ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Με νέο γύρο ΜΟΕ και «θετική ατζέντα» συνεχίζεται το παζάρι

Το γεγονός ότι το ταξίδι Δένδια στην Τουρκία, πίσω από τους δημόσιους «υψηλούς τόνους», «αναβάθμισε» το εφ' όλης της ύλης παζάρι των δύο αστικών τάξεων, με φόντο τους οδυνηρούς συμβιβασμούς που ετοιμάζονται για να «τρέξει» η συνεκμετάλλευση σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και η κινητικότητα που ακολούθησε.

Χαρακτηριστικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είπε χτες ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα. Επιδιώκει, προπάντων, την εμπέδωση θετικού κλίματος, που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας», εξ ου και κατέθεσε στην Αγκυρα «15 σημεία συνεργασίας, τα οποία έγιναν δεκτά από την τουρκική πλευρά, που πρόσθεσε κι άλλα, και συμφωνήθηκε να εργαστούν για τα επόμενα βήματα».

Καθώς το παζάρι αφορά και το Κυπριακό, προανήγγειλε ότι αύριο Τετάρτη ο Κυρ. Μητσοτάκης θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ενόψει και της άτυπης 5μερους στη Γενεύη την επόμενη βδομάδα, 27-29/4, όπου αρμόδιες διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν να ξαναγίνει μια διμερής επαφή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, διπλωματικές πηγές σημείωναν χτες ότι η Αθήνα αναμένει πλέον από την τουρκική ηγεσία να προτείνει ημερομηνίες για τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών που είναι να γίνει στην Τουρκία. Αναμένει επίσης τη συνέχιση των λεγόμενων πολιτικών διαβουλεύσεων, όπως και του επόμενου γύρου ΜΟΕ που συζητιούνται μεταξύ στρατιωτικών. Αλλωστε, ανακοινώθηκε και επισήμως ότι τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών «συμφώνησαν να διεξαγάγουν τον 4ο κύκλο συνομιλιών για ΜΟΕ. Η ημερομηνία και λοιπές λεπτομέρειες της επικείμενης συνάντησης θα αποφασιστούν σύντομα». Στο ...βάθος αναμένεται και η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, με την προσδοκία «να συνεισφέρει στην προετοιμασία μιας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη - Ερντογάν».

Ενδιαφέρον έχει πώς είδε ο διεθνής Τύπος την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, με τη γερμανική «Ντόιτσε Βέλε» να αναρωτιέται ενδεικτικά: «Μετά την αντιπαράθεση, ένας πιο ουσιαστικός διάλογος;». Και αφού σχολιάζει ότι «τίποτα καινούργιο δεν ειπώθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας», σημειώνει πως «ίσως μια ειλικρινής προσέγγιση, έστω και με δημόσια σκληρή αντιπαράθεση, πλέον δύναται να οδηγήσει σε πιο ουσιαστικό διάλογο και όχι στη δοκιμασμένη και τετριμμένη, ειδικά το τελευταίο διάστημα, στείρα πολιτική παράλληλων δημόσιων τοποθετήσεων βάσει των εθνικών θέσεων της κάθε πλευράς».

Σε πολλά «ταμπλό» το παζάρι

Με αυτό το υπόβαθρο, χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο υπουργός ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Λιβύη, Τουρκία και Αίγυπτο.

Προηγουμένως, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είχε τονίσει ότι σκοπός της επίσκεψής του στην Αγκυρα, «η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών από το 2015, ήταν να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει, σε πρώτη φάση, κλίμα αποκλιμάκωσης, όχι συμφωνία».

Επιβεβαιώνοντας τις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού των δύο αστικών τάξεων που συνυπάρχουν, ο ίδιος επεσήμανε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία υπέβαλε «συγκεκριμένες προτάσεις σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς. Οπως της οικονομίας, του εμπορίου, των μεταφορών, της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της συνεργασίας και με τη Βουλγαρία, στις τηλεπικοινωνίες κ.ο.κ.». Χαιρέτισε δε το γεγονός ότι «η πρωτοβουλία αυτή βρήκε άμεση ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, η οποία υπέβαλε και αυτή τις δικές της προτάσεις, δημιουργώντας ένα σαφές πλαίσιο, στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε εποικοδομητικά».

Εβαλε βέβαια ως πρόβλημα το ότι «δεν υπάρχει κοινός παρονομαστής όσον αφορά το πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς μας» και έστειλε ξανά μήνυμα ότι αν οι δύο πλευρές υιοθετήσουν «κοινούς κανόνες, δηλαδή αν η Τουρκία αποδεχθεί την UNCLOS, τότε μια λύση μπορεί να είναι προσπελάσιμη». Θύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο (αποδεχόμενη, βέβαια, μεταξύ άλλων μικρότερη επήρεια ακόμα και για το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη), ενώ συμφώνησε με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Εξάλλου, την Κυριακή ο Ν. Δένδιας μετέβη στο Κάιρο για συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι, εν μέσω και των «ανοιγμάτων» της τουρκικής ηγεσίας προς την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, συζήτησαν «για τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, για την κατάσταση στη Λιβύη». Είχαν επίσης «μια ευρύτερη συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Σημειωτέον, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου διέψευσε ότι η επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο έγινε λόγω τουρκο-αιγυπτιακής «επαναπροσέγγισης», παραδέχτηκε ωστόσο ότι οι δύο υπουργοί «μίλησαν για τις σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου», χαρακτηρίζοντας «απολύτως λογικό να υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα επαφές διαφόρων χωρών» και προσθέτοντας ότι η αιγυπτιακή πλευρά ενημέρωσε «για την προοπτική επαφών, σε όποιο επίπεδο κι αν είναι αυτό, μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας».

Μια μέρα πριν, τo Σάββατο, ο Ν. Δένδιας είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μ. Μενφί, που έφτασε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη και σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποίησε και επαφές με επιχειρηματίες που αναζητούν «επιχειρηματικές ευκαιρίες» στην «ανοικοδόμηση» της χώρας.

Στο μεταξύ, η Τουρκία προχώρησε στην πρώτη «επί του πεδίου» αμφισβήτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ο Σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού (καλύπτει τη θαλάσσια περιοχή έως και ανατολικά του Καστελόριζου) εξέδωσε NAVTEX για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους «L' Atalante» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η γαλλική πλευρά ζήτησε άδεια από την Ελλάδα για έρευνες ήδη από τον Δεκέμβρη, και το πλοίο ξεκίνησε έρευνες στο Ιόνιο, πήγε νότια της Κρήτης και τώρα υπολογίζεται ότι πλέει μεταξύ Καρπάθου - Κάσου.

Η περιοχή στην οποία πλέει είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου, όπως και σε κάποια σημεία ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης. Είναι ακριβώς η περιοχή την οποία αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα, βάσει και του τουρκολιβυκού μνημονίου. Σε αυτήν τη βάση, την Παρασκευή το μεσημέρι οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν αντιNAVTEX, χαρακτηρίζοντας την ελληνική NAVTEX άκυρη, καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό» και «εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε και φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή, ζητώντας από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει. Σε κοντινή απόσταση φέρεται να πλέει και ελληνική φρεγάτα, παρακολουθώντας τις κινήσεις. Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη και τον Γάλλο πρέσβη στην Αγκυρα για εξηγήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρέσβη της Γαλλίας Π. Μεζονάβ, επισήμως «για τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη πρόβαλε χτες τον ισχυρισμό ότι «το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ