ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρα για την «Ευθαλία του Γαλατά»

Ξεκίνησαν χτες οι παραστάσεις για το έργο «Η Ευθαλία του Γαλατά», στο θέατρο «Μικρό Γκλόρια» (Ιπποκράτους 7). Η σκηνοθεσία είναι της Ρέινας Εσκενάζυ και την Ευθαλία ενσαρκώνει εξαιρετικά η Νικολέττα Βλαβιανού, που έχει κάνει και τη θεατρική διασκευή.

Την πρεμιέρα παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη θερμά τους συντελεστές.

Το έργο βασίζεται στο βιβλίο «Φαχισέ Τσίκα», του βραβευμένου συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη. Πρόκειται για πραγματική καταγραφή γεγονότων και αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα μυθιστορηματικής βιογραφίας.

Η Ευθαλία είναι το κορίτσι από την Κερασούντα, το ορφανό του πολέμου που κατάφερε να επιβιώσει, μέσα στην προσφυγιά, τη γενοκτονία, με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Μια περιπέτεια, μια ζωή που καθρεφτίζει την ταραγμένη εποχή, του Ελληνισμού, της Μαύρης Θάλασσας και της Κωνσταντινούπολης. Η Ευθαλία της Πόλης ξεδιπλώνει το νήμα της ταραγμένης μνήμης της και καταλήγει να αφηγείται το χτες, ενώνοντας κομμάτια της ζωής της. Οδηγεί με συναισθηματική ένταση τον θεατή, μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια του Γαλατά, όπου όλες οι φυλές σμίγουν, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό από γεύσεις, χρώματα, αρώματα, μουσικές και τραγούδια.

Ο Δ. Κουτσούμπας με την Ν. Βλαβιανού
Ο Δ. Κουτσούμπας με την Ν. Βλαβιανού
Συντελεστές: Κείμενο και μουσική επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης. Σκηνοθεσία: Ρέινα Εσκενάζυ. Θεατρική διασκευή: Νικολέττα Βλαβιανού. Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου. Σκηνικός Χώρος: Αναστασία Αμβράζη. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Κοστούμια: (σχεδιασμός - εκτέλεση) Δάφνη Τσακώτα. Κινησιολογία - Χορογραφία: Μόνικα Κολοκοτρώνη. Στο ρόλο της Ευθαλίας η Νικολέττα Βλαβιανού. Αφήγηση, μουσική και τραγούδι: Ελένη Καρβέλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη στις 20.00 και Πέμπτη στις 21.00 μέχρι τις 31 Μάη.

«Χάος» και «Αλονζανφάν» στην «Αλκυονίδα»

«Αλονζανφάν»
«Αλονζανφάν»
Δύο ταινίες - σταθμούς προβάλλει ο κινηματογράφος «Αλκυονίς New Star Art Cinema» στη μνήμη του Ιταλού σκηνοθέτη Βιτόριο Ταβιάνι.

Την Κυριακή 22 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, θα προβάλλει την αριστουργηματική ταινία «Χάος» των αδελφών Ταβιάνι, με την ονειρική μουσική του Νικόλα Πιοβάνι. Η ταινία μάς μεταφέρει στη Σικελία των αρχών του περασμένου αιώνα και το σενάριό της είναι βασισμένο σε νουβέλες του Λουίτζι Πιραντέλο.

Τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Απρίλη θα προβληθεί η ταινία «Αλονζανφάν», στις 18.30 το απόγευμα, μια από τις σημαντικότερες ταινίες του πολιτικού κινηματογράφου και σίγουρα ένα έργο - σταθμός για τη δεκαετία του '70, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Μίμσι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι και την αξεπέραστη μουσική του Εννιο Μορρικόνε.

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στην Ιταλία του 1816, στην εποχή της εξέγερσης του Γαριβάλδη. Ο κεντρικός ήρωας, ο Φλούβιο, αριστοκρατικής καταγωγής, είχε πάει στη Γαλλία για να βοηθήσει στη Γαλλική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια της Παλινόρθωσης θα φυλακιστεί από τους Αυστριακούς, οι οποίοι όμως στη συνέχεια, για να τον εκθέσουν ηθικά στους συντρόφους του, θα τον αφήσουν ελεύθερο. Μετά την απελευθέρωσή του θα προσχωρήσει σε μια ομάδα επαναστατών και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στην Ιταλία. Θα επιχειρήσουν να ξεσηκώσουν τους χωρικούς. Στην πορεία αυτή θα προδώσει πραγματικά τους συντρόφους του, αφού θέλει να αλλάξει τρόπο ζωής... Το τέλος για την ομάδα των επαναστατών είναι αναπόφευκτο. Μέσα όμως από το σωρό των πτωμάτων θα σηκωθεί ο νέος αρχηγός, ο Αλονζανφάν...

Επαναπατρισμός κύλικα

Επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία μια ακέραια κύλικα (το κατεξοχήν αγγείο που χρησιμοποιούταν για να πίνουν) Κλασικής περιόδου. Την κύλικα παρέδωσε οικειοθελώς στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο ένας Γερμανός πολίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο ίδιος, το αγγείο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή καταφυγίου από τη Βέρμαχτ την περίοδο της Κατοχής. Διευκρίνισε ότι το αγγείο αυτό είχε δοθεί ως δώρο στον παππού του, επειδή συνέβαλε στη διακοπή των εκσκαφικών εργασιών μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο έδαφος. Η κύλικα παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Θεατρικό Αναλόγιο «Από Κοινού» 2018

Το Θέατρο «Από Κοινού» και η Ελένη Γερασιμίδου διοργανώνουν το 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ «Θεατρικό Αναλόγιο Από Κοινού 2018», με σκοπό την ανάδειξη και τη φιλοξενία νέων έργων και δημιουργών με διαφορετικές καλλιτεχνικές φόρμες και προβληματισμούς. Αλλωστε, βασικός στόχος του Θεάτρου είναι η προβολή και υποστήριξη παραγωγής νεοελληνικού έργου.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου που αφορούσε την κατάθεση θεατρικών έργων από νέους συγγραφείς, και την τεράστια συμμετοχή που υπήρξε, η κριτική επιτροπή (αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Μέντη, Κοραή Δαμάτη, Γιάννη Μετζικώφ, Μάνια Παπαδημητρίου, Ελένη Γερασιμίδου) επέλεξε δεκατέσσερα έργα για να παρουσιαστούν στο 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ. Ετσι, το θεατρόφιλο κοινό θα έχει τη δυνατότητα για δύο βδομάδες, από τις 21 Μάη έως τις 3 Ιούνη, να παρακολουθήσει στο Θέατρο «Από Κοινού» (Ευπατριδών 4 - Γκάζι) 14 άπαιχτα θεατρικά έργα νέων συγγραφέων που θα παρουσιαστούν σε μορφή αναλογίου για 2 παρουσιάσεις το κάθε έργο.

Θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα τα έργα: «Η ταράτσα» της Ειρήνης Λουκάτου. «Ο κύριος Τίποτα» του Σίμου Πετρόπουλου, «Αθανασία» της Αλεξάνδρας Πιπλικάτση, «Ο σπόρος του πρώτου σπόρου» της Στεργιάνας Τζέγκα, «Η μπερζέρα» της Λίλιας Κυρίτση, «Η γη της Επαγγελίας» της Σμαράγδας Μητροπούλου, «Ο Σταμελένιος» του Γιώργου Μποτώνη, «CON» της Ανθής Ζαχαριάδου και του Μάριου Νικολάου, «Αλογα» της Πέλας Σουλτάτου, «Μεταξία» του Κώστα Λάκη, «Ενα δείπνο» της Κατερίνας Παπαδάκη, «Escondida - Κρυμμένη» της Ελένης Πυργιώτη, «Ο βασικός ύποπτος» του Αντώνη Καλαματιανού και «ΡΑΚΟ» του Δημήτρη Παπαδόπουλου.

Η συμμετοχή του κοινού θα είναι ενεργή, μιας και με την ψήφο του θα αναδείξει τα 5 πρώτα έργα με την υψηλότερη βαθμολογία που θα εκδοθούν από τις εκδόσεις «Οστρια», όπως και το έργο κοινού (βραβείο κοινού) που θα παρουσιαστεί για 4 παραστάσεις την περίοδο Σεπτέμβρη - Νοέμβρη 2018 στο Θέατρο «Από Κοινού». Η κριτική επιτροπή θα αναδείξει το καλύτερο έργο (βραβείο επιτροπής) που θα παρουσιαστεί και αυτό την περίοδο Σεπτέμβρη - Νοέμβρη 2018 στο θέατρο «Από Κοινού» και θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «Οστρια».

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ (γενική είσοδος για κάθε παρουσίαση), 8 ευρώ (γενική είσοδος για 2 παρουσιάσεις). Ειδικό εισιτήριο για όλες τις παρουσιάσεις του Φεστιβάλ: 50 ευρώ (αντί για 70 ευρώ που αντιστοιχούν στις 14 παρουσιάσεις του Φεστιβάλ).

Τα βραβεία «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη»

Το βραβείο «Δημήτρης Χορν» για το 2018 απονεμήθηκε στον ηθοποιό Γιάννη Νιάρρο για την ερμηνεία του στο έργο «Στέλλα κοιμήσου», σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη, που ανέβηκε για δύο σεζόν στο Εθνικό Θέατρο.

Ο περσινός νικητής του βραβείου, Κωνσταντίνος Μπιμπής, παρέδωσε το Χρυσό Σταυρό του Χορν, που είχε λάβει κατά τη βράβευσή του, στον Γ. Νιάρρο. Το βραβείο είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο.

Συνυποψήφιοι του Κ. Μπιμπή ήταν οι Γιώργος Βουρδάμης, Δημήτρης Πασσάς, Βασίλης Σαφός και Πάνος Παπαδόπουλος.

Από την ίδια παράσταση είναι και η φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», η Ιωάννα Κολλιοπούλου.

Η συγγραφέας Αλκη Ζέη παρέδωσε στην Ι. Κολλιοπούλου την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη. Το βραβείο και σε αυτήν την περίπτωση είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και απονέμεται στην καλύτερη γυναικεία ερμηνεία νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου.

Συνυποψήφιες της Ι. Κολλιοπούλου ήταν οι Ευγενία Δημητροπούλου, Αμαλία Καβάλη και Αλεξάνδρα Καζάζου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ