ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μηχανισμό εξαγοράς συνειδήσεων στήνει η ΔΑΠ

Από τη μετατροπή της Νομικής σε στριπτιτζάδικο το 2005, έως το σκλαβοπάζαρο των φοιτητών... Ολα τα 'χει ο μπαξές της ΔΑΠ
Από τη μετατροπή της Νομικής σε στριπτιτζάδικο το 2005, έως το σκλαβοπάζαρο των φοιτητών... Ολα τα 'χει ο μπαξές της ΔΑΠ
Πριν ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών για τις 9 Μάη, είχε αρχίσει να «μυρίζει» εκλογές στις σχολές και μέσα σ' αυτό το κλίμα διάφοροι μηχανισμοί ρουσφετιού, εκβιασμού και εξαγοράς φοιτητικών συνειδήσεων ...αναλαμβάνουν δράση!

Τρανταχτό παράδειγμα η παράταξη της ΔΑΠ, που άρχισε για άλλη μια χρονιά να «οργιάζει», υποσχόμενη «δωράκια» σε φοιτητές, που έχει ήδη φακελώσει πρώτα, λειτουργώντας ως μεσολαβητής για να εισβάλουν οι επιχειρήσεις μέσα στις σχολές, στήνοντας σκλαβοπάζαρα με φοιτητές υπέρ των εταιρειών και φροντίζοντας μέσα από όλα αυτά για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής - στην οποία συναινεί πλήρως και το ΠΑΣΟΚ - μέσα στις σχολές.

Στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Αθήνας, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ από κοινού με το σύλλογο αποφοίτων του Τμήματος διοργανώνει εκδήλωση την επόμενη βδομάδα, που τη βαφτίζει «1ο Συνέδριο Οικονομολόγων - Ημέρα καριέρας» και υπόσχεται ότι «θα κληρωθούν υποτροφίες για μεταπτυχιακά προγράμματα και βιβλία σε όσους συμμετέχουν»! Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της υπόσχεται ότι «η λίστα των δώρων θα ανανεώνεται καθημερινά», δηλαδή παραδέχεται ξεκάθαρα την εξαγορά συνειδήσεων! Σε δυο αντίστοιχες εκδηλώσεις που διοργάνωσε τους προηγούμενους μήνες δεν είχε τέτοιες προσφορές για τους συμμετέχοντες, αφού... τότε η προοπτική των εκλογών ήταν ακόμα μακριά. Τώρα, όμως, βάζει τους φοιτητές να συμπληρώνουν και δηλώσεις συμμετοχής στην εκδήλωση ώστε να τους φακελώσει στα σίγουρα ενόψει της κάλπης.

Οι υποτροφίες είναι από τα Hellenic American University, ALBA, University of Indianapolis, Alpine Center, Global Training... Φαίνεται ότι η ΔΑΠ κλείνει μπίζνες με ιδιωτικά κέντρα σπουδών που αυτοπλασάρονται ως πανεπιστήμια και τα νομιμοποιεί πλήρως, την ίδια στιγμή που το κίνημα, βροντοφωνάζοντας ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, απαιτούσε να μπει λουκέτο σε όλα αυτά τα μαγαζιά. Πέρα από τις υποτροφίες, στην εκδήλωση θα δώσει βήμα και σε άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για να παρουσιάσουν τα μεταπτυχιακά τους...

Παράλληλα, θα κουβαλήσει και εταιρείες για να διαφημιστούν και προτρέπει τους φοιτητές: «Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας το βιογραφικό σας σημείωμα! Θα χρειαστεί να τους το δώσετε»! Δηλαδή, κάνει τον πλασιέ των εταιρειών μέσα στις σχολές, την ίδια στιγμή που το φοιτητικό κίνημα βροντοφωνάζει «έξω οι εταιρείες απ' τις σχολές», που παλεύει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που φέρνει ο νέος νόμος - πλαίσιο. Ουσιαστικά, όλη η εκδήλωση αποτελεί μια «πασαρέλα» για τις εταιρείες, οι εκπρόσωποι των οποίων σ' αυτές τις περιπτώσεις κοιτούν τους φοιτητές στα δόντια σαν σε ζωοπανήγυρη μήπως και επιλέξουν κανέναν, ενώ παράλληλα τους «κάνουν κήρυγμα» για το πώς θέλουν τους εργαζόμενους (χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα).

Και βεβαιώσεις παρακολούθησης...

Αντίστοιχο μηχανισμό ρουσφετιού κι εκβιασμού για τις φοιτητικές ψήφους στήνει η ΔΑΠ και στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής, με μια ημερίδα για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων του Τμήματος, που διοργανώνει σήμερα με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του προέδρου και καθηγητών του Τμήματος και διαφημίζει ότι θα δώσει πιστοποιητικά παρακολούθησης στους φοιτητές που θα συμμετέχουν...

Βεβαιώσεις και πιστοποιητικά τέτοιου είδους παρέχονται στους φοιτητές ως ικανά για να τα «αξιοποιήσουν» μεθαύριο, μαζί με το πτυχίο τους και άλλους απίθανους τέτοιους «τίτλους σπουδών», ως προσόντα και «δεξιότητες» στην αναζήτηση εργασίας! Σα να λέμε: «Εχω σπουδάσει στο Πολιτικό και σε δυο - τρεις εκδηλώσεις της ΔΑΠ...». Ετσι όπως πάνε, σε λίγο θα δίνουν και πιστωτικές μονάδες στις εκδηλώσεις της ΔΑΠ, ισοβαρείς με τις πιστωτικές μονάδες που θα μαζεύουν οι φοιτητές από τα μαθήματα..!

Γίνεται καθαρό ότι η ΔΑΠ όχι μόνο νομιμοποιεί την υποβάθμιση του πτυχίου και τη σταδιακή αντικατάστασή του από πιστοποιητικά σκόρπιων γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά έχει στήσει και μια φάμπρικα παροχής τέτοιων ψευτοπιστοποιητικών, με σκοπό την εξαγορά φοιτητικών συνειδήσεων, τον εκβιασμό και την εξαγορά ψήφων για τις φοιτητικές εκλογές, με την ανοχή μερίδας καθηγητών και διοικήσεων των ιδρυμάτων.

  • Για τις 9 Μάη αποφάσισε και το απερχόμενο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ να γίνουν οι εκλογές για τους σπουδαστικούς συλλόγους στα ΤΕΙ. Ακόμα καθορίστηκαν και οι ημερομηνίες διεξαγωγής των συνεδρίων της ΕΦΕΕ (19-20 Μάη) και της ΕΣΕΕ (24-27 Μάη), τα οποία είναι διαλυμένα από το 1997 της ΕΦΕΕ και από το 2001 της ΕΣΕΕ.

Απάντηση στις φοιτητικές και σπουδαστικές κάλπες

Η αντιεκπαιδευτική επίθεση δεν ξεκίνησε ούτε και σταματά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και το νέο νόμο-πλαίσιο. Οι στόχοι που τέθηκαν στις Συνόδους υπουργών Παιδείας της Ευρώπης στην Μπολόνια (1999) και στην Πράγα (2001) συνδέονται άμεσα με τους στόχους που έθεσε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα (2000). Η πλήρης υποταγή της εκπαίδευσης στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, η ανάλογη προσαρμογή του περιεχομένου, της δομής, της λειτουργίας της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, αποτελούν ζήτημα επιβίωσης για την κεφαλαιοκρατική τάξη και γι' αυτό πολιτική προτεραιότητα των δυνάμεων που την υπηρετούν. Με δεδομένη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, έκφραση της οποίας αποτελούν τα αντεργατικά, τα αντιασφαλιστικά και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, αλλά και μετά τους μαζικούς και δυναμικούς αγώνες που αναπτύσσονται σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ από τον περασμένο Μάη, οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. H ευθύνη για τις πρωτοπόρες δυνάμεις μέσα στο φοιτητικό κίνημα, που εκφράζει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Η ίδια η εμπειρία αποδεικνύει ότι μεγαλώνει διαρκώς η ανάγκη για να συνειδητοποιήσουν περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές αυτό που τα μέλη κι οι οπαδοί της παράταξης βάζουν σταθερά στο επίκεντρο των αγώνων: Οτι, δηλαδή, η αντίσταση στην πολιτική και τις δυνάμεις που θέλουν να σαρώσουν ό,τι μέχρι σήμερα παραμένει όρθιο στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και η υπεράσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων των φοιτητών - σπουδαστών, απαιτεί την αναζωογόνηση, την αποφασιστική ισχυροποίηση του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος. Συνδέεται με τον ίδιο τον προσανατολισμό του.

Η ΠΚΣ είναι η μόνη παράταξη που στέκεται στην επιτακτικότητα, φοιτητές - σπουδαστές ν' αναπτύξουν κοινό βηματισμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Χωρίς να αθωώνει κανέναν από τους πολιτικούς ενόχους της κλιμακούμενης επίθεσης. Καταγγέλλοντας όσες δυνάμεις αποπροσανατολίζουν και καλλιεργούν αυταπάτες (π.χ., όσους έσπευσαν να μιλήσουν για «νίκη» όταν το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε απ' τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος). Η ΠΚΣ προσπάθησε ν' αναδείξει ότι η κοινή δράση φοιτητών - σπουδαστών κι εργαζομένων σε γραμμή σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική αποτελεί απαραίτητο όρο όχι μόνο για να μπουν σήμερα εμπόδια στα σχέδια των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά για την ίδια την προοπτική των φοιτητικών -σπουδαστικών αγώνων. Αποκαλύπτει ότι οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν ένα μόνο μέρος μιας ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. Αλλά και ότι η ένταξη συνολικά του λαού και της πρωτοπόρας κοινωνικής δύναμης, της εργατικής τάξης, στην πάλη για μια Παιδεία που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων αποτελεί προϋπόθεση όχι για την καθυστέρηση, αλλά για τη συνολική ανατροπή της πολιτικής που υποτάσσει την εκπαίδευση στην υπηρεσία των λίγων.

Τα μέλη κι οι οπαδοί της ΠΚΣ χρειάζεται να δώσουν τη μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών με σχέδιο κι επιμονή. Με αποφασιστικότητα, με επιχειρήματα που αποκαλύπτουν τον πυρήνα της επίθεσης. Να απευθύνουν πλατύ κάλεσμα, που θα φτάσει πρώτα απ' όλα στα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Να 'ναι απάντηση σ' εκείνους που όπως σήμερα συκοφαντούν τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς αγώνες, αύριο με την ίδια θρασύτητα θα λένε στα παιδιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων πως ...«δεν έχετε καμία δουλιά εσείς ως εργάτες ν' ασχολείστε με την Παιδεία».

Γι' αυτό και το κάλεσμα της Πανσπουδαστικής πρέπει να φτάσει θαρρετά και με προτεραιότητα στα παιδιά των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που βιώνουν από σήμερα κιόλας το αδιέξοδο στο οποίο η κυρίαρχη πολιτική θέλει να εγκλωβίσει τη νεολαία. Να δώσει διέξοδο στους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που, ενώ ήδη δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ωράριο, χωρίς μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, χωρίς σύμβαση, χωρίς κανένα δικαίωμα και καμία προστασία, το κεφάλαιο θέλει να καθυποτάξει τη συνείδησή τους και να τους μάθει ότι αυτό είναι φυσιολογικό και αναπότρεπτο.

Η πλούσια αγωνιστική πείρα που συσσωρεύεται εδώ και μήνες στο μέτωπο της Παιδείας το δείχνει καθαρά: Η ψήφος στην ΠΚΣ είναι ψήφος ανυποταγής και ρήξης με την πηγή των προβλημάτων στα οποία «βουλιάζει» η ανώτατη εκπαίδευση. Είναι ψήφος- επένδυση όχι μόνο για το παρόν αλλά και το μέλλον, όλων των φοιτητών - σπουδαστών από εργατικές και λαϊκές οικογένειες.


Α. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ