ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Το «καρότο» των εγγυήσεων

Από τη μια κροταλίζει το «μαστίγιο» του ολέθρου, αν ο κυπριακός λαός γυρίσει την πλάτη του στη «μια και τελευταία ευκαιρία», κι από την άλλη προσφέρονται «εγγυήσεις»...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Η τακτική είναι παλιά, παμπάλαια και δοκιμασμένη. Πιο παλιά κι απ' τον ιμπεριαλισμό. Εχει εφαρμοστεί σε πλείστες περιπτώσεις και, βέβαια, δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι όπου η τακτική αυτή υλοποιήθηκε, οι λαοί, η διεθνής ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια πλήρωσαν βαριά τις συνέπειες. Δε γίνεται αλλιώς. Οταν και όπου ο ιμπεριαλισμός, με τον έναν ή άλλον τρόπο, σημειώνει επιτυχίες, τούτο συνεπάγεται περισσότερα δεινά για τους λαούς.

Σε πρώτη φάση επιχειρούν τον εξοστρακισμό της ουσίας. Ο αποπροσανατολισμός, οι ψεύτικες υποσχέσεις, τα εκβιαστικά, ψεύτικα και τεχνητά διλήμματα, οι πιέσεις και οι απειλές αποτελούν, συνήθως, τα βασικά τους όπλα, έχοντας ως βασικό και κύριο στόχο τη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων. Προκειμένου για το διαβόητο «σχέδιο Ανάν», θέλουν να βάλουν στο περιθώριο το γεγονός πως είναι ολοφάνερα και προκλητικά άδικο, νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής και οδηγεί στη δημιουργία ενός κρατικού μορφώματος-προτεκτοράτου, φτερό στον άνεμο των όποιων αυριανών προβλημάτων και ερμαίου στις έξωθεν παρεμβάσεις και επεμβάσεις.

Κι αφού περπατήσει η πρώτη φάση και φέρει τα πρώτα, τουλάχιστον, απτά αποτελέσματα, ακολουθεί η δεύτερη, με την προσφορά του «καρότου». Οταν, δηλαδή, μπει στο περιθώριο, στον έναν ή άλλο βαθμό, η προαναφερόμενη ουσία του «σχεδίου Ανάν» και εγκλωβιστούν οι λαϊκές συνειδήσεις στα τεχνητά αδιέξοδα, έρχονται να προσφέρουν «εγγυήσεις», για την ...καλή και πλήρη εφαρμογή του, αφού υπάρχει και το ενδεχόμενο της κακής ή της λειψής υλοποίησής του, με ακόμη χειρότερες και περισσότερο καταστροφικές συνέπειες. Κι έτσι, οι λαοί έχουν δήθεν το δικαίωμα της επιλογής. Μπορούν ...να επιλέξουν την υποταγή στο ...λιγότερο κακό.


ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Ο ΕΛΙΓΜΟΣ

ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ «Τρία αιτήματα που διασφαλίζουν περισσότερο την προτεινόμενη λύση στο Κυπριακό υποβάλλει σήμερα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για το Κυπριακό, μεταξύ των οποίων να υιοθετήσει το ΣΑ την προτεινόμενη λύση και να μετατραπεί η "Ειρηνευτική Δύναμη" του ΟΗΕ σε "Ειρηνευτική Αποστολή" στην Κύπρο» (Του Νίκου Σταυρουλάκη από την «Απογευματινή»).

Ο ΣΤΟΧΟΣ «Για να υποστηρίξει το ΑΚΕΛ το "ναι" και να υπάρξουν έστω και αμυδρές ελπίδες αποδοχής του σχεδίου Ανάν, θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις: 1) από το Συμβούλιο Ασφαλείας (με δεσμευτικό ψήφισμα που θα βασίζεται στο κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, και όχι στο στερούμενο μηχανισμών επιβολής άρθρο 2 του πρώτου κεφαλαίου, το οποίο επικαλείται ο κ. Ανάν) και 2) από την ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να συναρτήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία από την πιστή εφαρμογή της λύσης» (Του Αθανάσιου Ελλις από τα «Νέα»).

Ο ΜΥΘΟΣ «Αποδεικνύεται από τα παραδείγματα του παρελθόντος και για την Κύπρο, ότι τα "ψηφίσματα εγγυήσεων" είναι ένας μύθος και τίποτε περισσότερο. Η ύστατη προσπάθεια του Κόφι Ανάν είναι ένας ελιγμός, που μάλλον δε θα ανατρέψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, από το ίδιο το σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν πείθει ότι είναι δίκαιο, λειτουργικό και βιώσιμο και δεν παρέχει, από μόνο του, τις απαιτούμενες διασφαλίσεις» (Από το κύριο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ ΟΧΙ αν είναι λάθος μπορεί να διορθωθεί

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 2 ΜΕΤΩΠΑ: Ανάν, ΗΠΑ, Βρετανία - Ρωσία, Κίνα, Γαλλία - ΟΗΕ: ΟΡΓΙΟ για τις «εγγυήσεις»

ΤΑ ΝΕΑ: Εντονο παρασκήνιο σε Αθήνα, Λευκωσία, ΟΗΕ - Β' δημοψήφισμα στο βάθος του... «Οχι»

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι Ελληνες... πεινάνε και οι Κύπριοι ευημερούν!.. - 41.000 ΔΙΣ! ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1974 για βόμβες, τανκς και αεροπλάνα!!!

Η ΧΩΡΑ: Συναγερμός στο υπουργείο Ανάπτυξης για τα κυκλώματα της αγοράς - ΠΟΙΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ αρχίζουν οι αποσπάσεις

ΕΘΝΟΣ: ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΑΜΕΙΟ - ΓΙΓΑ με όλα τα επικουρικά

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ στο ΠΑΣΟΚ θέτουν κομματικά στελέχη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πιέσεις στον Κ. Σημίτη για να πάρει πρωτοβουλίες - ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ σε βάρος του Γ. Παπανδρέου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για φθηνά και καλά σπίτια

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ του ΙΚΑ για τις μητέρες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ομολογίες

«Η προδιάθεση της Λευκωσίας και της Αθήνας να μην αντισταθούν στις -ομολογουμένως αφόρητες- πιέσεις του "διεθνούς παράγοντα" και να αποδεχτούν τη λύση Κόφι Ανάν μαζί με τη συμφωνία ένταξης, είχε καμουφλαριστεί με έντεχνη επιχειρηματολογία. Μας είχαν πει ότι ένας "επώδυνος συμβιβασμός" (δηλαδή η αποδοχή του σχεδίου Ανάν) ήταν αναγκαίος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ένταξη χωρίς διχοτόμηση του νησιού. Το σλόγκαν ήταν "ή λύση ή διχοτόμηση"» (Του Γ. Ε. Διακογιάννη από τα «Νέα» - Προδημοσίευση του βιβλίου του Γερ. Αρσένη «10 παρεμβάσεις για το Κυπριακό»).

Ο ξενόδουλος εθνικισμός

«Είναι αλήθεια ότι όλοι οι φρόνιμοι Ελληνες πολιτικοί επιθυμούν να περάσουν και να κατισχύουν τα θετικά σημεία του σχεδίου Ανάν. Και ότι αν αυτό συμβεί και αν η ξενοκρατία εγγυηθεί την απαράβατη τήρησή τους, τότε η Κύπρος σε 15 - 20 χρόνια θα γίνει ελληνική, όπως ακριβώς φοβάται ο Νενκτάς. Ποιος όμως μας λέει, ότι δε θα συμβεί το ανάποδο; Οτι οι Τουρκαλάδες δε θα πατήσουν από το Σάββατο κιόλας στα αρνητικά σημεία και ότι δε θα κυριαρχήσουν πολύ σύντομα σε ολόκληρο το νησί, όπως το σχεδιάζουν και το πιστεύουν; Ποιος κ. πρωθυπουργέ;» (Ο Χρ. Πασαλάρης στον «Ελεύθερο Τύπο»).

Οι... εγγυήσεις των εγγυητών

«Το σκηνικό είναι γνωστό. Και εν πολλοίς και αναμενόμενο. Παγκόσμια κοινή γνώμη, διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις καταδικάζουν, αλλά το Ισραήλ θρασύτατα αγνοεί τους πάντες και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδύονται για μια ακόμη φορά τον Πόντιο Πιλάτο, αν και γνωρίζουν ότι εκείνο που ουσιαστικά κάνουν είναι όχι μόνο να ενισχύουν την ισραηλινή προκλητικότητα, αλλά και να υιοθετούν σχεδιασμούς και πρακτικές, οι οποίες συνιστούν απροκάλυπτες εγκληματικές ενέργειες» (Από το κύριο άρθρο του «Εθνους»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ