ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Βάζουν ... ημερομηνία λήξης στην τουρκική επιθετικότητα!

Ο ισχυρισμός πως η τουρκική επιθετικότητα θα διαρκέσει περί τις 60 μέρες, όσο δηλαδή και η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, έδωσε χτες συνέχεια στην επιχείρηση εφησυχασμού του λαού από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, που επέμειναν να αναγορεύουν τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε παράγοντες ασφάλειας και προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη, που εντάσσεται στην προσπάθεια θολώματος γύρω από τις πραγματικές αιτίες και την ουσία της τουρκικής επιθετικότητας: «Η προσχεδιασμένη επίσπευση των εκλογών και η σύμπραξη με τον Μπαχτσελί, εξηγεί πολλά και προϊδεάζει για νέες εντάσεις». Επίσης οι συστάσεις του, όπως ότι «το εθνικό μας συμφέρον απαιτεί ψυχραιμία, ομοψυχία και ισχυρά διεθνή ερείσματα».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο Δ. Παπαδημούλης απέδωσε την κατάσταση σε κάποιους ...θερμοκέφαλους, υποστηρίζοντας: «Είμαστε ψύχραιμοι, δεν φοβόμαστε, έχουμε στρατηγική, διεθνή ερείσματα και δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να παρασυρθούμε από τις παγίδες και τις προβοκάτσιες που κάποιοι θερμοκέφαλοι στην Αγκυρα επιδιώκουν να στήσουν».

Στο ίδιο περίπου πνεύμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς, καλούσε το λαό να μην επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν αρμόδιοι που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, που έχουν την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι «κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει»! Μέμφθηκε μάλιστα και όσους ενημερώνουν και προειδοποιούν το λαό, λέγοντας ότι αυτό «δεν βοηθάει την οικονομία της χώρας και τον τουρισμό», τις «διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, μιλώντας στην τηλεόραση του «Alpha», υποστήριξε πως «η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων απαιτεί ψυχραιμία, ειδικά σε περιόδους έντασης» και πως «οι διεθνείς συνθήκες δεν αμφισβητούνται και τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Εφησυχασμό επιχείρησε να καλλιεργήσει και για τα ζητήματα της οικονομίας, υποστηρίζοντας το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης. «Οι όποιες εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν λόγω χρόνου, θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει παράταση».

Ο δε αν. υπουργός Αμυνας Φ. Κουβέλης, μιλώντας στον ρ/σ «Real», είπε ότι μια επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία δεν θα σημάνει από μόνη της την αλλαγή γραμμής στην τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς μια τέτοια αλλαγή γραμμής «θα συναρτηθεί με συνολικότερα ζητήματα, ιδιαίτερα της ασταθούς εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία σήμερα δοκιμάζεται έντονα από τις αντιφάσεις της». Δεν απέκλεισε παραπέρα κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας σε επίπεδο ρητορικής, αν και - στη γνωστή γραμμή εφησυχασμού από πλευράς κυβέρνησης - πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά τις άλλες κινήσεις - και αναφέρομαι στις παραβάσεις, στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και ενδεχομένως στις εκτεταμένες ασκήσεις που κάνει η Τουρκία για να δεσμεύει τεράστιες περιοχές - δεν θα έχουμε, εκτιμώ, περαιτέρω κλιμάκωση». Δεν απέκλεισε βέβαια το ενδεχόμενο να ζήσουμε «επιμέρους στοιχεία κλιμάκωσης». Αναφερόμενος στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, τη χαρακτήρισε «παράνομη», λέγοντας ότι η Τουρκία «εντάσσει την υπόθεση σε αυτό που επιλέγει ως στοιχείο έντασης των σχέσεών της με τη χώρα μας. Κατά τούτο, δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο θα κρατήσει η φυλάκιση - η παράνομη φυλάκιση - των δύο αξιωματικών μας».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Νέα ευρωατλαντική υποδομή στην Καλαμάτα

Ο Π. Καμμένος συνομιλεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο περιθώριο του 6ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος

Eurokinissi

Ο Π. Καμμένος συνομιλεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο περιθώριο του 6ου Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος
Τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα βιώνει έναν «ακήρυχτο πόλεμο» από πλευράς Τουρκίας επανέλαβε χτες ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, προσερχόμενος στο 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, στη Σχολή Ικάρων.

Μιλώντας για τις ενέργειες της Τουρκίας, είπε ότι αυτές συναντιούνται «σε περίοδο πολέμου ή τουλάχιστον έχουν συνθήκες πολέμου. Δεν μιλάμε για κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει ξεκινήσει από το 1974, όταν η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο».

Παραπέρα, σκιαγραφώντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ανάληψη πρόσθετων ρόλων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είπε ότι «η Ελλάδα, με τις τελευταίες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και των Επιτελείων, μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μεγάλο αεροπορικό κέντρο. Η Καλαμάτα μετατρέπεται ίσως στη μεγαλύτερη αεροπορική στρατιωτική ακαδημία που υπάρχει στην Ευρώπη. Παράλληλα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, που πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν, προκειμένου να διευκολυνθεί και η Γενική Αεροπορία».

Εξήγησε ότι «λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην πατρίδα μας, η Ελλάδα μπορεί να είναι η Φλόριντα της Ευρώπης για τη Γενική και την Πολεμική Αεροπορία. Ηδη υπάρχουν αιτήματα από πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και τις Πολεμικές τους Αεροπορίες, προκειμένου να εκπαιδεύονται εδώ πιλότοι και τεχνικό προσωπικό».

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές για το στήσιμο αυτής της νέας ευρωατλαντικής, ουσιαστικά, υποδομής, θέλουν η 120ή Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος να αναδειχθεί σε «πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης». Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις για διακρατική συμφωνία με ΗΠΑ ή Καναδά, ώστε να καταρτίσουν ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) όπου θα πατήσουν ενδιαφερόμενες εταιρείες για να παράσχουν αναγκαίο υλικό και υποστήριξη, π.χ. προσφορά με τη μέθοδο leasing εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Αρμοδίως αναφέρεται ότι μπορούν να εκπαιδεύουν έως και 150 ξένους μαθητές κατ' έτος.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ
Ελεύθερος με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους

Ελεύθερος με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους διέταξε χτες το Συμβούλιο Επικρατείας να αφεθεί αμέσως ο ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, τον πρώτο που είχε πάρει άσυλο στα τέλη του χρόνου από την αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή, το οποίο με ένδικα μέσα μπλόκαρε η κυβέρνηση. Η απόφαση κατ' ουσίαν δεν αναστέλλει τη χορήγηση ασύλου, αλλά δεν του επιτρέπει να ταξιδέψει σε άλλη χώρα. Του δίνει όμως τη δυνατότητα, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας προσφυγής στο ΣτΕ (θα συζητηθεί στις 4 Μάη), να βγει από το αστυνομικό τμήμα.

Τα μέτρα προστασίας τα οποία διατάσσει το δικαστήριο αφορούν από απόρρητη διεύθυνση κατοικίας μέχρι καθημερινή παρουσία στο ΑΤ της περιοχής του ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και προστασία του, αλλά «σε καμία περίπτωση, όπως λέει το δικαστήριο, δεν μπορεί να ισοδυναμούν κατ' ουσίαν με κράτησή του».

Η απόφαση αυτή εν ευθέτω χρόνω αφορά και τους άλλους επτά Τούρκους αξιωματικούς, για τους οποίους οι διαδικασίες ασύλου είναι σε πρώιμο στάδιο. Σημειωτέον, οι «8» θα αφεθούν ελεύθεροι στο τέλος του Μάη, αφού τελειώνει το 18μηνο της διοικητικής τους κράτησης.

Εγκρίθηκε ψήφισμα για τους δύο στρατιωτικούς

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με 607 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές, το ψήφισμα που αναφέρεται στη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία προσδοκία από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και για αυτό το ζήτημα, ενώ στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος είχε ζητήσει την άμεση και χωρίς προϋποθέσεις απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Με το ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί «τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Ελληνες στρατιώτες ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Επίσης, προτρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Κομισιόν και όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ «να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Τέλος, ζητά από τις τουρκικές αρχές «να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες» και να σεβαστούν «τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ