ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2009
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εμφανή κενά στην προστασία

Σε ετοιμότητα τρία ακόμα νοσοκομεία, χωρίς, όμως, ουσιαστική ενίσχυση για το βάρος που αναλαμβάνουν

Το ενδεχόμενο εμφάνισης και άλλων κρουσμάτων - όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες - της «νέας γρίπης» στη χώρα, συνοδεύεται από τεράστια ερωτηματικά σχετικά με επικίνδυνα κενά στο σύστημα αντιμετώπισης και αναποτελεσματικής προστασίας από τη γρίπη πρώτα πρώτα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Χτες το πρωί, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος - μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) - διακήρυσσε, με αφορμή το κρούσμα του 19χρονου, ότι τα μέτρα που πάρθηκαν «παραμένουν ως έχουν, διότι αποδείχθηκαν και αποδεικνύονται αποτελεσματικά». Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας μετέφερε και τα εύσημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελλάδα το κρούσμα.

Ωστόσο, χτες το απόγευμα, καταγγέλθηκε από συνδικαλιστές των νοσηλευτών ότι τέσσερις τουλάχιστον συνάδελφοί τους εκτέθηκαν στον ιό κατά την πρώτη προσέλευση του 19χρονου ασθενούς στο «Σισμανόγλειο» και καλούνται να λάβουν προληπτικά χημειοπροφύλαξη, διαδικασία που προφανώς δεν εμπεριέχεται στο σχέδιο αντιμετώπισης μιας πιθανής πανδημίας. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Υγείας εξέδωσε εσπευσμένα ανακοίνωση, με την οποία απλά προανήγγειλε έρευνα για το θέμα.

Ενα ακόμα στοιχείο που γεννά ερωτηματικά όσον αφορά την «ενημέρωση με διαφάνεια» - όπως έλεγε χτες το πρωί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - είναι το γεγονός ότι στο ίδιο αεροπλάνο με το οποίο ήρθε ο 19χρονος ταξίδευε και ο υπουργός Υγείας και ιχνηλατήθηκε, όπως και οι υπόλοιποι ασθενείς. Το στοιχείο αυτό δεν το ανέφερε ο υπουργός στην ενημέρωσή του και το ανακοίνωσε αργά το βράδυ, όταν ήδη είχε κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Καλή η κατάσταση του 19χρονου

Κατά τη χτεσινή ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι ο κίνδυνος η νόσος να έχει εξαπλωθεί στο αεροπλάνο με το οποίο ο 19χρονος πρώτος Ελληνας ασθενής επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ελάχιστος. «Από την αποβίβαση μέχρι την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων πέρασαν περίπου 40 ώρες, διάστημα που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μετάδοσης μέσα στο αεροπλάνο», ανέφερε. Ηδη, έχουν εντοπιστεί και ενημερωθεί σχετικά 16 συνεπιβάτες του νεαρού. Συνολικά, περίπου 40 κάθονταν σε κοντινές θέσεις με τον νεαρό ασθενή.

Η κατάσταση του 19χρονου φοιτητή παρέμενε και χθες καλή, με ήπια συμπτώματα και χωρίς ενδείξεις καμιάς επιπλοκής. Παράλληλα, το γεγονός ότι έχει χορηγηθεί προληπτικά αντιγριπική αγωγή και στα μέλη της οικογένειάς του περιορίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Από χθες τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» για τυχόν περιστατικό σε ανήλικο παιδί, καθώς και το «Ελενα Βενιζέλου» για να καλυφθεί και η περίπτωση που θα υπάρξει έγκυος γυναίκα με ύποπτα συμπτώματα. Σε επιφυλακή είναι και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Στο επόμενο διάστημα, θα προστεθούν και νοσοκομεία στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα και τη Λάρισα. Παρά την επέκταση της επιφυλακής, εντούτοις τα νοσοκομεία δεν ενισχύθηκαν σημαντικά, εκτός από την υπόσχεση του υπουργού ότι θα προσληφθούν 200 άτομα τις επόμενες δέκα μέρες.

Πιέσεις των φαρμακοβιομηχάνων

Καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «νέας γρίπης Α Η1Ν1» διεθνώς πλησιάζουν τα 10.000 (από 8.800 προχτές) με την αύξηση του αριθμού των νοσούντων να είναι σημαντική σε Βρετανία, Ισπανία, Καναδά και Ιαπωνία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει ανησυχία και πιέζει για την δημιουργία αντιιικών εμβολίων.

Αποκαλύπτοντας τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την πραγματική εκτίμηση της κατάστασης, Κίνα, Ιαπωνία και Βρετανία δηλώνουν ότι ανησυχούν για μη διατάραξη του εμπορίου και των ταξιδιωτικών μετακινήσεων «άνευ σοβαρού λόγου». Ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, μιλώντας στη Διάσκεψη του ΠΟΥ στη Γενεύη, κάλεσε τους φαρμακοβιομήχανους να μη μειώσουν τις επενδύσεις στο χώρο της Υγείας, γιατί αυτό «εκτός από ηθικά απαράδεκτο είναι και αυτοκτονία από οικονομική άποψη».

Συνάμα, ειδικοί του ΠΟΥ ζήτησαν από τους φαρμακοβιομήχανους να μη διακόψουν την παραγωγή των κοινών εποχικών αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία κρίθηκαν ανεπαρκή όσον αφορά τον ιό της «νέας γρίπης». Χθες γνωστή βιομηχανία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να πάρει από τον ΠΟΥ δείγματα ιών για έρευνα σχετικά με την παραγωγή εμβολίων. Ομως, τα πρώτα εμβόλια δε θα είναι έτοιμα πριν περάσουν αρκετοί μήνες.

Κατά τα άλλα, σε σύσκεψη φαρμακοβιομηχάνων - ΠΟΥ αποφασίστηκε:

  • Να έχουν οι βιομηχανίες πρόσβαση σε μεταλλαγμένους ιούς της νόσου που εμφανίζονται ακόμη και σε αναπτυσσόμενες χώρες (όπως η Ινδονησία που αρνούνταν έως πρότινος να παραχωρήσει δείγματα ιών, αντιδρώντας στις πατέντες των βιομηχάνων της Δύσης).
  • Σε αντάλλαγμα, οι φτωχές χώρες θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της γρίπης και αντιιιικά φάρμακα «εάν κηρυχθεί» πανδημία....
  • Οι φαρμακοβιομήχανοι συμφώνησαν - υποτίθεται - στη διαβάθμιση τιμών πώλησης των φαρμάκων και των εμβολίων, με κριτήριο εάν οι χώρες εισαγωγής είναι πλούσιες ή φτωχές!
Στον αντίποδα η Κούβα

Στον αντίποδα αυτής της λογικής, που βλέπει τη δημόσια υγεία ως μέσο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, βρίσκεται η σοσιαλιστική Κούβα. Την ανάγκη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δωρεάν πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ως βασικό δικαίωμα όλων των ανθρώπων, σημείωσε ο Κουβανός υπουργός Υγείας, Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ, μιλώντας στη Συνάντηση του ΠΟΥ. Σημείωσε ότι η χώρα του, παρά τις δυσκολίες από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη και την ένταση του αμερικανικού αποκλεισμού, εφάρμοσε μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και ενίσχυσης της επιστημονικής και τεχνικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα σήμερα η βρεφική θνησιμότητα στην Κούβα να είναι 4,7 για 1.000 γεννήσεις και ο προσδόκιμος χρόνος ζωής να φτάνει τα 78 χρόνια.

Πληροφορίες - και οδηγίες - για τη νέα γρίπη

Τα συμπτώματα της νόσου από το νέο ιό της γρίπης Α(Η1Ν1) στον άνθρωπο είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης: Αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, μυαλγία, κεφαλαλγία), ενώ μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετοί.

Οι άνθρωποι μολύνονται από το νέο ιό Α(Η1Ν1) με τον ίδιο τρόπο όπως στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα στον άνθρωπο, με την επαφή με τα χέρια ή άλλες επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από σταγονίδια ασθενή και ακουμπούν στη συνέχεια τη μύτη ή το στόμα.

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους από το νέο ιό γρίπης Α(ΗΙΙΜΙ). Ο νέος ιός γρίπης Α(Η1Ι\Ι1) δε μεταδίδεται με την κατανάλωση καλά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή παραγόντων του. Μέχρι σήμερα, δεν έχει απομονωθεί ο νέος ιός σε ζώα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκεται στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Για τους ταξιδιώτες

Για τους ταξιδιώτες προς τις περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο της γρίπης από το νέο ιό Α(Η1Ν1), συστήνονται τα εξής:

Πριν το ταξίδι:

  • Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης σε ταξιδιώτες προς το Μεξικό, επειδή το Μεξικό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της περιόδου της κοινής εποχικής γρίπης.
  • Η συνεχής παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων στο θέμα της γρίπης από το νέο ιό Α(Η1Ν1) από τους διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς Δημόσιας Υγείας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το διαδίκτυο (www.who.int/en, www.keelpno.gr, www.cdc.gov, www.ecdc.europa.eu)

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:

  • Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως: προσεκτικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή καθαρισμός των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα. Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια και χειραψίας για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
  • Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
  • Αποφυγή συνωστισμού.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια και να αναβάλετε την επιστροφή σας μέχρι να γίνετε καλά.

Για τους ταξιδιώτες από τις περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο της γρίπης από το νέο ιό Α(ΗΙΙΜΙ) συστήνονται τα εξής:

1) Παρακολούθηση της υγείας σας για 7 μέρες μετά την άφιξή σας.

2) Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό στο διάστημα αυτό θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι σας και να απευθυνθείτε άμεσα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για οδηγίες, στα τηλέφωνα 210-5212054, 210-5222339. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε στο ιστορικό σας πληροφορίες για το ταξίδι σας.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα η πεντάωρη στάση εργασίας

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια

Πεντάωρη στάση εργασίας κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (10 π.μ. - 3 μ.μ.), αποδοκιμάζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας οργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) οργανώνει σήμερα, ώρα 10 π.μ., η Πενταμελής Επιτροπή Νοσοκομειακών Ψυχολόγων του ΨΝΑ, διεκδικώντας τις απλήρωτες εφημερίες από τον Οκτώβρη 2008. Αύριο οι νοσοκομειακοί ψυχολόγοι θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ώρα 10 π.μ. Επίσχεση εργασίας ξεκινούν απο αύριο και οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» για τις απλήρωτες εφημερίες απο την αρχή του χρόνου. Σε κάθε γιατρό χρωστούν από 2.000-4.000 ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ