ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καμιά ανοχή σε όσους παίζουν με τα αποθεματικά

Καλεί τους εργαζόμενους με το πλαίσιό του να συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς, αλλά και στις 15 του Μάη, όπως αποφασίστηκε χτες

Να στρατευτούν κάτω από τα λάβαρα των ταξικών δυνάμεων και να δώσουν τη μάχη για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την απόσυρση των αποθεματικών από τον τζόγο και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Μάη, καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η απεργία για τις 15 Μάη αποφασίστηκε χτες στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ, κάτω από την ασφυκτική πίεση του ΠΑΜΕ, το οποίο είχε ζητήσει την προκήρυξή της ήδη από την προηγούμενη Ολομέλεια και ενώ διογκώνεται η ανησυχία των εργαζομένων για την τύχη των αποθεματικών και συνολικά για την πορεία της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να θωρακιστούν απέναντι στην επίθεση που έρχεται, σημείωσαν κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας τα στελέχη του ΠΑΜΕ και έκαναν καθαρό ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν την απόσυρση των αποθεματικών από τον τζόγο, την επιστροφή όλων των κλεμμένων κεφαλαίων, την κατάργηση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας και την αξιοποίηση της περιουσίας με σταθερό και σίγουρο επιτόκιο, χωρίς ρίσκο και μεσάζοντες.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο Γ. Μαυρίκος καταλόγισε ευθύνες στις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, γιατί όπως υπογράμμισε έδειξαν τουλάχιστον ανοχή προς το χρηματιστήριο και σημείωσε ότι όλη αυτή η συζήτηση περί νέου πλαισίου και θωράκισης των αποθεματικών είναι χωρίς ουσία. Αυτό που απαιτείται είναι η κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που εξυπηρετεί τη λογική του κέρδους και των αγορών. Αλλιώς - είπε - τα σκάνδαλα θα επαναλαμβάνονται. Γιατί στην πραγματικότητα «το σύστημα είναι θωρακισμένο, αλλά σε αντεργατική κατεύθυνση και σε όφελος του κεφαλαίου».

Καυγάς αποπροσανατολισμού

Αντίθετα απ' αυτές τις κρυστάλλινες θέσεις των στελεχών του ΠΑΜΕ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιχείρησαν να μετατρέψουν την Ολομέλεια σε αρένα του δικομματισμού. Με ανούσιες κοκορομαχίες, ο καθένας για λογαριασμό του προσπάθησε να «βγάλει λάδι» το κόμμα που εκπροσωπεί και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από την ουσία του προβλήματος.

Ετσι, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ βλέπουν πρόβλημα μόνο με τα δομημένα ομόλογα, ενώ τα στελέχη της ΔΑΚΕ εστίασαν στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Την ίδια ώρα, βέβαια, μαζί με την «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) βλέπουν το χρηματιστήριο ως μονόδρομο για την «αξιοποίηση» των αποθεματικών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια του δικομματικού καυγά, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γγ της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή του στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας.

ΝΑΤ
Στον αέρα παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις

Με εντολή της κυβέρνησης, η ΠΝΟ αποφεύγει ακόμα και να κηρύξει απεργία για την 1η του Μάη!

Από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΝΟ
Από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΝΟ
«Στον αέρα» βρίσκονται οι επικουρικές συντάξεις των χιλιάδων συνταξιούχων ναυτεργατών, ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο αν το ΝΑΤ θα μπορέσει τελικά να καταβάλει την επικουρική σύνταξη του Μάη! Σήμερα αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου του ΥΕΝ - η οποία σε καμιά περίπτωση δε λύνει στο σύνολό του το πρόβλημα - για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Ωστόσο, μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι πληροφορίες μέσα από το ΝΑΤ έλεγαν ότι η διάταξη δε θα κατατεθεί, γιατί δεν έχει περάσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εκφράζονταν φόβοι ότι τελικά οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ θα μείνουν χωρίς επικουρική σύνταξη!

Και ενώ τα ταμεία του ΝΑΤ και συγκεκριμένα ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτεργατών (ΚΕΑΝ) έχουν αδειάσει, εφοπλιστές και ΝΔ - κάνοντας ό,τι και το ΠΑΣΟΚ - συνεχίζουν το «πλιάτσικο» σε βάρος του Ταμείου, εντείνουν την εισφοροδιαφυγή, αλλά και την εισφοροκλοπή και μάλιστα με τη σφραγίδα και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χαριστική ρύθμιση ύψους 10 εκατ. ευρώ, κατά παράβαση ακόμα και αυτής της εκτρωματικής νομοθεσίας που έγινε με υπουργική εντολή, προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία «ΛΟΥΗΣ», στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND».

Την ίδια ώρα που οι χιλιάδες ναυτεργάτες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη και το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει γίνει επιθετικότερο, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, αρνήθηκε ακόμα και την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πρωτομαγιά! Η απόφαση αυτή, η οποία υπαγορεύτηκε απευθείας από το ΥΕΝ, με το οποίο ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ι. Χαλάς βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της συνεδρίασης, προκάλεσε την οργή των ναυτεργατών, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να απαιτήσουν την οργάνωση κινητοποιήσεων. Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν, καταγγέλλοντας τους εργοδοτικούς κυβερνητικούς συνδικαλιστές, οι εκπρόσωποι των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΟΡΚΥΡΑ ΜΠΙΤΣ»
Διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν

H αναστολή λειτουργίας του ξενοδοχείου «ΚΟΡΚΥΡΑ ΜΠΙΤΣ» του ομίλου «Λούης» δεν πρέπει να φορτωθεί στις πλάτες των 130 εργαζομένων και απαιτείται η λήψη μέτρων τόσο για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας όσο και για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς.

Αυτό τόνισε χτες, στη Βουλή, αναπτύσσοντας σχετική Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος απαντώντας είπε ότι από την 1η Μάη οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα πληρώνονται και θα ασφαλίζονται κανονικά, άσχετα αν ανοίξει η επιχείρηση ή όχι. Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων της χώρας δεν πληρούνται οι όροι ασφάλειας και οι προϋποθέσεις της πολεοδομίας. Ζήτησε με τη διασφάλιση των κανόνων ασφαλείας να μην κλείσει το ξενοδοχείο, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και να πληρωθούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ όλα όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία.

  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε χτες για ένα μήνα το σφράγισμα του ξενοδοχείου και κάλεσε την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά να αποφασίσει η ίδια για το σφράγισμα του ξενοδοχείου και όχι υπηρεσία του ΕΟΤ, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Νέος θάνατος ναυτεργάτη

Και δεύτερος ναυτικός, μέσα σε 48 ώρες, έχασε τη ζωή του από άγνωστη αιτία την ώρα της δουλιάς. Συγκεκριμένα, χτες ένας 51χρονος μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «ΑΧΙΛΛΕΥΣ», μετά τον κατάπλου του πλοίου σε προβλήτα του εργοστασίου «ΑΓΕΤ» Βόλου, έχασε τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βόλου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στο μεταξύ, σε αμμώδη αβαθή του ακρωτηρίου Αμμόγλωσσας Κω προσάραξε χτες το φορτηγό πλοίο «MOHAMAD Μ» σημαίας Γεωργίας, με 10 αλλοδαπούς ναυτικούς, φορτωμένο με μάρμαρο. Ακυβέρνητο έμεινε λόγω μηχανικής βλάβης και το επιβατηγό τουριστικό σκάφος «ΝΙΚΟΛΑΟΣ», 6 μίλια ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής Ν. Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης.

Δικομματική κοκορομαχία

Σχολιάζοντας το σκηνικό που έστησαν στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος σημειώνει σε δήλωσή του:

«Στη σημερινή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ για μια ακόμα φορά μεταφέρθηκε συνειδητά η δικομματική κοκορομαχία ανάμεσα στα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ανήκουν στη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ αντίστοιχα.

Την κοκορομαχία αυτή την έχουμε ξαναδεί. Μοναδικός κοινός τους στόχος είναι η αιχμαλωσία των εργαζομένων στις εκλογικές τακτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Για τις ταξικές δυνάμεις, για το ΠΑΜΕ, για κάθε αξιοπρεπή συνδικαλιστή και εργαζόμενο δεν υπάρχει "καλή και κακή κλεψιά". Εμείς και το 2001 απαιτούσαμε να δώσουν πίσω τα κλεμμένα και τώρα το λέμε, με βάση τα νέα μεγάλα σκάνδαλα λεηλασίας των αποθεματικών από τα τρωκτικά που θεριεύουν εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ούτε οι κορόνες της ΔΑΚΕ περί "παγώματος" της συμμετοχής της στο προεδρείο μπορούν να την εξαγνίσουν. Πρόκειται για τρικ που επιβάλλουν οι ανάγκες της στιγμής για τη στήριξη της κυβέρνησης.

Χρόνια τώρα τη στρατηγική και τακτική της ΓΣΕΕ συνδιαμορφώνουν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ. Μόνο εμείς έχουμε ξεκάθαρη και συνεπή στάση και στο θέμα αυτό.

Με βάση όλα αυτά, η ανάγκη για συστράτευση όλων των μισθωτών κάτω από τα λάβαρα και τις διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ και την 1η Μάη και στην απεργία στις 15 Μάη είναι παραπάνω από επιτακτική».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ