ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Κλείδωσε» η νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Μεσόγειο

Προετοιμασίες παράλληλα για ανοιχτή ιμπεριαλιστική δράση σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα ως τη Μ. Ανατολή και την Υποσαχάρια Αφρική

Η ναυαρχίδα του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού «HMS Bulwark», την οποία έχει σπεύσει να «προσφέρει» η Βρετανία για τη νέα ναυτική δύναμη της ΕΕ στη Μεσόγειο

Crown Copyright

Η ναυαρχίδα του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού «HMS Bulwark», την οποία έχει σπεύσει να «προσφέρει» η Βρετανία για τη νέα ναυτική δύναμη της ΕΕ στη Μεσόγειο
Σε απόφαση για έναρξη, το συντομότερο δυνατό, της νέας ναυτικής επιχείρησης των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΕ στη Μεσόγειο κατέληξε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της λυκοσυμμαχίας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σε διευρυμένη μάλιστα σύνθεση, δηλαδή με τη συμμετοχή τόσο των υπουργών Εξωτερικών, όσο και αυτών της Αμυνας, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ και του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, Π. Καμμένος και Ν. Κοτζιάς, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα επισήμως ανακοινωθέντα, το Συμβούλιο συμφώνησε για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στη Μεσόγειο, η οποία θα φέρει την ονομασία «EUNAVFOR Med», ενάντια τάχα στα δουλεμπορικά κυκλώματα που διακινούν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Σημειώνεται, επίσης, ότι με την απόφαση αυτή ξεκινά και επισήμως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την εν λόγω ναυτική επιχείρηση.

Παραπέρα, στην απόφαση διευκρινίζεται ότι «η "EUNAVFOR Med" θα διεξαχθεί σε διαδοχικές φάσεις και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου (σ.σ. αυτό που γίνεται λάστιχο με βάση τις προτεραιότητες των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των μονοπωλιακών συμφερόντων). Ο προγραμματισμός της επιχείρησης και η αρχική φάση της επιτήρησης και αξιολόγησης των δικτύων διακίνησης και εμπορίας στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μεσογείου, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Η δεύτερη και η τρίτη φάση της επιχείρησης θα μπορούσαν να επικεντρώσουν στην αναζήτηση, την κατάσχεση και την παρεμπόδιση των περιουσιακών στοιχείων των λαθρεμπόρων, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης», όπερ σημαίνει ανάληψη δράσης και επιχειρήσεις όχι μόνο στα διεθνή ύδατα ή τα χωρικά ύδατα της Λιβύης και άλλων χωρών της νότιας Μεσογείου, αλλά και επί του εδάφους τους.

Αποφασίστηκε, επίσης, το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της «EUNAVFOR Med» να εγκατασταθεί στη Ρώμη, ενώ διοικητής της ορίστηκε ο Ιταλός υποναύαρχος Ε. Κρεντεντίνο. Η έναρξη της επιχείρησης της ΕΕ θα είναι και στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιούνη.

«Πάροχος ασφαλείας σε διεθνές επίπεδο»

Εξάλλου, το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με την περαιτέρω εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα ως τη Μέση Ανατολή και την Υποσαχάρια Αφρική.

Τα επίσημα κείμενα της Συνόδου προϊδεάζουν για ανάληψη ακόμα πιο ανοιχτής στρατιωτικής δράσης, στην προσπάθεια της ΕΕ να προωθήσει τις θέσεις των μονοπωλίων της στην ευρύτερη περιοχή γειτονίας της έναντι ανταγωνιστών της.

Συγκεκριμένα γράφεται: «Το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό απαιτεί μια ισχυρότερη Ευρώπη, με μια ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας. Οι συγκρούσεις, οι απειλές και η αστάθεια στην άμεση και ευρύτερη γειτονιά της ΕΕ, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων το Ιράκ, τη Λιβύη, το Σαχέλ(σ.σ. Υποσαχάρια Αφρική), τη Συρία και την Ουκρανία (...) μαζί με τις μακροχρόνιες αλλά και τις νέες αναδυόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και θέτουν σε αμφισβήτηση θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας».

Και παρακάτω: «Αντιμετωπίζοντας αυτές τις συγκρούσεις, τις πηγές αστάθειας και άλλες προκλήσεις για την ασφάλεια, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη αναλαμβάνουν αυξημένες ευθύνες να ενεργούν ως πάροχος ασφάλειας, σε διεθνές επίπεδο και ειδικότερα στην περιοχή, ενισχύοντας έτσι τη δική τους ασφάλεια και τον παγκόσμιο στρατηγικό ρόλο τους, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις αυτές από κοινού».

«Πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης»

Χτες, εξάλλου, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Το κύριο θέμα ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη, στην ημερήσια διάταξη της οποίας βρίσκονται η διαδικασία αναθεώρησης της Ευρωενωσιακής Στρατηγικής Ασφάλειας, θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, η Ευρωενωσιακή Ατζέντα για την Ασφάλεια, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ουκρανία. Οι συμμετέχοντες υπουργοί (την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χουντής) ενημερώθηκαν και για τα επόμενα βήματα της ΕΕ αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Αλλωστε, στα επίσημα κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά το χτεσινό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται η απόφαση της ΕΕ «για ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ στη θάλασσα, με στόχο την αντιμετώπιση των διακινητών, την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης», ενώ γίνεται λόγος και για «ενίσχυση της εσωτερικής αλληλεγγύης και ευθύνης», σε μια αναφορά - ευχολόγιο, ώστε περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, ειδικά αυτά του Βορρά, να δεχτούν και στο έδαφός τους μετανάστες, που μέχρι στιγμής συνωστίζονται σε άθλια κέντρα κράτησης στα κράτη του νότου της ΕΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Εμπλοκή με την επίσκεψη στις ΗΠΑ

Εμπλοκή φαίνεται να σημειώνεται στα της προγραμματισμένης επίσκεψης του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, όπου κανονικά επρόκειτο να συναντηθεί αύριο με τον Αμερικανό ομόλογό του Α. Κάρτερ, ο οποίος άλλωστε του είχε απευθύνει αρχικά την πρόσκληση.

Κατά πληροφορίες, το γραφείο του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου ενημέρωσε μόλις χτες την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ότι ο Αμερικανός υπουργός δεν μπορεί να συναντήσει τον Καμμένο, επικαλούμενος φόρτο εργασίας κλπ. Επίσης, αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο ο Π. Καμμένος να συναντηθεί έστω με τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας Ρ. Γουόρκ. Υπήρξαν μόνο κάτι διαρροές ότι θα συναντηθεί την Παρασκευή με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών για Θέματα Ευρώπης Βικτόρια Νούλαντ, την οποία είχε δει πριν μερικές βδομάδες, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι ο Π. Καμμένος έφτανε αργά χτες το βράδυ, ώρα Ελλάδας, στις ΗΠΑ, κατευθείαν από τις Βρυξέλλες, όπου είχε παρευρεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ...

Ως λόγοι αυτού του «αδειάσματος» -όπως το χαρακτηρίζουν και κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα- είναι, κατά τις ίδιες πηγές, η υπόθεση του Σ. Ξηρού και της δυνατότητας που του δίνει η κυβέρνηση να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του εκτός φυλακής, αλλά και η ευρεία δημοσιοποίηση από πλευράς Καμμένου της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις εν Ελλάδι αμερικανο-ΝΑΤΟικές στρατιωτικές υποδομές.

Οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν διαμηνύσει αρμοδίως και στην τωρινή συγκυβέρνηση ότι δε θέλουν τέτοια θέματα να λαμβάνουν δημοσιότητα, αλλά αντίθετα να προωθούνται στα ...μουλωχτά, καθώς ενοχλούνται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα γίνονται «ακόμα» διαδηλώσεις ενάντια στην τέτοια παρουσία τους εδώ...

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
«Οχι» στα σχέδια για ΝΑΤΟική βάση στο Αιγαίο

Ενώ ακόμη αντηχούν τα συνθήματα της Πανσαμιακής Πορείας Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/5, «Οχι στα σχέδια τα κυβερνητικά, η βάση στο Αιγαίο θα μείνει στα χαρτιά» και «Τσίπρα - Καμμένο ακούστε το καλά, οι βάσεις στο Αιγαίο δεν έχουνε δουλειά», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε πανηγυρικά τη βασιμότητα των δηλώσεων του υπουργού Αμυνας για πρόταση προς το ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει νέα βάση σε νησί του Αιγαίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η εξέλιξη αυτή δείχνει σε πόσο επικίνδυνες περιπέτειες είναι διατεθειμένη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να μπλέξει τη χώρα μας μετατρέποντας επίσημα και το Αιγαίο (μετά τη Σούδα, το Ακτιο, τη Λάρισα κ.λπ.) σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής.

Καλούμε τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες, καλούμε τη νεολαία του νησιού που προορίζεται για τα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καλούμε το λαό όλων των νησιών του Αιγαίου, να ξεσηκωθούν και να συμπαραταχθούν με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για να αποτρέψουμε να γίνουν τα νησιά μας στόχος σε οποιαδήποτε σύγκρουση για ξένα προς το λαό συμφέροντα.

Εμείς αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα και δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση νέας».

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης τονίζει ότι θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για μαζική λαϊκή απάντηση στο νησί της Σάμου και στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έτσι ώστε να αποτραπούν αυτά τα εγκληματικά σχέδια.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Αποφάσεις - πολεμικά ανακοινωθέντα της ΕΕ ενάντια στους λαούς

Οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη του 2015 για την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ και η χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελούν πολεμικά ανακοινωθέντα ενάντια στους λαούς, που συνυπογράφει και η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στη συζήτηση για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, υπογραμμίζοντας στην παρέμβασή του τα εξής:

«Οι εκθέσεις που συζητιούνται, όπως και η απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αποτελούν κυριολεκτικά πολεμικά ανακοινωθέντα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της ενάντια στους λαούς.

Στόχος σας είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης με το ΝΑΤΟ, η αναγόρευση της ΕΕ ως "παρόχου ασφαλείας" στο πλευρό του, για την εξασφάλιση συγκεντρωμένης δύναμης πυρός ενάντια στους λαούς. Συγκρότηση ενισχυμένων, μόνιμων στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ, πέρα από τις ήδη υπάρχουσες (battlegroups κ.ά.), για τη διεξαγωγή επιθετικών πολέμων και επιχειρήσεων, στον ανταγωνισμό για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ταχεία κινητοποίηση των μηχανισμών χρηματοδότησης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, όπου Γης, με τη χρήση του μηχανισμού "Αθηνά" και του "ταμείου εκκίνησης". Αναθεώρηση και προσαρμογή των αμυντικών δογμάτων και της διάταξης των ενόπλων δυνάμεων των κρατών - μελών στις ανάγκες και τους ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η άμεση χρηματοδότηση κι η αύξηση των εξοπλισμών στα επίπεδα του ΝΑΤΟ τα λένε όλα.

Είναι σκέτη υποκρισία οι συμμαχίες "προθύμων" ενάντια στους τζιχαντιστές, που το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέθρεψαν ή η καταπολέμηση των δουλεμπόρων στις χώρες που η ΕΕ και οι σύμμαχοί της έβαλαν φωτιά. Καταδικάζουμε αυτήν την πολιτική που η ελληνική κυβέρνηση τη συνυπογράφει πλήρως και ζητά κι από πάνω νέα ΝΑΤΟική βάση στο Αιγαίο για τις ευρω-ΝΑΤΟικές ανάγκες και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Οι λαοί με την πάλη τους μπορούν να ματαιώσουν αυτά τα εφιαλτικά σχέδια, για να μην τα πληρώσουν πανάκριβα με το αίμα τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ