ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ανάπαυλα... διαβουλεύσεων

Τρομοκρατία: Από πόρτα σε πόρτα οι έρευνες...

Associated Press

Τρομοκρατία: Από πόρτα σε πόρτα οι έρευνες...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Στροφή» τακτικής φαίνεται ότι πραγματοποιεί η κατοχική διοίκηση, καθώς μετά από αρκετές μέρες σκληρών συγκρούσεων και αυστηρής πολιορκίας, επέλεξε χτες να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις διαπραγματεύσεις τόσο στη σουνιτική Φαλούτζα όσο και στη σιιτική Νατζάφ. Κατά πολλούς αναλυτές, δεν πρόκειται παρά για έναν τακτικό ελιγμό μέχρις ότου απορροφηθούν οι «κραδασμοί» που έχουν προκληθεί στις κατοχικές δυνάμεις από την ανακοίνωση αποχώρησης των ισπανικών στρατευμάτων, τις εκατοντάδες ιρακινές και κατοχικές απώλειες και το εύρος της εξέγερσης.

«Ετοιμοι» να διακόψουν την πολιορκία της Φαλούτζα δήλωναν οι διοικητές των κατοχικών δυνάμεων, διατεινόμενοι ότι κατέληξαν σε συμφωνία με ορισμένους εκπροσώπους της πολιτικής διοίκησης της Φαλούτζα, μετά από τη διαμεσολάβηση του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που η κατοχική διοίκηση έδωσε στη δημοσιότητα, οι δυνάμεις της προτίθενται να χαλαρώσουν την πολιορκία, να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας, να διευκολύνουν την πρόσβαση στα νοσοκομεία, να απελευθερώσουν αρκετούς δρόμους και να προχωρήσουν σε κοινές περιπολίες με την ιρακινή αστυνομία, εφόσον κατατεθούν όλα τα όπλα που βρίσκονται στην πόλη.

Δεν ήταν σαφές αν το κείμενο αυτό βρίσκει σύμφωνους τους εξεγερμένους κατοίκους της Φαλούτζα, ούτε αν όλοι όσοι το διαπραγματεύτηκαν διαθέτουν κάποιο κύρος στους εξεγερμένους. Παράλληλα, αμφίβολες είναι και οι προθέσεις των κατοχικών δυνάμεων, καθώς χτες ολοκληρώθηκε η κατασκευή δύο ξεχωριστών τοίχων, στα βόρεια και στα νότια της πόλης, ύψους 1,5 μέτρου και μήκους 4 χιλιομέτρων, προκειμένου να «αποτραπεί η είσοδος στην πόλη πολεμοφοδίων και άλλων ενόπλων».

Διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στη σιιτική Νατζάφ. Οι εκεί διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωναν χτες ότι ετοιμάζονται να μειώσουν τον αριθμό των στρατιωτών που πολιορκούν την πόλη. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, δήλωνε σιβυλλικά ότι «δεν είναι απαραίτητη η εισβολή, όταν μπορούμε να πετύχουμε αλλιώς το στόχο μας». Δε διευκρίνισε αν ισχύει ακόμη ο στόχος της σύλληψης ή δολοφονίας του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, ο οποίος, πιθανότατα, βρίσκεται στην πόλη.

Την ίδια ώρα χτες, στη Βαγδάτη, οβίδα έπληττε τη σουηδική πρεσβεία, που είναι άδεια από το 1991, χωρίς να προκαλέσει θύματα, ενώ με ρουκέτα πυρπολήθηκε αμερικανικό όχημα, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν απώλειες. Στη Βασόρα, 3 όλμοι έπληξαν το αρχηγείο των βρετανικών δυνάμεων χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ στη Σαμάρα Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν, πιθανότατα από λάθος, 2 δημοσιογράφους και τον οδηγό του δικτύου «αλ Ιρακίγια», που χρηματοδοτείται από την κατοχική διοίκηση.

Απώλειες και παράταση της κατοχής

Προχωρώντας σε νέες επίσημες ανακοινώσεις των κατοχικών απωλειών, ο αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, Μαρκ Κίμιτ, επιβεβαίωνε ότι την τελευταία βδομάδα σκοτώθηκαν άλλοι 18 στρατιώτες, ανεβάζοντας σε 100 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Απρίλη. Ο Κίμιτ εκτίμησε, επίσης, ότι «εντός των επόμενων 2 βδομάδων, αναμένεται κάποια θεαματική ενέργεια» εκ μέρους των ανταρτών «προκειμένου να καμφθεί το ηθικό» των κατοχικών δυνάμεων.

Οι ελιγμοί, όμως, της κατοχικής διοίκησης στο «στρατιωτικό πεδίο», δεν αλλάζουν την ουσία στο πολιτικό. Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ δήλωνε απερίφραστα ότι κατά την εκτίμησή του οι «νέες ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν την τάξη και την ασφάλεια στο Ιράκ μόνες τους μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στις 30 Ιούνη. Αυτό θα επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας ευρείας δύναμης από πολλές χώρες» κατέληξε ο Μπρέμερ καθιστώντας σαφές ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη χώρα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Μεγάλες δυσκολίες» θα αντιμετωπίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, αφού σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις το 53% των ερωτηθέντων ξεκαθαρίζει ότι θα ψήφιζε «όχι» στο δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα διεξαχθεί στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές του 2005, εάν επανεκλεγεί ο Τόνι Μπλερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Τζορτζ Ράιαν, πρώην κυβερνήτης του Ιλινόις, που προκάλεσε έκπληξη στις ΗΠΑ όταν αποφάσισε να σταματήσουν οι εκτελέσεις στην πολιτεία του, απηύθυνε έκκληση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να εντείνουν την εκστρατεία, διεθνώς, για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Μάλιστα, χαρακτήρισε το σύστημα δικαιοσύνης στις ΗΠΑ «ρατσιστικό, εσφαλμένο και χρεοκοπημένο».

ΛΙΜΑ.-- Μία συνέντευξη του φερόμενου ως εναπομείνοντος αρχηγού της ένοπλης οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι», Αρτέμιο, δημιουργεί ξανά «νέες προϋποθέσεις» στο ήδη ταραγμένο Περού. Στη συνέντευξή του από τις ζούγκλες του Αμαζονίου προς το τηλεοπτικό δίκτυο «America Television» και το ραδιοφωνικό σταθμό RPP, ο Αρτέμιο έδωσε «προθεσμία 60 ημερών στην κυβέρνηση για την απελευθέρωση των φυλακισμένων ηγετών, ειδάλλως οι ένοπλες επιχειρήσεις ξεκινούν πάλι». Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Ροσπιγκλιόσι, ερωτώμενος, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει «δραστικά και αστραπιαία».

ΚΑΜΠΟΥΛ/ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οκτώ «υπόπτους για σχέσεις με την αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν» συνέλαβαν χτες άνδρες της ISAF στην Καμπούλ. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε πως τα στρατόπεδα προσφύγων στη μεθόριο Πακιστάν - Αφγανιστάν «θα κλείσουν ως το Σεπτέμβρη», λόγω των επιχειρήσεων αμερικανικών και πακιστανικών δυνάμεων στην περιοχή.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Αρχίζουν σήμερα οι πρόωρες γενικές εκλογές στην Ινδία, στις οποίες καλούνται να αναδείξουν νέα Βουλή και κυβέρνηση 670 εκατομμύρια άνθρωποι. Η διαδικασία ολοκληρώνεται την 10η του Μάη.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Κατακραυγή στον Τύπο του Νεπάλ προκαλεί το κύμα μαζικών συλλήψεων διαδηλωτών και πολιτικών, οι ξυλοδαρμοί και προπηλακισμοί όσων αντιτίθενται στην πολιτική του μονάρχη της χώρας, Γκιανέντρα. Χτες, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τις αρχές να απελευθερώσουν όσους διαδηλωτές συνεχίζουν να κρατούνται, ενώ η αστυνομία επικαλείται το νέο «τρομονόμο», που επιτρέπει κράτηση χωρίς καμία νομική διαδικασία έως και για 90 ημέρες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Διατηρείται, τουλάχιστον προς το παρόν, το εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κίνα, παρά τις γαλλικές πιέσεις για την άρση του.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Η ηγεσία του σερβοβοσνιακού «Δημοκρατικού Κόμματος» υπέβαλε χτες στον Βρετανό Πάντι Ασντάουν (επικεφαλής του προτεκτοράτου ΟΗΕ/ΝΑΤΟ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη) έκθεση με τα οικονομικά πεπραγμένα της παράταξης, «προσβλέποντας» στο ότι ο τελευταίος θα εκλάβει την ενέργεια ως απόδειξη πως το κόμμα δεν υποστηρίζει κατηγορουμένους για εγκλήματα πολέμου...

ΧΑΓΗ.-- Ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό Τζόζεφ Καμπίλα ζήτησε χτες επίσημα απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διενεργήσει έρευνες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη βορειοανατολική επαρχία Ιτούρι απ' τον Αύγουστο του 1998 έως σήμερα.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ που έχει επιβαρυνθεί με την πιστοποίηση της εκεχειρίας στο νότιο Σουδάν επιβεβαίωσε χτες την εκδήλωση σφοδρής επίθεσης στρατευμάτων της ισλαμικής κυβέρνησης Ομάρ αλ Μπασίρ κατά χωριών και θέσεων των ανταρτών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κύματος προσφύγων άνω των 50.000 αμάχων.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Αποχαρακτηρισμένη έκθεση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας, με ημερομηνία 7/3/2003, αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες που να δείχνουν ότι το Ιράκ διαθέτει λειτουργικά όπλα μαζικής καταστροφής».

ΜΟΣΧΑ.-- Δεκαοχτώ άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη σε ξενώνα πανεπιστημίου της Μόσχας. Σύμφωνα με την αστυνομία, η έκρηξη οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει από τη λίστα των ιστορικών μνημείων της χώρας το Μαυσωλείο των κομμουνιστών ηρώων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανέγερση καθεδρικού ναού στη θέση του.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org