ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2017
Σελ. /24
Το παράδειγμα των G7

Ούτε ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας θα φέρει η ανάκαμψη, ούτε πρόκειται βέβαια να ανακοπεί η τάση σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Αυτό δείχνει έρευνα του ΟΟΣΑ, που κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι ...μεροληπτεί σε βάρος του καπιταλισμού. Από τη μελέτη προκύπτει ότι στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, που συγκροτούν τους G7, η μερική απασχόληση γενικεύεται και επομένως η άνοδος στους σχετικούς δείκτες δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας. Επίσης, ότι η όποια «ενίσχυση της απασχόλησης» είναι παραπλανητική, καθώς κατά βάση δεν αφορά θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με πρόσφατη διαπίστωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) ότι η προσωρινή/μερική απασχόληση φτάνει στο 75% όλων των εργαζομένων παγκοσμίως, δίνουν μια καλή εικόνα για το τι έχει να προσφέρει η καπιταλιστική ανάπτυξη στην εργατική τάξη. Δίνουν, ταυτόχρονα, μια απάντηση και στις αυταπάτες που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για το «εξιτήριο» που εξασφάλισε από την κρίση. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, να μην ακούσουμε από την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι ο ελληνικός καπιταλισμός θα αποτελέσει εξαίρεση από αυτό που συμβαίνει διεθνώς και μάλιστα στο μπλοκ των πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών...

Ερχεται η ... ανάπτυξη

Ανοδική πορεία ακολουθεί η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον «προβλήτα 1» του ΟΛΠ, που πέρασε πρόσφατα στην ιδιοκτησία της COSCO. Σύμφωνα με διευθυντικά στελέχη της κινέζικης πολυεθνικής, τα εμπορευματοκιβώτια που διακινήθηκαν από την αρχή της χρονιάς έως τον Απρίλη, αυξήθηκαν στα 163.000, από 90.000 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η πολυεθνική σχεδιάζει νέες επενδύσεις, εκφράζει όμως την ανησυχία της για το μεγάλο «μισθολογικό κόστος», που απορροφά το 50% των εσόδων της. Σαν «αντίδοτο» παρουσιάζονται οι συνταξιοδοτήσεις αλλά και το πρόγραμμα εθελούσιων εξόδων και μετατάξεων, με κρατική στήριξη, για να απαλλαγεί η εταιρεία από παλιούς και πιο ακριβούς εργαζόμενους. Ορόσημο, ωστόσο, θεωρείται από τα στελέχη της εταιρείας η επαναδιαπραγμάτευση της ΣΣΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, οπότε αναμένεται να γίνει κανονική «σφαγή». Τα ίδια, βέβαια, συμβαίνουν και σε όλες τις «επενδύσεις», ελληνικές, αμερικανικές, γερμανικές, ρωσικές, οι οποίες διακρίνονται από δυο βασικά χαρακτηριστικά: Την απλόχερη κρατική στήριξη, με έμμεσα και άμεσα προνόμια και ενισχύσεις στους επενδυτές, και βέβαια τις αντεργατικές ανατροπές και το βάθεμα της εκμετάλλευσης, στη βάση ψηφισμένων νόμων της κυβέρνησης, με στόχο την εξίσωση στα κατώτερα όρια όλων των εργαζομένων, ακόμα και αυτών που διατηρούσαν έως τώρα ένα σχετικά καλύτερο επίπεδο μισθών και δικαιωμάτων. Κάπως έτσι, έρχεται η ...ανάπτυξη.

Σπάσαν όλα τα κοντέρ

Το κοντέρ της κοροϊδίας και της υποκρισίας χτύπησε «κόκκινο» με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ξεστομίζουν απίστευτα πράγματα, όπου οι λέξεις «ντροπή» και «αίσχος» είναι λίγες για να τους τις απευθύνει κάποιος. Για παράδειγμα, η ΝΔ κατέθεσε προχτές τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του 4ου μνημονίου, που ζητά να ψηφιστεί και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα: μέρος του ματωμένου πλεονάσματος να χρησιμοποιηθεί για να μη μείνει κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος κατά 20%. Δηλαδή, η ΝΔ που όχι μόνο υλοποίησε τον ΕΝΦΙΑ τα τελευταία χρόνια ως κυβέρνηση, αλλά τον αύξησε κιόλας, η ΝΔ που καθιέρωσε μέσω των δικών της μνημονίων την απαγόρευση προσλήψεων στους δήμους, κάτι που οδήγησε στο κλείσιμο εκατοντάδες παιδικούς σταθμούς στη χώρα, έρχεται και λέει με απύθμενο θράσος ότι προτείνει φιλολαϊκά μέτρα! Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί σήμερα τη δική της αντιλαϊκή πολιτική και ατζέντα. Αυτό είναι που την κάνει «να χάνει την μπάλα» και να προσπαθεί να βρει τρόπους να διαχωριστεί από την κυβέρνηση, προτείνοντας τα δικά της, τάχα, «αντίμετρα». Ακόμα όμως κι έτσι, το μόνο που καταφέρνει, είναι να επιβεβαιώνει ότι συμφωνεί επί της ουσίας στην πολιτική θωράκισης των συμφερόντων του κεφαλαίου και ανακύκλωσης της φτώχειας του λαού. Ο διαγκωνισμός τους είναι για τα μάτια των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους δίνουν εξετάσεις για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί τις υποθέσεις τους ως κυβέρνηση.

Κακοστημένη παράσταση

Με μοιρασμένους ρόλους παίχτηκε ξανά την Πέμπτη έξω από τη Βουλή το γνωστό θέατρο με τις μολότοφ και τα χημικά. Αυτήν τη φορά, στο ρόλο της πρωταγωνίστριας, ξεχώρισε η Ραχήλ Μακρή, η οποία στην καριέρα της έχει διατρέξει όλο το πολιτικό φάσμα από τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, έως τη ΛΑΕ και την «Πλεύση Ελευθερίας», ενώ σήμερα ηγείται μιας κίνησης με τον τίτλο «Μέτωπο Νίκης». Στην προχτεσινή συγκέντρωση, εμφανίστηκε επικεφαλής μιας ομάδας 20 - 25 ατόμων, που φορούσαν μαύρες μπλούζες με τη φράση «Φρουρά, φρουρά, πού είναι η φρουρά;». Η ομάδα αυτή, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας «εθνικοπατριωτικά» συνθήματα, κινήθηκε κάποια στιγμή προς τα σκαλιά της Βουλής και βρέθηκε απέναντι στον αστυνομικό κλοιό, με την Ραχήλ Μακρή να παρακινεί τον κόσμο να την ακολουθήσει για να εισβάλουν όλοι μαζί στο Κοινοβούλιο. Σχεδόν ταυτόχρονα, κίνηση προς τα σκαλιά έκανε το μπλοκ του ΕΠΑΜ που βρισκόταν στο χώρο και μετά ακολούθησε το γνωστό πανηγύρι με τις μολότοφ και τα δακρυγόνα από τους αυτοαποκαλούμενους «αντιεξουσιαστές», που περίμεναν υπομονετικά να ...βγουν στη σκηνή. Οταν καθάρισε κάπως η ατμόσφαιρα, η ομάδα της Μακρή γονάτισε μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, η ίδια έκανε τον σταυρό της και φώναζε διάφορα ακατάληπτα, όπως «τιμή και δόξα σε όσους έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας (...) Εχουμε ιστορική ευθύνη για το αίμα που έχυσαν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία της πατρίδας μας». Το σόου θα είχε μόνο τη φαιδρή του πλευρά, αν δεν ήταν μια κακοστημένη παράσταση, που έδωσε το σύνθημα να πνιγεί το Σύνταγμα στα χημικά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1498 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντε Γκάμα φτάνει στις ακτές της Ινδίας.

1506 Πεθαίνει ο Γενοβέζος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος, που το 1492, επιχειρώντας να βρει δυτική θαλάσσια οδό προς τις Ανατολικές Ινδίες (Ασία), ανακάλυψε την Αμερική.

1769 Γεννιέται ο Ανδρέας Μιαούλης, διοικητής ναύαρχος ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.

1806 Γεννιέται ο Βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Τζον Στιούαρτ Μιλ.

1825 Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας) με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Στη μάχη αυτή σκοτώνεται και ο ίδιος. Ηταν από εκείνους που πίστευαν ότι η Επανάσταση έπρεπε να ξεκαθαρίσει, όχι μόνο με τους Τούρκους κατακτητές, αλλά και με τους κοτζαμπάσηδες δυνάστες του λαού.

1925 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Tu-144.

1941 Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ κατά των Γερμανών.

1941 Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης.

1947 Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, ο Γ. Σιάντος εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ αναδείχθηκε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της μαζικότερης και πιο μαχητικής ταξικής Ομοσπονδίας της εποχής. Στη διάρκεια της Κατοχής και ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου).

1948 Παραπέμπονται στο Στρατοδικείο της Αθήνας πάνω από 100 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κατηγορούμενοι «διά κομμουνιστική δράσιν, απόσπασιν μέρους της επικρατείας» κ.ά.

1949 Πεθαίνει ο Δαμασκηνός, κατά κόσμον Δημήτριος Παπανδρέου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου, που εκλέχθηκε χάρη στην εύνοια της κατοχικής «κυβέρνησης» Τσολάκογλου. Διετέλεσε, επίσης, πρωθυπουργός (17/10 - 1/11/1945) και αντιβασιλέας (31/12/1944 - 28/9/1946).

1950 Πανελλαδική απεργία 75.000 περίπου δημόσιων υπαλλήλων για αύξηση των αποδοχών τους. Διαρκεί μια βδομάδα και αναστέλλεται από την κυβερνητική διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.

1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.

1972 Το συγκρότημα λαϊκών χορών «Μωυσέγιεφ», δίνει στην αίθουσα «Τσαϊκόσφκι» της Μόσχας παράσταση για την ενίσχυση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού.

1978 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το υπουργείο Συντονισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ