ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2000
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
EFG EUROBANK
Απαιτεί «εθελούσιες αποχωρήσεις»

Αποκαλύπτονται σταδιακά οι συνέπειες των εξαγορών και συγχωνεύσεων σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων

Τις άγριες επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων βιώνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι της EFG EUROBANK, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συγχώνευση στον όμιλο και της Τράπεζας Εργασίας. Η EFG EUROBANK συστήθηκε από τον όμιλο Λάτση με την εξαγορά της INTERBANK και ακολούθησαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις των Τραπεζών Αθηνών,Κρήτης και Εργασίας, κατά κύριο λόγο.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι της EFG EUROBANK, εκτός από μια σειρά προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα εργασιακά τους δικαιώματα μετά τη συγχώνευση των τραπεζών, σήμερα αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με καταγγελίες, ένα πλάνο 300 εκβιαστικών «εθελούσιων αποχωρήσεων». Ηδη μέχρι σήμερα, όπως καταγγέλλεται, έχει απευθυνθεί με προσωπικές προσκλήσεις σε 150 υπαλλήλους, κάθε ηλικίας και βαθμού, ζητώντας τους να παραιτηθούν με αυξημένη αποζημίωση. Σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθούν, παίρνοντας τη νόμιμη, που είναι και μικρότερη. Μέχρι το τέλος του μήνα ενδέχεται να απευθυνθεί και σε άλλους 150 υπαλλήλους. Η δικαιολογία δε που προβάλλει η διοίκηση σ' αυτούς τους υπαλλήλους είναι ότι «δεν ταιριάζουν με το κλίμα της επιχείρησης...».

Οι τελευταίες αυθαίρετες απολύσεις, αλλά και η τρομοκρατία που ασκείται στους υπόλοιπους υπαλλήλους είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» στην EFG EUROBANK. Μια σειρά άλλων αυθαιρεσιών που καταγγέλλονται αποδεικνύει ότι αυτοί που τελικά ωφελήθηκαν από τις ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις των τραπεζών ήταν μόνο το τραπεζιτικό κεφάλαιο που αύξησε τα κέρδη του, απορυθμίζοντας παράλληλα τις εργασιακές σχέσεις.

Οι παραβιάσεις του ωραρίου των τραπεζοϋπαλλήλων έχουν γίνει καθεστώς από τη διοίκηση της τράπεζας, με αποκορύφωμα την αυθαίρετη εφαρμογή του δήθεν «35ωρου» σε... όλα της τα καταστήματα (αντί για ορισμένων που προβλεπόταν πιλοτικά), διευρύνοντας την καταστρατήγηση του ωραρίου σε όλους τους εργαζόμενους. Ακόμη και σήμερα, οι υπάλληλοί της εξαναγκάζονται να εργάζονται μέχρι και τις 8 το βράδυ και τις περισσότερες από αυτές τις χιλιάδες υπερωρίες δεν τις πληρώνονται. Ακόμα καθεστώς έχουν γίνει τα διαφορετικά και χωρίς ανάλυση μισθολόγια. Αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μη γνωρίζουν τι πληρώνονται και αν εφαρμόζονται οι κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας παράλληλα και μισθολογικές ανισότητες. Τέλος, πολλές είναι και οι περιπτώσεις άδικων μετακινήσεων εργαζόμενων της τράπεζας.

Απέναντι σ' αυτή την επίθεση του τραπεζίτη στα εργασιακά τους δικαιώματα οι εργαζόμενοι της EFG EUROBANK έχουν μείνει αδρανείς, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις που τους ασκούνται και το φόβο της απόλυσης. Η διοίκηση της τράπεζας έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη μη αγωνιστική παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο κινείται σε λογικές «κοινωνικών διαλόγων». Ετσι η διοίκηση έχει καταφέρει να παρέμβει μέχρι και στα εσωτερικά των συλλόγων των υπαλλήλων. Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει προσπάθειες με διάφορα μέσα, ώστε όλοι οι υπάλληλοι να γίνουν μέλη του σωματείου, του οποίου ελέγχει το προεδρείο. Μ' αυτό το σωματείο επιθυμεί η διοίκηση να «διαπραγματευτεί», μετά και τη συγχώνευση με την Εργασίας, για τη δημιουργία νέου κανονισμού εργασίας.

Οπως άλλωστε έχει καταγγείλει με ανακοίνωση η ΟΤΟΕ, ύστερα από συνάντησή της με τη διοίκηση της τράπεζας, «σημείο τριβής αποτέλεσε η επισήμανση ότι δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση της διοίκησης της EFG EUROBANK στα συνδικαλιστικά ζητήματα, είτε αυτά αφορούν καθοδήγηση για εγγραφή μελών σε συλλόγους, είτε αμφισβητήσεις που τέθηκαν για τον ποιον εκπροσωπεί η ΟΤΟΕ και ποια θέματα διαπραγματεύεται».

ΕΣΑΚ Τραπεζών

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις εκβιαστικές «εθελούσιες αποχωρήσεις», σε δελτίο Τύπου επισημαίνει ότι είχε «προειδοποιήσει έγκαιρα τους εργαζόμενους ότι οι ιδιωτικοποιήσεις - εξαγορές - συγχωνεύσεις θα έχουν αποτέλεσμα να θιχτούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας. Είχαμε καλέσει τότε τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να οργανώσουν τον αγώνα τους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

«Ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση, συνεχίζει η ΕΣΑΚ, έχει και η ίδια η ηγεσία της ΟΤΟΕ που τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών, ρίχνοντας το βάρος μόνο στους όρους ξεπουλήματος, στην τιμή και στις λεγόμενες διασφαλίσεις. Στη δεκαετία του '80 όμως όταν το τραπεζικό κίνημα ήταν ισχυρό δώσαμε αγώνες που είχαν αποτέλεσμα, όταν επιχειρήθηκαν αυθαίρετες απολύσεις σε ξένες τράπεζες».

«Το παράδειγμα της EFG EUROBANK ανοίγει το δρόμο και στους άλλους τραπεζικούς ομίλους να προχωρήσουν ανεξέλεγκτα σε εκβιαστικές "εθελούσιες αποχωρήσεις". Προειδοποιούμε όμως ότι μετά τις ιδιωτικές τράπεζες θα ακολουθήσουν και οι υπό ιδιωτικοποίηση τράπεζες Αγροτική και Εμπορική», σημειώνει η ΕΣΑΚ.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καταλήγει καλώντας τους τραπεζοϋπαλλήλους «να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν το κίνημα και τον αγώνα τους για να αποτρέψουν αυτές τις αρνητικές εξελίξεις».


ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Παραβιάσεις σε πρατήρια ποτών

Καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας εντοπίζονται σε ελέγχους των συνδικάτων του κλάδου

Σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και πλημμελή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας διαπιστώνονται στους καθημερινούς ελέγχους που διεξάγονται στο Νομό Χαλκιδικής, από κλιμάκιο της ΠΟΕΕΠ με συνδικαλιστές του Συνδικάτου Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών και της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 18 Μάη σε ελέγχους που έγιναν σε επιχειρήσεις εμπορίας ποτών διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων και η προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εργασίας Ν. Χαλκιδικής, Μαρία Εφαπλωματίδου, έκανε συστάσεις και έδωσε οδηγίες και ένα χρονικό περιθώριο για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφ. Ποτών Β. Ελλάδας, Μιχάλης Μπαγτζής, μας δήλωσε ότι οι έλεγχοι του κλιμακίου της ΠΟΕΕΠ, που κυριολεκτικά «οργώνει» τη Χαλκιδική θα συνεχιστούν και είναι βέβαιο ότι θα εντοπιστούν πολλές ακόμα περιπτώσεις παραβάσεων από την πλευρά των εργοδοτών, κοντά στις δεκάδες που έχουν ήδη εντοπιστεί.

Ο Μιχάλης Μπαγτζής τόνισε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργοδότες καταπατούν τις συλλογικές συμβάσεις, παραβιάζουν τα ωράρια εργασίας, τους μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Το συνδικάτο, είπε, θα επιμείνει στην επιβολή των νόμιμων κυρώσεων στους παρανομούντες εργοδότες και θα αγωνιστεί αποφασιστικά για να υποχρεωθούν οι εργοδότες να εφαρμόζουν κανονικά τους κανονισμούς και να μην καταπατούν ασύδοτα τα εργατικά δικαιώματα.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προκλητική παρέμβαση ΠΑΣΚΕ

Επιχείρηση μετατροπής της εκδήλωσης τιμής αγωνιστών σε φιέστα ταξικής συνεργασίας από την ΠΑΣΚΕ. Αποχώρησε το ΠΑΜΕ

Σε φιέστα προβολής της λογικής της ταξικής συνεργασίας επιχείρησε να μετατρέψει η ΠΑΣΚΕ την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις δύο μεγάλες ιστορικές φυσιογνωμίες του εργατικού κινήματος, τον Αβραάμ Μπεναρόγια και τον Μήτσο Σαχίνη, που είχε προγραμματίσει για χτες το βράδυ η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς την τελευταία στιγμή καλέστηκε προκλητικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για να χαιρετίσει, αν και αυτό δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μετά από αυτή την εξέλιξη αποχώρησαν από την εκδήλωση, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις «καπελώματος» που ακολουθούν σε κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ.

Ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, σε σχετική δήλωσή του, τόνισε ότι αποτελεί πρόκληση να καλείται την τελευταία μόλις στιγμή στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μάλιστα να δηλώνεται ότι θα χαιρετίσει, ενώ κάτι τέτοιο δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι συνδικαλιστικές παρατάξεις. «Θα αποτελούσε - υπογράμμισε - πρόκληση να χαιρετίζει ή και να απονέμει τα μετάλλια στους αγωνιστές ένας από τους υπεύθυνους για τον εκφυλισμό και την ενσωμάτωση στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Θα αποτελούσε μία κίνηση περιφρόνησης στις αξίες της εργατικής τάξης και σε όλους εκείνους, όπως τους τιμώμενους, που ονειρεύτηκαν και αγωνίστηκαν για να γίνουν τα συνδικάτα σχολεία και φυτώρια ανάδειξης αυτών των αξιών».

Από την πλευρά του ο Μήτσος Σαχίνης, ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα, μας δήλωσε πως «δεν μπορούσα να λάβω το τιμητικό μετάλλιο από ένα συμβιβασμένο συνδικαλιστή, όπως ο Πολυζωγόπουλος, δεν μπορούσα να δεχτώ να με τιμήσει ένας συνδικαλιστής που τον καταγγέλλουμε για τη στάση που τηρεί απέναντι στα προβλήματα της εργατικής τάξης σήμερα και μάλιστα ενώ δεν είχε συμφωνηθεί να μιλήσει. Ο δικός μας αγώνας ήταν ταξικός, εμείς υπηρετούσαμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, αγωνιζόμασταν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό. Δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτά που πιστεύει και πράττει η ηγεσία της σημερινής ΓΣΕΕ. Καταγγέλλω επίσης τον κυβερνητικό συνδικαλισμό που παραβίασε το πρόγραμμα με σκοπό να μετατρέψει την εκδήλωση σε μια ανώδυνη φιέστα προβολής κυβερνητικών παραγόντων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ