ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ
Συμφωνία εισόδου στον ΠΟΕ

ΠΕΚΙΝΟ.-

Μετά από πέντε μέρες «σκληρών», όπως χαρακτηρίστηκαν, διαπραγματεύσεων, μεταξύ του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Πασκάλ Λαμί και του Κινέζου ΥΠΕΞ Σι Γκουνάνγκσενγκ και μετά από παρέμβαση του ίδιου του Κινέζου πρωθυπουργού Ζου Ρονγκί - όπως ακριβώς είχε πράξει και στις αντίστοιχες περσινές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ - υπογράφηκε τελικά χτες το απόγευμα η συμφωνία εισόδου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου της Κίνας, μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας. Με την εν λόγω συμφωνία αίρεται και το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο για την είσοδο της Κίνας στον ΠΟΕ.

Οπως ήδη εκτιμήθηκε από Ευρωπαίους αναλυτές, χωρίς να έχει γίνει ωστόσο ακόμη γνωστό το τελικό κείμενο της συμφωνίας, η ΕΕ φέρεται να πέτυχε καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ στη συμφωνία εισόδου της Κίνας στον ΠΟΕ όσον αφορά την ταχύτητα του ανοίγματος των αγορών της τελευταίας. Παρά πάντως τις σημαντικές υποχωρήσεις, στις οποίες προέβη η κινεζική πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Διεθνούς Εμπορίου Πασκάλ Λαμί δεν κατάφερε να επιτύχει έναν από τους σημαντικότερους στόχους του, δηλαδή μία συμφωνία σαν αυτή που πέτυχαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβρη, όσον αφορά το ποσοστό της ξένης μετοχικής συμμετοχής στον τομέα της τηλεφωνίας. Αντ' αυτού όμως οι Κινέζοι συμφώνησαν σε ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά την πρόσβαση ξένων εταιριών στην κινεζική αγορά, από αυτό που προσέφεραν στους Αμερικανούς.

Οσον αφορά, τις αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση της επίτευξης της συμφωνίας, κυρίως επί ευρωπαϊκού εδάφους, ήταν διθυραμβικές, όπως τουλάχιστον εκφράστηκαν από: την πρόεδρο του βρετανικού εμπορικού επιμελητηρίου και τον αντιπρόεδρο του γαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου στην Κίνα, όσο και από εκπροσώπους του σουηδικού κολοσσού κινητής τηλεφωνίας «Ερικσον», ο οποίος μαζί με τη φινλανδική «Nokia» βλέπουν νέες ευκαιρίες να παρουσιάζονται πλέον στην τεράστια κινεζική αγορά. Αντιστοίχως και ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Μάικ Μουρ, ο οποίος είχε επανειλημμένως υποστηρίξει ότι ο ΠΟΕ δεν μπορεί να εκπροσωπεί την πραγματική κατάσταση πραγμάτων του παγκόσμιου εμπορίου, παρά μόνον εάν η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου είναι μέλος του, χαιρέτισε τη συμφωνία, δηλώνοντας: «Ισως, καταλήξουμε να έχουμε πράγματι έναν "παγκόσμιο" οργανισμό εμπορίου».

Εκτός αυτών, η συμφωνία αναμένεται να δώσει ώθηση στις πυρετώδεις προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον να περάσει από τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ νομοσχέδιο με το οποίο θα δοθεί στην Κίνα καθεστώς Κανονικών Εμπορικών Σχέσεων, αναγκαία προϋπόθεση για την είσοδο της μεγάλης ασιατικής χώρας στον ΠΟΕ.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανεπίσημη συνάντηση κορυφής για δημιουργία ηγετικού «πυρήνα» στην ΕΕ

ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ.-

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επρόκειτο να συναντηθούν, αργά χτες το βράδυ, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Κύριο θέμα της ανεπίσημης συνάντησης των δύο ανδρών είναι η πρόταση που παρουσίασε, την περασμένη βδομάδα σε ομιλία του σε γερμανικό πανεπιστήμιο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ για δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας εντός της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Φίσερ εισηγήθηκε τη σύσταση μιας ηγετικής εκτελεστικής επιτροπής που θα αποτελείται από 2 χωριστά Κοινοβούλια, των οποίων οι αποφάσεις θα κωδικοποιούνται μέσα από τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος και θα προτείνονται - εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Ο Φίσερ τοποθετήθηκε, με άλλα λόγια, υπέρ μιας πρότασης, που, πολλάκις, έχει διατυπωθεί από γαλλικά χείλη περί διαμόρφωσης μιας ολιγομελούς ομάδας χωρών - μελών, ενός «σκληρού πυρήνα» εντός της ΕΕ, ο οποίος θα υιοθετεί με ταχύτερους ρυθμούς τις οδηγίες των Βρυξελλών και θα ηγείται της πολιτικής και οικονομικής πορείας του συνόλου των χωρών - μελών της ΕΕ. Θετικά υποδέχτηκε το Παρίσι την πρόταση Φίσερ, αν και δε λείπει ο σκεπτικισμός, καθώς σημαντικό ποσοστό Γάλλων πολιτικών εκτιμά ότι δεν είναι ακόμη κατάλληλο το έδαφος για μια στενότερη πολιτική συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία, φοβούμενο ότι μία τέτοια κίνηση θα θέσει σοβαρούς κινδύνους για την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Ραμπουγιέ δεν αναμένονταν δηλώσεις από τους Σιράκ και Σρέντερ, οι οποίοι θα συναντηθούν, επισήμως, στις 9 Ιουνίου ενόψει της ανάληψης της 6μηνης προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
«Μίνι κρίση» το «πραξικόπημα»

Τανκς, έξω από το Κοινοβούλιο

Associated Press

Τανκς, έξω από το Κοινοβούλιο
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-

Αλλη μία μέρα, συνήθης για τη Λατινική Αμερική, που τα τελευταία χρόνια μάς έχει ξεμάθει. Ενα πραξικόπημα που εκδηλώθηκε, αλλά δεν πρόλαβε να διατηρηθεί ούτε για 24 ώρες. Χτες, ο Πρόεδρος της χώρας Λουίς Γκονζάλες Μάτσι ανακοίνωσε προς τους Παραγουανούς ότι το «πραξικόπημα» που εκδηλώθηκε από στρατιώτες που στασίασαν πιστοί σε απόστρατο στρατηγό, που είχε αποπειραθεί να κάνει πραξικόπημα και κατηγορείται για τη δολοφονία του αντιπροέδρου της χώρας, θεωρείται λήξαν και δεν ήταν παρά μόνο «μία μίνι κρίση».

Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα - τοπική ώρα - όταν στρατιώτες, που παραμένουν πιστοί στον απόστρατο στρατηγό Λίνο Οβιέδο, ο οποίος καταζητείται από πέρσι, επιβαίνοντας σε τεθωρακισμένα οχήματα άνοιξαν πυρ εναντίον του κτιρίου του Κογκρέσου στην Ασουνσιόν, όπως μετέδωσαν τα Μέσα Ενημέρωσης στην Παραγουάη. Την ώρα εκείνη αρκετοί βουλευτές βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, χωρίς όμως τελικά να ανοίξει ούτε μύτη. Παράλληλα, άλλες ομάδες στρατιωτών επιτέθηκαν εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας και κατέλαβαν ορισμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι μετέδιδαν στρατιωτικά εμβατήρια.

Οπως αργότερα έγινε γνωστό, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να συλλάβουν τους 5 πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος και να ανακαταλάβουν τα «στρατηγικά σημεία» και την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Μάτσι με διάγγελμα προς το λαό ανακοίνωνε τη λήξη. Ωστόσο, μια αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς τα πρακτορεία μεταδίδουν ότι ενδεχομένως η κρίση δεν έληξε οριστικά, καθώς ένοπλοι στρατιωτικοί παραμένουν έξω από το Κοινοβούλιο.

ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Δημιουργία κοινοπραξίας

ΜΟΣΧΑ-ΑΣΤΑΝΑ.-

Τη δημιουργία ρωσοκαζαχικής κοινοπραξίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Καζαχστάν στην ευρωπαϊκή και κινεζική αγορά, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου «ΓΚΑΖΠΡΟΜ», Ρεμ Βιάχιρεφ. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο Βιάχιρεφ δήλωσε ότι η εταιρία του και η κρατική εταιρία του Καζαχστάν «KazTransGaz» υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας, στην οποία τον έλεγχο θα έχει η καζαχική πλευρά. Η μεταφορά του καζαχικού φυσικού αερίου πέρασε στα χέρια της «KazTransGaz» μετά την αποχώρηση της βελγικής εταιρίας «Tractebel», η οποία κατηγορήθηκε από την καζαχική πλευρά ότι δεν υπήρξε συνεπής στις ανειλημμένες υποχρεώσεις της, κυρίως όσον αφορά τις εκ μέρους της επενδύσεις. Ο πρόεδρος της «ΓΚΑΖΠΡΟΜ», ο οποίος θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε περιοδεία του στο Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, θα ανταγωνιστεί επί τουρκμενικού εδάφους αμερικανική προσφορά για τη διανομή του τουρκμενικού φυσικού αερίου. Παρότι υπογράφηκε τον περασμένο χρόνο ρωσο-τουρκμενική συμφωνία για μεταφορά 20 δισ. κυβικών μέτρων τουρκμενικού φυσικού αερίου στη Ρωσία, η ρωσική πλευρά διαπραγματεύεται την αύξηση της συνολικής ποσότητας στα 50 δισ. κυβικά μέτρα για τα επόμενα 30 χρόνια. Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ, επιθυμώντας να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Κεντρική Ασία, ευνοούν την κατασκευή αγωγού, ο οποίος, παρακάμπτοντας τη Ρωσία και το Ιράν, θα συνδέσει τις χώρες της περιοχής με την Τουρκία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αθρόες απολύσεις στη Dresdner Bank

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-

Προκειμένου να μείνει «ανεξάρτητη», προχωρά στην τάχιστη αναδιάρθρωσή της... που σημαίνει μαζικές απολύσεις. Ο λόγος για τη γερμανική Dresdner Bank, που διά στόματος του νέου προέδρου της, Μπερντ Φάρχολτζ, ανακοίνωσε την περικοπή των θέσεων εργασίας κατά 5.000 και το κλείσιμο 300 υποκαταστημάτων της στη Γερμανία. Οι απολύσεις αυτές εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, κόστους 500 εκατ. ΕΥΡΩ, προσδοκώντας σε ισόποση περικοπή λειτουργικού κόστους ετησίως.

Τελικά, τις συνέπειες των κερδοσκοπικών παιχνιδιών και των διαβουλεύσεων των τελευταίων μηνών, που οδήγησαν την Τράπεζα να υιοθετήσει την τακτική του ...«μοναχικού καβαλάρη», μετά την αποχώρηση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συγχώνευση με την υπ' αριθμόν ένα, παγκοσμίως, Deutsche Bank AG και την ανάπτυξη έντονης φημολογίας για επικείμενη εξαγορά της Dresdner Bank είτε από την ολλανδική ΑΒΝ Amro είτε από την αμερικανική Citigroup, θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι, όπως συμβαίνει πάντα δηλαδή.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

ΣΕΟΥΛ.-

Παραιτήθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, Παρκ Τάε- γιονγκ, μετά τα ερωτηματικά που ήρθαν στο προσκήνιο για την προσωπική του περιουσία και για φοροδιαφυγή στο διάστημα που ήταν πρόεδρος της εταιρίας «Pohang Iron and Steel Co», στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές του '90.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού εμφανίζεται μετά την προ ημερών απόφαση δικαστηρίου πως είχε αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία για να αποφύγει την καταβολή υψηλών φόρων στην εφορία... «Εκφράζω τη λύπη μου στην κυβέρνηση και στο έθνος εξαιτίας του θορύβου που προκάλεσε ζήτημα που θίγει την ηθική μου», δήλωσε ο 72χρονος πρωθυπουργός που είχε αναλάβει τα καθήκοντά του μόλις τον περασμένο Φλεβάρη.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Παρκ έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Κιμ, ο οποίος και διόρισε στη θέση του προσωρινού προέδρου της κυβέρνησης τον υπουργό Οικονομικών Λι Χουν-τζάι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ