ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογία - προσθήκη για την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ

Κατατέθηκε χτες στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Τη συνολική κατάργηση του νόμου - λαιμητόμου ζητάει το ΚΚΕ

Τροπολογία - προσθήκη για την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ κατέθεσε, χτες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τον τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», που συζητιέται στη Βουλή. Παράλληλα, ζητάει την κατάργηση συνολικά του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016. Στο μοναδικό άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης προβλέπεται η κατάργηση του άρθρου 92 του ν. 4387/2016, στο οποίο προβλέπεται η σταδιακή αφαίρεση του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους που το δικαιούνται.

Στην Αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας - προσθήκης αναφέρεται: «Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο νόμος 4387/2016, οδηγεί στη σφαγή χιλιάδες συνταξιούχους που βρίσκονται στα πιο χαμηλά "πατώματα". Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019, που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από φέτος μεταβάλλοντας τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται το συγκεκριμένο επίδομα και μάλιστα αναδρομικά με αναζήτηση ποσών από 1-1-2016, δημιουργεί νέα αιμορραγία στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για επιστροφή σε 12 ή και περισσότερες δόσεις, δεν μετριάζουν τα αποτελέσματα που θα επιφέρουν αυτές οι νέες πληγές στους συνταξιούχους. Το ζήτημα δεν είναι σε πόσες δόσεις θα επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει οι δικαιούχοι, αλλά το γεγονός πως χάνουν ένα επίδομα που συμπλήρωνε την πενιχρή σύνταξη και επιπλέον υποχρεώνονται να το επιστρέψουν.

Πιο συγκεκριμένα: Οι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 664 ευρώ, δεν δικαιούνται πλέον το ΕΚΑΣ και υποχρεώνονται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά σχετικά με το εισόδημα που σήμερα έχουν. Παράλληλα, εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα χάσουν από φέτος ολοκληρωτικά το ΕΚΑΣ, θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που με την αλλαγή των κριτηρίων βάσει των οποίων χορηγείται το ΕΚΑΣ θα αλλάξουν κλίμακα και θα λάβουν χαμηλότερα ποσά απ' αυτά που λάμβαναν έως σήμερα.

Τα επόμενα χρόνια, θα αποκλείονται κλιμακωτά ολοένα και περισσότεροι, μέχρι το ΕΚΑΣ να καταργηθεί εντελώς στα τέλη του 2019. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 370.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος έως και 35% στο εισόδημά τους. Οι απώλειες από τη σφαγή του ΕΚΑΣ την περίοδο 2016 - 2019 φτάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Είναι ανάγκη όχι μόνο να μην υπάρξει καμιά αναδρομική αναζήτηση, αλλά να καταργηθεί το άρθρο 92 για το ΕΚΑΣ και συνολικά ο νόμος - λαιμητόμος 4387/2016».

Σειρά για πετσόκομμα παίρνουν και όλα τα επιδόματα

Μετά το ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο ό,τι έχει απομείνει όρθιο για τη στήριξη των πιο αδύναμων

Αφού πρώτα έγδαρε τους χαμηλοσυνταξιούχους, κόβοντας το ΕΚΑΣ και αφαιρώντας από δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους «τα προς το ζην», τώρα η κυβέρνηση σπεύδει να ανακοινώσει ότι θα καταθέσει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «προβλέπεται η βαθμιαία εφαρμογή "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης", ως γενική θεσμική εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που σταδιακά θα αντικαθιστά άλλες στοχευμένες προνοιακές παροχές».

Πέρα από το στοιχείο του αντιπερισπασμού, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης αποκαλύπτει και άλλες πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής της. Το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» που ανακοινώνει, είναι το γνωστό πρόγραμμα του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», ύψους μόλις 20 εκατομμυρίων ευρώ, που εφαρμόστηκε πέρυσι πιλοτικά και υποτίθεται ότι θα συνεχιζόταν από φέτος τον Απρίλη, με προϋπολογισμό 80 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ελάχιστα αυτά ποσά θα δίνονται σε ανθρώπους που διαβιούν στα όρια της ακραίας φτώχειας και καμία σχέση δεν έχουν με την αντικατάσταση έστω μέρους των απωλειών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Και αυτό διότι τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται για το «κοινωνικό εισόδημα» είναι τόσο χαμηλά, που εξαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων λαμβάνουν τα κατώτερα όρια των συντάξεων. Σημειώνεται ότι οι απώλειες για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ ανέρχονται σε 168 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ στην τετραετία 2016-2019 θα φτάσουν τα 2,393 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η γενική εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προϋποθέτει όχι μόνο την κατάργηση του ΕΚΑΣ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά την κατάργηση όλων των μέχρι τώρα προνοιακών παροχών, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως (0,5% του ΑΕΠ), όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο. Αυτή είναι η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία κόβει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους φτωχούς και υπόσχεται λίγα ψίχουλα στους εξαθλιωμένους.

Με την ίδια τροπολογία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το ποσό που θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ, που τώρα το χάνουν, αλλά και άλλους, οι οποίοι από εδώ και πέρα θα λαμβάνουν μικρότερα ποσά με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για φέτος, ορίζεται στα 30 ευρώ το μήνα. Κατά συνέπεια, πέραν της απώλειας του ΕΚΑΣ ή της μείωσής του σε άλλους, θα επιβάλλεται και μείωση 30 ευρώ στα ποσά της σύνταξης, μέχρι να επιστραφεί από το συνταξιούχο όλο το ποσό που του καταβλήθηκε μέχρι τώρα από την αρχή του χρόνου.

Στην τροπολογία θα προβλέπεται, επίσης, προσωρινά (μέχρι το 2019) η διατήρηση του δικαιώματος «για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ», χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό θα παραμείνει στο 10%, όσο είναι σήμερα (από 25% που είναι για τους άλλους ασφαλισμένους και συνταξιούχους).

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απευθύνει πλατύ κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Κυριακής

Κινητοποιήσεις θα γίνουν επίσης στη Θεσσαλονίκη, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε άλλες πόλεις

Από προηγούμενη κινητοποίηση στην Αθήνα
Από προηγούμενη κινητοποίηση στην Αθήνα
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνει την Κυριακή 22 Μάη, στις 5.30 μ.μ., στην Ομόνοια, απευθύνει το ΠΑΜΕ, για να πάρει απάντηση το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που συζητάει και ψηφίζει εκείνη την ώρα η κυβέρνηση στη Βουλή. Πούλμαν για το συλλαλητήριο θα αναχωρήσει από το Πέραμα (4 μ.μ., πλατεία Ηρώων) και από το Λαύριο (3.30 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων).

Στη Θεσσαλονίκη, συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώνουν συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. Στο συλλαλητήριο της Αθήνας καλούν με ανακοινώσεις τους η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, καθώς και δεκάδες συνδικάτα και Ομοσπονδίες της Αττικής. Οι προσυγκεντρώσεις είναι οι εξής (όλες στις 5 μ.μ.):

  • Αιόλου και Σταδίου (Χαυτεία): Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός-Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας, του Γαλατσίου, των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Πειραιά, το Νότιο Τομέα της Αττικής και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Οδός Πειραιώς (στο ύψος της Ομόνοιας): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, Θριασίου - Μεγαρίδας και του Βόρειου Τομέα Αττικής.
Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή θα γίνουν, επίσης, στις παρακάτω πόλεις:

-- Σήμερα Παρασκευή, σε Αρτα (8.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς), Πρέβεζα (8.30 μ.μ., Θεοφάνειο), Χίο (7 μ.μ., είσοδος Απλωταριάς).

-- Αύριο Σάββατο, σε Αγρίνιο (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Βόλος (πικετοφορία, 11 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Γιάννενα (10 π.μ., Δημαρχείο), Ηράκλειο (11 π.μ., πλατεία Λιονταριών), Καβάλα (10 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Καρδίτσα (πικετοφορία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Κέρκυρα (10 π.μ., Οκαζιόν), Λάρισα (11 π.μ., πικετοφορία μπροστά από τα γραφεία του ΕΚ), Λαμία (πικετοφορία 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου), Λέσβος (10.30 π.μ., πικετοφορία από την πλ. Σαπφούς), Λευκάδα (7 μ.μ., Αη Μηνάς), Σάμος (11 π.μ. πικετοφορίες στο Βαθύ - Εργατικό Κέντρο Σάμου και στο Καρλόβασι - γραφεία Εργατικού Κέντρου), Τρίκαλα (10.30 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου), Χαλκίδα (11 π.μ., πλατεία Αγοράς).

-- Την Κυριακή 22 Μάη, σε Αλεξανδρούπολη (7.30 μ.μ., Δημαρχείο), Ζάκυνθο (7 μ.μ., Νομαρχία), Ξάνθη (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Πάτρα (6.30 μ.μ., πλατεία Τριών Συμμάχων), Πτολεμαΐδα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ