ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2020
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ολοκληρώθηκε χτες αργά το απόγευμα το πρώτο μέρος της ειδικής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής, που αιτήθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ζητώντας να διευρυνθεί το κατηγορητήριο που καλείται να διερευνήσει η Προανακριτική Επιτροπή, σε βάρος του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου για τον ρόλο του στο σκάνδαλο «Novartis». Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με μυστική ψηφοφορία.

Μέχρι τώρα αυτό που διερευνούσε η Προανακριτική Επιτροπή ήταν αν ισχύει η κατηγορία της σκευωρίας σε βάρος πολιτικών προσώπων, που βαραίνει τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο. Τώρα η ΝΔ ζητά να προστεθούν οι κατηγορίες της σύστασης συμμορίας - εγκληματικής οργάνωσης, του εκβιασμού, της δωροληψίας, της κατάχρησης εξουσίας κ.ά.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τις ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Καραθανασόπουλου και της βουλευτή Μαρία Κομνηνάκα, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει «κάλπικες αντιπαραθέσεις και παιχνίδια». Δήλωσε επίσης ότι δεν θα συμμετέχει στην ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση «Νovartis» είχε στήσει αρχικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να εξετάσει αν στο σκάνδαλο εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, η οποία κατέληξε σε φάρσα, αφού έκλεισε άδοξα μετά από λίγες μέρες χωρίς να εξεταστεί κανένας μάρτυρας. Αντίστοιχα σε φιάσκο φαίνεται να οδηγείται και η σημερινή Προανακριτική που στήθηκε από τη ΝΔ, για να εξεταστεί αν ο Δ. Παπαγγελόπουλος ως πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης τέλεσε το αδίκημα της σκευωρίας σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Αυτό που έχει να επιδείξει ως έργο και η δεύτερη Προανακριτική, με ευθύνη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ., είναι ο εκφυλισμός και οι τακτικισμοί, η νομιμοποίηση των «προστατευόμενων μαρτύρων» που ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για τα λαϊκά δικαιώματα. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που διαφώνησε με την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, αρνήθηκε να νομιμοποιήσει τη διαδικασία και αποχώρησε. Το Κόμμα έχει κάνει σαφές πως θα επανέλθει αν εξασφαλιστεί η πραγματική και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει τις απαράδεκτες διαδικασίες

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, που πυροδοτεί τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ποιος θα κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και κέρδη, από τους οποίους προκύπτουν και τα επιμέρους σκάνδαλα, όπως είναι αυτό της «Novartis», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ως εισηγητής στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Εξάλλου, όπως τόνισε, τους ανταγωνισμούς αυτούς, τους ζουν ειδικά σήμερα οι λαοί με την πανδημία, όπου επιχειρηματικοί όμιλοι και αστικά κράτη έχουν βγάλει τα μαχαίρια, ακόμα και για το εμβόλιο, για να ξεγυμνωθεί, όπως σημείωσε, «ο ...όμορφος, ηθικός κόσμος των φαρμακοβιομηχανιών, των αστικών κρατών που υπερασπίζεστε. Εγινε ένα πολιτικό και οικονομικό ξεγύμνωμα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση του ΚΚΕ σημείωσε ότι συμμετείχε τόσο στην προηγούμενη Προανακριτική που συγκρότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη σημερινή της κυβέρνησης της ΝΔ, χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες για τις προθέσεις των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων.

Υπενθύμισε ότι η Προανακριτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της, μετατράπηκε σε φάρσα, αφού όλα μαζί τα αστικά κόμματα «τα κουκούλωσαν» και η κυβέρνηση τότε επέστρεψε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται σήμερα να ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση του σκανδάλου που δεν έκανε όταν ήταν πλειοψηφία στην Επιτροπή.

Τόνισε πως σήμερα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, η Επιτροπή και πάλι οδηγείται σε φιάσκο και ιλαροτραγωδία, με την ίδια, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να επιδίδονται σε διάφορους τακτικισμούς και αντιφάσεις, ανοίγοντας και επικίνδυνους δρόμους με τους «προστατευόμενους» μάρτυρες, ενώ επισήμανε ότι το ΚΚΕ τελικά αποχώρησε από την Επιτροπή για να μη νομιμοποιήσει τις απαράδεκτες πρακτικές που ακολούθησαν.

Οσον αφορά ειδικά τους «προστατευόμενους» μάρτυρες χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ» που βγήκε μπροστά για να υπερασπίσει τη διαδικασία, την οποία παλιότερα κατάγγελλε, τονίζοντας ότι η στάση του ήταν «βαθύτατα προσβλητική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία τους», αφού ο καθένας μπορεί να καταθέτει ό,τι θέλει και να κατηγορεί όποιον θέλει χωρίς καμία επίπτωση και χωρίς να έχει κανείς τη δυνατότητα να τον ελέγξει. Πρόσθεσε δε ότι η καλύτερη προστασία για ανθρώπους που μπορεί όντως να τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο είναι η επωνυμία.

Πρόσθεσε πως παρ' όλα αυτά από τη λειτουργία της Επιτροπής βγαίνουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως ότι «όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά στήριζαν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και στο Φάρμακο».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα. Οπως σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, θα μπορούσε να υπάρξει επίσημη συνδρομή, σύμφωνα με τις διακρατικές συμφωνίες, της αμερικανικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση. Αντί γι' αυτό έγιναν διάφορες μυστικές συναντήσεις σε μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία, συναντήσεις με πράκτορες του FBI, με πράκτορες άλλου είδους και φύσης, με την αμερικάνικη πρεσβεία «να παίζει δραστήριο ρόλο στην όλη υπόθεση. Είναι αυτό δικαστική συνδρομή ή παρεμβάσεις του αμερικανικού παράγοντα στο τι θα γίνει; Το βάζουμε ως ερωτηματικό», σημείωσε.

Τρίτο συμπέρασμα, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι «η εικόνα που βγαίνει» για τα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης, όπου «ακούσαμε σημεία και τέρατα για απειλές, εκβιασμούς» κ.ο.κ., εικόνα που, όπως επισήμανε, έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, με συνυπεύθυνους και εδώ όλα τα αστικά κόμματα που αρνήθηκαν στη συνταγματική αναθεώρηση την εκλογή των δικαστών από ένα ευρύ εκλογικό σώμα.

Οσο για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ανέφερε ότι «τα βάζετε όλα μαζί μέσα στον κουβά, για να μπορέσει να υπάρξει αυτός ο χυλός, αυτή η λάσπη και να μην μπορεί να βγει τίποτα απ' αυτήν», ενώ θα συνεχίζονται οι άσφαιρες αντιπαραθέσεις, ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ «δεν θα συμπράξει σε όλη αυτή τη διαδικασία».

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Κούφια λόγια τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων να σπρώξουν στο σκοτάδι τις αιτίες που γέννησαν το σκάνδαλο της «Novartis», που δεν είναι άλλο από το σάπιο σύστημα που αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας την υγεία του λαού.

Απαντώντας στην προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξουν ως στοιχείο της «αθωότητάς» τους, τη μείωση της δημόσιας δαπάνης για το Φάρμακο, σημείωσε ότι πρόκειται για κοροϊδία, αφού «μειώθηκε η δημόσια δαπάνη ως αποτέλεσμα της υποχρέωσης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας» και «το ίδιο κόστος φορτώθηκε στην πλάτη των ασθενών, που συνέχιζαν να πληρώνουν χρυσό το Φάρμακο, αλλά αυτήν τη φορά απευθείας από την τσέπη τους, γιατί αυξήθηκε το ποσοστό συμμετοχής τους» χωρίς καμία απώλεια για τη φαρμακοβιομηχανία.

Ειδική αναφορά έκανε στην εικόνα ανώτατων δικαστικών λειτουργών όσον αφορά την υπόθεση με κατηγορίες εκατέρωθεν για συγκάλυψη, εκβιασμούς κ.λπ., που «είναι πλέον αποκαλυπτική και ότι παραμένουν κούφια λόγια οι διακηρύξεις όλων των κομμάτων για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για την εκλογή και όχι διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που απέρριψαν τα άλλα κόμματα. Ειδικά για τη λειτουργία της Επιτροπής, ανέφερε ότι μία από τις αιτίες είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που παρά τις μικροαλλαγές παραμένει σε ισχύ, αφού όλα τα αστικά κόμματα απέρριψαν κατά τη συνταγματική αναθεώρηση την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του σχετικού άρθρου 86 στο Σύνταγμα ή τη ριζική αναθεώρησή του.

Τόνισε ότι ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης από την Προανακριτική δεν μπορεί να γίνει με ανώνυμες μαρτυρίες. Ενώ αναφέρθηκε στην «αντίφαση» - που δείχνει πως όλους τελικά βολεύει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που είχαν υπερψηφίσει τη σχετική διάταξη να φέρνουν τάχα αρχικά κάποιες αντιρρήσεις για την κατάθεσή τους και ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε καταγγείλει και είχε καταψηφίσει - και σωστά - ως αντιπολίτευση το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, να βγαίνει τώρα και να τους υπερασπίζεται με πάθος.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, τόνισε, η συνέχιση της προανακριτικής και η επιφόρτιση με νέες υποθέσεις όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στη διερεύνηση του σκανδάλου, αλλά θα συντελέσει ώστε να μείνει αυτό το σκάνδαλο στο σκοτάδι».

Πιάνοντας πάλι το γαϊτανάκι της σκανδαλολογίας

Την αναθέρμανση της σκανδαλολογίας ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα σηματοδότησε η χτεσινή συζήτηση, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το γεγονός ότι όλοι μαζί πίνουν νερό στο όνομα των συμφερόντων των φαρμακοβιομηχάνων και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων, που αλωνίζουν και ανταγωνίζονται σε βάρος της υγείας του λαού.

Από τη ΝΔ ο εισηγητής Θ. Πλεύρης μίλησε για λειτουργία με «δομημένο τρόπο» του Δ. Παπαγγελόπουλου, που με παρεμβάσεις «έσυρε» και «στοχοποίησε» δέκα πολιτικά πρόσωπα. Επίσης ότι διοχέτευε δημοσιεύματα και κατά εισαγγελέων που αρνούνταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις του, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και, εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους.

Παίρνοντας την «πάσα» από τη ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συνέχισε στο βολικό αυτό πεδίο της αντιπαράθεσης, κάνοντας λόγο για «εργαλειοποίηση της θεσμικής διαδικασίας», και γνωστοποίησε τη μη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει «το μέτωπο κατά της διαφθοράς» και ότι γι' αυτό η ΝΔ στοχοποιεί τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Και ανταπέδωσε τις κατηγορίες στην κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, υπερασπιζόμενος τους «νέους θεσμούς στη Δικαιοσύνη» που άφησε η κυβέρνησή του, στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Β. Κεγκέρογλου, σημείωσε ότι το κόμμα του θεωρεί πως τα στοιχεία και οι ενδείξεις που έχουν προκύψει μέχρι τώρα από την Προανακριτική «είναι επαρκή» για να γίνει δεκτό το αίτημα των βουλευτών της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, μη χάνοντας την ευκαιρία, υπερασπίστηκε τους Ελληνες φαρμακοβιομήχανους, ζήτησε να δοθούν πίσω τα κλεμμένα από τη «Novartis» και επανέφερε το αίτημά του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για υπόθεση που αφορά «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φ. Μπακαδήμα, δηλώνοντας ότι το κόμμα της δεν θα πάρει μέρος στη διαδικασία.

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Εγγραφα του FBI στον Αρειο Πάγο

Τα απόρρητα έγγραφα του FBI, δηλαδή τις αναφορές των Αμερικανών για την υπόθεση «Novartis», ή τουλάχιστον όσες του διαβίβασε κατόπιν αιτήματός του όταν ήταν επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθορας η Ελένη Τουλουπάκη, διαβίβασε στον Αρειο Πάγο ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γ. Αγγελής. Μάλιστα, ενημέρωσε σχετικά με το αίτημά του και την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Γ. Αγγελής κατέθεσε στον επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Παν. Μπρακουμάτσο επιστολή που συνοδεύεται από οκτώ αμερικανικές εκθέσεις, που δόθηκαν ατύπως στην Εισαγγελία Διαφθοράς από το FBI. Οπως επισημαίνει ο Γ. Αγγελής, χρησιμοποιήθηκαν επιλεκτικά και αποσπασματικά στην υπόθεση. Για τον λόγο αυτό ζητεί από τον Π. Μπρακουμάτσο να διαβιβάσει άμεσα το υλικό στους κ. κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη αλλά και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ