ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
Σελ. /24
Με ενθουσιασμό και μαζική συμμετοχή τα Φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Με επιτυχία, μαζική συμμετοχή μαθητών γυμνασίου και λυκείου και μαχητικό ενθουσιασμό, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, σε Μακεδονία και Θράκη. Φεστιβάλ έγιναν σε Φλώρινα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Καβάλα, Βέροια, και στη Θεσσαλονίκη σε Εύοσμο, Τούμπα, Νεάπολη και Θέρμη.

Στον Εύοσμο το διήμερο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, που γέμισε και τις δύο μέρες από μαθητές από δεκάδες σχολεία της περιοχής και των δυτικών συνοικιών. Ο χώρος είχε διαμορφωθεί με το μεράκι των μελών της ΚΝΕ και στολίστηκε με πανό, ταμπλό και συνθήματα, με κυρίαρχο το ίδιο το σύνθημα του Μαθητικού Φεστιβάλ: «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη!».

Οι μαθητές συζήτησαν με μέλη της ΚΝΕ και αναγνώρισαν ότι «αυτά που κουβεντιάζουμε σήμερα, δεν πρόκειται να τα ακούσουμε πουθενά αλλού, δεν πρόκειται να τα διαβάσουμε σε κανένα σχολικό βιβλίο».

Την πρώτη μέρα, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, έγινε η απονομή βραβείων στις ομάδες που συμμετείχαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες με σύνθημα «Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου. Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Τη δεύτερη μέρα, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους που έκαναν μαθητές από τη Μενεμένη για τον 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ, και παρουσιάστηκε θεατρικό σκετς.

Εύοσμος
Εύοσμος
Στη διάρκεια του διημέρου, αναδείχθηκε η πλούσια καλλιτεχνική δημιουργία των νέων. Οι μαθητές απόλαυσαν έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από το 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, από μαθητές γυμνασίων των Αμπελοκήπων, της Μενεμένης και της Σταυρούπολης, παραδοσιακά τραγούδια από ποντιακό συγκρότημα μαθητών απ' τη Σταυρούπολη, ραπ και beat-box, με τον Δημήτρη Χρυσέλη και τον Μάριο, τους «White demon», από το 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, τους «Criminal Person» από το ΕΠΑΛ Κορδελιού, το χορευτικό χιπ χοπ συγκρότημα «Seventeens» που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους.

Στην Τούμπα, την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, έγινε τουρνουά βόλεϊ από ομάδες του 2ου Γυμνασίου Ανω Τούμπας και απονομή αναμνηστικών για τους παίκτες. Επίσης, έγινε επίδειξη τζούντο. Ξεχώρισε η παρουσίαση εργασιών του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ, ενώ μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το σχολείο που έχουμε ανάγκη». Επίσης, παρουσιάστηκαν μουσικό αφιέρωμα βασισμένο στο ποίημα του Τ. Λειβαδίτη «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο» και θεατρικό σκετς, ενώ πολλά συγκροτήματα πλαισίωσαν μουσικά το διήμερο.

Στη Θέρμη, ξεχώρισαν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια που μοίρασαν μαθητές στα σχολεία της περιοχής με θέμα τον πόλεμο και το Προσφυγικό, όπως και ο διαγωνισμός γκράφιτι και το παιχνίδι ερωτήσεων Quizdom.

Κομοτηνή
Κομοτηνή
Στη Νεάπολη, οι μαθητές συζήτησαν, συμμετείχαν σε εργαστήρι σκίτσου, διαγωνισμό γκράφιτι και τουρνουά σκακιού και διασκέδασαν με μαθητικά συγκροτήματα.

Στη Βέροια, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμό του προέδρου του 15μελούς του 4ου ΓΕΛ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πείρα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν απ' την αρχή της χρονιάς στην πόλη. Παρουσιάστηκε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει μαθητές, ενώ λειτούργησε και εργαστήρι πηλού και ζωγραφικής.

Στην Αλεξανδρούπολη, γονείς και μαθητές παρακολούθησαν την εντυπωσιακή επίδειξη kick boxing από τον Αθλητικό Σύλλογο «Απόλλων Αλεξανδρούπολης». Σε μια ιδιαίτερα διασκεδαστική στιγμή του Φεστιβάλ οι μαθητές έπαιξαν «άκου τι είπαν... οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης», για την καθημερινότητα ενός μαθητή. Στη μουσική σκηνή ανέβηκαν και άναψαν το κέφι μουσικά σχήματα γυμνασίων, λυκείων κ.ά.

Στην Κομοτηνή στο επίκεντρο βρέθηκε η συζήτηση με εισηγητή τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναδείχθηκε η ανάγκη και οι μαθητές να συμπαραταχθούν με τους εργαζόμενους γονείς τους στον αγώνα για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζουν, για μια κοινωνία στην οποία βασικός στόχος θα είναι η κάλυψη των αναγκών του λαού και των παιδιών του, για ένα σχολείο ενιαίο και δωδεκάχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής παρουσίασε τραγούδια από την Θράκη, τη Μακεδονία και τον Πόντο με ταυτόχρονη επίδειξη παραδοσιακών χορών, ενώ τη σκυτάλη πήραν κι άλλα μαθητικά μουσικά συγκροτήματα.

Στην Καβάλα, οι δραστηριότητες του Μαθητικού Φεστιβάλ ξεκίνησαν από την Κυριακή 10 Απρίλη, οπότε πραγματοποιήθηκαν τουρνουά 3 on 3 με τη συμμετοχή δεκάδων ομάδων από λύκεια, γυμνάσια και δημοτικά της πόλης. Το Σάββατο 14 Απρίλη, οι μαθητές συμμετείχαν μαζικά στο διαγωνισμό τριπόντων, και απόλαυσαν το break dance show μαθητών γυμνασίου της πόλης. Το ενδιαφέρον κέντρισε η έκθεση φωτογραφίας μαθητών με τίτλο «Ιστορίες προσφύγων», που υλοποιήθηκε έπειτα από επίσκεψη των μαθητών στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας της Νέας Καρβάλης, όπου ζουν περίπου 1.000 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες.


Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη

Από τα Μαθητικά Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει η συζήτηση για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών. Πέρα από τις διάφορες εκδηλώσεις και τα ταμπλό, η συζήτηση για τη θέση της ΚΝΕ για το σχολείο ανοίγει στα Φεστιβάλ και με τη δωρεάν διακίνηση της 24σέλιδης έκδοσης της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της Οργάνωσης με τίτλο «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;».

Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια εκλαΐκευσης της επικαιροποιημένης πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, με πλήθος παραδειγμάτων, συνθημάτων, εικόνων και σκίτσων. Μια έκδοση που δίνει έναυσμα για παραπέρα αναζήτηση και συζήτηση, απαντάει σε σύγχρονους προβληματισμούς των μαθητών γύρω από το σημερινό σχολείο, αλλά και το σχολείο που έχουν ανάγκη, αυτό για το οποίο αξίζει να παλέψουν οι μαθητές μαζί με όλο το λαό.


Εμπνευσμένοι από την αλληγορία του Μπ. Μπρεχτ...

Νίκαια
Νίκαια
«"ΑΝ ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ" ρώτησε τον κ. Κ. η μικρή κόρη της σπιτονοικοκυράς του "θα φέρονταν τότε καλύτερα στα μικρά ψάρια;" "Σίγουρα" απάντησε αυτός. "Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι (...) Θα δίδασκαν στα ψαράκια ότι το μέλλον αυτό τότε μόνο είναι εξασφαλισμένο, όταν μάθαιναν υπακοή"».

Το αλληγορικό κείμενο κείμενο του Μπ. Μπρεχτ «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι», αποτέλεσε τη βάση για ένα θεατρικό σκετς που παρουσίασαν οι μαθητές στα περισσότερα Μαθητικά Φεστιβάλ που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ανάμεσα στο κείμενο του Μπρεχτ παρουσίαζαν δρώμενο με τη σύγχρονη καθημερινότητά τους στο σχολείο, τη διδασκαλία της υπακοής και της υποταγής, τους ύμνους στην «επιχειρηματικότητα»...

«Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι, θα έκαναν φυσικά και πολέμους αναμεταξύ τους, για να κυριέψουν ξένες ψαροκασέλες και ξένα ψαράκια», λέει επίσης ο κ. Κ. στο κείμενο του Μπρεχτ κι αυτό επίσης βοήθησε τους μαθητές να εντάξουν μέσα στο σκετς τους και όλο τον προβληματισμό τους για τον πόλεμο και την προσφυγιά, το ρόλο του ΝΑΤΟ και γενικότερα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων.


Νέα Φιλαδέλφεια
Νέα Φιλαδέλφεια

Αντάμωμα μαθητών της Γκράβας και των Πατησίων στο Γαλάτσι

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για άλλη μια χρονιά το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Γαλάτσι, το Σάββατο, όπου συμμετείχαν μαθητές από σχολεία του 5ου Διαμερίσματος Αθηνών και από τα σχολεία της Γκράβας.

Ιδιαίτερη αξία είχε η προετοιμασία του Φεστιβάλ από πολλούς μαθητές, μέλη και φίλους της ΚΝΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα, με μία από τις πρωτοβουλίες να είναι το τουρνουά ποδοσφαίρου (5x5) και μπάσκετ (3on3) μια βδομάδα πριν. Στην Γκράβα, μοιράστηκαν μέσα σε τάξεις τα ερωτηματολόγια της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για να συμπληρωθούν από τους μαθητές. Στα σχολεία του 5ου Διαμερίσματος, τα τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ οργανώθηκαν και δουλεύτηκαν με κεντρικό σύνθημα «ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια». Εγιναν συσκέψεις και συζητήσεις με μαθητές στα διαλείμματα, στο σχόλασμα.

Αλλά και στο Φεστιβάλ έγινε τουρνουά πινγκ - πονγκ, με μεγάλη συμμετοχή, ενώ οι νικητές πήραν τα μετάλλιά τους στην απονομή που ακολούθησε, τόσο για το πινγκ - πονγκ, όσο και για τα τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Ιδιαίτερη στιγμή στο Φεστιβάλ ήταν το διαδραστικό παιχνίδι «Ακου τι είπαν», με ερωτήσεις από project μαθητών με θέμα «Λέμε ΟΧΙ στα ναρκωτικά». Στο παιχνίδι μπήκαν ζητήματα όπως «Πώς μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα των ναρκωτικών;», «Τα ναρκωτικά πρέπει να χωρίζονται σε μαλακά και σκληρά;».


Ακόμα, έγινε συζήτηση με θέμα «Μπορούμε τελικά να αλλάξουμε τον κόσμο...; Ελα και πες μας τη γνώμη σου», που ξεκίνησε με βιντεοπροβολή για το Προσφυγικό. Οι μαθητές συμμετείχαν στη συζήτηση μεταφέροντας πείρα από τα σχολεία τους. Χαρακτηριστικά, ένας μαθητής σημείωσε ότι πρόσφατα ένας καθηγητής είπε στους μαθητές: «Αν δείτε κάποιον πρόσφυγα, ούτε ματιά να μην του ρίξετε», αναδεικνύοντας πώς ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις με αφορμή το Προσφυγικό καλλιεργούνται μέσα στα σχολεία ακόμη και από καθηγητές. Μαθητές μίλησαν, τέλος, και για τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που πήραν με απόφαση του 15μελους Συμβουλίου στα σχολεία τους, για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Ακολούθησε συναυλία από πλήθος μαθητικών συγκροτημάτων και από τους George Zervos & Band.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ