ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η ΝΔ την πήγε πιο κάτω...

Στη Θεσσαλία κόπηκαν 70.000 στρέμματα

ICON

Για άλλη μια χρονιά οι κυβερνώντες πετσοκόβουν τη βαμβακοκαλλιέργεια εντελώς αυθαίρετα και παράνομα. Μάλιστα, η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε ακόμα πιο σκληρά διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας. Κατέβασε με το «έτσι θέλω» τα δικαιώματα του 2005 στα 3.584.000 στρέμματα, από τα 3.695.000 στρέμματα που ήταν το 2004. Δηλαδή, κόβονται άλλα 110.000 στρέμματα περίπου.

Και μπορεί να ανακοινώθηκε προχτές ότι δικαιώθηκαν οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που καλλιεργούν κάτω από 20 στρέμματα, όμως δεν αναφέρθηκε πουθενά ότι το πρόβλημα αυτό δεν υπήρχε και το προκάλεσε η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική! Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι δικαιώθηκαν 2.353 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που καλλιεργούν βαμβάκι, όμως ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων του ΟΓΑ που καλλιεργούν βαμβάκι και κόπηκαν φτάνει - όπως λέγεται από γνωρίζοντες το αντικείμενο - τους 7.000 περίπου. Ενα επίσης μεγάλο θέμα είναι ότι κοντά στις 20.000 ενστάσεις, που αφορούν σε 80.000 στρέμματα περίπου, αγνοήθηκαν, για να προκύψουν τα νούμερα του Μπασιάκου και του Σκιαδά! Οπως επίσης λέγεται, σχεδόν 70.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων βαμβακιού, σε σύγκριση με τα δικαιώματα του 2004, πετσοκόβει η κυβέρνηση στη Θεσσαλία, κυρίως σε βάρος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι από τις 9.300 ενστάσεις, που είχαν υποβάλει οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής, απορρίφθηκαν, περίπου, οι μισές.

Τα νέα καταστροφικά διοικητικά κυβερνητικά μέτρα περιορισμού αποτελούν συνέχεια της αυθαίρετης και προκλητικής τακτικής που ακολουθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό την απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιαγροτικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι. Και στο στόχαστρό τους βρίσκονται οι μικροκληρούχοι παραγωγοί που έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφού στην αρχή επέβαλε μείωση 20% σε όλους τους λεγόμενους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μετά την κατακραυγή εξαίρεσε όλους όσοι καλλιεργούν μέχρι 20 στρέμματα.

«Χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση της ΝΔ για την εφαρμογή των μέτρων σε βάρος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών δίνουν οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και οι διοικήσεις των Ενώσεων Συνεταιρισμών που συμφώνησαν με αυτά στην πρόσφατη σύσκεψη, η οποία έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη σύσκεψη αυτή ο Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, αφού συμφώνησε με την απόφαση για νέες περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια κατά 20%, πίεσε, ως εκπρόσωπος των Λαρισαίων μεγαλοαγροτών που σπέρνουν βαμβάκι, το «πετσόκομμα» να γίνει από τις εκτάσεις των μικρομεσαίων αγροτών κι όχι από τους μεγαλοχωραφάδες. Τώρα, μάλιστα, ύστερα από τις ανακοινώσεις για τα δικαιώματα της νέας καλλιεργητικής περιόδου ο Θ. Κοκκινούλης, προκειμένου να συντηρήσει τη δήθεν αντιπαράθεσή του με το υπουργείο, ισχυρίζεται ότι από δω και στο εξής κόβει κάθε επαφή με τον υπουργό (θα χάσει τον πρωινό καφέ του, που έπινε συχνά στο υπουργείο;). Επίσης, ο Λαρισαίος φιλοκυβερνητικός συνδικαλιστής σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι έπρεπε να περικοπούν κατά 20% τα δικαιώματα στους ετεροεπαγγελματίες από μηδενική βάση!

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προαποφασίσει να κόψει κάπου 35.000 τόνους βαμβακιού παραγωγής 2004, που παραδόθηκε κανονικά ως επιλέξιμο μέχρι τις 31/12/2004, οδηγώντας σε περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Ξεσαλώνουν» οι καπνέμποροι!

«Βορά» στις κερδοσκοπικές ορέξεις των μεγαλεμπόρων πετά η κυβέρνηση της ΝΔ τους καπνοπαραγωγούς, στοχεύοντας στην τελειωτική εξόντωσή τους. Δέκα μέρες πριν από τη λήξη της εμπορικής περιόδου για την παράδοση της περσινής σοδειάς, οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε τραγική κατάσταση καθώς οι καπνέμποροι τους εκβιάζουν για να πάρουν σε όσο γίνεται πιο εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους. Χτες αναστάτωση δημιουργήθηκε στους Γόννους Λάρισας, όταν καπνοπαραγωγοί της περιοχής ενημερώθηκαν από το μεγαλέμπορα που πήρε την παραγωγή τους ότι θ' αγοράσει τα καπνά στην τιμή των 40 λεπτών, αντί των 50 λεπτών που προβλεπόταν στο συμβόλαιο, με το πρόσχημα της «υποβαθμισμένης ποιότητας» που ο ίδιος διαπίστωσε! Οι παραγωγοί, τότε, αντέδρασαν έντονα καταγγέλλοντας την ασύδοτη δράση του καπνέμπορα και διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της ασύδοτης δράσης των μεγαλεμπόρων σε βάρος των καπνοπαραγωγών είναι γενικευμένο καθώς ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί άλλων περιοχών, όπως στην επαρχία Ελασσόνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του καπνού, φέτος, έχουν πέσει σε πολλές περιπτώσεις από 50% μέχρι και 70% σε σχέση με πέρσι, ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει πιστά και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Κοντά στους καπνοπαραγωγούς των Γόννων βρέθηκε χτες ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο οποίος συζητώντας μαζί τους για το πρόβλημα που προέκυψε, επισήμανε ότι η αιτία του βρίσκεται στη συνολικότερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις με στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς η οποία μόνο με την ανάπτυξη αγώνων μπορεί ν' ανατραπεί.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
Αύριο το συλλαλητήριο

Οι 10 συνεταιρισμοί, η ΠΑΣΥ και η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ροδόπης καλούν τους αγρότες του νομού να δώσουν μαχητικό «παρών» στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κομοτηνής

Αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, μετά από απόφαση που έλαβαν σε σύσκεψη δέκα συνεταιρισμοί καπνοπαραγωγών του Ν. Ροδόπης, η ΠΑΣΥ Ν. Ροδόπης και η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων του Ν. Ροδόπης.

Στο κάλεσμα της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ και των Συνεταιρισμών Καπνοπαραγωγών Ν. Ροδόπης αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Ακόμα μια χρονιά οι καπνέμποροι και οι καπνοβιομήχανοι, αξιοποιώντας τους κανονισμούς της ΕΕ, που δέχτηκαν να εφαρμόσουν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τη βοήθεια του ΣΥΝ, εκμεταλλεύονται τον κόπο και τον ιδρώτα μας, δίνοντας εξευτελιστικές τιμές στον καπνό, για να πλουτίσουν αυτοί και να φτωχύνουμε εμείς. Ακόμα μια χρονιά με την ανοχή και των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, δίνουν τιμές 20 με 25% μικρότερες από πέρσι, που μας φέρνουν σε απόγνωση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά καθυστερούν σκόπιμα να ξεκινήσουν την παραλαβή, ώστε τα στενά χρονικά περιθώρια εξαιτίας των κανονισμών της ΕΕ να μας δυσκολέψουν στη διαπραγμάτευση. Αλλο όπλο από τον ενωμένο μαζικό αγώνα δεν έχουμε. Αφού και οι τοπικοί μας άρχοντες έχουν υποστηρίξει τα αντιαγροτικά και αντικαπνικά μέτρα και μόνο ντουφεκιές στον αέρα ρίχνουν, για να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι νοιάζονται για μας και την καπνοπαραγωγή. Οπως έγινε σήμερα, που ο νομάρχης Ροδόπης κάλεσε σύσκεψη για τον καπνό, χωρίς να μας προσκαλέσει. Ενέργεια την οποία καταγγέλλουμε. Είναι δε γνωστό ότι η καπνοπαραγωγή του νομού φέρνει μέσα στο νομό ακόμα και μ' αυτές τις συνθήκες 55,5 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας έστω και στοιχειώδες εισόδημα σε πάνω από 9.000 νοικοκυριά. Τα οποία, εκεί που ζουν, δεν μπορούν να έχουν από κανένα άλλο προϊόν ακόμα και αυτό το στοιχειώδες εισόδημα. Αρα λοιπόν ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης για μας και στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης του νομού και της χώρας».

Οι καπνοπαραγωγοί του Ν. Ροδόπης θα διεκδικήσουν έγκαιρη διάθεση της παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις στον καπνό, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για την αξιοπρεπή επιβίωσή τους, περιορισμό της ασυδοσίας των καπνοβιομηχάνων και καπνεμπόρων, κατάργηση των ποσοστώσεων, της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και γενικότερα όλων των αντικαπνικών και αντιαγροτικών κανονισμών, για να αναπτυχθεί η καλλιέργεια του καπνού και η αγροτική οικονομία, σύμφωνα με τις δυνατότητες του νομού, της χώρας και τις ανάγκες του λαού μας.

Δημιουργήθηκε ΠΑΣΥ στη Θάσο

Τη συγκρότηση Τοπικής Γραμματείας της Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) στη Θάσο αποφάσισαν αγροτιστές συνδικαλιστές, που συγκεντρώθηκαν στις Μουριές, και στην οποία συμμετείχαν ελαιοπαραγωγοί και μελισσοτρόφοι από όλα τα χωριά του νησιού. Στη σύσκεψη, όπου αναδείχτηκε 12μελής Γραμματεία της ΠΑΣΥ Θάσου, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες ως συνέπεια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ και των πολιτικών που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ. Αναδείχτηκε η ανάγκη να οξυνθεί η πάλη απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές και να διεκδικηθούν λύσεις υπέρ του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ