissi

Η όποια ελάφρυνση του κρατικού χρέους που προσδοκούν κυβέρνηση και εγχώριο κεφάλαιο από το προσεχές Γιούρογκρουπ έχει ως δεδομένο την αντιλαϊκή επίθεση
Στο ζήτημα της «βιώσιμης» διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, αναμένεται να επικεντρωθεί η συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με την κυβέρνηση να εστιάζει στον επόμενο αυτό «σταθμό» που ιεραρχεί το εγχώριο κεφάλαιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος του φτηνού δανεισμού και της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΕ. Ολα αυτά βέβαια, με «κάβα» το 4ο μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την Πέμπτη στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, παραμένουν οι «ασάφειες» και βέβαια οι ανταγωνισμοί της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ, και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ευρωζώνης «οι πιθανότητες μιας αίσιας έκβασης στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών είναι 50% - 50%». Σε αυτό το πλαίσιο η διαχείριση του κρατικού χρέους θα συζητηθεί και στο επίπεδο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια ελάφρυνση, με όποια μορφή (χρονική επιμήκυνση, ύψος επιτοκίων) θα έρθει να «κουμπώσει» με τη νέα έκθεση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και με τις αποφάσεις που αναμένεται να πάρει στη συνέχεια η πλευρά του ΔΝΤ, η πλήρης συμμετοχή του οποίου στο αντιλαϊκό πρόγραμμα προϋποθέτει και την επίσημη επισφράγιση του νέου μνημονίου με την πλευρά του συγκεκριμένου ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά τα παζάρια Ευρωζώνης - ΔΝΤ σχετικά με τις ρυθμίσεις για το κρατικό χρέος, πληροφορίες αναφέρουν ότι διαφαίνεται κάποια συμφωνία για ένα πλαφόν στο 15 % του ΑΕΠ στις ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτησή του κατά τα επόμενα χρόνια (μετά το 2018) και στο εύρος του 20% του ΑΕΠ για τη μακροπρόθεσμη περίοδο που θα εκτείνεται σε αρκετές δεκαετίες, ενδεχομένως μέχρι το 2060, κατά το επικρατέστερο σενάριο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες παρεμβάσεις «διευκόλυνσης» από την πλευρά της Ευρωζώνης θα ενεργοποιούνται εάν και εφόσον οι ετήσιες αποπληρωμές για το κρατικό χρέος ξεπερνούν τα συγκεκριμένα ποσοστά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, προκειμένου να κάνει αποδεκτά και τα ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης», ζητάει από το Γιούρογκρουπ την ανάληψη «ισχυρής νομικής δέσμευσης» σχετικά με την εφαρμογή των ρυθμίσεων που θα κρίνουν τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους. Το συγκεκριμένο ζήτημα που θέτει η ΕΚΤ συνδέεται με την κάλυψή της από τυχόν πιστωτικούς κινδύνους, τους οποίους ενδεχομένως θα είχε να αντιμετωπίσει ως δανειοδότης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση εκπροσώπου της, επισημαίνει πως «το πακέτο πολιτικής θα συμπληρωθεί τώρα με τις περαιτέρω συζητήσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν «καλωσορίζουμε τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για τα μέτρα που χρειάζεται να εφαρμοστούν, όπως συμφωνήθηκε στο πακέτο πολιτικής. Η εγκριθείσα νομοθεσία αξιολογείται προσεκτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας».

Παράλληλα, η προσεχής συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, αναμένεται να σηματοδοτήσει την έγκριση της εκταμίευσης από την πλευρά της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η σχετική απόφαση από τον ΕSM, που με τη σειρά του αποτελεί τον χρηματοδότη του ελληνικού κράτους, ενώ η σχετική διαδικασία αναμένεται να κρατήσει 4 - 5 βδομάδες.

Σε μόνιμη «πρέσα» το Ασφαλιστικό

Στο μεταξύ, σε χτεσινές δηλώσεις του στον «Real FM», ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Π. Κορλίρας, επανέλαβε ότι «το Ασφαλιστικό περνάει έναν κλυδωνισμό και φαίνεται ότι η μετάβαση στον ΕΦΚΑ από τα διάφορα Ταμεία θα είναι προβληματική σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές εισφορές και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση που οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για το 2018 βρεθούν εκτός στόχων «θα πρέπει να ενεργοποιηθούν πρόσθετα μέτρα».

Θυμίζουμε ότι σε έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως «σημαντικότερη πηγή ανησυχίας αποτελούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) και ειδικά το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ. Ειδικά για τις δαπάνες που αφορούν σε χρηματοδότηση των ΟΚΑ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και δεν δικαιολογείται κανένας απολύτως εφησυχασμός».

Τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη προαναγγελία για τη διαρκή «πρέσα» στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Χαμηλώνει ο πήχης για το ΑΕΠ

Ρυθμό ανάκαμψης του ΑΕΠ μόλις στο 1,5% για το 2017 βλέπει η Alpha Bank, δηλαδή χαμηλότερα τόσο από τις Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν, όσο και από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (1,8%) και έναντι ρυθμού 2,7% σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις τους.

Την ίδια ώρα, η όποια ανάκαμψη συναρτάται κατά βάση με την τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων, που με τη σειρά τους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας μπορεί να υπερκαλύψει την αδυναμία της ιδιωτικής κατανάλωσης με την προϋπόθεση «να διαμορφωθεί ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον που να αντισταθμίζει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές».

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής στον τομέα των επενδύσεων αναμένονται σχετικά μεγάλοι ρυθμοί ανάκαμψης, που βέβαια είναι και το κυρίαρχο ζήτημα που βάζουν ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Εν προκειμένω, προβλέπονται ρυθμοί μέχρι 12,1% για το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων στηρίζεται στην κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, στη διοχέτευση πακτωλού «ζεστού» κρατικού χρήματος στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το 2019, όταν θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος κατακρεούργησης των συντάξεων, θα απογειωθούν και τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), κατά 500 εκατ. ευρώ, χώρια βέβαια τις ενισχύσεις από τα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ.

Με το βλέμμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη

Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, από την πλευρά του, ενεργοποιεί τις διαδικασίες για την είσπραξη των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ετσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετά από «διασταυρώσεις» στοιχείων εντόπισε απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων της περιόδου 2013 - 2017 συνολικού ύψους 8,2 εκατ. ευρώ, επί των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα 7,3 εκατ. ευρώ.

Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λακωνία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί το νομό Λακωνίας, την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μάη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

Παρασκευή 26/5: Θα μιλήσει, στις 8.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στη Σπάρτη, στο ξενοδοχείο «Sparta Inn».

Σάββατο 27/5: Θα συναντηθεί, στις 10 π.μ., με φορείς της Λακωνίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης.

Στις 8.30 μ.μ., θα παρευρεθεί σε εκδήλωση της ΚΟ Πελοποννήσου, στο χώρο των κατασκηνώσεων της Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου, με θέμα την παρουσίαση έκδοσης της ΕΠ που περιλαμβάνει αρχειακό υλικό για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ.

Κυριακή 28/5: Θα παρευρεθεί, στις 11 π.μ., στα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ (στο 32ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης).

Κυριακή 28/5: Θα μιλήσει, στις 12 μ., στις κατασκηνώσεις Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου, σε εκδήλωση της ΕΠ Πελοποννήσου προς τιμήν της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ