ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πανδημία ξεσκέπασε το πραγματικό σκάνδαλο στην Υγεία

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σήμερα έχουμε ένα ακόμη επεισόδιο του γνωστού σίριαλ «Novartis» και Παπαγγελόπουλος, που παίζεται για δύο χρονιές και από ό,τι δείχνει η τωρινή πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, φιλοδοξείτε να το προβάλετε και για τρίτη χρονιά.

Ενα σίριαλ που προσφέρεται για μια ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, ειδικά σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται οι στρατηγικές σας συγκλίσεις. Ενα σίριαλ, όμως, που εδώ και 2 χρόνια, με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων, δεν έχει προσφέρει τίποτα στην αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας.

Τον Οκτώβρη του 2019 στη συζήτηση, εδώ στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, είχαμε υπογραμμίσει ότι το Κόμμα μας θα πάρει μέρος στην Επιτροπή για να συμβάλουμε - όσο περνάει από το χέρι μας - στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης «Novartis» και των όσων διαδραματίστηκαν γύρω από αυτήν. Παρά την αρνητική εμπειρία που έχουμε από τη συγκρότηση τέτοιων Επιτροπών.

Μέσω των εκπροσώπων μας στην Επιτροπή, τόσο του τακτικού μέλους, του Νίκου Καραθανασόπουλου, όσο και του αναπληρωματικού, της Μαρίας Κομνηνάκα, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας, για να φωτιστούν οι ουσιαστικές πλευρές του σκανδάλου της «Novartis», αλλά και οι βαθύτερες αιτίες που τροφοδοτούν αυτά τα σκάνδαλα. Πλευρές που δεν είναι άλλες από την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις.

Ταυτόχρονα, ως Κόμμα, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας διαδικασίες της Επιτροπής που οδηγούν στο κουκούλωμα, στη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό.

Ασφαιρα πυρά που οδηγούν στο να χάνεται η ουσία της υπόθεσης «Novartis»

Τώρα, μετά από ένα επτάμηνο λειτουργίας αυτής της Επιτροπής και συνεχών παρατάσεων στις προθεσμίες, στις οποίες θα έπρεπε να έχει αποπερατώσει το έργο της, τι αποτελέσματα έχουμε;

Μια ατέλειωτη διαδικασία με εκατέρωθεν άσφαιρα πυρά και αντιπαραθέσεις, που οδηγούσαν στο να χάνεται η ουσία της διερεύνησης του σκανδάλου της «Novartis», για το οποίο είχε συγκροτηθεί η Επιτροπή της Προκαταρκτικής Εξέτασης, όπως και της πιθανής εμπλοκής σε αυτήν τη διαδικασία κυβερνητικών παραγόντων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Εκεί οδηγούσαν και η στάση της ΝΔ και η στάση του ΚΙΝΑΛ και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με την τακτική που ακολούθησαν στην Επιτροπή.

Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Τις επανειλημμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής για να συζητηθούν οι προτάσεις που υποβάλλονταν εκατέρωθεν για την εξαίρεση μελών της Επιτροπής, με διάφορους προσχηματικούς λόγους;

Προτάσεις που υποβλήθηκαν και από τα τρία Κόμματα που προαναφέραμε και που ανέδειξαν ξεκάθαρα τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που μετατρέπει ένα πολιτικό όργανο, όπως είναι η κοινοβουλευτική Επιτροπή, σε δικαστικό.

Τι άλλο να θυμηθούμε; Οτι κρίσιμα έγγραφα, που αφορούν τη διερεύνηση του σκανδάλου της «Novartis», δεν έχουν δοθεί ακόμη στην Επιτροπή και παρακρατούνται με το πρόσχημα ότι είναι απόρρητα;

Και ο καθένας μπορεί να καταλάβει: Τι σόι διερεύνηση μπορεί να γίνει με την απόκρυψη αυτών των εγγράφων;

`Η μήπως να θυμηθούμε τη στάση των άλλων κομμάτων στο ζήτημα της εξέτασης των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων;

Από την αρχή είχαμε υπογραμμίσει τη σταθερή μας θέση, τη θέση αρχών, ότι όλοι οι μάρτυρες και οι λεγόμενοι προστατευόμενοι θα έπρεπε να καταθέσουν με φυσική παρουσία, χωρίς κουκούλα και παραποίηση χαρακτηριστικών και φωνής, αποκαλύπτοντας πλήρως τα στοιχεία τους, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και να εξεταστούν τα όσα καταθέτουν.

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ στην αρχή εμφανίζονταν να θέλουν την αφαίρεση της κουκούλας, στην πράξη δεν έκαναν τίποτα για αυτό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε λάβρος υποστηρικτής της κουκούλας, σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τότε που την θεωρούσε άκρως επικίνδυνη και ασυμβίβαστη με βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, όπως φαίνεται και από την ομιλία του τότε κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, του κ. Κουβέλη.

Ολες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, υπηρέτησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου

Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν τις ευθύνες των άλλων κομμάτων, που δεν περιορίζονται στενά στις εργασίες της Επιτροπής, αλλά έχουν να κάνουν με πολύ γενικότερα και πολύ σοβαρότερα ζητήματα.

Πρώτον, έχουν να κάνουν με την πεισματική άρνηση όλων σας να καταργήσετε επιτέλους τελείως το νόμο περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να πάψει η Βουλή να παίζει το ρόλο του ανακριτή και του εισαγγελέα. Και μάλιστα, αυτό να γίνεται με όρους υποταγής στην εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα η αναζήτηση της αλήθειας να εξαρτάται όχι από τα γεγονότα και τα στοιχεία, αλλά από τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό.

Δεύτερον, αναδεικνύουν την υποκρισία όλων σας σε σχέση με τη δήθεν ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, γιατί όλοι σας αρνηθήκατε ακόμη και το ελάχιστο που πρότεινε το ΚΚΕ, να πάψει δηλαδή ο ορισμός της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τρίτον, και πιο σημαντικό, οι εργασίες των επιτροπών μέχρι σήμερα φανέρωσαν την αλλεργία σας να φτάσουν η συζήτηση και η έρευνα στις βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων, ειδικά στο χώρο του Φαρμάκου. Και αυτές οι αιτίες βρίσκονται στο ότι το Φάρμακο αποτελεί ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα - ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μεγαλύτερα κέρδη.

Ο λόγος της αλλεργίας σας προφανής: Ολες οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρέτησαν με πολύ μεγάλη συνέπεια την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, φορτώνοντας τις όποιες περικοπές έγιναν στη δημόσια δαπάνη, στις πλάτες των ασφαλισμένων και των ασθενών.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε με ιδιαίτερη ένταση σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, που η χώρα μας προκειμένου να προμηθευτεί ακόμη και το πιο στοιχειώδες υγειονομικό υλικό, όπως είναι οι μάσκες και τα αντισηπτικά, βρέθηκε στο έλεος των διεθνών ανταγωνισμών, των εμπορικών πολέμων, των επιχειρηματιών και κερδοσκόπων στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου, γιατί δεν είχατε εξασφαλίσει να υπάρχει ούτε ένας υποτυπώδης κρατικός φορέας φαρμάκου.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε σήμερα, που ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία - η ιερή για εσάς αγελάδα της ελεύθερης αγοράς - φανέρωσε όχι μόνο τον παρασιτικό, αλλά και τον πολλαπλά επιζήμιο χαρακτήρα του.

Δεν νομιμοποιούμε αυτήν τη διαδικασία

Ηταν φανερό, μετά από όλα αυτά, ότι δεν μπορούσαμε να αποδεχτούμε αυτήν τη διαδικασία που οδηγεί στον εκφυλισμό και για αυτό, μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι εκπρόσωποι του Κόμματός μας αποχώρησαν από την παραπέρα λειτουργία της Επιτροπής, όπως ακριβώς είχαμε κάνει και στην προηγούμενη Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, και είχαμε και τότε άρνηση να εξεταστούν οι μάρτυρες.

Ταυτόχρονα, δηλώσαμε την ετοιμότητά μας να επανέλθουμε εάν αλλάξουν τα δεδομένα αυτά.

Κι ενώ, μέσα σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες, οι εργασίες της Επιτροπής οδεύουν προς το τέλος, έρχεται η ΝΔ με την πρότασή της να ζητήσει τη διεύρυνση αδικημάτων που φέρεται να έχει τελέσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Θα το ξαναπούμε για μια ακόμη φορά. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι διαχρονικά επί όλων των κυβερνήσεων, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που αφορούσαν επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς ή είχαν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για διάφορους κάθε φορά λόγους.

Και σε αυτό δεν θα αποτελούσαν βέβαια εξαίρεση ούτε οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις πριν λίγες μέρες, άλλωστε, κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ έκανε μια απαράδεκτη παρέμβαση σε σχέση με την αγόρευση της εισαγγελέα σε εν εξελίξει δίκη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ, με την κίνησή της για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, επιδιώκει να οξύνει μια δικομματική αντιπαράθεση που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τον λαό και τελικά βολεύει και τους δύο για να αποκρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, ιδιαίτερα τώρα μπροστά στις εξελίξεις που σχετίζονται με τη νέα καπιταλιστική κρίση και τις επιπτώσεις που φέρνει στη ζωή, στην υγεία, στη δουλειά, στην επιβίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ενόψει λοιπόν της δύσκολης κατάστασης και του ακόμη πιο δύσκολου χειμώνα που έρχεται, φροντίζετε να διαμορφώσετε την τρίτη εκδοχή του σκανδάλου, την οποία είχαμε μάλιστα προβλέψει.

Οχι γιατί έχουμε κάποιες μαντικές ικανότητες, αλλά γιατί ξέρουμε πώς λειτουργείτε.

Είναι όμως επίσης προφανές ότι η νέα πρόταση έρχεται να οδηγήσει σε οριστικό ενταφιασμό το σκάνδαλο της «Novartis» με ευθύνη όλων των πλευρών (ΝΔ- ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ).

Και εμείς απλά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτήν τη διαδικασία και για αυτό δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία που γίνεται για τα μάτια του κόσμου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org