ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Συμβάσεις με σκοπό την εμπορευματοποίηση

Θα αυξηθούν κατά 50% τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ οι γονείς των πολυανάπηρων παιδιών θα αναγκαστούν να καταβάλουν χαράτσι, το οποίο θα έπρεπε να καταβάλει το κράτος

«ΟΧΙ στη φιλανθρωπία» ήταν το σύνθημα των εργαζομένων στην πρόσφατη κινητοποίηση (15.4.2005) έξω απ' το υπουργείο Υγείας. Τελικά η κυβέρνηση προχώρησε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση...
«ΟΧΙ στη φιλανθρωπία» ήταν το σύνθημα των εργαζομένων στην πρόσφατη κινητοποίηση (15.4.2005) έξω απ' το υπουργείο Υγείας. Τελικά η κυβέρνηση προχώρησε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση...
Πακέτο στην επιχειρηματική δραστηριότητα προσφέρει η κυβέρνηση την αποκατάσταση των αναπήρων και την αποϊδρυματοποίηση των δομών Πρόνοιας, καθώς αρχίζει την εφαρμογή του νόμου 3329/2005 για το «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», που ψήφισε η ίδια, απ' τις προγραμματικές συμβάσεις με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και τα φιλανθρωπικά σωματεία. Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής η κυβέρνηση ξεκινά απ' το αμαρτωλό ΝΔ 1111/11-2-1972 της χούντας για τα φιλανθρωπικά σωματεία και στη συνέχεια αξιοποιεί διατάξεις νόμων που ψήφισαν η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 (νόμος 2072) και το ΠΑΣΟΚ το 1998 (νόμος 2646) για τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς των υπηρεσιών Πρόνοιας.

Χτες ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο της υπουργικής απόφασης με θέμα: «Οροι, προϋποθέσεις, τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας Μονάδων και Προγραμμάτων Κοινωνικής Επανένταξης και Αποκατάστασης, από φορείς ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση Ατόμων με Αναπηρίες».

Ο Γ. Κωνσταντόπουλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος καθώς η κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα στην έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση του νόμου που αφορά στην Πρόνοια, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ενώ νομοθετούσαν δεν προχωρούσαν στην έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων. «Κινητοποιούμε τον τέταρτο πόλο της κοινωνικής οικονομίας», δήλωσε ο Γ. Κωνσταντόπουλος.

Ομως, η κινητοποίηση του τέταρτου πόλου μεταφράζεται σε αυξήσεις κατά 50% των νοσηλίων που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τις υπηρεσίες αποκατάστασης και επανένταξης και σε χαράτσι για τους γονείς των πολυανάπηρων παιδιών. Συμπαραστάτης σε αυτή την αντιαναπηρική πολιτική η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τις συμβιβασμένες ηγεσίες του αναπηρικού κινήματος - με πρώτη την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) που αρέσκεται να εμφανίζεται ως ο θεσμικός εκφραστής του αναπηρικού κινήματος.

Πιλότος η «Επικοινωνία»

Σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, προβλέπονται ξενώνες, διαμερίσματα και οικοτροφεία για την αποκατάσταση και την επανένταξη των αναπήρων, που μπορούν να ιδρύονται από ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και τα φιλανθρωπικά σωματεία.

Πιλότος για την πολιτική της κυβέρνησης είναι η προγραμματική συμφωνία η οποία υπογράφτηκε με το Σύλλογο των πολυανάπηρων παιδιών «Αμυμώνη» για τη λειτουργία του Κέντρου «Επικοινωνία» που προσφέρει εκπαίδευση σε 35 πολυανάπηρα παιδιά. Η «Επικοινωνία» είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και την «Αμυμώνη». Η προοπτική ευθύς εξ αρχής ήταν αδιέξοδη καθώς ερχόταν να υποκαταστήσει την υποχρέωση του κράτους για δωρεάν παροχή υπηρεσιών στα πολυανάπηρα παιδιά.

Μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε - λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης - την ανάληψη της ευθύνης για τα παιδιά ανέλαβε η «Αμυμώνη», ενώ το υπουργείο Υγείας ανακουφισμένο έσπευσε να αποδεχτεί αυτή την αποδοχή της σύμβασης. Πρόκειται για μια απόφαση που σηματοδοτεί την υποχώρηση του κράτους απ' τις υποχρεώσεις του, που μεταφέρονται στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους γονείς.

Επιπλέον, η απόφαση αυτή σηματοδοτεί δύο πράγματα:

  • Την απόφαση της κυβέρνησης για οριστική αποχώρηση του κράτους απ' τις υποχρεώσεις της στην αποκατάσταση και επανένταξη των αναπήρων. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της παρουσίαζε - έστω και ατύπως - ως δείγμα της κοινωνικής της ευαισθησίας τη δημοσιοποίηση της «Επικοινωνίας».

Χτες όμως ανέκρουσε πρύμναν και μετέθεσε την υποχρέωσή της στα ασφαλιστικά ταμεία και στους γονείς.

Οπως είπε ο Γ. Κωνσταντόπουλος, θα υπάρξει μια ανοδική - κατά 50% - αναπροσαρμογή των νοσηλίων των ασφαλιστικών ταμείων καθώς δεν μπορεί υπηρεσίες για λίγες ώρες να κοστολογούνται 8-10 ευρώ ή κλειστές υπηρεσίες για ψυχοθεραπείες ή εργοθεραπείες να κοστολογούνται 8-15 ευρώ. Οπως είπε ο Γ. Κωνσταντόπουλος, το κόστος για τις ολιγόωρες υπηρεσίες θα φτάσει τα 15-20 ευρώ και το κόστος για τις κλειστές υπηρεσίες θα φτάσει τα 15-30 ευρώ. Οι τιμές αυτές, κατά τον Γ. Κωνσταντόπουλο, δεν έχουν οριστικοποιηθεί αλλά θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.

  • Ακόμα σηματοδοτεί την εγκατάλειψη των πολυανάπηρων, που είναι κάποιες δεκάδες εκατοντάδες - πέραν των 35 παιδιών της «Επικοινωνίας» - για εκπαίδευση.

Τα παιδιά αυτά μένουν εντελώς ξεκρέμαστα. Και όταν ρωτήθηκε ο Γ. Κωνσταντόπουλος γι' αυτή την εξέλιξη περιορίστηκε να πει ότι το υπουργείο Υγείας απλώς εποπτεύει και προκρίνει το εγχείρημα της «Επικοινωνίας».

Κι άλλα βάρη

Κοντά σε αυτές τις αυξήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις για τις ιατρικές πράξεις που μένουν καθηλωμένες απ' το 1991.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, είπε ότι επιτροπή μελετά την αναπροσαρμογή και ότι σύντομα θα υπάρξει και σχετική απόφαση.

Την απόφαση της κυβέρνηση θα την πληρώσουν και πάλι τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει αυτές τις αυξήσεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο δρόμο οι ψυχικά πάσχοντες

Δραματικό το αδιέξοδο στις περίφημες δομές, που επιχορηγούνται κατά 75% με κοινοτικά κονδύλια

Στο δρόμο ή στο έλεος των επιχειρηματιών που κερδοσκοπούν σε βάρος τους, κινδυνεύουν να βρεθούν 10.000 ψυχικά πάσχοντες, αφού κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας - μετά τη λήξη της χρηματοδότησης του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» από την Ευρωπαϊκή Ενωση - μείωσαν, χωρίς καμιά προειδοποίηση, τη χρηματοδότησή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που λειτουργούν ξενώνες και οικοτροφεία έως και 75%!

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χρησιμοποίησαν τις λεγόμενες Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες, ως τον ενδιάμεσο κρίκο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, την απόσυρση της ευθύνης του κράτους για την παροχή δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την απευθείας πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, που ήδη καταλαμβάνει το 85% των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που παρέχονται στη χώρα. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα και περικόπτει τη χρηματοδότηση των ξενώνων και οικοτροφείων αποασυλοποίησης που λειτουργούν από ΝΠΙΔ, αλλά και τη χρηματοδότηση δομών (Κέντρας Ημέρας, Κινητές Μονάδες, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα κλπ.), που χρηματοδοτούνται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χτες φορείς που έχουν δημιουργήσει δομές αποασυλοποίησης στα πλαίσια του «Ψυχαργώς». Στη συνέντευξη, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ - ΨΥ), που λειτουργεί δομές σε όλη τη χώρα (οικοτροφεία, κινητές μονάδες, Κέντρα Ημέρας) εξυπηρετώντας 2.360 ασθενείς, αλλά και εκπρόσωποι ξενώνων ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση. Οι δομές αυτές δημιουργήθηκαν με την παρότρυνση του υπουργείου Υγείας και με την υπόσχεση ότι η χρηματοδότησή τους θα συνεχιστεί. Ομως, μετά τη λήξη της 18μηνης χρηματοδότησης από την ΕΕ, το υπουργείο Υγείας περιέκοψε τη χρηματοδότηση κατά 50% το πρώτο τρίμηνο του 2005 και κατά 75% το δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Το πρόβλημα αφορά συνολικά τις εταιρίες, που λειτουργούν δομές αποασυλοποίησης.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, ισχυρίστηκε χτες ότι το κονδύλι για τις δομές αποασυλοποίησης αυξήθηκε κατά 45% στο φετινό προϋπολογισμό, αλλά δεν επαρκεί και έτσι βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να βρεθούν χρήματα για την επέκταση του «Ψυχαργώς».

Επιβάρυνση οικογενειών και Ταμείων

Οι φορείς μίλησαν ξεκάθαρα για υπόγειες διαβουλεύσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών. Οπως επισήμαναν, το δυσβάσταχτο βάρος της φροντίδας του ψυχικά πάσχοντος, έχει περάσει τα τελευταία χρόνια σχεδόν εξ ολοκλήρου στην οικογένεια. Οι ανάγκες για υπηρεσίες ψυχικής υγείας καλύπτονται μόνο κατά 15% από δημόσιες δομές, ενώ οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές γιγαντώνονται, ως αποτέλεσμα και του «Ψυχαργώς». Για παράδειγμα, απειλούνται οι επιχορηγούμενες απ' το κράτος υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 61% οι ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή.

Μάλιστα, στη συνέντευξη αναδείχτηκε και μια ακόμα επικίνδυνη πτυχή των σχεδιασμών της κυβέρνησης. Οπως εξήγησαν οι φορείς, το υπουργείο Υγείας μελετούσε τη σύναψη συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να πληρώνουν οι οικογένειες για τη φροντίδα των ανθρώπων τους δομές που είναι ΝΠΙΔ. Οι πληροφορίες θέλουν τη συμφωνία να μην προχώρησε, επειδή υπήρχε πρόβλημα με την πιστοποίηση της καταλληλότητας των ξενώνων και οικοτροφείων.

Ο Νικ. Κακλαμάνης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες, ανέφερε: «Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας δεν έγινε καμία τέτοια προσπάθεια και δεν μπορούσε να γίνει, γιατί, όπως γνωρίζετε, μιλάμε για το "Ψυχαργώς", που δεν έχει σχέση με το άλλο κομμάτι που είναι ιδιωτικές κλινικές κλπ.».

«Η κυβέρνηση ξεκινάει τις περικοπές δαπανών από τους ψυχικά πάσχοντες, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και να διαμαρτυρηθούν γι' αυτό που γίνεται», υπογράμμισαν οι φορείς. Οι φορείς τόνισαν ότι η διακοπή των προγραμμάτων θα έχει τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς, που θα οδηγηθούν στην υποτροπή, και για τις οικογένειές τους που θα φορτωθούν το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος της φροντίδας των ασθενών ιδιωτικά. Και ζήτησαν την πλήρη χρηματοδότηση των φορέων από το κράτος για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Εργασιακή καταστρατήγηση μετά υπουργικών επαίνων

Επαίνους για την κυβέρνηση και αυτοϊκανοποίηση για την πολιτική του υπουργείου Υγείας, έδειξε χτες ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης για τη λειτουργία των ειδικών μονάδων του Θριάσιου νοσοκομείου (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Εμφραγμάτων, Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων), όταν αυτή η λειτουργία σημαίνει βάρβαρη καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και τη χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Ο Νικ. Κακλαμάνης, αναφερόμενος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Θριάσιο, είπε ότι σε σύσκεψη που έγινε στις 14.4.2005 στο δημαρχείο Ελευσίνας όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι - με εξαίρεση το σωματείο των εργαζομένων - έδωσαν συγχαρητήρια στο υπουργείο για τη λειτουργία των μονάδων. Ο υπουργός ανέφερε ότι η Μονάδα Εμφραγμάτων λειτουργεί, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με εσωτερικούς ασθενείς και ότι χτες μπήκε σε λειτουργία το Λάτσειο με οχτώ ασθενείς. Οπως παραδέχτηκε όμως, εννέα εργαζόμενοι στις μονάδες είναι συμβασιούχοι και οι υπόλοιποι προήλθαν «από εσωτερική μετακίνηση στις θέσεις των οποίων πήγαν οι συμβασιούχοι, οι οποίοι προσελήφθησαν».

Την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο - πέρα απ' την ειδυλλιακή εικόνα που επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο - περιγράφουν οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση του σωματείου τους που απευθύνεται στους κατοίκους της περιοχής.

«Η κατάσταση χειροτερεύει, τονίζει το σωματείο. Τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων υπολειτουργούν λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και ιδιαίτερα σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει κυρίως στο Θριάσιο... Η μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα ράντζα στους διαδρόμους, το στρίμωγμα των ασθενών στους θαλάμους των κλινικών είναι αποτελέσματα της πολιτικής αυτής», αναφέρει το σωματείο.

«Η κυβέρνηση και η διοίκηση - συνεχίζει το σωματείο - προχωρούν στη λειτουργία νέων τμημάτων χωρίς να έχουν καλύψει τα κενά των σημερινών τμημάτων, χωρίς να έχουν προσλάβει ούτε έναν καινούριο μόνιμο υπάλληλο, αλλά μόνο συμβασιούχους για οκτώ μήνες. Τι θα γίνει όμως σε οκτώ μήνες, που θα λήξουν οι συμβάσεις; Αξιοποιούν τις ελλείψεις προσωπικού για να προσλάβουν εργαζόμενους με συμβάσεις (8μηνίτες, αορίστου χρόνου, επικουρικούς κλπ.) αντί για μόνιμους. Στόχος τους είναι να καταργήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή εργασία και να κρατούν συνεχώς ομήρους της πολιτικής τους συμβασιούχους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ
Κατηγορηματική αντίθεση στα σενάρια πώλησης

H απαίτηση των εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας, αλλά και των μαζικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής, να συνεχίσει να λειτουργεί το νοσοκομείο στα πλαίσια ενός δωρεάν δημόσιου καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, εκφράστηκε σε εκδήλωση που έγινε χτες στο νοσοκομείο.

Την ανησυχία των εργαζομένων και κατοίκων ξεσήκωσε η επιβεβαίωση του υπουργείου Υγείας, σε δημοσιεύματα που θέλουν αμερικανικό χρηματοοικονομικό όμιλο να έχει κάνει πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την απόκτηση του «Ασκληπιείου» Βούλας. Αλλά και ότι η διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού και το υπουργείο Οικονομικών συζητούν σχετικά με την αγορά του οικοπέδου του «Ασκληπιείου» Βούλας.

Η χτεσινή εκδήλωση ξεκίνησε με ανοιχτή γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπου διατρανώθηκε η απαίτησή τους για ένα σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δυο εκατομμυρίων κατοίκων της Νοτιοανατολικής Αττικής. Οι εργαζόμενοι εκφράσανε την ανησυχία τους για τα σενάρια πώλησης, τα οποία εκτίμησαν ότι ήταν τροχιοδεικτικές βολές, για να ανιχνευτούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, στα πλαίσια της γενικότερης και εντεινόμενης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση κλπ. Στη συνέλευση επισημάνθηκε ότι πέραν των υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας, ιματισμού και εστίασης, εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο ιδιωτικό συνεργείο στο λογιστήριο το οποίο κάνει απογραφή των εγκαταστάσεων και του υλικού του. Αναφέρθηκαν ακόμα στη φημολογούμενη απογευματινή λειτουργία του φυσιοθεραπευτηρίου του «Ασκληπιείου» που ανακατασκευάστηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σχεδιάζεται, όπως ακούγεται, να δοθεί σε εργολάβο, ο οποίος και θα το λειτουργεί εξ ολοκλήρου το απόγευμα με εξωτερικό προσωπικό.

Ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των όμορων δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

ΠΑΤΡΑ
«Μέριμνα» χωρίς κρατική μέριμνα

Με τριήμερο κινητοποιήσεων κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην Θεραπευτική Παιδαγωγική Κοινότητα «Η Μέριμνα» στην Πάτρα, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ κι έξι μήνες, μετά και την άκαρπη, ουσιαστικά, συνάντηση που είχε, προ ημερών, αντιπροσωπεία του σωματείου με τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο.

Ο αγώνας των εργαζομένων που είναι κοινός μαζί με τους γονείς και τα παιδιά, ξεκίνησε από χτες με συγκέντρωση στην πλ. Γεωργίου με κεντρικό αίτημα την υπαγωγή του κέντρου στο δημόσιο ώστε να διαφυλαχτεί η ύπαρξη και η εύρυθμη λειτουργία του καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στο εν λόγω κέντρο, βρίσκουν στέγη κι εκπαίδευση περίπου 100 παιδιά με τη βοήθεια 37 ειδικών εκπαιδευτών. Παρά το τεράστιο και σημαντικό έργο που επιτελείται, η κυβέρνηση ενισχύει οικονομικά το κέντρο μόλις με το 20% - 23% του ετήσιου προϋπολογισμού του, αποδεικνύοντας πως η σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα που επιχειρεί με κάθε αφορμή να παρουσιάσει για τα άτομα με αναπηρίες, διαψεύδεται συνεχώς από την πραγματικότητα και τα γεγονότα.

Σήμερα Τετάρτη, αναμένεται, σύμφωνα με το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, να αποκλείσουν συμβολικά για μια ώρα περίπου τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και αύριο Πέμπτη, έχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού μπροστά από τη Νομαρχία Αχαΐας.

Στο πλευρό των εργαζομένων, των γονιών και των παιδιών βρίσκονται από την πρώτη στιγμή συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα τους. Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, τονίζει πως «η μόνη λύση για όλα τα νοσοκομεία και τα θεραπευτικά ιδρύματα είναι να εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας και να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε όλους τους τομείς της Υγείας. Να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν και στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Να εντάσσονται σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων τους για παροχή υπηρεσιών Υγείας και να υπάρχει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού τους».

Πρόσκληση σε συνέλευση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Οίκων Ευγηρίας και Γηροκομείων καλεί τους εργαζόμενους στα Διαγνωστικά Κέντρα και στις κλινικές της EUROMEDICA σε συνέλευση σήμερα Τετάρτη ώρα 4 μ.μ.

Η συνέλευση θα γίνει στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Μάρνη και Γ` Σεπτεμβρίου).

Σύσκεψη της «Πανεπιστημονικής» Γιατρών

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε ευρεία σύσκεψη αύριο, Πέμπτη, ώρα 8:30 μμ, με θέμα τις εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) που θα γίνουν στις 5-6 Ιούνη 2005.

Η σύσκεψη θα γίνει στον 1ο όροφο των γραφείων που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου. (Είσοδος από την οδό Θεμιστοκλέους).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ