ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΚΥΠΡΟΣ
Στην τελική ευθεία το όργιο πιέσεων στους Ελληνοκυπρίους

Associated Press

ΛEYKΩΣIA (του απεσταλμένου μας Θανάση ΛEKATH).-

Με το «OXI» να κυριαρχεί απ' άκρη σ' άκρη στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα σε τόσο υψηλά ποσοστά και με τόσο απόλυτο τρόπο διατυπωμένο από τα λαϊκά στρώματα, μπήκε πια στην τελική ευθεία το όργιο πιέσεων και παραπληροφόρησης στο οποίο επιδίδεται το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που προωθούν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Αμεσος στόχος να μειωθεί όσο το δυνατόν η διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι», έτσι που να μην είναι εμφανής η τεράστια απόσταση που χωρίζει πλέον τις ηγεσίες αυτών των χώρων από τη λαϊκή βάση. Το ρεύμα υπέρ του «OXI» είναι τόσο ισχυρό που ομολογείται από παράγοντες του «NAI» ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων γι' αυτούς με τα σημερινά δεδομένα το «OXI» μπορεί να πέσει έως το 60%, χωρίς όμως και πάλι να εξασφαλίζεται ότι το υπόλοιπο 40% θα εκφραστεί καθαρά υπέρ του «NAI».

Ετσι μέσα από τις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα προβάλλονται δίπλα δίπλα πληροφορίες για αγριότητες των «Γκρίζων Λύκων» και για τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση «όχι», που έρχονται να συμπληρώσουν την πίεση που ασκείται από τον ξένο παράγοντα με τις δηλώσεις περί μίας και μοναδικής λύσης, αυτής του «σχεδίου Ανάν».

Οι ίδιες αυτές δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα καλούσαν τους Κυπρίους να μην ψηφίσουν με το συναίσθημα, να ψηφίσουν δηλαδή «ναι», χτες επιστράτευσαν και το συναίσθημα, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη - μονόλογο έναν από τους κατεξοχήν υπεύθυνους για την τραγωδία, τον Γλαύκο Κληρίδη, να ορκίζεται με το χέρι στην καρδιά ότι αυτή είναι η λύση για την Κύπρο.

Πλαισιωμένος από πολιτικά πρόσωπα που έχουν συνομολογήσει με τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και την EE τον σημερινό εκβιασμό (Μακρίδη, Βασιλείου, Αναστασιάδη κ.ά.), ο Γλαύκος Κληρίδης εμφανίστηκε σα να μην ξέρει τίποτα για το φόνο, σα να μην είναι αυτός που αποδέχτηκε το σχεδιασμό του G8 και του Ελσίνκι, τη βάση δηλαδή του σχεδίου Γουέστον - Χάνι, το κείμενο των οποίων επί της ουσίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η βάση του παρουσιαζόμενου ως «σχεδίου Ανάν».

Αντίθετα, ο Γλαύκος Κληρίδης υπερασπίστηκε το καταστροφικό έργο του και απείλησε ότι αν δεν ψηφιστεί το σχέδιο, η χώρα θα μπει σε μακρά περίοδο απομόνωσης! Σε αντίθεση με την απομόνωση, ισχυρίστηκε ότι η αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» οδηγεί σε ασφάλεια και σταθερότητα που θα απολαμβάνουν όλοι οι Κύπριοι. Προσπάθησε, μάλιστα, να δώσει έναν ηρωικό τόνο στην ομιλία του με τη φράση «καλώ τον κάθε Ελληνα να απορρίψει το εύκολο "όχι" που οδηγεί στην καταστροφή και να πει το δύσκολο, γενναίο και μεγάλο "ναι" που είναι ιστορικά αναγκαίο για την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από την τουρκική εισβολή».

Το έωλο του ισχυρισμού του δεν μπόρεσε να αντικρουστεί την ώρα της συνέντευξης, αφού ερωτήσεις δεν επιτράπηκαν. Οι δημοσιογράφοι που είχαν τεχνικές απορίες για το «σχέδιο Ανάν» καλέστηκαν να πάνε το απόγευμα σε συνάντηση με τους Βασιλείου - Μαρκίδη να λύσουν τις απορίες τους.

H κινδυνολογική εμφάνιση Κληρίδη συνοδεύτηκε με ανακοίνωση ότι την Τετάρτη η Πλατφόρμα για το «Ναι» καλεί σε παγκύπριο συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα επιχειρηθεί ολομέτωπη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και ειδικότερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης.

Από την πλευρά του ΔΗΣΥ ο πρόεδρός του Νίκος Αναστασιάδης ανέλαβε χτες να βεβαιώσει ότι το περιεχόμενο της έκθεσης που θα κατέθετε χτες ο Κόφι Ανάν στο Συμβούλιο Κορυφής του OHE θα δίνει τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούσε το AKEΛ, οι οποίες κατά τη γνώμη του «θα είναι αρκούντως ικανοποιητικές, ώστε να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας και ανησυχίας που ο λαός τρέφει»!

Σε ό,τι αφορά τη στάση του AKEΛ, ο Αναστασιάδης έσπευσε να προαναγγείλει ότι «καρποφορούν ενέργειες, τις οποίες συντονισμένα πολιτικές δυνάμεις που δε δαιμονοποιούν το σχέδιο, επιδίωξαν»!

O ίδιος συνέχισε την εκστρατεία διαβολής του κυβερνητικού έργου, ισχυριζόμενος ότι καταβάλλεται προσπάθεια από κυπριακής πλευράς για να ματαιωθεί μια ανάλογη ενέργεια από το ΣΑ του ΟΗΕ και με νόημα συμπλήρωσε ότι η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στη Μόσχα «δε θεωρείται καθόλου συμπτωματική».

Στο AKEΛ η πίεση

Τις τελευταίες μέρες, πολύ περισσότερο χτες, εντάθηκαν οι ποικιλώνυμες πιέσεις προς την ηγεσία του AKEΛ να ανατρέψει την απόφαση με την οποία ζητούσε αναβολή του δημοψηφίσματος. H πίεση σ' αυτή τη φάση αφορά στο να δεχτεί ως επαρκείς το AKEΛ τις διαβεβαιώσεις ότι ο OHE θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την εφαρμογή του σχεδίου!

Παρατηρητές εκτιμούν ότι ήδη στην πράξη έχει υπάρξει μία διολίσθηση από τη θέση της παγκύπριας συνδιάσκεψης και ότι είναι πλέον θέμα ημερών να υπάρξει νέα θέση. Ηδη στην εφημερίδα «Πολίτης», που έχει αναλάβει εργολαβικά την πλαγιοκόπηση του AKEΛ, εμφανίζονται ρεπορτάζ με τα οποία οι συντάκτες τους ισχυρίζονται πως είναι η ίδια η βάση του AKEΛ που ζητά από την ηγεσία να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του «NAI»! Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του AKEΛ αναφέρει επί του συγκεκριμένου «το AKEΛ καλεί τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνή παράγοντα να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες, ώστε να προηγηθεί η δυνατότητα αντικειμενικής παρουσίασης του σχεδίου Ανάν στο λαό, να δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσής του στη βάση που αναφέραμε πιο πάνω και κάλυψης των κενών που υπάρχουν (...), σε αντίθετη περίπτωση το AKEΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα».

Ενάντια σ' αυτή τη θέση αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες ένας τηλεοπτικός μαραθώνιος για να πειστούν οι ψηφοφόροι ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι θετικό. H εφημερίδα «Πολίτης», μάλιστα, απευθύνει από την πρώτη σελίδα εύσημα στον διεθνολόγο Τουμάζο Τσιελεπή, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο AKEΛ φαίνεται να διαμορφώνεται ισχυρή τάση για "ναι" στο δημοψήφισμα, κάτι στο οποίο έχει συμβάλει με τις τοποθετήσεις του και ο επικεφαλής της ομάδας του Κυπριακού του AKEΛ και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσιελεπής»!

Επισήμως το AKEΛ διά του Δ. Χριστόφια εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι θα παραχωρηθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις από τον OHE. Μετά από συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί, πρόεδρο του Κινήματος Ειρήνης και Ανεξαρτησίας, ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματος βρίσκονται σε εγρήγορση για να εξετάσουν την κατάσταση. Εκτίμησε ότι το αίτημα για αναβολή δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί.

Για τις εγγυήσεις δήλωσε «το ζήτημα της παροχής εγγυήσεων ιδιαίτερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ευρύτερα το διεθνή παράγοντα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη». Εξέφρασε την ελπίδα «να παραχωρηθούν αυτές οι αναγκαίες εγγυήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ένα ανεπιφύλακτο "Ναι" και από πλευράς του ΑΚΕΛ, πράγμα το οποίο θέλει πάρα πολύ να κάνει».

Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ αναμένει τις εξελίξεις επί του θέματος εντός των επόμενων ωρών, ίσως και του επόμενου 24ώρου.

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι «ενόσω δεν αναθεωρείται η προηγούμενη απόφαση, εκείνη ισχύει», εκφράζοντας την ευχή «σύντομα να έχουμε καλά νέα από το διεθνή παράγοντα».

Σε ερώτηση αν ισχύει η δήλωσή του ότι αυτά τα «καλά νέα» θα πρέπει να είναι ένα ψήφισμα κάτω από το κεφάλαιο 7, ο Δ. Χριστόφιας είπε: «Βάλαμε ορισμένα αιτήματα. Είπα και χθες αν δεν είναι 7 και είναι 6 και είναι τι είναι, το οποίο μας διασφαλίζει, εμείς είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε».

Σε ερώτηση αν τα στοιχεία που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται σε ενδεχόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ικανοποιούν το ΑΚΕΛ, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε ακόμα συγκεκριμένες πληροφορίες. Αυτά είναι δημοσιογραφικά και με βάση τα δημοσιογραφικά, εγώ δεν μπορώ να τοποθετούμαι». Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ υπαναχώρησε από τις θέσεις του, ο Δ. Χριστόφιας είπε «όχι, ζητούμε συγκεκριμένο και θα μελετήσουμε τι θα δοθεί». Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «όταν συζητούμε λύση του Κυπριακού, όλοι μας ζητούσαμε και κάποιοι μπορεί να ζητούν απόλυτα ακόμα, κάτι πολύ συγκεκριμένο, το οποίο είναι πολύ πιο προχωρημένο αυτό που τελικά θα πάρουμε».

Το ερώτημα, είπε, είναι: «Μένεις κολλημένος πάνω στο πολύ πολύ συγκεκριμένο, για παράδειγμα δικοινοτική ομοσπονδία με όλα τα δεδομένα μιας κλασικής ομοσπονδίας, ή είσαι υποχρεωμένος να δεις τα δεδομένα της Κύπρου ξεχωριστά;».

Σε ερώτηση για το αν οι εγγυήσεις παρασχεθούν διά μέσου του κεφαλαίου 2, θα είναι ικανοποιητικές για το ΑΚΕΛ, ο Δ. Χριστόφιας είπε «θα τα συζητήσουμε κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο, εάν και εφόσον έχουμε οτιδήποτε μπροστά μας, διότι μπορεί να μην έχουμε και τίποτα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν μια νέα απόφαση του ΑΚΕΛ είναι ικανή να αλλάξει το αρνητικό ρεύμα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που το κόμμα ζήτησε την αναβολή και πρόσθεσε ότι «έτσι και αλλιώς υπήρχε και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος (της απόρριψης του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα από τους Ελληνοκυπρίους)».

Από την πλευρά του ο M. Ακιντζί είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης, προσθέτοντας όμως ότι η καλύτερη εγγύηση γι' αυτό είναι η αποφασιστικότητα των δύο κοινοτήτων να την εφαρμόσουν.

Στις δηλώσεις του, ο M. Ακιντζί είπε ότι το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας θέλει να δει δύο «Ναι» στα δημοψηφίσματα, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι «θέλουν να δουν μια λύση και την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ», σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ένα ιδανικό σχέδιο μόνο για τη μια πλευρά».

Είπε ακόμη ότι κατανοεί τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ για παροχή εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κανένας δισταγμός πάνω σε αυτό».

Αργά το βράδυ, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση ο Δ. Χριστόφιας, σημείωσε:

«Θέλουμε το "ναι" με μια πλειοψηφία τέτοια που να καλύπτει τη δυναμική που χρειάζεται για την εφαρμογή του σχεδίου. Γι' αυτό ζητήσαμε την αναβολή».

Οπως εξήγησε, αν το «ναι» είναι 50-50 με το «όχι» «θα έχουμε πρόβλημα με τον παροξυσμό που υπάρχει». Και συνιστώντας ψυχραιμία, είπε: «Ούτε το "ναι" είναι καταστροφικό, ούτε το "όχι". Θα έχει επιπτώσεις αρνητικές το "όχι", να μην εθελοτυφλούμε, αλλά δεν είναι καταστροφή».

Ο ίδιος είχε λίγο πριν ξεκαθαρίσει ότι το κύριο είναι το πώς θα βρει το κόμμα η επόμενη μέρα. Το κόμμα, είπε, θα πάρει καθαρή θέση και αυτή θα ζητήσει να ψηφιστεί. Εκανε καθαρό ότι υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ευχήθηκε να ευοδωθεί η πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Εθνη, έτσι που «να μας οδηγήσει και σε μία συνδιάσκεψη»...

Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν

Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης των δύο ανδρών στο Σαράγεβο

Τη θέση της κυβέρνησής του για αποσύνδεση του δημοψηφίσματος στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να μεταφέρει ο Κ. Καραμανλής στον Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν αύριο στο Σαράγεβο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των βαλκανικών χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και μάλιστα ότι δεν πρόκειται να προβάλει αντιρρήσεις στον προσδιορισμό ημερομηνίας ένταξης το Δεκέμβρη.

Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η απάντηση που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση βάλει «βέτο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: «Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Και στη λογική αυτή θα κινηθεί το Δεκέμβριο, όταν τεθεί το θέμα της ημερομηνίας», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Απαντώντας στις επικρίσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Ε. Βενιζέλος) ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αποσύνδεση Ελληνοτουρκικών και Κυπριακού δίνοντας έτσι «λευκή επιταγή» στην Αγκυρα, επισήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί - σε περίπτωση που οι Κύπριοι αποφασίσουν να ψηφίσουν "όχι" στο δημοψήφισμα - την καλή εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία», επικαλούμενος μάλιστα ότι αυτό «είναι κάτι το οποίο επιθυμεί και η κυπριακή ηγεσία και το έχει δηλώσει δημοσίως». Περνώντας στην αντεπίθεση αναρωτήθηκε με νόημα: «Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει "βέτο" στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας;». Παρ' όλα αυτά υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει "λευκή επιταγή"».

Στο μεταξύ, μέσα στη βδομάδα αρχίζουν και πάλι οι ελληνοτουρκικές «διερευνητικές επαφές». Ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, δήλωσε ότι αυτή τη βδομάδα αναχωρεί για την Αγκυρα ο πρέσβης Α. Σκοπελίτης και οι διερευνητικές επαφές θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ο υπουργός ανέφερε πως οι 25 και πλέον γύροι συνομιλιών μέχρι τώρα αφορούσαν στην υφαλοκρηπίδα, «με τη διαφορά ότι με την εξέλιξη και του δικαίου της θαλάσσης αλλά και της τεχνολογίας και των συνθηκών γενικότερα, αυτή καθαυτή η οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας εμπλέκει και άλλα θέματα».

Αντιπαράθεση Ντενκτάς - Αγκυρας

Στην επιφάνεια βγήκε πάλι η αντιπαράθεση του Ρ. Ντενκτάς με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Γκιουλ και την τουρκική κυβέρνηση. Ο Α. Γκιουλ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», φέρεται να είπε στον Ραούφ Ντενκτάς: «Για ποια κυριαρχία κάνετε λόγο κ. Ντενκτάς, αφού δεν μπορείτε να εξάγετε ούτε ένα κοφίνι πορτοκάλια ή να οργανώσετε μια αθλητική συνάντηση;». Ενώ τον ρώτησε: «Τι είδους κυριαρχία είναι αυτή αφού κανείς δε σας αναγνωρίζει;». Απαντώντας ο Ραούφ Ντενκτάς έθεσε το δικό του ερώτημα: «Αν δεν είμαστε κυρίαρχοι, γιατί μας αναγνωρίσατε και γιατί στείλατε τον πρεσβευτή σας εδώ»; Επίσης κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι θυσιάζει την Κύπρο για μια ημερομηνία και παραδέχτηκε ότι παρακάθισε στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, κατόπιν επιμονής της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Ρ. Ντενκτάς κατηγόρησε την Τουρκία ότι συμφωνεί τώρα με αυτούς που τους έβλεπαν ως μειονότητα που ζητούσε δικαιώματα και πρόσθεσε ότι «η Αγκυρα θα καταλάβει αργότερα ότι έκαναν λάθος και θα κλαίει, αλλά θα είναι αργά».

Παρέμβαση Κομισιόν και στα ΜΜΕ!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ενοχλημένη, χτες, από την απροθυμία κυπριακών μέσων ενημέρωσης να παράσχουν βήμα έκφρασης στον αρμόδιο για τη διεύρυνση κοινοτικό Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν, αφήνοντας εμμέσως, πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι δε θεωρεί ικανοποιητικό το κλίμα που επικρατεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει των δημοψηφισμάτων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της χτεσινης ενημέρωσης των εκπροσώπων Τύπου στις Βρυξέλλες αν αληθεύει ότι ελληνοκυπριακοί τηλεοπτικοί σταθμοί αρνήθηκαν να ανταποκριθούν θετικά σε αίτημα της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο να κληθεί ο Γ. Φερχόιγκεν σε εκπομπές τους, απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης προέβαλαν το επιχείρημα ότι ανάλογη παρέμβαση αποτελεί ανάμειξη στον εσωτερικό διάλογο που γίνεται στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο πρόκειται για ένα δημόσιο και για έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δεν επιθυμεί να εμπλακεί στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε στο πώς γίνεται ο διάλογος ενόψει των δημοψηφισμάτων. Καταλήγοντας όμως ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η έκβαση των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο είναι ένα θέμα με ευρύτερη σημασία που απασχολεί διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ, ότι «πρόθεση της Επιτροπής δεν είναι να επηρεάσει την εκστρατεία αλλά να εξηγήσει γιατί το σχέδιο Ανάν είναι συμβατό προς το κοινοτικό κεκτημένο» και ότι εν πάση περιπτώσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει δικαίωμα έκφρασης επί του θέματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ