ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την Πρωτομαγιά

Με εντεινόμενους ρυθμούς προετοιμάζουν την απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών» συζητιέται με τους εργαζόμενους στις εξορμήσεις, στις περιοδείες και τις συσκέψεις που οργανώνονται καθημερινά. Συνδέεται με τα αιτήματα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με την πάλη για να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου, με τον συνολικό αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Από τις δεκάδες άλλες συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, μέχρι στιγμής τα ραντεβού έχουν οριστεί σε Αγρίνιο (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (10.30 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο), Αρτα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Δήλεσι (10.30 π.μ.), Δράμα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Ηγουμενίτσα (10 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Θήβα (10.30, πεζόδρομος), Καβάλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Καλαμάτα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κομοτηνή (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Κόρινθο (10.30 π.μ., Περιβολάκια), Λαμία (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου), Λάρισα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Νάξο (11 π.μ., παραλία), Νάουσα (9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ξάνθη (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Πάτρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Τρίκαλα (10 π.μ., κεντρική πλατεία) και Χαλκίδα (10.30 π.μ., Στρογγυλό).

Καθημερινές πρωτοβουλίες από την Ομοσπονδία και Συνδικάτα Οικοδόμων

Στάσεις εργασίας στα εργοτάξια του γηπέδου της ΑΕΚ...
Στάσεις εργασίας στα εργοτάξια του γηπέδου της ΑΕΚ...
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας της Πρωτομαγιάς, η Ομοσπονδία Οικοδόμων μαζί με τα Συνδικάτα οργανώνουν συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου. Η συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του Συνδικάτου στην απεργία και στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, όπως και στην πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς προς τη βάση της Σούδας, την Κυριακή 13/5, Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης.

Αιχμή των διεκδικήσεων του Συνδικάτου αυτήν την περίοδο, όπως επισήμανε στην εισήγηση ο πρόεδρός του, Γιάννης Γωνιανάκης, είναι το ζήτημα της υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, βελτίωση των όρων και συνθηκών δουλειάς. Τη συνέλευση παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας. Στην τοποθέτησή του συνόψισε τα βήματα που έχουν γίνει στην παρέμβαση της Ομοσπονδίας σε χώρους δουλειάς, στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, τονίζοντας ότι αυτή η εμπειρία πρέπει να γενικευτεί σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια. Στο επίκεντρο της προσοχής των ομιλητών βρέθηκαν η ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, γενικότερα οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι συνέπειές τους στη ζωή των εργαζομένων.

...και της «Παπαστράτος»
...και της «Παπαστράτος»
Στην Αττική, συνεχίστηκαν χτες οι στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις, με τις οποίες η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο προετοιμάζουν την Πρωτομαγιά, στα εργοτάξια του στούντιο «Καραγιάννης» (ΤΕΡΝΑ) στο Μαρκόπουλο, της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ και της «Παπαστράτος» στον Πειραιά. Σήμερα, αντίστοιχη παρέμβαση θα γίνει στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου (11 π.μ. - 12 μ.) και την Τρίτη 24/4 στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης (11 π.μ. - 12 μ.).

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση - συζήτηση για την Πρωτομαγιά που διοργανώνει μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Ηλεκτρολόγων Αττικής και Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και την Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, την Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα

Παράλληλα με το πρόγραμμα εξορμήσεων των συνδικάτων σε χώρους δουλειάς, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ έχει αποφασίσει μια σειρά από κεντρικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, στις 24/4 και 25/4 προγραμματίζονται κοινές εκδηλώσεις σωματείων με συλλόγους σπουδαστών, φοιτητών, μαθητών εσπερινών σχολείων.

Πρόγραμμα πολύμορφων πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Από την Τετάρτη 25/4 μέχρι και την παραμονή της Πρωτομαγιάς, κλιμάκιά του θα κάνουν περιοδείες σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Στις 26 και 27 Απρίλη θα προβληθούν ταινίες με αντιπολεμικό περιεχόμενο, στις 9 μ.μ., στα γραφεία του. Από την Παρασκευή 27/4 μέχρι και τη Δευτέρα 30/4 από τα ηχεία του Εργατικού Κέντρου θα ακούγεται αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Την Κυριακή 29/4, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι στη Σκάλα οργανώνονται εκδηλώσεις για παιδιά με τίτλο: «Κόκκινη κλωστή δεμένη... με αγώνες είν' κλωσμένη». Η κεντρική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά θα γίνει τη Δευτέρα 30/4, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη, και θα περιλαμβάνει έκθεση αφιερωμένη στους εργατικούς αγώνες, ομιλία και συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους ανέργους της πόλης.

Στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, την Παρασκευή 27/4 και τη Δευτέρα 30/4, έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με στόχο να αξιοποιηθούν για να φτάσει στους χώρους δουλειάς το κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία. Επίσης, το ΕΚΛ θα οργανώσει: Περιοδείες σε σχολές κατάρτισης και ΤΕΙ. Εξορμήσεις στα στρατόπεδα. Ποδοσφαιρικό τουρνουά 5x5 στις 24 και 26 Απρίλη.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις
  • Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου οργανώνει σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα 23/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει σύσκεψη σωματείων, τη Δευτέρα 23/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσά του.
  • Εκδήλωση την Τρίτη 24/4, στις 7 μ.μ., οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αγρινίου, στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει σύσκεψη, μαζί με σωματεία της δύναμής του, την Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ.
  • Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά οργανώνει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, την Πέμπτη 26/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διοργανώνει προβολή ταινίας την Παρασκευή 27/4, στις 8 μ.μ., στην Παραμυθιά, και το Σάββατο 28/4, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του στην Ηγουμενίτσα.
  • Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνουν το Σάββατο 28/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνεργάτες του Μάη του '36 και στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τη Δευτέρα 30/4, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πρόγραμμα κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα

Σήμερα διαδηλώνουν σε Ρέθυμνο και Κατερίνη

Με πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, μέχρι και τα μέσα του Μάη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων) απαντάνε στη διαρκή αντιασφαλιστική επίθεση και στην εφαρμογή των αντισυνταξιουχικών διατάξεων του νόμου 4387/16, που ψηφίστηκαν και δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στην Αττική, η κινητοποίηση των συνταξιούχων θα γίνει την Τετάρτη 25/4, στις 10 π.μ., με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ θα ακολουθήσει σειρά άλλων κινητοποιήσεων.

Στις υπόλοιπες πόλεις, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

Στο Ρέθυμνο, παγκρήτια κινητοποίηση σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ. στην πλ. Αγνώστου Στρατιώτη.

Στην Κατερίνη, επίσης σήμερα, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία, όπου θα συμμετέχουν και συνταξιούχοι από Βέροια και Νάουσα.

Στη Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 23/4 στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην Πάτρα, Τρίτη 24/4 στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Λάρισα, την ίδια μέρα στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στις Σέρρες, Τετάρτη 25/4 στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στα Γιάννενα, Πέμπτη 26/4 στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καρδίτσα, Τρίτη 8/5 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Ρόδο, την ίδια μέρα στις 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο PLAZA.

Στην Κοζάνη, Πέμπτη 10/5 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Καβάλα, την Τρίτη 22/5.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ