ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατέπεσε στρατιωτικό ελικόπτερο με τέσσερις νεκρούς αξιωματικούς

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Eurokinissi

Ελικόπτερο τύπου UH - 1H («Χιούι») της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε νωρίς χτες το πρωί στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις αξιωματικοί και να τραυματιστεί μία αρχιλοχίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, νεκροί είναι ο υποστράτηγος (και υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς) Ιωάννης Τζανιδάκης και ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, που επέβαιναν στο ελικόπτερο, και τα μέλη του πληρώματος, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.

Τραυματισμένη βρέθηκε η αρχιλοχίας - μέλος του πληρώματος Βασιλική Πλεξίδα, η οποία διακομίστηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ, το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 7.25 π.μ. από τη βάση του στο Στεφανοβίκειο, προσγειώθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου επιβιβάστηκαν οι δύο αξιωματικοί, και στις 7.38 π.μ. απογειώθηκε με προορισμό την Κοζάνη. Μετά από 10 λεπτά, το ίχνος χάθηκε από τα ραντάρ και διακόπηκε η επικοινωνία. Από τις 8.50 π.μ., ώρα που έπρεπε κανονικά να έχει φτάσει στον προορισμό του, ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Τα συντρίμμια του βρέθηκαν μετά και από πληροφορίες που έδωσε συνεργείο της ΔΕΗ που εκτελούσε εργασίες στην περιοχή.

Οπως ειπώθηκε από κατοίκους της περιοχής, την ώρα της συντριβής του ελικοπτέρου επικρατούσε αυξημένη χαμηλή νέφωση και η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

Με εντολή του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Επιτροπή διερεύνησης ανέλαβε έργο στην περιοχή ατυχήματος. Τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θανόντων εξέφρασαν με μηνύματά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, αρχηγοί κομμάτων, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών κ.ά.

Συλλυπητήρια απ' το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει για το θανατηφόρο δυστύχημα στο Σαραντάπορο:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο των αξιωματικών του ελληνικού Στρατού, που με τραγικό τρόπο έφυγαν σήμερα από τη ζωή, μετά από πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν.

Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, εύχεται ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία που τραυματίστηκε στο δυστύχημα».

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Βλέπει «πολύ καλή συνεργασία» με τις ΗΠΑ...

Την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που τροφοδοτούν σταθερά τις εστίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαίωσε ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Bίτσας, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Alpha 9,89». Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και κατά πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντ. Τραμπ, είπε: «Δεν θεωρώ ότι έχουν αλλάξει. Είναι πολύ σημαντικό ποιες εντολές θα δώσει η αμερικανική κυβέρνηση στην αντιπροσώπευσή της στο ΔΝΤ.

Εμείς έχουμε συνεχείς συζητήσεις και είναι πολύ σημαντική η συνεργασία που έχουμε με τον Αμερικανό πρέσβη. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία στο θέμα της αναβάθμισης των αεροπλάνων, αλλά έχουμε και συνεχείς συζητήσεις και για άλλες δυνατότητες συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση».

Ο Δ. Βίτσας αναφερόταν στη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του στόλου των «F-16» από την αμερικανική «Lockheed Martin», επιπλέον την προμήθεια μαχητικών 5ης γενιάς, αλλά και στην επέκταση της συμφωνίας για την αμερικανική αεροναυτική βάση της Σούδας για 5 επιπλέον χρόνια (όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος), ως μια από τις πολλές «διευκολύνσεις» που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στις επαφές της με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αλλωστε, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», ο Π. Καμμένος έλεγε, την προηγούμενη βδομάδα, για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ότι «έχουμε πλέον το σημαντικό ρόλο της δημιουργίας υποδομών και στρατιωτικών συνεργασιών για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο», προετοιμάζοντας το έδαφος για ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου από πλευράς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευόδωση σχεδίων του ευρωατλαντικού άξονα, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και χώρες.

Διόλου τυχαία, τα 2 πλοία του αμερικανικού Ναυτικού που εξαπέλυσαν την πρόσφατη επίθεση εναντίον της Συρίας, τα «USS Ross» και «USS Porter», χρησιμοποιούν συχνά τους τελευταίους μήνες τη Σούδα ως αγκυροβόλιό τους, όπως και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα (π.χ. τα «USS George H.W. Bush» και «USS Dwight D. Eisenhower») που αναπτύσσονται διαδοχικά στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Δικογραφίες για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ και ΑΕ

Δικογραφίες για την παράνομη χρηματοδότηση σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα (ΜΚΟ και ΑΕ) από το υπουργείο Εξωτερικών διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικού προσώπου.

Η πρώτη αφορά σε παράνομες χρηματοδοτήσεις 5 ΜΚΟ, που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατομμύρια ευρώ και φέρονται να είχαν υπογράψει, την περίοδο 2001 - 2003, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, και ο τότε υφυπουργός Ανδ. Λοβέρδος. Θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δυο πολιτικών προσώπων που φέρονται να συνέργησαν σε παράνομη χρηματοδότηση νομικών προσώπων (ΜΚΟ και ΑΕ) από το υπουργείο Εξωτερικών. Η περίοδος που αναζητούνται πολιτικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα είναι 2001 - 2003 και για τα μη πολιτικά πρόσωπα 2001 - 2008.

Η δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μάρτη από την Εισαγγελία Διαφθοράς (τη μέρα παραίτησης της Ελ. Ράικου) και διαβιβάστηκε στον Αρειο Πάγο αυθημερόν. Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών Δημοσίου» και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση».

Σημειωτέον ότι τα μη πολιτικά πρόσωπα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Αλ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), ο Ν. Μπάζας, πρώην διευθυντής της Διευθύνσεως Αναπτυξιακής Πολιτικής, και ο Γ. Φιλιππέος, υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των ΑΕ και συγκεκριμένα των: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ, Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ, Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ, Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά σε παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ το 2005 και το πολιτικό πρόσωπο που ελέγχεται είναι ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Ευ. Στυλιανίδης. Στα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, αποδίδονται αδικήματα για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ανάμεσα στις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν παράνομα, είναι: «Ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής» και «Εταιρεία για την ανεξιθρησκεία, ευημερία και ανάπτυξη των λαών».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Καταγγέλλει την παρουσία του «USS Ross» στη βάση της Σούδας

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καταγγέλλει τη νέα πρόκληση των Αμερικανών με την παρουσία στη βάση της Σούδας, από τη Δευτέρα 17 Απρίλη, του πολεμικού τους πλοίου «USS Ross», το οποίο μαζί με το «USS Porter», που είχε δέσει στη βάση στα τέλη Μάρτη, εξαπέλυσαν πρόσφατα επίθεση εναντίον του λαού της Συρίας, με συνολικά 59 πυραύλους «Τόμαχοκ». Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «αυτή η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει το ρόλο - κλειδί που παίζει για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια η βάση» και «επιβεβαιώνει την πρεμούρα της κυβέρνησης να υπηρετήσει τέτοια σχέδια, ελπίζοντας σε γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων».

Η Επιτροπή Ειρήνης απαιτεί να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία στη χώρα μας. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

Προσγείωση λόγω προβλήματος στον έναν κινητήρα

Με πρόβλημα στον έναν εκ των δύο κινητήρων προσγειώθηκε με ασφάλεια στο «Ελ. Βενιζέλος» αεροσκάφος της «Aegean» λίγο μετά τις 17.15 χτες. Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη - Αθήνα και είχε απογειωθεί στις 16.00 από το αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ». Πάνω από τη Χίο οι χειριστές διαπίστωσαν πρόβλημα στον έναν εκ των δύο κινητήρων του «Αirbus» και ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία δήλωσαν emergency στον Πύργο Ελέγχου των Αθηνών και ζήτησαν προτεραιότητα στην προσγείωση. Λίγο μετά τις 17.15 το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο «Ελ. Βενιζέλος» και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν κανονικά.

Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών έγιναν χτες το απόγευμα πάνω από τη νήσο Κίναρο. Συγκεκριμένα, σχηματισμός έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από τέσσερα «F-16» και δύο «Phantom» εισήλθε στις 16.08 στο FIR Αθηνών. Στις 16.23, δύο «F-16» και ισάριθμα «Phantom» πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Κίναρο στα 26.000 πόδια ενώ η υπέρπτηση επαναλήφθηκε στις 16.26 από άλλα δύο «F-16», αυτή τη φορά σε ύψος 22.000 ποδών. Για την αναγνώριση και αναχαίτισή τους, η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε δύο ζεύγη μαχητικών επιφυλακής F-16C από την 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι και την 130 ΣΜ στη Λήμνο αντίστοιχα. Δεν περνά πάντως απαρατήρητο το ότι οι υπερπτήσεις έγιναν τη μέρα του δυστυχήματος, με το ελικόπτερο της ελληνικής Αεροπορίας Στρατού στην Ελασσόνα.

ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Προσάραξε στον προβλήτα η ναυαρχίδα

Η γερμανική φρεγάτα «FGS Brandenburg», που στην παρούσα φάση είναι η ναυαρχίδα της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 (αναπτύχθηκε στο Αιγαίο μετά από πρόσκληση και της ελληνικής κυβέρνησης, εδώ και 1 χρόνο, με πρόσχημα το Προσφυγικό), προσάραξε το πρωί της Δευτέρας σε προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά (είχε μεταβεί για ανεφοδιασμό) με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές στο πηδάλιο και τους 2 έλικες και να είναι μόνο εν μέρει λειτουργική, τουλάχιστον όπως αναφέρουν γερμανικές πηγές ενημέρωσης. Μετά το ατύχημα, η γερμανική φρεγάτα ρυμουλκήθηκε στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για περαιτέρω αξιολόγηση των ζημιών που υπέστη και αναμένει ανταλλακτικά για επιδιόρθωσή της...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ