ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό

Το κυπριακό ζήτημα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη και καθοριστική στιγμή της ιστορικής διαδρομής του. Στις 24 Απρίλη, με βάση τα χρονοδιαγράμματα του απαράδεκτου σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, καλούνται να τοποθετηθούν σε αυτό το σχέδιο με χωριστά δημοψηφίσματα. Καλούνται να αποφασίσουν, αν θα έχουν ένα κράτος προτεκτοράτο που θα αποτελείται από δύο «συνιστώντα κράτη», ή θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Η θέση του ΚΚΕ, συνολικά για το «σχέδιο Ανάν», είναι γνωστή και εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του σχεδίου. Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει και σήμερα εκείνο που υπογράμμισε τότε (13 Νοέμβρη 2002): «Η κατάθεση του σχεδίου για το Κυπριακό από τον ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί ένα τελεσίγραφο αποδοχής μιας "νέας κατάστασης πραγμάτων", τετελεσμένων αποφάσεων που φέρουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων... Καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση».

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι το «σχέδιο Ανάν», παρά τις επιμέρους τροποποιήσεις που έγιναν, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μάλιστα, το τελικό προϊόν του σχεδίου, που παραδόθηκε στη Λουκέρνη, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, αλλά επιβολή της επιδιαιτησίας και των υπερεξουσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος προκλητικά περιφρονεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ που αφορούν στη δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Την αντίθεσή μας στο αμερικανο-βρετανικό σχέδιο την υποστηρίξαμε και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών των ελληνικών κομμάτων που έγινε στις 15 Απρίλη 2004, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η καλύτερη συμπαράσταση του λαού μας προς τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, είναι το «όχι» στο «σχέδιο Ανάν».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει το «όχι» στο «σχέδιο Ανάν», γιατί με το σχέδιο εγκαθιδρύεται ένα μόρφωμα, το οποίο στηρίζεται στη λογική του «διαίρει και βασίλευε».

Το σχέδιο δε συγκροτεί διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως ήταν η κοινώς αποδεκτή θέση απ' όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αντίθετα, συγκροτεί ένα διεθνές προτεκτοράτο στο δρόμο του πετρελαίου, στη Μεσόγειο προς τη Μέση Ανατολή, χειρότερο και από αυτά που έχουν δημιουργήσει οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο. Ενα προτεκτοράτο τριχοτομημένο. Απ' τη μια πλευρά το ελληνοκυπριακό και απ' την άλλη πλευρά το τουρκοκυπριακό κράτος, που είναι διακριτά καθορισμένα με σοβαρές κυριαρχίες έναντι της κεντρικής διοίκησης και του «κοινού κράτους».

Το «σχέδιο Ανάν» δέχεται και κατοχυρώνει το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία), δηλαδή το καθεστώς των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου (1959), προσαρμοσμένο σε αυτό. Που σημαίνει ότι πάνω από την κεντρική διοίκηση υπάρχουν τρεις δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα έχουν και δικαίωμα μονομερούς επέμβασης, στρατιωτικής και κάθε άλλης μορφής. Ως επιστέγασμα καθιερώνεται το Ανώτατο Δικαστήριο που θα αποφασίζει για όποιες διαφορές προκύπτουν ανάμεσα στα τρία κρατικά όργανα και που θα απαρτίζεται και από τρεις μη Κυπρίους. Οικοδομείται δηλαδή ένα «κράτος» πρωτοφανές στα χρονικά της πολιτικής ιστορίας.

Αλλά υπάρχει ένα ακόμα σοβαρότατο πρόβλημα: Είναι το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στο νησί, οι οποίες διατηρούνται και κατοχυρώνονται με το «σχέδιο Ανάν» και αποτελούν κράτος εν κράτει. Πρόκειται για βάσεις κατασκοπευτικού χαρακτήρα, με καθεστώς κατοχυρωμένο στις συμφωνίες του 1959. Αυτό όχι μόνο δεν τροποποιείται, αλλά και ενισχύεται. Τις βάσεις τις χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ με ιδιαίτερες εγκαταστάσεις, που στοχεύουν τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα να συνδράμουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συνδέονται άμεσα με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου και, ευρύτερα, με τους σχεδιασμούς για την αναμόρφωση της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής», όπου η θέση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική για τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των λαών και χωρών. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων κρατών εκφράζονται και στο σημείο αυτό και δένονται με την επιδίωξη της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ και με γενικότερες επιδιώξεις της.

Είναι απαράδεκτες οι αφόρητες πιέσεις που ασκούνται αυτή την περίοδο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, τον υπουργό Εξωτερικών Πάουελ, από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπλερ, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόντι, τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση της ΕΕ Φερχόιγκεν και άλλους παράγοντες, για να πιεστεί και εκβιαστεί ο κυπριακός λαός να ψηφίσει «ναι» στο σχέδιο. Το ΚΚΕ τις καταγγέλλει και τις καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Καταδικάζει τις ανιστόρητες και εκβιαστικές δηλώσεις, από όποιον και αν προέρχονται, για «οριστικό» κλείσιμο του Κυπριακού και διαιώνιση της διχοτόμησης της Κύπρου, αν υπάρξει ΟΧΙ! Οι ιστορικές εξελίξεις δεν καθορίζονται από ιμπεριαλιστικές εντολές.

Τελευταίο κρούσμα αυτής της «δημοκρατικότατης» συμπεριφοράς ήταν η παρεμπόδιση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ να τοποθετηθούν, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σε σχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό, που καλεί εκβιαστικά τους Κυπρίους να αποδεχτούν το «σχέδιο Ανάν», με τη λογική «αυτό ή τίποτα άλλο»!

Είναι πολύ επίκαιρη η εκτίμηση του ΚΚΕ για το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, από τη Σύνοδο Κορυφής ακόμα της ΕΕ στο Ελσίνκι, το Δεκέμβρη 1999. Στην ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα εκείνης της Συνόδου, το ΚΚΕ υπογράμμιζε: «Οσον αφορά στο Κυπριακό είναι φανερό ότι είναι ο μεγάλος ηττημένος. Με ή χωρίς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προωθείται, έτσι και αλλιώς, η διχοτόμηση. Οσοι ισχυρίζονται, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι η ενταξιακή διαδικασία αποτελεί εγγύηση για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, "ξεχνούν" ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της» (11.12.1999).

Οι ιμπεριαλιστές παραβιάζουν ακόμη και το δίκαιο που οι ίδιοι διαμορφώνουν, όταν αυτό επιβάλλουν τα σχέδιά τους. Τρανή απόδειξη είναι το περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», το οποίο υποτίθεται ότι θα γινόταν μοχλός για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Αποδείχτηκε φενάκη, όπως υποστήριζε πάντα το ΚΚΕ. Κεκτημένα στην ΕΕ υπάρχουν μόνο για το κεφάλαιο, όχι για τους λαούς. Η ΕΕ είναι συνένοχος με τις ΗΠΑ και στο Κυπριακό.

Η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μπορεί να γίνει στη βάση της κοινής αντίθεσης στο «σχέδιο Ανάν» και στις συνέπειές του.

Το «όχι» του ΚΚΕ στο «σχέδιο Ανάν» απορρίπτει κάθε σκέψη και ιδέα εθνικισμού και σοβινισμού. Το «όχι» του ΚΚΕ είναι «ναι» στα κοινά συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εργαζομένων. Αποκλείει κάθε πνεύμα υπεροχής των Ελληνοκυπρίων σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, κάθε πνεύμα που αγνοεί ή περιφρονεί το δικαίωμά τους για ίσα δικαιώματα και αγνοεί τα κοινά ταξικά τους συμφέροντα.

Εχουν μεγάλες ευθύνες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, γιατί έκρυψαν από το λαό την αλήθεια, ωραιοποίησαν την κατάσταση. Συνέβαλαν στην αποδιεθνοποίηση του ζητήματος, στον εγκλωβισμό του στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα, έσπευσε να τοποθετηθεί πρώτη υπέρ του «σχεδίου Ανάν» και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση πιέσεων και εκβιασμών στην κυπριακή ηγεσία και στο λαό της Κύπρου.

Ο,τι έγινε μέχρι τη Λουκέρνη, είχε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υποκριτικά και σκόπιμα αρνήθηκαν να θέσουν στο λαό το Κυπριακό κατά την προεκλογική περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές επισπεύστηκαν υποτίθεται λόγω του Κυπριακού!

Ο ΣΥΝ αποδέχτηκε το «σχέδιο Ανάν» ως βάση για συζήτηση. Για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι με τις θέσεις και την πρακτική του αποπροσανατολίζει το λαό. Η τοποθέτησή του για το Κυπριακό έδωσε χέρι βοήθειας στην ιμπεριαλιστική επιδίωξη. Ο ΣΥΝ αναγορεύει και τώρα την ΕΕ σε εγγύηση και παράγοντα δίκαιης λύσης του Κυπριακού, ενώ κατήγγειλε σε όλους τους τόνους το ΚΚΕ - που αντιτάχθηκε στο «σχέδιο Ανάν» και στη διχοτόμηση της Κύπρου - για «απομονωτισμό» και «εθνικισμό»!

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τη σταθερή και πάγια αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα ολόκληρης της Κύπρου και μετά τα δημοψηφίσματα και θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκφραστεί ευρύτερα η συμπαράσταση των εργαζομένων στον κυπριακό λαό. Καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να αντιταχθούν αποφασιστικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μετά το Κυπριακό θα ακολουθήσει το Αιγαίο.

Το ΚΚΕ επιμένει πως δίκαιη λύση του Κυπριακού θα υπάρξει με την εφαρμογή των μέχρι σήμερα αποφάσεων του ΟΗΕ που καταδικάζουν την εισβολή και κατοχή του νησιού, καταδικάζουν και δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν τις κατευθύνσεις των Συμφωνιών Κορυφής 1977-1979 Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού -Ντενκτάς. Για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές και προστάτες».

ΑΘΗΝΑ 16/4/2004

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ