ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές με «σφραγίδα» ΝΑΤΟ και ΕΕ...

ΝΑΤΟ και ΕΕ θα βγάλει η κάλπη, ό,τι και να ψηφίσουν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας
ΝΑΤΟ και ΕΕ θα βγάλει η κάλπη, ό,τι και να ψηφίσουν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας
Τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές, αφοσιωμένοι στην ένταξη της χώρας τους στους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, διεκδικούν αυτήν την Κυριακή, 21 Απρίλη, την ψήφο των περίπου 1.808.000 ψηφοφόρων ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Βόρειας Μακεδονίας από τη θέση του Προέδρου της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο νικητής, ωστόσο, δύσκολα θα αναδειχθεί κατά τον πρώτο γύρο αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 40% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή κάπου 904.000. Το πιθανότερο, επομένως, είναι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας να κληθούν για δεύτερη φορά στις κάλπες, στις 5 Μάη, για να αναδείξουν τον επόμενο Πρόεδρο της χώρας τους μεταξύ των δύο επικρατέστερων. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη συμμετοχή του εκλογικού σώματος και στον δεύτερο γύρο, τότε ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, υποχρεούται να προκηρύξει άμεσα νέες εκλογές μέσα στις επόμενες εξήντα μέρες.

Δεν είναι τυχαίο το ότι και οι τρεις πανεπιστημιακοί υποψήφιοι τονίζουν τις «χαλαρές» σχέσεις με τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητά τους. Λανσάρουν, έτσι, ένα «ευέλικτο» πολιτικά πρότυπο, έτοιμοι για συνδιαλλαγές, συμβιβασμούς και παζάρια για το καλό των αστών και της ντόπιας ελίτ που κυβερνά επί δεκαετίες.

Ο 56χρονος Στίβο Πεντάροφσκι, εθνικός συντονιστής για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, Εξωτερικής Πολιτικής και Παγκοσμιοποίησης στο Αμερικανικό Κολέγιο των Σκοπίων, είναι υποψήφιος του κυβερνώντος συνασπισμού που συγκροτούν η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και το αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα για την Ολοκλήρωση (DUI), του Αλί Αχμέτι. Δηλώνει θερμός υποστηρικτής της ένταξης της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών. Ηταν υποψήφιος Πρόεδρος και στις εκλογές του 2014 αλλά έχασε από τον απερχόμενο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Θεωρεί ότι εάν εκλεγεί θα επιταχύνει την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η 64χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, κατεβαίνει με το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE. Είναι πολέμια της συμφωνίας των Πρεσπών, της αλλαγής ονομασίας της χώρας και του νόμου που διευρύνει τη χρήση της αλβανικής γλώσσας. Εντούτοις, υποστηρίζει με θέρμη την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κατά τ' άλλα, δηλώνει «ανεξάρτητη» υποψήφια θεωρώντας «συμπτωματική» τη σύγκλιση δικών της πολιτικών θέσεων με αυτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπόσχεται να συγκροτήσει ομάδα ντόπιων και ξένων ειδικών για να επανεξετάσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο 58χρονος, επίσης πανεπιστημιακός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μπλέριμ Ρέκα, κατεβαίνει με τη στήριξη δύο μικρών αντιπολιτευόμενων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας («Συμμαχία Αλβανών» και BESA). Και αυτός είναι υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μεταξύ των βασικών του προσόντων προβάλλει την εμπειρία που αποκόμισε κατά το παρελθόν ως πρέσβης της χώρας του στην ΕΕ. Ζητά την ψήφο όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, θέτοντας ως προτεραιότητές του μία φιλο-ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, την «περιφερειακή συνύπαρξη» και την ανάσχεση της μετανάστευσης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα ο κυβερνητικός υποψήφιος, Στ. Πεντάροφσκι, καθώς προηγείται έναντι των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας το 44% της προτίμησης όσων συμμετείχαν σε γκάλοπ. Ακολουθεί η Γκ. Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα με 41% και τρίτος ο Μπλ. Ρέκα με 15%.


Δ. ΟΡΦ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Την Κυριακή ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών

Προβάδισμα στον Βολοντομίρ Ζελένσκι δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Copyright 2018 The Associated

ΚΙΕΒΟ.--

Ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή στην Ουκρανία, μεταξύ του Βολοντομίρ Ζελένσκι, που στον πρώτο γύρο (31 Μάρτη) έλαβε 30,2% και του απερχόμενου Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, που έλαβε 15,9% των ψήφων.

Οι δημοσκοπήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα έδιναν μεγάλο προβάδισμα στον ηθοποιό και ιδιοκτήτη εταιρείας παραγωγής, Ζελένσκι, που έχει ιδρύσει το κόμμα «Υπηρέτης του λαού», από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά στην οποία πρωταγωνιστούσε. Στις δημοσκοπήσεις, ο Ζελένσκι εμφανιζόταν πρώτος με ποσοστό πάνω από 50%, ενώ ακολουθούσε ο «ανεξάρτητος» Ποροσένκο με 20% - 25%.

Πάντως, μια ενδεχόμενη αλλαγή στην προεδρία της χώρας δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει κάποια αξιοσημείωτη στροφή στις συμμαχίες της ουκρανικής αστικής τάξης με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και οι δύο υποψήφιοι προτάσσουν την ανάγκη ενίσχυσης των «δεσμών» με τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε μια πορεία ένταξης της Ουκρανίας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Επίσης, ξεκαθαρίζουν πως θα συνεχίσουν το «διάλογο» με τη Ρωσία - παρουσία των «Δυτικών συμμάχων» - ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η πίεση προς τη Μόσχα με όλα τα δυνατά μέσα.

Οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που αναζωπυρώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας για την Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, στον «απόηχο» και του επεισοδίου στον πορθμό Κερτς, που ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία αποτελεί «προκεχωρημένο φυλάκιο» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στη «ρωσική επιρροή και επιθετικότητα», με στρατηγική γεωπολιτική σημασία ως ανατολικό σύνορο της Ευρώπης με τη Ρωσία και με ακτογραμμή στην «κρίσιμη» Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, η Ουκρανία είναι κόμβος διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία να συνεχίσει να μεταφέρει αέριο μέσω αυτής και μετά την ολοκλήρωση του αγωγού «Nord Stream 2».

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικές είναι και οι συναντήσεις των υποψηφίων Προέδρων πριν από περίπου δέκα μέρες σε Βερολίνο και Παρίσι και συγκεκριμένα του Π. Ποροσένκο με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συνομίλησε την ίδια μέρα και ο Βολ. Ζελένσκι. Θυμίζουμε ότι Γαλλία - Γερμανία - Ρωσία - Ουκρανία συμμετέχουν στο λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας για την προώθηση των συμφωνιών του Μινσκ, που εδώ και χρόνια έχει μείνει «στα χαρτιά».

Πάντως, ο πολιτικός σύμβουλος του Ζελένσκι, Ντμίτρο Ραζούμκοφ, έχει υπερασπιστεί ένα «διευρυμένο σχήμα της Νορμανδίας με τη μέγιστη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας».

Οι δύο υποψήφιοι λένε ότι στόχος τους είναι «ο τερματισμός του πολέμου στην Ανατ. Ουκρανία» αξιοποιώντας οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν τόσο τις περιοχές του Ντονμπάς όσο και την Κριμαία - που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014 μετά από δημοψήφισμα - ουκρανικά εδάφη που έχουν αποσχιστεί «προσωρινά».

Σε κάθε περίπτωση, ο λαός της Ουκρανίας, που βυθίζεται στη φτώχεια, στην ανεργία και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης, δεν έχει να περιμένει κάτι θετικό, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.


Ε. Μ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι

Την άμεση απελευθέρωση των χιλιάδων Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές ζητάει με Ερώτησή της προς την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του αναφέρει συγκεκριμένα:

«Πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων 300 παιδιά, συνεχίζουν να βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 500 Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη ή χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες με την απαράδεκτη πρακτική των λεγόμενων "διοικητικών κρατήσεων". Οι πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρά βασανιστήρια, με την ανεπαρκή πρόσβασή τους σε υγειονομική περίθαλψη που έχει οδηγήσει σε δεκάδες θανάτους μέσα στα κελιά τους, με την αφαίρεση του δικαιώματος επικοινωνίας με συγγενείς ή δικηγόρους. Η εγκληματική αυτή πολιτική του Ισραήλ έρχεται να προστεθεί στις δολοφονίες και τους τραυματισμούς Παλαιστινίων, τον πολλαπλασιασμό των εποικισμών.

Η επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ εντείνεται από προκλητικές αποφάσεις όπως αυτές των ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την εκεί μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας, την αναγνώριση των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν, αλλά και από την αναβαθμισμένη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία του με την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ στο επείγον αίτημα για άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και αποκατάσταση όλων των δικαιωμάτων τους;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ