ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Διαχρονική η λεηλασία των αποθεματικών»

Περιοδεία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Διεύθυνση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας του Δήμου της Αθήνας

Το διαχρονικό σκάνδαλο της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνδυασμό με την ανάγκη αντίστασης όλων των εργαζομένων στο ξεπούλημα της Παιδείας και της Υγείας, ήταν τα κυρίαρχα θέματα κατά τη χτεσινή περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», στη Διεύθυνση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας του Δήμου της Αθήνας, στο πλαίσιο περιοδειών που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Το σκάνδαλο με τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι σημερινό, τόνισε εξαρχής ο Σπ. Χαλβατζής, σημειώνοντας ότι υπάρχει «διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων». Υπενθύμισε στους εργαζόμενους του δήμου ότι οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ φοροαπαλλάσσουν το μεγάλο κεφάλαιο, με σκανδαλώδεις χαριστικές αποφάσεις και νόμους. Οτι το 1/3 των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι. Οτι, σε τελική ανάλυση, το σημερινό σκάνδαλο είναι απόρροια της πολιτικής που ασκούν αυτές οι κυβερνήσεις. «Εμείς - επισήμανε - διαχρονικά αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι ο ιδρώτας των εργαζομένων και πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού».

Αναλυτική, όμως, ήταν και η συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους για τα θέματα της Παιδείας και της Υγείας. Οπως είπε, διαρκώς υποβαθμίζεται ο δημόσιος τομέας τόσο της Παιδείας, όσο και της Υγείας, προκειμένου να μπαίνουν όλο και περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια. Ιδιαίτερα, αναφερόμενος στα ζητήματα της Παιδείας, σημείωσε πως «όταν το ΚΚΕ μιλάει για το θέμα, δε βλέπει μόνο το άρθρο 16 ή το νόμο - πλαίσιο, που είναι η κορυφή του παγόβουνου», αλλά, αντιθέτως, εξετάζει την Παιδεία από την πιο τρυφερή ηλικία των παιδιών, την προσχολική αγωγή, όπου περνούν επικίνδυνες αντιλήψεις στους μαθητές.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε πως όλες οι παραπάνω επιλογές δεν έρχονται από μόνες τους. Είναι επιλογές της ΕΕ, επιλογές που έχουν ψηφίσει και οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, επιλογές στις οποίες έχει συμφωνήσει και ο ΣΥΝ.

Τέλος, ενημερώθηκε, σε συναντήσεις που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων Τεχνικών Υπαλλήλων του Δήμου της Αθήνας και τη Διεύθυνση της υπηρεσίας, για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας, με κυριότερα την έλλειψη προσωπικού και την παλαιότητα των μηχανημάτων.

ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπέρβαση του ορίου κατά 50%

Σε 2,55 δισ. ευρώ το έλλειμμα σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη, με κύριες αιτίες την εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας και την παρακράτηση χρημάτων από το κράτος

Στο Ταμείο Συντάξεων Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) υπάρχει υπέρβαση κατά 50% του ορίου 23% που επιτρέπει ο νόμος να επενδύονται στο Χρηματιστήριο καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, μετά την ενημέρωση (2.4.2007) που είχε από τον πρόεδρο του Ταμείου Σπ. Κωστάκη. Στο ΤΣΑΥ ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι.

Τα στοιχεία - συμπεριλαμβανομένης και αναλογιστικής μελέτης - συζητήθηκαν στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ. Ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών», τόσο στην ενημερωτική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΣΑΥ όσο και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, επικέντρωσε στην ανάγκη να αξιοποιούνται τα αποθεματικά του Ταμείου με σταθερό επιτόκιο και σίγουρη απόδοση, χωρίς κανένα ρίσκο και χωρίς μεσάζοντες. Να μην παίζεται ούτε ένα ευρώ στον τζόγο του Χρηματιστηρίου και να «επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα».

Η διοίκηση του ΤΣΑΥ δικαιολόγησε την υπέρβαση του 23% - που είναι ποσοστό επί του αρχικού κεφαλαίου - ως απόδοση της αγοράς μετοχών υψηλού ρίσκου, που επιτρέπεται, όπως υποστήριξε, από το νόμο. Αυτή τη στιγμή τα αποθεματικά του Ταμείου ανέρχονται σε 1,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 430 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 366,8 σε ομόλογα.

Η πρόσκαιρη «απόδοση» του ψηλού ρίσκου απλώς μείωσε το έλλειμμα του Ταμείου που προκαλούν η μεγαλοεργοδοσία και οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους. Το έλλειμμα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, φτάνει τα 2,55 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,5 οφείλονται στην εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας και στην παρακράτηση απ' το κράτος των εισφορών για τους λεγόμενους νεοασφαλισμένους (από την 1.1.1993), ύψους 140 εκατ. ευρώ, καθώς και 35 εκατ. ευρώ από τον περίφημο ΛΑΦΚΑ.

Αυτή η κατάσταση προοιωνίζεται την εξής οδυνηρή εξέλιξη, ιδιαίτερα για τους νεοασφαλισμένους γιατρούς: Μετά από 37 χρόνια δουλιάς οι γιατροί που θα ασφαλίζονται στο κατώτερο κλιμάκιο θα παίρνουν 480 ευρώ σύνταξη και οι γιατροί που ασφαλίζονται στο ανώτερο κλιμάκιο θα παίρνουν 2.000 ευρώ, όταν σήμερα οι συντάξεις των μονοσυνταξιούχων (με 39 χρόνια εργασίας) είναι 2.144 ευρώ.

Η ΕΙΝΑΠ, με κατά πλειοψηφία απόφαση, απορρίπτει μόνο τις «υψηλού ρίσκου επενδύσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων», ενώ - όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της - «μεγάλο μέρος των συναδέλφων δε θέλει καν να επενδύονται χρήματα στο Χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα». Επίσης, η ΕΙΝΑΠ θεωρεί απόλυτη υποχρέωση της Πολιτείας την «επιστροφή των όποιων τέτοιων χρημάτων» και ζητά να ανήκει στους εργαζόμενους η πλειοψηφία του ΔΣ του ΤΣΑΥ και να ορίζεται απ' τους γιατρούς ο πρόεδρος.

ΠΑΣΟΚ
Αναζητεί τις ποινικές ευθύνες

Συνεχίζοντας να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την κλοπή των αποθεματικών των ταμείων, αλλά αποφεύγοντας να θίξει την κοινή πολιτική του δικομματισμού υπέρ του τζογαρίσματος των χρημάτων των ασφαλισμένων, το ΠΑΣΟΚ ζητά να αποδοθούν οι «ποινικές ευθύνες» για την υπόθεση των ομολόγων.

Με δηλώσεις του, χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου ανέφερε ότι «οι πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν και όλες οι άλλες ευθύνες και όποιο χαρακτήρα κι αν έχουν θα καταλήξουν στην τιμωρία των αυτουργών της υπόθεσης». Βέβαια, πίσω από την αναζήτηση των ...πολιτικών ευθυνών, το ΠΑΣΟΚ προβάλλει τη διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης. Ο Π. Ευθυμίου συμπλήρωσε ότι η ΝΔ επιχειρεί να «συγκαλύψει την υπόθεση, επίμονα, μεθοδικά και συστηματικά» και επανέλαβε ότι «ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, στο επίπεδο πολιτικής, ποινικής ή αστικής ευθύνης, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιστρέψουν τα λεφτά στα ταμεία πριν τις εκλογές». Πίσω, βέβαια, από τις φραστικές κορόνες του Π. Ευθυμίου, κρύβεται η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να ξεπλύνει τις δικές του κυβερνητικές αμαρτίες και να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό, επιχειρώντας να φανεί ότι εκπροσωπεί τη ...διαφάνεια. Μια επιχείρηση που στόχο έχει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινηθεί μέχρι τις εκλογές με την αποκάλυψη των σκανδάλων, αφού, όπως είπε ο Π. Ευθυμίου, αυτή «η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αποσιωπούν τις πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Την πλήρη αντίθεσή τους στην πολιτική που οδηγεί τα αποθεματικά των Ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο εκφράζουν οι συνταξιούχοι της Μακεδονίας.

«Το σκάνδαλο "Ακρόπολις" είναι η κορυφή του παγόβουνου των σκανδάλων. Και η αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γίνεται στην κατεύθυνση αποπροσανατολισμού, γιατί αποσιωπά τις πολιτικές ευθύνες και των δύο, τα δε μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δεν αποτελούν λύση. Θεωρούμε συνυπεύθυνες τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΒΕΕ γιατί συναινούν και συμβιβάζονται, στα πλαίσια του δήθεν διαλόγου και δεν αντιδρούν στην πολιτική του τζόγου των αποθεματικών, που μόνο ζημιά επιφέρει στα Ταμεία», τονίζεται σε ανακοίνωση των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-Δημοσίου, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ