ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Σωματεία διαδήλωσαν το δικό τους «πόρισμα» για το εργοδοτικό έγκλημα

Συγκεντρώσεις σε Κοζάνη και Αθήνα χτες για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων

Αθήνα
Αθήνα
Συγκέντρωση στα γραφεία της «Avax» στο εργοτάξιο της αποθείωσης στην 5η Μονάδα του «ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου», στον πύργο της οποίας σκοτώθηκαν σε εργατικό δυστύχημα την Παρασκευή 16 Απρίλη 2 εργάτες σε ώρα δουλειάς, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτ. Μακεδονίας.

Τα δύο σωματεία πραγματοποίησαν 3ωρες στάσεις εργασίας που αποφασίστηκαν μετά από έκτακτες συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, ύστερα από τον τραγικό χαμό των δύο εργατών. Θυμίζουμε πως έχασαν τη ζωή τους όταν σκίστηκαν τα σκοινιά που κρατούσαν το καλάθι στο οποίο βρίσκονταν, πραγματοποιώντας εργασίες σε ύψος περίπου 100 μέτρων, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, τα σωματεία κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, την 11ωρη και 7ήμερη δουλειά που επιβάλλει παράνομα η εργοδοσία, όπως και τις σοβαρές της ευθύνες για το γεγονός ότι σύμφωνα με μαρτυρίες, τα καλάθια που βρίσκονταν μέσα στον πύργο ψύξης παρέμεναν εκεί για όσο διάστημα αυτός λειτουργούσε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάστασή τους.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας, στους οποίους τα σωματεία κατέθεσαν τα αιτήματά τους, ακούγοντας την παραδοχή τους ότι τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων αποτελούν για την εταιρεία κόστος, και μάλιστα μεγάλο!

Συγκέντρωση στην Κοζάνη
Συγκέντρωση στην Κοζάνη
Τα σωματεία τονίζουν σε ανακοινώσεις τους πως πρόκειται για άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα με τη σφραγίδα των καπιταλιστών, που παίζουν τις ζωές των εργαζομένων κορόνα - γράμματα. «Το κυνήγι του κέρδους από τη μεριά της ΔΕΗ ΑΕ και των "Avax" και "Muehlhan" (εργολάβος και υπεργολάβος του έργου αντίστοιχα) οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, για να προχωράνε τα έργα τους απρόσκοπτα», αναφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων και μαζί με το ΣΕΕΕΝ απαιτούν να στηριχθούν από το κράτος και την εργοδοσία οι οικογένειες των εργατών που σκοτώθηκαν, να διερευνηθούν πλήρως οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο συγκεκριμένο έργο, συνολικά στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης.

Το δικό μας «πόρισμα»: Ενα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα!

«Εκ των προτέρων τους καταθέτουμε το δικό μας πόρισμα. Δεν ήταν "ανθρώπινο λάθος". Δεν ήταν "υπερβάλλων ζήλος". Ηταν ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και τονίζει πως «η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη προσωπικού, τα συνεχόμενα 12ωρα, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Απειλούν τη ζωή και την υγεία όλων των εργαζομένων, δεν κάνουν διακρίσεις με βάση τις εργασιακές σχέσεις».

«Η ΔΕΗ μοιράζει εργολαβίες στους διάφορους μεγαλοεργολάβους αφήνοντάς τους ελεύθερο το πεδίο να δουλεύουν με ό,τι όρους απαιτεί η κερδοφορία τους», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Οι ευθύνες τόσο της ΔΕΗ όσο και της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Την ίδια ώρα που χώροι δουλειάς είναι αρένες θανάτου, η κυβέρνηση "ακονίζει τα μαχαίρια της" για να επιβάλει περισσότερες ώρες δουλειάς, χωρίς επιπλέον αμοιβή για τους εργαζόμενους. Αντί να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, φτιάχνει πλαίσιο που θα χειροτερεύει τους κινδύνους, για να καρπώνονται κέρδη οι μεγαλοεργολάβοι.

Κράτος και εργοδότες έχουν τσαλαπατήσει τα όποια πρωτόκολλα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι είναι οι έλεγχοι για πιστοποιήσεις ασφάλειας στα τεχνικά μέσα, επίγεια ή εναέρια. Ανύπαρκτος ο ελεγκτικός μηχανισμός, το Σώμα Επιθεώρησης εργασίας υποστελεχωμένο».

Τα σωματεία δίνουν συνέχεια στην πάλη για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων με κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Κοζάνη την Παρασκευή 23 Απρίλη, στις 11 π.μ.

Στην Αθήνα

Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» κατήγγειλαν χτες με κινητοποίησή τους στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και στην Αθήνα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Μέρος των αποτελεσμάτων της «απολιγνιτοποίησης»

Την ακέραιη ευθύνη εργοδοσίας, διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ και κυβέρνησης τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και προσθέτει πως το συμβάν αυτό, όπως και όλα όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ και όχι μόνο, είναι αποτέλεσμα της ανάγκης της εργοδοσίας για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, αλλά και της «απολιγνιτοποίησης», που οδηγεί σε τεράστιες μειώσεις σε προσωπικό και εντατικοποίηση της εργασίας.

«Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, κατά κύριο λόγο εργολαβικοί με συμβάσεις εργασίας των 8 μηνών, έχουν γίνει "ρομπότ". Παλεύουν να βγάλουν δουλειά που θα απαιτούσε πολύ περισσότερα εργατικά χέρια για να ολοκληρωθεί», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Την περίοδο της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που μας παρουσιάζουν ως τη "μεγάλη ευκαιρία" το "Πράσινο New Deal" και τις επενδύσεις που θα έρθουν στην περιοχή, αποκαλύπτεται ότι προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικά για εμάς τους νέους που θα μπούμε τα επόμενα χρόνια στην παραγωγή».

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος, τη στήριξη των οικογενειών των αδικοχαμένων εργαζομένων, αλλά και την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (ΕΜΒΕ) με επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Τη διασφάλιση της εφαρμογής ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Με τον αγώνα πέτυχαν την ανάκληση εκδικητικής απόλυσης συνδικαλιστή

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή στάση εργασίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή στάση εργασίας
Με την καθολική συμμετοχή στη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής «Avramar» στις ιχθυοκαλλιέργειες στη Θεσπρωτία, πέτυχαν την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου συνδικαλιστή. Η στάση προκηρύχθηκε από το Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών, Τροφίμων και Ποτών Νομού Θεσπρωτίας, σε συντονισμό με το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στην πρώην «Νηρέας» και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανακοίνωσαν στον συνδικαλιστή την απόλυση το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των τμημάτων παραγωγής. Αμεση ήταν η παρέμβαση του προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στην πρώην «Νηρέας» απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης. Την Παρασκευή, με συντονισμένη παρέμβαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο εργασίας, αποφασίστηκε αγωνιστική απάντηση με στάση εργασίας, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων στα σπίτια τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος «Avamar», που προέκυψε από κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων των «Σελόντα» «Νηρέας» και «Ανδρομέδα», έχει πραγματοποιήσει δεκάδες απολύσεις σε Εύβοια, Αττική, Αιτωλοακαρνανία και άλλες περιοχές επιβάλλοντας διευθέτηση ωραρίων, εργολαβοποίηση τμημάτων κ.τ.λ. Μάλιστα, για να προλάβει αντιδράσεις ο όμιλος επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να επιβάλλει το ...νόμο της σιωπής, προσπαθώντας να αποσπάσει υπογραφές από τους εργαζόμενους σε απαράδεκτα συμφωνητικά εμπιστευτικότητας, ενάντια στα οποία είχε πρωτοστατήσει ο συνδικαλιστής που επιχειρήθηκε να απολυθεί.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών, Τροφίμων και Ποτών Νομού Θεσπρωτίας επισημαίνει ότι τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, που υπαγορεύονται από την ανάγκη στήριξης της κερδοφορίας της, τους πληρώνουν οι εργαζόμενοι με τα δικαιώματά τους, ενώ με την απόλυση του συνδικαλιστή επιχειρείται να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου, να τσακιστεί η συνδικαλιστική δράση, με την κυβέρνηση να δίνει το σινιάλο της επίθεσης με το νομοσχέδιο κατάργησης του 8ωρου και του παραπέρα ξηλώματος του δικαιώματος στην απεργία.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην απεργία στις 6 Μάη για τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, διεκδικώντας να σταματήσει το σχέδιο απολύσεων, υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις, ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και ενίσχυση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Κρούσματα στην Αργολίδα

Την ύπαρξη αρκετών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων «στο συσκευαστήριο της "ΣΕΛΟΝΤΑ" του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών "ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ - ΝΗΡΕΑΣ - ΣΕΛΟΝΤΑ" στη Νέα Επίδαυρο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας, σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχτεί, διεκδικώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η εργοδοσία, τονίζει, «οφείλει δημόσια να γνωστοποιήσει την κατάσταση με τα κρούσματα στο συσκευαστήριο, καθώς αυτή αφορά άμεσα όλους τους κατοίκους του Νομού Αργολίδας» και σημειώνει την ανησυχία που προκαλείται, καθώς «το προηγούμενο διάστημα σε πολλά εργοστάσια του κλάδου μας, επιβεβαιώθηκαν εκατοντάδες κρούσματα και υπήρξε μεγάλης έκτασης διασπορά, ακόμα και νεκροί συνάδελφοι».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Αμυντική Βιομηχανία

Κινητοποίηση την Πέμπτη στην πύλη των ΕΑΣ Υμηττού ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» (ΕΑΣ) Υμηττού και πορεία οργανώνει την Πέμπτη 22 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ενάντια στην καταστροφική πολιτική συρρίκνωσης της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας και παράλληλα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη χρήση του χώρου των ΕΑΣ στον Υμηττό ως έδρας υπουργείων, μετά τη μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων τους.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο αναφέρει ότι η διοίκηση της ΕΑΣ «"αδειάζει" το εργοστάσιο του Υμηττού από εργαζομένους», στέλνοντας «μαζικά εργαζόμενους σε άλλες εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στη Μάνδρα, χωρίς δικαίωμα επιλογής, και από την άλλη υποδεικνύει την επιλογή της "κινητικότητας", φωτογραφίζοντας την "επόμενη μέρα", η οποία περιλαμβάνει τεράστια ανασφάλεια χωρίς αντικείμενο εργασίας, τόσο για τους υφιστάμενους ελάχιστους εργαζόμενους όσο και για τους εργολαβικούς συναδέλφους».

Τα παραπάνω, τονίζει, γίνονται για «να διευκολύνουν τις διαδικασίες κλεισίματος». Και καλεί τους εργαζόμενους «να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από μαζικές διαδικασίες, κάνοντας στην άκρη τους συνδικαλιστές που είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να συμβάλουν στον αγώνα», «ώστε η μετεγκατάσταση να πάρει ουσιαστικό περιεχόμενο και να μην είναι μια κούφια λέξη». «Να σταματήσει ο λαός μας, όλοι μας να πληρώνουμε μια ζωή τον λογαριασμό των εξοπλιστικών που είναι για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και όχι για την αμυντική ικανότητα της χώρας», σημειώνει το Συνδικάτο, που για τον χώρο των ΕΑΣ στον Υμηττό απαιτεί: «Να περάσει εξολοκλήρου στη διάθεση του λαού ως ανοιχτό πάρκο για την αναψυχή του και όχι για τα υπουργεία της κυβέρνησης όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των ΕΑΣ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ