ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ
Στρατιωτική κινητικότητα γύρω από την Ουκρανία, «ανταλλαγή» απελάσεων και κυρώσεων

Καθώς το ΝΑΤΟ αυξάνει τη στρατιωτική του κινητικότητα στη Μαύρη Θάλασσα, η Βρετανία ετοιμάζεται να στείλει δύο πολεμικά πλοία

Copyright 2021 The Associated

Καθώς το ΝΑΤΟ αυξάνει τη στρατιωτική του κινητικότητα στη Μαύρη Θάλασσα, η Βρετανία ετοιμάζεται να στείλει δύο πολεμικά πλοία
Νέα «επεισόδια» προστίθενται καθημερινά στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με κυρώσεις και αντι-κυρώσεις, απελάσεις διπλωματών, απειλές και στρατιωτική κινητικότητα.

Η κλιμακούμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπως και οι εξελίξεις σχετικά με τον φυλακισμένο Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλ. Ναβάλνι, υπόθεση η οποία συνεχίζει να αξιοποιείται από το ευρωατλαντικό μπλοκ ως μοχλός πίεσης προς τη ρωσική κυβέρνηση.

«Προφανής» ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης

Οι σχέσεις με τη Ρωσία όχι μόνο δεν βελτιώνονται, αλλά «η ένταση αυξάνεται σε διάφορους τομείς», επισήμανε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, πριν από την τηλεδιάσκεψη των 27 υπουργών, στην οποία συμμετείχε και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Μπορέλ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει «περισσότερους από 150.000 στρατιώτες» στα σύνορα με την Ουκρανία και «στην προσαρτημένη Χερσόνησο της Κριμαίας», στη «μεγαλύτερη ρωσική πολεμική πορεία στα σύνορα της Ουκρανίας που υπήρξε ποτέ». Πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης είναι προφανής»... βγάζοντας προφανώς «εκτός κάδρου» τις αντίστοιχες ΝΑΤΟικές κινήσεις και το ρόλο του ευρωατλαντικού άξονα στην κλιμάκωση.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για το ίδιο ζήτημα, λέγοντας ότι το ζήτημα τώρα είναι «πρωτίστως η αποτροπή ενός ανεπιθύμητου σπιράλ κλιμάκωσης» και σημείωσε πως είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να έχουν έναν «λογικό διάλογο». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι συζητιέται μια πιθανή συνάντηση εκπροσώπων του «σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία), ωστόσο το αν θα γίνει και σε τι επίπεδο, παραμένει ανοιχτό.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ εκφράζει την επιθυμία του Κιέβου η ΕΕ να προετοιμάσει πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο «ενός βήμα προς βήμα σχεδίου» αποτροπής της Ρωσίας, ωστόσο ο Μπορέλ ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει «κίνηση για νέες κυρώσεις», με τη λυκοσυμμαχία να μένει για την ώρα στις αλλεπάλληλες κυρώσεις που έχει ήδη επιβάλει...

Στέλνει πολεμικά πλοία και η Βρετανία

Παράλληλα, κλιμακώνεται και η στρατιωτική ένταση, με τη Βρετανία να ετοιμάζεται να στείλει μέσα στο Μάη δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τους κυριακάτικους «Times», ένα αντιτορπιλικό τύπου 45, εφοδιασμένο με αντιαεροπορικούς πυραύλους, και μια ανθυποβρυχιακή φρεγάτα τύπου 23 θα φύγουν από τη συνοδεία του βρετανικού αεροπλανοφόρου «HMS Queen Elizabeth» που πλέει στη Μεσόγειο και θα κατευθυνθούν στη Μαύρη Θάλασσα.

Αεροσκάφη «F-35B Lightning» και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα «Merlin» θα τεθούν σε ετοιμότητα στο αεροπλανοφόρο, προς υποστήριξη των πλοίων που θα βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι και οι ΗΠΑ είχαν αναγγείλει στην Αγκυρα τις προηγούμενες μέρες ότι δύο αντιτορπιλικά τους θα περνούσαν τα τουρκικά Στενά, απόφαση που ακυρώθηκε για την ώρα. Είχαν προηγηθεί έντονες «προειδοποιήσεις» της Μόσχας στις ΗΠΑ «να μείνουν μακριά από την Κριμαία, από τις ακτές μας στη Μαύρη Θάλασσα», ενώ από αυτήν τη βδομάδα μέχρι τον Οκτώβρη η Ρωσία απαγορεύει τη διέλευση πολεμικών πλοίων και κρατικών σκαφών σε 3 ζώνες της Μαύρης Θάλασσας.

Μπαράζ κυρώσεων και απελάσεων

Στο μεταξύ, τις νέες αμερικανικές κυρώσεις ακολούθησαν οι αντικυρώσεις της Ρωσίας, με το ΥΠΕΞ να ανακοινώνει αντίστοιχα την απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών και απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία σε 8 νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και υπουργοί της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Επίσης, η Πολωνία ανακοίνωσε απελάσεις τριών Ρώσων διπλωματών και η Ρωσία 5 Πολωνών. Η δε Τσεχία αποφάσισε την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών που κατηγορούνται για κατασκοπεία και η Ρωσία απάντησε με την απέλαση 20 Τσέχων διπλωματών. Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Α. Μπάμπιτς, υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» που εμπλέκουν πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU) στην έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού το 2014, με σκοπό να παρεμποδιστεί η μεταφορά εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας FSB έθεσε υπό κράτηση έναν Ουκρανό διπλωμάτη στην Αγία Πετρούπολη και τον έστειλε στην Ουκρανία, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες από ρωσικές βάσεις δεδομένων που αφορούν την επιβολή νόμου.

Χέρι χέρι οι απειλές με τις «εκκλήσεις» για διάλογο

Παράλληλα με την όξυνση της έντασης, προχωρούν τα παζάρια και οι «εκκλήσεις» σε διάλογο. Μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και οι Πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας, Εμ. Μακρόν και Β. Ζελένσκι, προέτρεψαν τη Ρωσία να αποσύρει τις επιπρόσθετες δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία και την Κριμαία. Τόνισαν ότι θεωρούν αναγκαία την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ «και από τις δύο πλευρές» και διαβεβαίωσαν ότι «θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας», για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης.

Ο Ζελένσκι, που προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Μακρόν στο Παρίσι, διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος για τετραμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν. Οπως είπε, πιστεύει ότι είναι εφικτό να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες και ότι μια ξεχωριστή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ θα βοηθούσε να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να αναβιώσει η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία από αυτήν τη βδομάδα, «μετά τη συνεδρίαση των συμβούλων» των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας.

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία εγείρει «ισχυρή και άμεση» απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης, με «κυβερνοεπιθέσεις, εξαγωγές όπλων, μυστικές και φανερές επιχειρήσεις άσκησης πολιτικής επιρροής, δολοφονίες, άμεσες και έμμεσες στρατιωτικές εμπλοκές».

Χτες, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν, συζήτησαν τις προετοιμασίες για μια συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ καθώς και «πιθανές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας», ανακοίνωσε το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Συζήτησαν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies), το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και τη στρατηγική σταθερότητα.

Το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν μια τέτοια συνάντηση κορυφής έχουν εκφράσει η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ελβετία.

Ξανά με αφορμή την υπόθεση Ναβάλνι

Το δε ζήτημα του φυλακισμένου Αλ. Ναβάλνι, που κάνει απεργία πείνας ζητώντας γιατρό της επιλογής του και επαρκή περίθαλψη, σηκώνεται ξανά τις τελευταίες μέρες συντονισμένα από ΗΠΑ και ΕΕ, που προειδοποιούν ότι «οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για την κατάσταση της υγείας του» και θα υπάρξουν «συνέπειες» για τη Ρωσία, εάν πεθάνει.

Χτες έγινε γνωστό ότι ο Ναβάλνι θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο τοπικής φυλακής. Παράλληλα η Εισαγγελία της Μόσχας με αγωγή που κατέθεσε στο Δικαστήριο της Μόσχας ζητά να αναγνωριστεί ως εξτρεμιστική οργάνωση το «Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς» του Ναβάλνι, που έχει ήδη καταχωρηθεί στο μητρώο των πρακτόρων ξένης χώρας το 2019.

Για αύριο, Τετάρτη, οι υποστηρικτές του Ναβάλνι έχουν καλέσει σε κινητοποιήσεις. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών «καλεί τους πολίτες να μη συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις» και ανακοίνωσε πως «κάθε επιθετική ενέργεια», «ειδικά απόπειρες πρόκλησης συγκρούσεων με τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου, θα θεωρείται απειλή προς τη δημόσια ασφάλεια και θα καταστέλλεται άμεσα».

ΣΥΡΙΑ
Στις 26 Μάη οι προεδρικές εκλογές

Στις 26 Μάη θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Συρία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του συριακού κοινοβουλίου. Μέχρι τις 28 Απρίλη θα υποβάλλονται υποψηφιότητες, ενώ οι Σύροι που ζουν στο εξωτερικό θα ψηφίσουν στις 20 Μάη. Με βάση το συριακό Σύνταγμα, οι βασικές προϋποθέσεις για να είναι κάποιος υποψήφιος στις εκλογές είναι να έχει ζήσει τουλάχιστον 10 συναπτά χρόνια στη Συρία και να έχει τη στήριξη 35 μελών του κοινοβουλίου της χώρας, στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα Μπάαθ του νυν Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Πρόκειται για τις δεύτερες προεδρικές εκλογές από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και του πολέμου το 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης και συνεχιζόμενων ασφυκτικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Ο Ασαντ είχε κερδίσει το 88% των ψήφων στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2014. Από τότε οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επανακτήσει τον έλεγχο σε πολύ περισσότερα εδάφη της χώρας, ωστόσο «αγκάθι» παραμένει η κατάσταση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, καθώς και στα εδάφη της βόρειας Συρίας που έχουν υπό την κατοχή τους η Τουρκία και οι μισθοφορικές δυνάμεις που υποστηρίζει.

Ενόψει των εκλογών, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που πρωτοστάτησαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, με καταστροφικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα, σπεύδουν να καλέσουν σε αποχή. Οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και ΗΠΑ καλούν σε μποϊκοτάζ, λέγοντας ότι οι εκλογές δεν θα είναι δίκαιες και ελεύθερες, ενώ εμμένουν στη σύνταξη νέου συριακού Συντάγματος.

ΛΙΒΥΗ
Απόφαση του ΟΗΕ για ανάπτυξη «παρατηρητών» της εκεχειρίας

Ομόφωνη απόφαση έλαβε την περασμένη Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάπτυξη «παρατηρητών» της ενδολιβυκής εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη, που προέβλεπε μεταξύ άλλων την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων. Δεν διευκρινίστηκε άμεσα αν οι παρατηρητές θα είναι άοπλοι και ποια ακριβώς καθήκοντα θα έχουν, ωστόσο σε πρώτη φάση φαίνεται ότι ο ρόλος τους θα είναι περισσότερο «συμβουλευτικός», καθώς δεν προβλέπεται να είναι πάνω από 60 άτομα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε επίσης την παράταση για τουλάχιστον έναν χρόνο του εμπάργκο στις παράνομες εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου.

Σχεδόν παράλληλα με τα παραπάνω, το αραβικό δίκτυο «Sky Arabia News» αποκάλυψε πως στο λιβυκό έδαφος παραμένουν πάνω από 11.600 φιλότουρκοι μισθοφόροι από τη Συρία. Τα επίσημα έγγραφα που αποκαλύπτονται δείχνουν με λεπτομέρειες και συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιες οργανώσεις μισθοφόρων («Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ», «Μεραρχία Χαμζάτ», «Ταξιαρχία Μουτασίμ Μπιλάλ» κ.ά.) και πόσοι μισθοφόροι βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος με ευθύνη της Τουρκίας.

Το ίδιο διάστημα, ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ολοκληρώνοντας την Πέμπτη επίσκεψη στη Ρωσία (όπου είχε συναντήσεις με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μ. Μισούστιν και τους υπουργούς Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ και Αμυνας Σ. Σόιγκου), ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης. Οπως ανακοίνωσε, μαζί του θα είναι και όλο το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης στα μέσα Μάρτη στη Βεγγάζη, σε μία ένδειξη «ενότητας» της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ