ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
Σελ. /40
Στάσου απέναντι

Του Λούπο από την «Ημερησία»
Του Λούπο από την «Ημερησία»
Τι casus, τι κάζο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εμπαιγμό.

Την ώρα που μαίνεται ο πραγματικός, ο ταξικός πόλεμος, σε βομβαρδίζουν μ' έναν «πόλεμο», που αφορά στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι για να σε ρημάξει καλύτερα.

Στα ψιλά: 11 εκατομμύρια παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν από την ηλικία των 5 ετών από ασθένειες που είναι ιάσιμες. 121 εκατομμύρια παιδιά είναι αποκλεισμένα από τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια στη Βρετανία αντιστοιχούν σε 20 δισ. στερλίνες, ποσό που ισοδυναμεί με τη σωτηρία 150 εκατομμυρίων ανθρώπων από την πείνα.

Ετσι είναι η ανταγωνιστικότητα. Εχει θύματα. Και μακάρι να 'ταν πρόβλημα μόνον η τιμή του οβελία. Οταν οι δικοί τους αναλυτές ομολογούν ότι αυτό που οι καπιταλιστές ονομάζουν «κόστος εργασίας» έχει πιάσει τόσο πάτο, που η παραπέρα συμπίεσή του δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, εσύ πρέπει να προετοιμάζεσαι για την επόμενη επίθεση. Η συζήτηση δεν αφορά το πώς θα λασκάρουν τα δικά σου λουριά, αλλά το από πού αλλού, πέρα από το μισθό, θα στ' αρπάξουν. Που σημαίνει πως όταν διαβάζεις για απαλλαγή των επιχειρήσεων από γραφειοκρατικά και φορολογικά εμπόδια, αυτόματα πρέπει να μεταφράζεις κάθε δικό τους όφελος σε δικό σου χάσιμο. Δε γίνεται καπιταλισμός με κερδισμένα αφεντικά και εργάτες.

Η είδηση για την εργάτρια, που για ένα ένσημο δεν παίρνει σύνταξη, δεν αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες της καπνοβιομηχανίας στο δικό της ένα λιγότερο ένσημο στηρίζουν τα κέρδη τους. Παρουσιάζουν το πρόβλημα ως «αρρυθμία» του συστήματος. Μα, αυτό ακριβώς είναι το σύστημα.

Δεν αρκεί να το περιγράφουμε. Κι αυτό σημαίνει πως, όση αλήθεια περιέχει η φράση «ο χειρότερος δεξιός είναι ο επίορκος αριστερός», άλλη τόση λείπει όταν η σκέψη δεν πάει λίγο παραπέρα: Οτι τα δεκανίκια της πλουτοκρατίας δεν είναι ανίκητα. Η είδηση από την καθημαγμένη Μόσχα έχει μέλλον μέσα της. Ο,τι σπέρνει το επαναστατικό κίνημα, ριζώνει βαθιά, θα καρπίσει. Ο πάγος είναι πάντα πρόσκαιρος.

Και να μην προσπερνάμε κάτι ειδήσεις, που παρουσιάζουν ως θετικό ότι τα παιδιά, αντί για γράμματα στο σχολείο, μαθαίνουν να θεωρούν καλή την «επιχειρηματικότητα». Δες και σ' αυτό έναν εχθρό μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΝΙΚΗ: Casus belli η διαπλοκή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ με πολλούς αποδέκτες

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ τον πόλεμο»

Η ΧΩΡΑ: Ο Κώστας αλλάζει το σκηνικό

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕ ΦΙΛΟΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): «ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ, όχι απλή μάχη, και θα τον κερδίσουμε»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΗΝΥΜΑ Νο 2: είναι πόλεμος και θα τον κερδίσουμε

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καραμανλής σε πόλεμο κατά της διαπλοκής

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «θα κερδίσουμε τον πόλεμο»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο ΚΩΣΤΑΣ κάνει πόλεμο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σύνδρομο της ήττας επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2.200 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ στην Αστυνομία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι εφάπαξ θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Η ΑΥΓΗ: Ερήμην των πολιτών η Βουλή για το ευρωσύνταγμα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τα εταιρικά κέρδη τρόμαξαν τις αγορές

ΕΘΝΟΣ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ SOS από 6.000 τοξικομανείς

ΤΑ ΝΕΑ: Πετάει, πετάει το πασχαλινό αρνί

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβερνητική ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ της αντιλαϊκής επίθεσης


ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΤΗΣ: «Χήρα και μητέρα δύο παιδιών χάνει το δικαίωμα μειωμένης σύνταξης από το ΙΚΑ επειδή της λείπει ένα ένσημο! Θύμα της νομοθετικής ...αρρυθμίας είναι η 58χρονη Χρυσούλα Αμουτζάκη, που διαμένει στα Μάγγανα Ξάνθης. Η γυναίκα έχει συμπληρώσει 23,5 χρόνια δουλειάς και 5.180 ένσημα. Τα τελευταία χρόνια δούλευε στην καπνοβιομηχανία Μιχαηλίδη, όπου συμπλήρωσε 540 ένσημα με τα οποία μπορεί να πάρει σύνταξη, αφού ο νόμος προβλέπει 4.500 ένσημα κατ' ελάχιστον και κατά την τελευταία 5ετία 100 ένσημα κάθε χρόνο. Μια νομοθετική λεπτομέρεια όμως της στερεί αυτό το δικαίωμα. Το 2000 είχε 99 ένσημα, ενώ τις υπόλοιπες χρονιές, συμπλήρωσε πάνω από 100. Το ένσημο του 2000 που λείπει είναι αυτό που δεν της δίνει το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί!» (η είδηση στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΑΦΕΝΤΙΚΟ: «Επειδή τα τείχη γκρεμίστηκαν. Επειδή οι ταξικές συγκρούσεις εξαερώθηκαν. Επειδή η βιομηχανική εποχή ολοκληρώθηκε. Επειδή η πληροφορική θριαμβεύει και η τεχνολογία βασιλεύει. Επειδή η ρομποτική όλη την παραγωγή κυριεύει. Επειδή όλα αυτά λένε πως συμβαίνουν. Και επειδή αυτοί που τα λένε προέρχονται από την ελίτ, με παρελθόν κομμουνιστικό και μέλλον Μπερλουσκονικό, ένα έχω να πω. Οχι εγώ αλλά η ίδια η πανίσχυρη, μοδάτη Nike. Το δημοφιλέστερο σύμβολο μόδας και ελευθερίας. Η Nike λοιπόν με έκθεσή της ομολογεί πως με τα παπούτσια της ...λιώνει 650.000 νοματαίους σε χώρες Ασίας και Λ. Αμερικής. Οι περισσότεροι νήπια, έφηβοι και νέοι, οι οποίοι δουλεύουν για λογαριασμό της μέσα σε συνθήκες κάτεργου στρατοπέδου συγκέντρωσης και λέπρας. Το μέλλον είναι το παρελθόν της βιομηχανικής επανάστασης και του Καρόλου Ντίκενς. Και το κοινωνικό χάσμα είναι τόσο γλυκό όσο το ...παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέτας. Φίλε μου να ξέρεις. Ο χειρότερος Δεξιός είναι ο επίορκος Αριστερός!» (ο Δ. Δανίκας στα «ΝΕΑ»).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι μισθοί

«Τα τελευταία 25 χρόνια, το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 30%. Οι πραγματικές αμοιβές δεν υπερβαίνουν το 70% του μέσου όρου της ΕΕ των 15 ή το 85% υπολογιζόμενες με όρους αγοραστικής δύναμης. Επίσης τα τελευταία χρόνια με την ανεργία υψηλότερη του 10% αυξήθηκε η παράνομη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων. Κατέστη η ελληνική επιχείρηση ή η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική; Παρήγαγε καλύτερης ποιότητας προϊόντα, κέρδισε τις ξένες αγορές, αυξήθηκαν οι εξαγωγές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περίοδο 2000 - 2003 το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στην αγορά της ΕΕ μειώθηκε κατά 11,9%. Συνεπώς, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της μείωσης του ήδη χαμηλού κόστους εργασίας είναι φενάκη» (ο Β. Ζήρας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Το κόστος ζωής

«Η αύξηση στον οβελία υπολογίζεται στα επίπεδα του 20% με αποτέλεσμα για ένα αρνί δώδεκα κιλών φέτος ένα νοικοκυριό να αναγκαστεί να ξοδέψει γύρω στα 150 ευρώ» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

Τα γράμματα

«Στο πλαίσιο του προγράμματος "Οικονομία Επιχειρηματικότητα στην Εκπαίδευση" οι μικροί μαθητές μαθαίνουν να "διαχειρίζονται" το χαρτζιλίκι τους αλλά και την έννοια των όρων αγορά, δαπάνη, προϋπολογισμός ενώ οι μεγαλύτεροι πραγματοποιούν έρευνες για την επιχειρήσεις της περιοχής τους ή και υποθετικά ιδρύουν τη δική τους επιχείρηση» (η είδηση στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ο «θείος Λένιν»

«Παρά τα όσα πολλά και αντικρουόμενα έχουν ειπωθεί κι άλλα τόσα που έγιναν στο όνομά του ο "θείος Λένιν", κατά τα σοβιετικά σχολικά βιβλία, παραμένει μία απ' τις σταθερές αξίες του μέσου Ρώσου. Στην καθιερωμένη δημοσκόπηση για τα 135 γενέθλιά του, το 58% των ερωτηθέντων εκτίμησαν ως θετικό τον ρόλο του στη ρωσική ιστορία, έναντι 21% που τον περιέγραψαν ως αρνητικό. Ως "καλό άνθρωπο" μάλιστα τον περιγράφει το 59% έναντι μόλις 11% το αντίθετο» (ο Θ. Αυγερινός στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ