ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερες οι εκδηλώσεις για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου

Το εξώφυλο της έκδοσης των ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου για το Λαϊκό Διδασκαλείο στα Τρόπαια
Το εξώφυλο της έκδοσης των ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου για το Λαϊκό Διδασκαλείο στα Τρόπαια
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70χρονα του ΔΣΕ, οι Οργανώσεις Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, την παιδαγωγική ακαδημία του ΔΣΕ, που λειτούργησε το 1948 στο πλαίσιο της δράσης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29/5, στις 11 π.μ., στα Τρόπαια Αρκαδίας και το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμό από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Ομιλία από την Κυριακή Καμαρινού, διδάκτορα Κοινωνιολογίας.
  • Θεατρικό αναλόγιο για το Λαϊκό Διδασκαλείο βασισμένο σε μαρτυρίες της εποχής, από θεατρική και μουσική ομάδα της Οργάνωσης Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργούν επίσης έκθεση με αρχειακά υλικά για το Λαϊκό Διδασκαλείο και βιβλιοπωλείο.

Αξίζει να σημειωθεί η ιστορική έκδοση των ΕΠ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας με τίτλο «Λαϊκό Διδασκαλείο, η Παιδαγωγική Ακαδημία που λειτούργησε στις ελεύθερες περιοχές», που, αξιοποιώντας τις διάσπαρτες ιστορικές αναφορές, τις προσωπικές μαρτυρίες, αλλά, κυρίως, ιστορικά ντοκουμέντα από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, αποτυπώνει με σχετική πληρότητα αυτή την πλευρά της δράσης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση, η ΚΟ Πελοποννήσου οργανώνει, μια μέρα πριν, το Σάββατο 28 Μάη 2016, εκδήλωση τιμής για τον διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου, Πάνο Γεωργόπουλο, στο χωριό του, Κερπινή Αρκαδίας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αποκαλυπτήρια μνημείου του Κόμματος για τον Πάνο Γεωργόπουλο και ομιλία από την Στέλλα Χρηστά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου. Το μνημείο, εκτός του διευθυντή του Λαϊκού Διδασκαλείου, θα αναφέρεται και στους σκοτωμένους Κερπινιώτες αγωνιστές της 10ετίας του '40, καθώς και στον Μεσσήνιο συνταγματάρχη του ΔΣΕ Κώστα Μπασακίδη και την Ασπασία Δασκαλοπούλου, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου, που σκοτώθηκαν στην περιοχή. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσης, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μάη θα λειτουργήσει κατασκήνωση των Οργανώσεων Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βυζίκι Γορτυνίας (1 χιλιόμετρο πριν από τα Τρόπαια). Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης (που θα γίνει στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου) θα περιλαμβάνει, εκτός από τη συμμετοχή στις κεντρικές εκδηλώσεις, παρουσίαση της έκδοσης για το Λαϊκό Διδασκαλείο. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση για το Λαϊκό Διδασκαλείο και βιβλιοπωλείο. Το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι με τοπικά εδέσματα.

  • Σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Λαϊκό Διδασκαλείο καλεί και η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που για το σκοπό αυτό οργανώνει διήμερη εκδρομή στις 28 - 29 Μάη. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα γραφεία της ΤΟ Εκπαιδευτικών και στο τηλέφωνο 210.5282.582, μέχρι την Τρίτη 24/5.
Καρφώνονται...

Απόσπασμα της ενημερωτικής εκπομπής της ΕΡΤ, που μεταδόθηκε χτες, με τους δημοσιογράφους Κατσίμη και Σεραφείμ ήταν αφιερωμένο στις «ευεργετικές» επιδράσεις της «ιατρικής και φαρμακευτικής» κάνναβης. Φιλοξενούμενοι στο στούντιο ήταν δύο από τους πρωταγωνιστές στο βίντεο της ΜΚΟ «Ηλιόσποροι» (σταθερός διοργανωτής των ναρκω-φεστιβάλ) που κυκλοφόρησε λίγο πριν το φετινό ναρκω-φεστιβάλ, οι οποίοι εξύμνησαν την ...«ιατρική» χρήση της κάνναβης, κατακεραύνωσαν «την πολιτική που βάζει εμπόδια, ενώ η επιστήμη είναι σύμφωνη», για να υποστηρίξουν λίγο αργότερα ότι «η επιστημονική κοινότητα τώρα αρχίζει να μας αποδέχεται» (λέμε τώρα). Ισχυρίστηκαν ότι δεν τους αφορά γενικώς η νομιμοποίηση της κάνναβης, αλλά προς το τέλος - όσο κι αν προσπάθησαν οι δημοσιογράφοι να τους προφυλάξουν - ξεστόμισαν τα γνωστά επιχειρήματα που αποτελούν σήμα κατατεθέν των θιασωτών της ναρκω-κουλτούρας: «Η παρανομία αναγκάζει τον κόσμο να παίρνει ναρκωτικά. Να είναι η κάνναβη νόμιμη, ελεγχόμενη και φορολογούμενη, μιλάμε για πολλά χρήματα»...

Οντως, είναι πολλά τα λεφτά πίσω από αυτήν την ιστορία και τα κέρδη του συστήματος πολυεπίπεδα. Οπως και πολύ μεγάλη είναι η ευθύνη τους, και της κρατικής ΕΡΤ που τους δίνει βήμα, για τη συστηματική καλλιέργεια της ανοχής απέναντι στα ναρκωτικά και τα ανησυχητικά στοιχεία όπως τα προχτεσινά της πανελλήνιας έρευνας του ΕΠΙΨΥ που δείχνει ότι μεταξύ 2011 και 2015 το ποσοστό των 16χρονων μαθητών που θεωρεί ακίνδυνη τη δοκιμή κάνναβης διπλασιάστηκε από το 12% στο 23%. Μάταια, λοιπόν, προσπαθούν να κρύψουν τον πραγματικό τους στόχο για κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά και αλυσοδεμένους ανθρώπους, πίσω από τον ψεύτικο και αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών και την «βάφτιση» της κάνναβης σε ιατρική, ψυχαγωγική κι ό,τι άλλο επινοήσουν στην πορεία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο Σύνταγμα

Ενάντια στην υπουργική απόφαση για τα Ολοήμερα δημοτικά

Με κεντρικό αίτημα να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για τα Ολοήμερα σχολεία η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής διοργανώνει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Η Ομοσπονδία καλεί τους γονείς να καταγγείλουν τη νέα πρόκληση της κυβέρνησης, που προσπαθεί με αφαιρέσεις ωρών διδασκαλίας από τα δημοτικά και χωρίς διορισμούς να καλύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών τα οποία, όπως σημειώνει, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα μεγαλώσουν. Που αφαιρεί το δικαίωμα στα παιδιά των ανέργων να συμμετέχουν στο Ολοήμερο σχολείο και στην ουσία καταργεί τα Ολοήμερα. Οι γονείς ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τώρα την υπουργική απόφαση για τα Ολοήμερα. Κανένα παιδί να μην αποκλειστεί από τα Ολοήμερα σχολεία. Να γίνουν άμεσα μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί.

Σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση καλεί η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει τον "αυτόματο κόφτη", που μειώνει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, φέρνει και τον "κόφτη" στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να εξαφανίσει τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, αντί να τα καλύψει με μόνιμους διορισμούς. Ψηφίζει το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και των επιχειρηματικών ομίλων, προσπαθεί να βγάλει και από τη "μύγα ξίγκι" κόβοντας ώρες απ' όπου μπορεί, περιορίζοντας πλευρές της λειτουργίας των σχολικών μονάδων».

Παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Οργανώσεις του ΚΚΕ προγραμματίζουν παρουσιάσεις της πρότασης του Κόμματος για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας:

  • Την Παρασκευή 20 Μάη, στους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., στο ΕΚΘ (1ος όροφος). Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
  • Τη Δευτέρα 23 Μάη, στην Πάτρα, στις 7.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας (Κουκούλι). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Τρίτη 24 Μάη, στο Πέραμα, στις 7 μ. μ., στο Πνευματικό Κέντρο Περάματος (Νεωρίων και Φωκίωνος 3). Θα μιλήσει η Θεώνη Δρόσου, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζει και η ΟΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκδήλωση της ΚΕ για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μάη στα Τρόπαια Αρκαδίας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

  • Την Κυριακή 22 Μάη, στην Καλαμάτα, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Οθωνος. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα εκτίθεται και η έκθεση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου.
  • Την Κυριακή 22 Μάη, στη Σπάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Τετάρτη 25 Μάη, στην Κόρινθο, στις 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ