ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συλλαλητήρια τη Μ. Δευτέρα ενάντια στο νομοσχέδιο - σκούπα

Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα καλούν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, σωματεία

INTIME NEWS

Με συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα, 22 Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα, φοιτητές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικά και άλλα εργατικά σωματεία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το «Νέο Λύκειο» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας μια συνήθη πια τακτική, φέρνει προς ψήφιση με κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο που συζητείται τη Μ. Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο. Η ψήφισή του φέρνει περιορισμό της Γενικής Παιδείας στη Β' Λυκείου, μετατροπή της Γ' τάξης σε φροντιστήριο για τις πανελλαδικές και νέες εξεταστικές δοκιμασίες που αυξάνουν τον ανταγωνισμό και την πρόσδεση του Λυκείου στη διαδικασία των εξετάσεων. Επίσης, νομοθετείται ένα σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων και άλλων αλλαγών στο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα Ιδρύματα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη, στο πλαίσιο της αλλαγής της «αρχιτεκτονικής» της Ανώτατης Εκπαίδευσης προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, εντείνονται τα δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές μέσα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, γίνονται βήματα στην αναγνώριση των τίτλων που προσφέρουν τα κολέγια.

Στις αποφάσεις και στα καλέσματα συμμετοχής από φορείς για το συλλαλητήριο της Μ. Δευτέρας τονίζονται το αντιδραστικό περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου για το Λύκειο και η μεθόδευση της κυβέρνησης να το φέρει άρον άρον για ψήφιση, παρά τις αντιδράσεις.

Για την κινητοποίηση έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις στις 6 μ.μ. ως εξής:

  • Στα Προπύλαια για τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών και τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
  • Στην Παλιά Βουλή για τα εργατικά σωματεία, την ΑΣΓΜΕ και άλλους μαζικούς φορείς.

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του απευθύνεται στα συνδικάτα, στις Ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα, και καλεί τους εργαζόμενους να καταγγείλουν όσα φέρνει το νομοσχέδιο, με συμμετοχή στην κινητοποίηση. Στη συγκέντρωση για το νομοσχέδιο καλούν επίσης η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

«Οι μαθητές στους δρόμους, ακόμα και τη Μ. Δευτέρα», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας σε συμμετοχή στην κινητοποίηση και στέλνοντας στο υπουργείο Παιδείας το μήνυμα: «Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να παραιτηθούμε από τον αγώνα μας για ένα σχολείο που να μας μορφώνει ολόπλευρα και να μη μας εξοντώνει! Αυτό το νομοσχέδιο εμείς το έχουμε ήδη καταψηφίσει!».

Κάλεσμα στους γονείς να δώσουν το «παρών» απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και μουσικοί, μετά από κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Καλέσματα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης πρωτοβάθμιες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η ΟΛΜΕ.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΣΕΤ ΠΑΔΑ, ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ, Σχολή Μηχανικών ΠΑΔΑ, Τμήμα Φωτογραφίας ΠΑΔΑ. Επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων, Οικοτρόφων, Πολιτικών Μηχανικών, Η/Υ, Θεατρικών Σπουδών, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού Πάτρας. Οι Σύλλογοι Φυτικής Παραγωγής, Ειδικής Αγωγής και Μηχανολόγων Μηχανικών Θεσσαλίας. Μαθηματικού Σάμου. Οικοτρόφων ΤΕΙ και ΣΔΟ ΤΕΙ Χαλκίδας. ΤΕΙ Χανίων. Α' έτος Τμήματος Πληροφορικής της ΣΤΕΦ Ηρακλείου.

Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, οι Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Πολιτικού, ΜΜΕ, ΣΕΦΑΑ, Φυσικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Μαθηματικού, Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παρθούν μέτρα για ουσιαστική ένταξη στις δομές Προσχολικής Αγωγής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης να στήσει προκάτ για νήπια και προνήπια ακόμα και σε Γυμνάσια και Λύκεια

Με προκάτ ακόμα και σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σκοπεύει η κυβέρνηση να «καλύψει» τις ανάγκες των νηπιαγωγείων, όπως προκύπτει από το άρθρο 225 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Αφού προχώρησε στην καθιέρωση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς να τη συνοδεύσει με την αντίστοιχη χρηματοδότηση που θα διασφαλίζει τους όρους εφαρμογής της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τώρα έρχεται με ρύθμιση που επιτρέπει την τοποθέτηση και διατήρηση προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών νηπιαγωγείου, ελαφράς μορφής, με τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους, σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για 4 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2 ακόμα, αλλά και σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης, τονίζονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Παιδείας, πέρα από τα άλλα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί με το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση με κλειστά τα σχολεία και τα ΑΕΙ, κάνει ένα ακόμα πιο επικίνδυνο βήμα.

Με το άρθρο 225, ανοίγει τον δρόμο για την τοποθέτηση προκάτ νηπιαγωγείων σε Δημοτικά, τα οποία θα μείνουν τουλάχιστον για έξι χρόνια, και μάλιστα προχωρά στην απαράδεκτη ρύθμιση να στήνονται προκάτ για τετράχρονα και πεντάχρονα παιδιά ακόμα και σε Γυμνάσια και Λύκεια!

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη διάταξη για στήσιμο προκάτ σε Λύκεια και Γυμνάσια.

Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για ουσιαστική και όχι πρόχειρη ένταξη των νηπίων και των προνηπίων στις δομές Προσχολικής Αγωγής. Να βρει χρήματα από τα εκατομμύρια που χαρίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους και από τα δισ. που πληρώνει ο λαός μας για το ΝΑΤΟ».

Αντιδράσεις και από φορείς

Την εξέλιξη αυτή καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους και φορείς που σχετίζονται με τους χώρους της Εκπαίδευσης όπως η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που μεταξύ άλλων τονίζει: «Πιστεύουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει δεκτό ένα τέτοιο άρθρο, που καταλύει κάθε έννοια εκπαιδευτικής διαδικασίας για 4χρονα και 5χρονα παιδιά, φέροντάς τα σε επαφή με 17χρονα και 18χρονα με μόνο διαχωριστικό μεταξύ τους κάποια κάγκελα. Επιμένουμε πως η θέσπιση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής από μόνη της δεν αρκεί για την ουσιαστική πραγματοποίησή της, χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση για την κατασκευή σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών και τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό».

Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» σημειώνει: «Ως εργαζόμενοι στην ΚτΥπ, αλλά και ως γονείς, κατανοούμε ότι επείγει να εξευρεθεί σχολική στέγη για εκατοντάδες νήπια. Ομως εξίσου αν όχι πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι αυτή η προσωρινή "λύση" δεν θα γίνει μόνιμη, θα αφορά σε απολύτως επείγουσες ανάγκες, η εγκατάσταση θα γίνει κυρίως σε ελεύθερα οικόπεδα, θα πληροί τους βασικούς όρους διαβίωσης, υγείας και ασφάλειας και θα ληφθούν όλες οι προβλέψεις ώστε αυτές οι λυόμενες αίθουσες να διαμορφωθούν όσο γίνεται καλύτερα, με γνώμονα ότι θα στεγάσουν νήπια». Και προσθέτει: «Τίποτα από τα παραπάνω δεν διασφαλίζεται στη νομοθετική ρύθμιση που φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή και είναι απαράδεκτο ότι επί της ουσίας δίνεται κατεύθυνση να γεμίσει η χώρα με λυόμενα νηπιαγωγεία».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τρεις τροπολογίες στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Η πρώτη έχει θέμα «Ρύθμιση για φοιτητές και απόφοιτους Τμημάτων που συγχωνεύονται, απορροφώνται, καταργούνται με το παρόν νομοσχέδιο» και αφορά τη λήψη μέτρων για την αυτόματη εξίσωση των αποφοίτων Τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με τους αντίστοιχους αποφοίτους των νέων Τμημάτων που προκύπτουν, με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά Τμήματα.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τη δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, παράλληλα με τη δυνατότητα να δοθούν εξετάσεις στα μαθήματα αυτά που ο υποψήφιος επιθυμεί. Ειδικότερα, το προτεινόμενο άρθρο αναφέρει: «Στον νόμο 4186/2013, όπως τροποποιήθηκε από τους νόμους 4342/2015 και 4351/2015, προστίθεται στο άρθρο 4, εδάφιο, με έναρξη ισχύος από το ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021, στο οποίο διατυπώνονται τα εξής: "Οι υποψήφιοι για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν το δικαίωμα κατοχύρωσης βαθμολογίας σε μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Το δικαίωμα αυτό εκτείνεται δυνητικά σε πάνω από μια εξεταστικές δοκιμασίες"».

Τέλος, κατατέθηκε τροπολογία με την οποία προτείνεται η δυνατότητα μετεγγραφής των φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα με αυτά που έχουν εισαχθεί. Η πρόβλεψη αυτή αφορά παιδιά με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, με γονείς άνεργους, με αδερφούς-ές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, καθώς και παιδιά που τα ίδια ή οι γονείς τους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι, τρίτεκνοι - πολύτεκνοι, ΑμεΑ). Προβλέπεται επίσης δυνατότητα μετεγγραφής για εισακτέους σε Τμήματα ΤΕΙ εκτός περιφέρειας Αττικής, που πληρούν τα κριτήρια μετεγγραφής, όπως κατατίθενται, και έχουν εισαχθεί σε Τμήματα αντίστοιχα των πρώην ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά, όπως αυτά αντιστοιχίζονται πλέον στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Οπως τονίζεται, η συγκεκριμένη ρύθμιση προϋποθέτει την ουσιαστική στήριξη των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλίζονται ο αναγκαίος εξοπλισμός τους, το απαραίτητο επιστημονικό και λοιπό δυναμικό, η δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, τα δωρεάν συγγράμματα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Τα μουσικά σχολεία να μη γίνουν «πλυντήριο» του ΝΑΤΟ!

«Τα μουσικά σχολεία της χώρας μας δεν θα γίνουν "πλυντήριο" για τα εγκλήματα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ», δηλώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) με αφορμή σχετικές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται σε σχολεία. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Από καταγγελίες συναδέλφων μας μουσικών - δασκάλων στα Μουσικά Σχολεία μάθαμε πως σχεδιάζονται εκδηλώσεις στα μουσικά σχολεία της χώρας με συμμετοχή στρατιωτικής μπάντας του αμερικάνικου στρατού και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια απαράδεκτη προσπάθεια "ξεπλύματος" του ιμπεριαλισμού, που στοχεύει κατευθείαν στη συνείδηση της νεολαίας, των μαθητών. Επιδιώκουν να κρύψουν πως στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού το ΝΑΤΟ έχει ταυτιστεί με τη χούντα 1967 - 1974, με τη διχοτόμηση της Κύπρου, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τον πόλεμο στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη. Εργα του ΝΑΤΟ αποτελούν οι φρικιαστικές εικόνες του πολέμου, τα παιδιά που πνίγονται στο Αιγαίο στην προσπάθειά τους να φύγουν από την κόλαση του πολέμου και της πείνας, η καθημερινή σφαγή νέων παιδιών στην Παλαιστίνη από τη "σύμμαχο" χώρα του Ισραήλ.

Χαιρετίζουμε τις αντιδράσεις μαθητών, καθηγητών και γονέων, που ακύρωσαν σχεδιασμούς για ανάλογες εκδηλώσεις στα Μουσικά Σχολεία Αλίμου και Πειραιά. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντισταθούν στην επιχείρηση "ξεπλύματος" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που στήνεται από διάφορα "πρόθυμα" στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Να μην επιτρέψουμε στους μακελάρηδες των λαών να διαφημίζουν το φιλανθρωπικό τους έργο στα σχολεία της χώρας μας. Να παρθούν αποφάσεις καταδίκης μέσα στους Συλλόγους Καθηγητών, στους Συλλόγους Γονέων, στα μαθητικά συμβούλια. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες είναι ανεπιθύμητοι από τον ελληνικό λαό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ