ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ
Πολλαπλασιάζονται οι αποφάσεις συμμετοχής σε όλη τη χώρα

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προστέθηκε μεταξύ άλλων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που προκηρύσσουν απεργία

Πρώτη απάντηση στις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά που φέρνει με το αντεργατικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποτελεί ήδη το «ντόμινο» των απεργιακών αποφάσεων που παίρνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Ωρα με την ώρα το απεργιακό κύμα όλο και δυναμώνει, ώστε η 6η Μάη, που θα γιορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά με απεργία, να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης στην αναμέτρηση του εργατικού κινήματος με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Η απεργία ετοιμάζεται με συσκέψεις, συνελεύσεις, εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία σε όλη τη χώρα. Μια πλούσια δραστηριότητα που πλαισιώνεται από αγωνιστικές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και κλάδους τις επόμενες μέρες, για το μεροκάματο, ενάντια σε απολύσεις, για μέτρα προστασίας της υγείας. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό και των συνταξιούχων, των Σωματείων στον κλάδο του Εμπορίου την Πέμπτη 22 Απρίλη, των υγειονομικών από μια σειρά νοσοκομείων, που κλιμακώνονται κ.ο.κ.

Απεργία από Εργατικά Κέντρα στην Αττική και σε όλη τη χώρα

Απόφαση να γιορτάσει με απεργία την Πρωτομαγιά και να δώσει την πρώτη απεργιακή απάντηση απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί το 8ωρο, στις 6 του Μάη πήρε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, κάτι που αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση σε συνδικάτα και Ομοσπονδίες δυναμώνοντας το απεργιακό μέτωπο που συγκροτείται στην Αττική. Ανάλογες αποφάσεις άλλωστε έχουν πάρει στην Αττική το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Απεργία στις 6 Μάη έχουν ήδη αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) και Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Απεργία σε όλα τα καράβια και τα λιμάνια της χώρας

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας κινούνται οι ναυτεργάτες, καθώς 13 ναυτεργατικά σωματεία πήραν ομόφωνη απόφαση σε κοινή τους σύσκεψη. Στην κατεύθυνση αυτή, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν με κοινή ανακοίνωση στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη). Επίσης, καλούν τους ναυτεργάτες σε εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 22 Απρίλη, στις 11 π.μ., στα γραφεία τους (Κολοκοτρώνη 132).

Συσκέψεις απεργιακής προετοιμασίας

Την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς συζήτησαν συνδικάτα και συνδικαλιστές στο Ηράκλειο, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και Συνταξιούχων ΙΚΑ καλούν σε απεργία και συγκέντρωση στις 6 Μάη, ενώ αποφάσισαν να καταθέσουν στεφάνια την 1η Μάη. Επίσης, συζήτησαν για τους αγώνες που δίνονται σε μια σειρά από χώρους δουλειάς όπως το ΚΔΑΥ και η «ΜΕΒΓΑΛ», ενάντια σε απολύσεις, για τα κρούσματα κορονοϊού και την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, για τη μάχη που δίνει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του προσωπικού του Νοσοκομείου.

Σύσκεψη σωματείων με θέμα την οργάνωση της απεργίας στις 6 Μάη και συγκέντρωσης (10.30 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς) έγινε την περασμένη Παρασκευή στα Χανιά. Την πρωτοβουλία ανέλαβε το Σωματείο Επισιτισμού, ενώ στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν τα Σωματεία Διανομέων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Τροφίμων και Ποτών, Κατασκευών, ΟΤΑ, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και το τοπικό Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα η κατάθεση στεφανιών από αντιπροσωπείες των σωματείων την 1η του Μάη στις 11 π.μ. στο Πασακάκι. Συζητήθηκε, τέλος, η οργάνωση της σημερινής κινητοποίησης των εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό και άλλων εποχικών εργαζομένων.

Στην Τρίπολη, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, στα Καταστήματα και ΑΕ Ν. Αρκαδίας και συμμετοχή της Σωματειακής Επιτροπής των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Τρίπολης, των Σωματείων Εργαζομένων στην Ενέργεια ν. Πελοποννήσου, Τεχνεργατών Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Αρκαδίας, των παραρτημάτων Αρκαδίας των Σωματείων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ και Συνταξιούχων ΕΛΤΑ. Τα σωματεία συμφώνησαν στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με απεργία στις 6 Μάη. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούν το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, το ΝΤ Αρκαδίας της ΑΔΕΔΥ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους μαζικούς φορείς να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Συνελεύσεις σε εργοτάξια και εκδηλώσεις σε γειτονιές

Με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια, περιοδείες και εξορμήσεις, εκδηλώσεις στις γειτονιές προετοιμάζει την απεργία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. «Να νεκρώσει κάθε εργοτάξιο και γιαπί, για να υπερασπιστούμε την ίδια μας τη ζωή, για σύγχρονες συνθήκες και όρους δουλειάς», είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους εργαζόμενους στις Κατασκευές. Στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα στο εργοτάξιο του «Lidl» στο Ιλιον, αύριο 21/4 στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου, στις 22/4 στο μετρό του Πειραιά και στις 26/4 στο εργοτάξιο του «Λα Μιράζ» στην Ομόνοια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Την Παρασκευή 23/4 σε Ιλίσια (6 μ.μ., πλατεία Τερζάκη) και Νέα Μάκρη (6.30 μ.μ., πλατεία). Τη Δευτέρα 26/4 σε πλατεία Αμερικής (6 μ.μ.), Ηλιούπολη (6 μ.μ., κεντρική πλατεία) και Μενίδι (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42). Την Τετάρτη 28/4 σε Νέα Σμύρνη (6 μ.μ., πλατεία), Ιλιον (6 μ.μ., κεντρική πλατεία), Περιστέρι (6.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου), Αιγάλεω (6.30 μ.μ., Μπαρουτάδικο), Παλλήνη (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας).

Συσκέψεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σε συσκέψεις σε δυτικές συνοικίες (24/4, Περιστέρι), βόρειες συνοικίες (24/4, Νέα Ιωνία) και Πειραιά (25/4).

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 22/4, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, ενώ υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε σύσκεψη την Παρασκευή 23/4, στις 6.30 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24/4, στις 6 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής την Κυριακή 25/4, στις 10.30 π.μ., στο θεατράκι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (κοντά στη στάση του μετρό «Αγ. Αντώνιος», απέναντι από τον ΟΤΕ).

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4 στην Πολυτεχνειούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 9, κεντρική πλατεία ΕΜΠ, στάση 8η Ζωγράφου με το λεωφορείο 608).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 25/4, στις 11 π.μ., στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη στον Αγιο Δημήτριο.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου Καρδίτσας, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών οργανώνουν σύσκεψη για τον συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα μπροστά στην Πρωτομαγιά, σήμερα, στις 7 μ.μ., στο αίθριο της δημοτικής αγοράς.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων τη Δευτέρα 26/4, στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Χατζηδήμου.

Σύσκεψη αγώνα των Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ στην Αττική

Τη δράση που σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα, μπροστά στην Πρωτομαγιά αλλά και απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, συζήτησαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου.

«Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα δίνει το δικό του μαχητικό "παρών" δίπλα στα εργατικά σωματεία στον αγώνα ενάντια στην αντεργατική καταιγίδα», τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, και κάλεσε τους Συλλόγους και τις Ομάδες να συμβάλουν ώστε με τον απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη και τη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα να δοθεί απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΟΓΕ θα βρεθεί επίσης στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων και των σωματείων τους, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που οργανώνουν την Πέμπτη 22 Απρίλη, στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

«Οι διεκδικήσεις μας για το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 21ο αιώνα, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα», σημείωσε, μπροστά στη μεγάλη επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Οπως εξήγησε, με τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση «γίνεται και τυπικά νόμιμο το ξεχείλωμα της εργάσιμης μέρας, αυτό που η ΟΓΕ λέει ωράριο - λάστιχο». Στάθηκε ακόμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως «καινοτομία» και «ατομική επιλογή» τις βάρβαρες ανατροπές, «λες και οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τους όρους εργασίας ελεύθερα, απαλλαγμένοι από κάθε εργοδοτική βία, απαλλαγμένοι από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό».

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Απεργιακές συγκεντρώσεις την Πέμπτη 6 Μάη στην Αθήνα και σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις που παίρνουν την υπόθεση του ταξικού εορτασμού της Πρωτομαγιάς στα χέρια τους. Πιο συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό μέχρι στιγμής συγκεντρώσεις θα γίνουν σε:

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιά, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλο, 6 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ