ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Και ελληνική επιχείρηση στη μοιρασιά της κατοχικής λείας!

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) συμπεριλαμβάνεται στις επιχειρήσεις που κέρδισαν μειοδοτικό διαγωνισμό τού - υπό κατοχικό έλεγχο - υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ για την πώληση ιρακινού πετρελαίου: συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετικό τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, η ΕΛ.ΠΕ. «απέκτησε δικαίωμα πώλησης ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου».

Στο σχετικό «διαγωνισμό» - που αποτελεί άλλη μια πράξη της μεταπολεμικής μοιρασιάς της λείας της κατοχής... - προτιμήθηκαν, όπως συμπληρώνεται στο τηλεγράφημα, «τρεις πετρελαϊκές εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μία αμερικανική και μία τουρκική, με στόχο να διοχετευτούν στις διεθνείς αγορές 6.000.000 βαρέλια ιρακινού πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Ασέμ Τζιχάντ:

  • Η αμερικανική «ExxonMobil» εξασφάλισε δικαιώματα για την πώληση 2.000.000 βαρελιών πετρελαίου,
  • Τρεις εταιρίες της ΕΕ εξασφάλισαν δικαιώματα πώλησης 1.000.000 βαρελιών πετρελαίου, συγκεκριμένα η ΕΛ.ΠΕ. και οι ισπανικές «Repsoil YPF» και «Cepsa», ενώ
  • δικαιώματα πώλησης 1.000.000 βαρελιών πετρελαίου απέκτησε η τουρκική «Tupras».

Στις 6 Μάρτη είχαν κατακυρωθεί τα δικαιώματα πώλησης άλλων 6.000.000 βαρελιών ιρακινού πετρελαίου, ωστόσο, τότε, «καμία αμερικανική εταιρία δεν είχε εξασφαλίσει δικαιώματα». Σε αυτή την περίπτωση, στη «μοιρασιά» πήρε τη μερίδα του λέοντος μια αμερικανική επιχείρηση - κολοσσός και συμπεριλήφθηκαν και ευρωπαϊκές...

Πάντα κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια έχει εξασφαλίσει δικαιώματα πώλησης άλλων 1.000.000 βαρελιών ιρακινού πετρελαίου, μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν.

Δε θα ήταν ίσως υπερβολικό να προβλεφτεί ότι η «επένδυση» αυτή της ελληνικής εταιρίας ίσως, στο προσεχές μέλλον, «οδηγήσει» και στην αποστολή στρατευμάτων που θα συνεπικουρούν την κατοχή, πράγμα για το οποίο ήδη πιέζεται ασφυκτικά η νέα κυβέρνηση...

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Προετοίμαζαν τον πόλεμο από το Νοέμβρη του 2001

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Σχέδιο επίθεσης» είχε κατά το γνωστό δημοσιογράφο Μπομπ Γουντγουόρντ, ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους, αφού από το Νοέμβριο του 2001 είχε ζητήσει από τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ να καταστρώσει το σχέδιο πολέμου κατά του Ιράκ, αποκάλυψη την οποία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος.

Αφορμή για το νέο γύρο «πολεμικών εχθροπραξιών» στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι το νέο, ανέκδοτο ακόμη, βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ που τιτλοφορείται «Σχέδιο Επίθεσης» και αναμένεται να κυκλοφορήσει προσεχώς, όμως το «Associated Press» κατόρθωσε να το βρει και δημοσίευσε ορισμένες πληροφορίες: στις 21 Νοέμβρη 2001 ο Μπους πήρε κατά μέρος τον Ράμσφελντ και του ζήτησε να καταστρώσει ένα νέο σχέδιο πολέμου. Δύο μήνες αφότου οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και ενάμισι χρόνο πριν από την εισβολή στο Ιράκ, το Μάρτη του 2003.

Σε άλλα αποσπάσματα του βιβλίου, που δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα «Washington Post», αναφέρεται ότι το Δεκέμβρη του 2001 ο Μπους συναντήθηκε πολλές φορές με τον στρατηγό Τόμι Φρανκς και το στρατιωτικό επιτελείο του, για να προετοιμάσουν τον πόλεμο στο Ιράκ. Το Γενάρη του 2003 ο Μπους αποφάσισε να προχωρήσει στον πόλεμο, όμως καθυστέρησε επί δύο μήνες, επειδή ανησυχούσε για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει για τον Τόνι Μπλερ. Ο Γούντγουορντ υποστηρίζει ακόμη ότι το Δεκέμβρη του 2002 ο Μπους δεν είχε πειστεί από τα στοιχεία που υπήρχαν για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, γεγονός όμως που δεν τον εμπόδιζε να ετοιμάζεται για πόλεμο.

Στις 21 Δεκέμβρη, τρεις μήνες πριν από την έναρξη των συγκρούσεων, ο υποδιευθυντής της CIA Τζον Μακλάφλιν του έδειξε δορυφορικές φωτογραφίες, διαγράμματα και απομαγνητοφωνημένα κείμενα τηλεφωνικών υποκλοπών, που αποδείκνυαν την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής. «Δεν είναι κάτι που θα καταλάβει ή θα πιστέψει ο καθένας. Δεν έχουμε τίποτα άλλο;» φέρεται να ήταν η αντίδραση Μπους, για να λάβει την απάντηση από τον διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ: «Μην ανησυχείτε, είναι ακλόνητα».

Ο ίδιος ο Μπους, όταν ρωτήθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, εάν ισχύουν οι πληροφορίες, απάντησε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβείς ημερομηνίες τόσο παλιά». Αργότερα ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν επιβεβαίωσε το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι το θέμα του πολέμου στο Ιράκ ανέκυψε μονάχα όταν πλέον ήταν ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ κέρδιζαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Το «συντομότερο δυνατό» αποχωρούν οι Ισπανοί στρατιώτες

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Την αποχώρηση των Ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ «το συντομότερο δυνατό» διέταξε λίγες μόλις ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την Κυριακή ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός που είχε εξαγγείλει την αποχώρηση των στρατιωτών για την 31η Ιούνη, υποστήριξε ότι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες της κυβέρνησής του δεν προβλέπεται μια νέα απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράκ που να ικανοποιεί τους όρους της Ισπανίας, οπότε και αποφάσισε να επισπεύσει την αποχώρηση των στρατιωτών. Εντός τεσσάρων ή πέντε βδομάδων τοποθέτησε την αποχώρηση ο Πολωνός διοικητής της πολυεθνικής δύναμης, στρατηγός Μιέτσισλαλ Μπιένιεκ.

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος πάντως έσπευσε να κάνει σαφές ότι η αποχώρηση των στρατιωτών δε σημαίνει και παράλληλη εγκατάλειψη του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» όπως ούτε και τη χαλάρωση των «παραδοσιακών δεσμών με τις ΗΠΑ». Η Ισπανία «δεν αποκηρύσσει τις προσπάθειες σταθεροποίησης και εκδημοκρατισμού του Ιράκ» είπε χαρακτηριστικά ο Μορατίνος που αναμένεται να βρεθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι που υποστήριξε ότι η ισπανική κυβέρνηση «συντάσσεται με τη δική μας θέση και το χάσμα που εμπόδιζε την Ευρώπη να έχει μια κοινή γραμμή στο θέμα αυτό κλείνει».

Επικριτικές, όπως αναμενόταν, ήταν οι δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Τζορτζ Μπους. Χτες στη διάρκεια πεντάλεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Θαπατέρο, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την «αιφνίδια απόφαση» της νέας κυβέρνησης και παράλληλα υπογράμμισε με νόημα «πόσο σημαντικό είναι να εξεταστούν με σύνεση οι μελλοντικές αποφάσεις για να μη δοθούν ψεύτικες ενθαρρύνσεις στους τρομοκράτες»... Οξεία κριτική στην ισπανική κυβέρνηση άσκησε και ο Αυστραλός ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία Τζον Κέρι. «Λυπούμαι για την απόφαση του πρωθυπουργού Θαπατέρο... Ηλπιζα πως ο πρωθυπουργός θα επαναθεωρούσε την απόφασή του κι ελπίζω πως στις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ κι ολόκληρος ο κόσμος θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να βρουν έναν τρόπο προκειμένου η Ισπανία να συνεχίσει να εμπλέκεται στο Ιράκ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Κέρι. Η σύμβουλος του Τζορτζ Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι και άλλες χώρες που διατηρούν δυνάμεις στο Ιράκ θα επανεξετάσουν τη θέση τους μετά την απόφαση της Ισπανίας.

Αντίκτυπο και στο εσωτερικό του Ιράκ είχε πάντως η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης, αφού ο ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ κάλεσε τους οπαδούς του να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των ισπανικών στρατιωτικών δυνάμεων. «Απευθύνουμε έκκληση για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ισπανικών δυνάμεων μέχρι την αναχώρησή τους, όσο οι δυνάμεις αυτές δεν επιδίδονται σε επιθέσεις εναντίον του ιρακινού λαού», δήλωσε ο Καΐς αλ Χαζάαλι, εκπρόσωπος του Σαντρ και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην κατοχή να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ισπανών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Η «τρομοκρατία» πάντα στο προσκήνιο

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Μια ακόμη επιχείρηση «σκούπα» της αντιτρομοκρατικής στο Μάντσεστερ στον απόηχο των δηλώσεων του κληρικού σεΐχη Ομάρ Μπάκρι Μοχάμαντ στο πορτογαλικό περιοδικό Publica: «Είναι αναπόφευκτη μία επίθεση. Διότι αρκετές επιθέσεις προετοιμάζονται από αρκετές ομάδες», όπως η Αλ Κάιντα του Λονδίνου, που είναι «πολύ καλά οργανωμένη και έχει μεγάλη απήχηση στους κόλπους των νεαρών μουσουλμάνων... είναι έτοιμη να εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση» όπως υποστήριξε ο γεννημένος στη Συρία κληρικός που φέρεται ότι είναι αρχηγός της οργάνωσης αλ-Μουχατζιρούν με έδρα το Λονδίνο και θεωρείται ύποπτη για διασυνδέσεις με την αλ-Κάιντα.

Οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Μοχάμαντ. Αντ' αυτού απάντησαν με μία ακόμη επιχείρηση «σκούπα», της βρετανικής αστυνομίας. Συνολικά δέκα άτομα συνελήφθησαν στο Μάντσεστερ ως ύποπτα ότι έδωσαν εντολές, προετοίμασαν ή εξώθησαν σε πράξεις τρομοκρατίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας. Η αστυνομία διευκρίνισε ότι αστυνομικοί από τρεις υπηρεσίες συμμετείχαν στις επιδρομές, αλλά δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν βάσει του Αντιτρομοκρατικού Νόμου.

Κοντολίζα Ράις: «Στόχος οι εκλογές»

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε: «Εκτιμώ ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι οι τρομοκράτες μπορεί να κάνουν κάτι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο δίκτυο Fox News, αναφερόμενη στο παράδειγμα των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, τρεις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.

Η Ράις τόνισε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση ως τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, για να την αποτρέψουν. Πρόσθεσε πάντως πως δεν μπορεί να δώσει απόλυτες εγγυήσεις ότι θα αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση.

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΡ, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, σχηματίζει μία νέα κυβερνητική δύναμη κρούσης με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας, με την ελπίδα ότι θα αποτραπούν τυχόν μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις εντός των ΗΠΑ. Η δύναμη θα κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Μεμόριαλ Ντέι, στα τέλη Μάη δηλώνει ο Ριτζ τονίζοντας ότι όλες οι δημόσιες πανηγυρικές εκδηλώσεις αυτού του χρόνου μπορεί να είναι «ελκυστικοί στόχοι για την Αλ Κάιντα και όλες τις παραφυάδες της».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ