ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με υποσχέσεις για το χρέος στήνει την παγίδα χειραγώγησης του λαού

Eurokinissi

Με το βλέμμα στραμμένο στα παζάρια για το χρέος, στα οποία προσέρχεται κραδαίνοντας την ψήφιση του 4ου μνημονίου, η κυβέρνηση επιχειρεί στο εσωτερικό να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια απ' το νέο βαρύ αντιλαϊκό πακέτο που φόρτωσε στην πλάτη του λαού με ισχυρισμούς όπως ότι η διευθέτηση του χρέους θα είναι η ανταμοιβή των θυσιών του, κρύβοντας ότι ο λαός πληρώνει ήδη ακριβά για ένα χρέος που δεν δημιούργησε και θα συνεχίσει να πληρώνει προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου. Και βέβαια με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να καλλιεργήσει προσδοκίες και ψεύτικες ελπίδες ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα κάτι έχουν να περιμένουν από αυτές τις εξελίξεις.

Στο πνεύμα αυτό ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή. «Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο, όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», ανέφερε λίγη ώρα αφότου η κυβερνητική πλειοψηφία είχε επισφραγίσει με την ψήφο της το διαρκές των μνημονίων που έχουν φορτώσει στο λαό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι παρεμβάσεις κι άλλων στελεχών κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, χτες, με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, να υποστηρίζει (ρ/σ «Alpha») ότι η ρύθμιση του χρέους είναι το «έναυσμα» για δίκαιη ανάπτυξη και στήριξη του κοινωνικού κράτους, όπως βαφτίζουν την ανάκαμψη των κερδών για το κεφάλαιο με μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, η οποία παίρνει διαστάσεις στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

«Χτες έγινε ένα αποφασιστικό και αναγκαίο βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος. Θεωρούμε ότι πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν και η ρύθμιση για το χρέος αποτελεί μια αναγκαιότητα (...) Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας ευνοϊκής λύσης για τη χώρα μας», δήλωσε, προσθέτοντας, με άγχος να πείσει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα «πιάσουν τόπο» με τη ρύθμιση του χρέους, πως «την τεχνική συμφωνία των μέτρων και των αντιμέτρων πρέπει να τη δούμε και να την αξιολογήσουμε στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και τη λύση για το χρέος, που σηματοδοτεί βέβαια την αλλαγή σελίδας στην οικονομία (...) Χωρίς λύση για το χρέος δεν θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή σελίδας. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα».

Παρά ταύτα και μπροστά στον εξόφθαλμο αντιλαϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναμάσησε, ως άλλοθι, ότι αυτή αποτελεί έναν «συμβιβασμό», ότι αποκρούστηκαν παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και ότι εμπεριέχει «ισόποσα θετικά αντίμετρα», το εφεύρημα των οποίων έχει πλήρως ξεφτίσει καθώς έχει αποκαλυφθεί ότι μέτρα - αντίμετρα συνιστούν ένα ενιαίο πλέγμα που σηματοδοτεί την κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Παράλληλα, υποσχέθηκε στο λαό ...μέρισμα από τα κέρδη της ανάπτυξης υποστηρίζοντας - αφού έκλεισε το μάτι στο κεφάλαιο ότι αρχίζει να «τρέχει» το σχέδιο στήριξης της κερδοφορίας του - πως «έχει σημασία και πώς θα κατανεμηθούν τα οφέλη από αυτή την ανάπτυξη και κατά πόσο θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, με στήριξη των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων».

Προσπαθούν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση

Στον απόηχο της προχτεσινής συζήτησης στη Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη, τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Alpha», εστίασε στις συνέπειες του 4ου μνημονίου στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία: «Το πρόβλημα όμως είναι η αντίληψη μιας κυβέρνησης που έφερε ένα 4οαχρείαστο μνημόνιο και έβαλε τον ελληνικό λαό να ολοκληρώσει πολύ ακριβά το κόστος των δικών της πειραματισμών. Θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από το 3ο, με περισσότερη λιτότητα, που δυστυχώς θα πληρώσουν οι πιο αδύναμες ομάδες». Στη γνωστή πρακτική του κεφαλαίου να φορτώνει τις κρίσεις της οικονομίας του στο λαό.

Πασχίζοντας, εξάλλου, να αναδείξει το κόμμα της ως ικανότερο και πιο αξιόπιστο για την αναθέρμανση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, σημείωσε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορείς να μειώσεις τους φόρους. Η ουσία είναι ότι η πρότασή μας έχει τελείως διαφορετική λογική και την αξιοπιστία ότι όποιος επενδυτής έρθει, θα ξέρει ότι "ο λόγος μου είναι συμβόλαιο" και όχι να του δώσω το Ελληνικό και να βάλω τον δασάρχη να του πει ότι αυτό είναι δάσος». «Υπάρχει άλλος δρόμος και η χώρα μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να εκτιναχθεί, με μια σοβαρή, κανονική κυβέρνηση, που ξέρει να κάνει δουλειά», επέμεινε στο ίδιο μοτίβο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο ρ/σ «Real», απαντώντας σε ερώτηση για το κλείσιμο της περιλάλητης «αξιολόγησης», υποστήριξε ότι είναι μια «ευκαιρία, αφού έκλεισαν κάποιες εκκρεμότητες με την Ευρώπη, να ασχοληθούμε με την πραγματική οικονομία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων πολιτών». Προβάλλοντας φιλοδοξίες των ντόπιων επιχειρηματιών είπε ότι η Ελλάδα «έχει ένα ισχυρό επιστημονικό προσωπικό, επειδή έχουμε καλή γεωγραφική θέση, μπορεί η Ελλάδα να ξαναγίνει περιζήτητη στην προσέλκυση επενδύσεων - αν τελειώσουμε με τις εκκρεμότητες και την πολιτική ανασφάλεια».

Για το ζήτημα του χρέους εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει μια πραγματική λύση πριν από τις γερμανικές εκλογές, ενώ εκτίμησε ότι τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας θα λάβει κάποιες γενικές διακηρύξεις χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ. «Πανηγυρίζουμε γενικά για το κόψιμο του χρέους αλλά για να δούμε πραγματικές ρυθμίσεις φοβάμαι ότι θα πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή και να είμαστε διαπραγματευτικά ισχυροί για την κρίσιμη στιγμή το 2018», ανέφερε. Εκτίμησε, άλλωστε, πως θα υπάρξει μια οριζόντια λύση για τα χρέη των ευρωπαϊκών κρατών - και όχι μόνο της Ελλάδας - το 2018.


Για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ, με ομιλητές στελέχη του Κόμματος για την παρουσίαση του βιβλίου «Δικτατορία 1967 - 1974», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Ημαθίας καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Τη Δευτέρα 22 Μάη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Ευόσμου και Κορδελιού καλούν σε εκδήλωση στο δημαρχείο Ευόσμου, με ομιλήτρια τη Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Την Τρίτη 23 Μάη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Κατασκευών Αττικής καλεί σε εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια), αφιερωμένη στη δράση των κομμουνιστών οικοδόμων στη δικτατορία. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει φωτογραφική έκθεση από τους αγώνες εναντίον του πραξικοπήματος και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Την Τετάρτη 24 Μάη:

-- Στις 5.30 μ.μ., η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ ΕΒΕ Αττικής καλεί σε εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Πετραλώνων Αττικής καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του 3ου Διαμερίσματος (Τριών Ιεραρχών). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα του Πολυδύναμου Κέντρου (Πανόρμου 59, Αμπελόκηποι). Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ, η ΚΟΒ 5ου Διαμερίσματος Πειραιά καλεί σε εκδήλωση στα γραφεία της (Κριεζώτου 40). Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Πολίχνης και Μετεώρων καλούν σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης, με ομιλητή τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Αμπελοκήπων και Μενεμένης Θεσσαλονίκης καλούν σε εκδήλωση στη βιβλιοθήκη Αμπελοκήπων, με ομιλήτρια την Νένα Νικοπολιτίδου, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη 25 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στη Λάρισα, στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής, καλούν οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.

Το Σάββατο 27 Μάη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟ 1ου, 2ου, 3ου και 4ου Διαμερίσματος Πειραιά καλούν σε εκδήλωση στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

Την Κυριακή 28 Μάη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα των ΚΑΠΗ Σταυρούπολης (οδός Τζαβέλα), με ομιλήτρια την Νένα Νικοπολιτίδου, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικών Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Ημαθίας καλεί σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας, με ομιλητή τον Μιχάλη Καλαϊτζή, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ