ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμέτρητα τα προβλήματα στο Μενίδι

Τους καταυλισμούς Καποτά, Πλάτωνα και Λαθέα επισκέφτηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη

Η Λιάνα Κανέλλη ενώ συνομιλεί με σεισμοπαθείς του καταυλισμού Καποτά
Η Λιάνα Κανέλλη ενώ συνομιλεί με σεισμοπαθείς του καταυλισμού Καποτά
Μια ατελείωτη λίστα προβλημάτων και βλέμματα γεμάτα ανασφάλεια και τρόμο για το μέλλον, ήταν ό,τι εισέπραξε χτες, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της, σε τρεις καταυλισμούς του πλέον πληγωμένου από το σεισμό, δήμου της Αττικής, στο Μενίδι.

Η ανεργία, που μαστίζει και εγκλωβίζει ταυτόχρονα, η αποκατάσταση που από όσο δείχνουν τα πράγματα υπάρχει μόνο στα λόγια των αρμοδίων, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στον καταυλισμό Καποτά, άγγιξαν μέχρι και τις 300.000 δραχμές(!), η ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων για την καλύτερη διαμονή των σεισμόπληκτων στα κοντέινερ (γιατρός, συγκοινωνία, αστυνόμευση), αλλά πολύ περισσότερο η αβεβαιότητα για το μέλλον, ήταν μερικά μόνο από τα ζητήματα που τέθηκαν, τόσο από τους Συλλόγους σεισμοπλήκτων, όσο και από τους κατοίκους στη Λιάνα Κανέλλη. Κάτι που ανάγκασε τη βουλευτή του ΚΚΕ, να τονίσει πως «όσες ψυχές είστε εδώ τόσα είναι και τα προβλήματά σας».

Η περιοδεία της Λ. Κανέλλη και κλιμακίου του ΚΚΕ ξεκίνησε από το μεγαλύτερο καταυλισμό της Αττικής, τον Καποτά. Εκεί όπου 3.000 συνολικά άνθρωποι δίνουν καθημερινά μάχη με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν και το χρόνο που αποδυναμώνει όλο και περισσότερο τις αντοχές τους. Στο Σύλλογο σεισμοπλήκτων του καταυλισμού ο αντιπρόεδρος Μάκης Τσούτσουρας και ο ταμίας Γ. Καραμπάς ενημέρωσαν τη βουλευτή για την τραγική εγκατάλειψη που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι.

«Απορώ πώς θα αντέξετε να βγάλετε καλοκαίρι εδώ πέρα», είπε η Λιάνα Κανέλλη μπαίνοντας στις 5:30 το απόγευμα, στο λυόμενο όπου στεγάζεται ο Σύλλογος και νιώθοντας την ασφυκτική ατμόσφαιρα. Στο σημείο αυτό τέθηκε και το πρόβλημα των φουσκωμένων λογαριασμών της ΔΕΗ που ήρθαν από τη χρησιμοποίηση ηλεκτρικών θερμαστρών το χειμώνα. Εκεί τέθηκαν και τα ερωτήματα του στιλ «μα είναι δυνατόν να πληρώσω 190.000 δραχμές λογαριασμό και να έχω να κάνω μεροκάματο τρεις μήνες;».

Ο κόσμος που ερχόταν στα «γραφεία» του Συλλόγου έθετε - πέρα από τα γενικά - και τα προσωπικά του προβλήματα. Και τα όσα ειπώθηκαν, για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσαν ό,τι ξέρουν ακόμα και οι πέτρες στο Μενίδι: πως τίποτα από όσα τους έταξαν δεν πραγματοποιήθηκε. «Τα πάντα ήταν λόγια που τα πήρε ο αέρας», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Νάτσος, ένας νεαρός άντρας, πατέρας τριών μωρών παιδιών, που τραυματίστηκε σοβαρά στην οικοδομή πριν εφτά μήνες και που ακόμα περιμένει να περάσει από επιτροπή, για να πάρει μια υποτυπώδη σύνταξη. Ανάλογη ήταν και η κατάσταση που συνάντησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και στους δύο επόμενους καταυλισμούς στον Πλάτωνα και στη Λαθέα. Μάλιστα, στον καταυλισμό της Λαθέας το πρόβλημα της αποκατάστασης φάνηκε ακόμα πιο έντονο, αφού πρόκειται για καταυλισμό που φιλοξενεί κυρίως ιδιοκτήτες, οι οποίοι ανέφεραν πως η επιστροφή στο σπίτι τους, ήδη φαντάζει όνειρο απατηλό.

Η Λιάνα Κανέλλη μπροστά σε αυτή την κατάσταση επισήμανε πως δεν πρόκειται να υπάρξει λύση, ούτε στο μικρότερο πρόβλημά τους, εάν δεν ενωθούν όλοι σε μια γροθιά, εάν δεν πλησιάσουν τους Συλλόγους σεισμοπλήκτων που έχουν δημιουργηθεί και εάν τελικά δεν απαιτήσουν μαχητικά και αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους.

«Αυτό που οφείλετε να θυμάστε είναι πως έχετε δύναμη να ανατρέψετε την κοροϊδία και τη μόνιμη κατάσταση που σας έχουν προετοιμάσει. Γιατί αν δε σηκώσετε κεφάλι, 20 χρόνια θα περάσουν και εσείς θα είστε ακόμα μέσα στα κοντέινερς», είπε χαρακτηριστικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ