ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Στο χώρο του μνημείου που έχει στήσει το Συνδικάτο στην κεντρική πύλη της Ζώνης συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι
Στο χώρο του μνημείου που έχει στήσει το Συνδικάτο στην κεντρική πύλη της Ζώνης συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι
Τις κινητοποιήσεις τους για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, διεκδικώντας την επαναφορά των όρων της τελευταίας υποχρεωτικής Σύμβασης, των ετών 2009 - 2010, ως βάση για την παραπέρα πάλη τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Χτες, προχώρησαν σε στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας, και σε συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου, στην κεντρική πύλη του Περάματος. Στη στάση εργασίας συμμετείχε το Σωματείο Εργαζομένων Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, από τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ωράριο, διεκδικώντας την εφαρμογή του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, όπως προβλεπόταν από τις τελευταίες υποχρεωτικές ΣΣΕ που είχαν υπογράψει το 2009 και το 2010, οι εργαζόμενοι, υλοποιώντας τις αποφάσεις των παραρτημάτων Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, από τις 3 Απρίλη προχωρούν καθημερινά σε παύση εργασιών στις 2.30 μ.μ. Αντίστοιχα, η απογευματινή βάρδια, όπου υπάρχει, δουλεύει 2.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ.

Στη χτεσινή συγκέντρωση αποφασίστηκε οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν και να συνδυαστούν με την Εργατική Πρωτομαγιά. Ετσι, θα συνεχιστεί η παύση εργασιών, την Τετάρτη 26/4 θα γίνει Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ την Πέμπτη 27/4 θα γίνει νέα στάση εργασίας, από τις 12 μ., και συγκέντρωση με θέμα την Πρωτομαγιά.

Συζήτηση και δράση δεμένη με τις εξελίξεις στα ναυπηγεία και την περιοχή


Στη σημασία των κινητοποιήσεων με τις οποίες οι εργαζόμενοι παλεύουν για το 7ωρο, μια κατάκτηση που τα προηγούμενα χρόνια οι εργοδότες φρόντισαν να βάλουν στο χέρι, αναφέρθηκε στη χτεσινή συγκέντρωση ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου.

Με αφορμή την Πρωτομαγιά, κάλεσε τους εργαζόμενους να θυμηθούν το ρολόι που απεικόνιζε την πάλη για το 8ωρο: Τους εργάτες που τραβάνε το δείκτη για να μειώσουν τον εργάσιμο χρόνο και τους εργοδότες που τραβάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιδιώκοντας την επέκτασή του. Ενημέρωσε για τις προσπάθειες της εργοδοσίας να ασκηθούν πιέσεις στους εργαζόμενους, και μέσα από την αξιοποίηση του «δουλεμπορικού» που έχει στήσει η ναζιστική Χρυσή Αυγή για να υπονομευτούν οι κινητοποιήσεις, αλλά και τα σχέδια των εργοδοτών για χαμηλά μεροκάματα και χειρότερες συνθήκες δουλειάς, μπροστά στις δουλειές που, όπως υπολογίζουν, θα ανοίξουν. Τα σχέδια αυτά έχουν ήδη φανεί από τις δηλώσεις που κάνουν για το ωράριο, διαμηνύοντας πως τάχα «σε όλο τον κόσμο η ναυπηγική βιομηχανία δουλεύει δεκάωρο»...

«Το μήνυμα που έρχεται από τον κάθε συνάδελφο είναι πως το αίτημά μας είναι πέρα για πέρα δίκαιο», τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως ο αγώνας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν αρκεί από μόνος του, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα μέτρα που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση πρόκειται να αφαιρέσουν έναν μισθό το χρόνο από κάθε εργαζόμενο. «Πόσες Συλλογικές Συμβάσεις πρέπει να υπογράψουμε για να πάρουμε πίσω αυτά που μας πήραν τα τελευταία έξι χρόνια;», είναι το ερώτημα που έθεσε στους εργαζόμενους, υπενθυμίζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις που υπάρχουν στα ναυπηγεία. «Τα ναυπηγεία το επόμενο διάστημα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ανοίξουν, θα λειτουργήσουν», σημείωσε. Πρόσθεσε πως το κρίσιμο ζήτημα είναι με ποιους όρους θα ανοίξουν, από την άποψη των ωραρίων, των συνθηκών εργασίας, του μεροκάματου, των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Σε αυτό το ζήτημα απαντά και ο αγώνας που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στη Ζώνη για την υπογραφή ΣΣΕ.

Οσον αφορά την Πρωτομαγιά, ενημέρωσε πως τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προτάσσουν φέτος το θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τη στάση των συνδικάτων και των εργαζομένων απέναντί του. Φέρνοντας ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το πώς οι εξελίξεις στην περιοχή και η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς επηρεάζουν τους εργαζόμενους, επισήμανε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζουν τα ασφάλιστρα στην Τουρκία σαν να πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη, κάτι το οποίο κάνει τις κατασκευές και επισκευές στη γειτονική χώρα απαγορευτικές. Οπως επισήμανε ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο να «τρίβουν τα χέρια τους» για τις δουλειές που μπορεί να φέρει η κατάσταση αυτή στην Ελλάδα, τη στιγμή που βαθαίνει η εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους εντεινόμενους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Την κινητοποίηση χαιρέτισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τονίζοντας πως ο αγώνας στη Ζώνη δείχνει το δρόμο στους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ