ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ
Χαιρετίζουν τον 4ήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν οι ναυτεργάτες

Τη λήξη της απεργίας αποφάσισαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Τους ναυτεργάτες όλων των κλάδων χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, για την αποφασιστική, μαχητική συμμετοχή στον 4ήμερο απεργιακό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τη νέα συμφωνία, το 4ο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, κόντρα στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, όπως αυτές εκφράστηκαν με την καθολική συμμετοχή των πληρωμάτων στις δύο διαδοχικές 48ωρες απεργίες, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αποφάσισαν τη λήξη της απεργίας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, απορρίπτοντας σε μυστική ψηφοφορία την πρόταση των ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ να συνεχιστεί η απεργία.

Η «εξήγηση» που έδωσε σε ανακοίνωσή της η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ είναι ότι σε συνάντηση που είχε προχτές με τον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο, «οι διαβεβαιώσεις τους λειτούργησαν προς το παρόν ως κατ' αρχήν πυροσβεστικό μέσο»!

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έληξαν την απεργία παρά το γεγονός ότι η μόνη «διαβεβαίωση» που εισέπραξαν ήταν ότι θα συνεχιστεί «κανονικά» με την εφαρμογή του νέου μνημονίου το πετσόκομμα των συντάξεων των ναυτεργατών, που ήδη έχουν περικοπεί κατά 50%, όπως και η φοροαφαίμαξή τους κ.λπ.

Οι υπουργοί πρότειναν ακόμα κοινούς ελέγχους στα πλοία μεταξύ υπηρεσιών των υπουργείων και ναυτεργατικών ενώσεων, ενώ έδωσαν κάποιες γραπτές ερμηνείες σχετικά με το συνταξιοδοτικό (το χρόνο συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με τη συνθετική υπηρεσία).

Συνεχίζουμε την οργάνωση του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, στην ανακοίνωσή τους, αφού ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση, υπογραμμίζουν ότι οι κοινοί έλεγχοι στη πράξη θα επιβεβαιώνουν την «εφαρμογή των αντεργατικών νόμων (ν. 4150/2013, Υπουργικές Αποφάσεις κ.λπ.)», με τους οποίους μειώθηκαν οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία, «με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό να προσπαθεί να ενσωματώσει τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος στην υπηρεσία των εφοπλιστών, του υπουργείου».

Σημειώνουν επίσης ότι «οι ερμηνείες που δίνονται για το χρόνο συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με τη συνθετική υπηρεσία θα προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα σε όσους βγαίνουν με τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης», προσθέτοντας πως εξάλλου από την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» δεν αποδίδονται κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, ούτε ακόμα και η προσωρινή σύνταξη των 384 έως 768 ευρώ.

Αναφέρουν ακόμα ότι ο υφυπουργός έφτασε να δηλώσει ότι το ΝΑΤ έχει πρόβλημα εσόδων, όταν «από τα 5.230 ελληνόκτητα πλοία, τα 738 έχουν ελληνική σημαία και σε αυτά μόνο το 25% των ναυτεργατών έχουν ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση»!

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν ότι εφοπλιστές και κυβέρνηση, με συνένοχες τις δυνάμεις του συμβιβασμού στην ΠΝΟ, επιδιώκουν να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Και καταλήγουν: «Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, να συνεχίσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς την οργάνωση και τον αγώνα για το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων, να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης, με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 4ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Αποτυπώνουν ακόμα πιο ανάγλυφα την εμβάθυνση του εργασιακού μεσαίωνα

Με τρεις αλλαγές της τελευταίας στιγμής («νομοτεχνικές βελτιώσεις», όπως αποκαλούνται...) στο κομμάτι των Εργασιακών στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβάλλει ακόμα πιο ανάγλυφα η μονιμοποίηση και παραπέρα εμβάθυνση του εργασιακού μεσαίωνα που φέρνει το 4ο μνημόνιο, το οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με το κουαρτέτο για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα:

-- Σε ό,τι αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, στο άρθρο 16 με το οποίο παγιώνεται παραπέρα το ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό πλαίσιο, στην αρχική διατύπωση της Αιτιολογικής Εκθεσης αναφερόταν ότι η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης «θα ισχύσει έως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή έως την 20.8.2018». Αν και αυτό δεν συνιστούσε βέβαια επαναφορά των αρχών αυτών μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η κυβέρνηση ισχυριζόταν τόσον καιρό ότι τάχα πέτυχε την «επαναφορά» τους. Στο παρά πέντε, βέβαια, και... προς αποφυγή «παρεξηγήσεων», έσπευσε να τροποποιήσει την Αιτιολογική Εκθεση, προσθέτοντας δίπλα στη συγκεκριμένη ημερομηνία και τη φράση: «... υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του Προγράμματος». Στην πραγματικότητα, δηλαδή, όλο το αντεργατικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις παγιώνεται για ακόμα περισσότερο, τουλάχιστον μέχρι κυβέρνηση και κουαρτέτο να συμφωνήσουν ότι το νέο μνημόνιο έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα με «επιτυχία»...

-- Αντίστοιχη τροποποίηση προς το ακόμα χειρότερο γίνεται στην Αιτιολογική Εκθεση και για το άρθρο 17, με το οποίο απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις, με την κατάργηση της διοικητικής έγκρισης και την αντικατάστασή της από μια απλή «διαδικασία κοινοποίησης» στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Στην αρχική διατύπωση της Αιτιολογικής Εκθεσης προβλεπόταν πως σε περίπτωση αρνητικής γνωμάτευσης του ΑΣΕ σε αίτηση επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις, η γνωμάτευση αυτή θα συνιστούσε «τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων» επί δικαστικής προσφυγής των απολυμένων εργαζομένων. Στη νέα διατύπωση ορίζεται πως «σε περίπτωση προσφυγής κατά του κύρους των απολύσεων, αρνητική απόφαση του ΑΣΕ μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο»! Οι ομαδικές απολύσεις δηλαδή προχωρούν έτσι κι αλλιώς, ενώ ακόμα και μια αρνητική γνωμάτευση του ΑΣΕ μπορεί να ληφθεί... αλλά μπορεί και να μη ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο, αφού δεν συνιστά «τεκμήριο ακυρότητας» των ομαδικών απολύσεων.

-- Τέλος, στο άρθρο 18, που διευρύνει τους λόγους που μπορεί να επικαλεστεί μια επιχείρηση για την απόλυση συνδικαλιστών, στην αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου προστίθετο ως τέτοιος λόγος η «αδικαιολόγητη απουσία» για 7 ημέρες. Με την... «νομοτεχνική βελτίωση», το διάστημα της «αδικαιολόγητης απουσίας» περιορίζεται στις 3 μέρες, καθιστώντας προφανώς ακόμα πιο εύκολο να στηθεί μια τέτοια κατηγορία από την εργοδοσία, ειδικά σε περιόδους αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ στις 22 και 23 Μάη, με τη ΔΑΣ ΟΤΑ να καλεί, με πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, σε μαζική συμμετοχή στην πρώτη μέρα στη συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, και τη δεύτερη μέρα στη προσυγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ και συγκεκριμένα τις παρατάξεις «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ), ΔΑΚΕ και «Συσπειρώσεις», που δίνουν στην απεργία περιεχόμενο που δεν υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων. Για τους συμβασιούχους προτείνουν μόνο παράταση των συμβάσεων και για τους παιδικούς σταθμούς προβάλλουν αποπροσανατολιστικά αιτήματα. Παράλληλα, θέλουν η 48ωρη να «κοπεί» σε δύο θεματικές ενότητες, μία μέρα για παιδικούς και μία μέρα για συμβασιούχους, ενώ η ίδια πλειοψηφία αρνήθηκε να εγγράψει στη δύναμη της Ομοσπονδίας «το Σωματείο Εργαζομένων νομού Σερρών, γιατί στο καταστατικό του δεν φαίνεται καθαρά ότι απαγορεύεται να ψηφίζουν οι συμβασιούχοι»...

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν την απεργιακή μάχη διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση και μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μην κλείσει καμιά δομή στους παιδικούς σταθμούς, καμιά απόλυση, δημόσια ενιαία Προσχολική Αγωγή, κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα, «κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ».

Στη απεργία καλεί επίσης το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα φέρει 15.000 απολύσεις στους ΟΤΑ και άλλες 15.000 στο υπόλοιπο Δημόσιο, με βάση τα λεγόμενα της υπουργού».

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας καλεί την Τρίτη στις 10 π.μ. σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο.

ΠΑΜΕ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Συναυλία για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά

Την Παρασκευή 26 Μάη, στο Θέατρο Πέτρας

Συναυλία αφιερωμένη στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, την Παρασκευή 26/5, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

«Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά» είναι το σύνθημα με το οποίο το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής να πάρουν μέρος στη συναυλία. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στην επιτυχία της συναυλίας θα συμβάλουν με το τραγούδι τους οι καλλιτέχνες: Ανδρεάτος Γεράσιμος, Κανέλλος Δημήτρης, Καράκογλου Πολυξένη, Καρελάς Λάμπρος και Σαρρής Γιώργος. Επίσης, θα συμμετάσχει το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία.

Αρχαιρεσίες σωματείων

-- Σε εκλογές προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, από αύριο Κυριακή έως τις 4 Ιούνη. Οι εμποροϋπάλληλοι ψηφίζουν με το βιβλιάριο υγείας και την αστυνομική τους ταυτότητα, όλες τις μέρες, από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Κάλεσμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες και ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της απευθύνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εμποροϋπαλλήλων» (ΔΑΣΕ).

-- Αρχαιρεσίες πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής, από αύριο Κυριακή έως τις 30/5. «Ισχυροποιούμε το Συνδικάτο μας, δυναμώνουμε την πάλη μας», είναι το κάλεσμα της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας». Αύριο, Κυριακή, κάλπη θα στηθεί στα γραφεία του Συνδικάτου στο ΕΚ Αθήνας (10.00 - 18.00) και στο Κορωπί (09.00 - 21.00). Τη Δευτέρα 22/5 στο εργοστάσιο της «ΕΒΓΑ» (10.00 - 17.00 και 21.00 - 23.00) και στο ΕΚ Αθήνας (18.00 - 20.30).

-- Να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, στις 25, 26 και 27 Μάη καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ