ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2004
Σελ. /40
Καθαρό ΟΧΙ από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) σημειώνει τα ακόλουθα:

«Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της, που έγινε στην Αθήνα στις 17 Απριλίου 2004, με αφορμή την ολοκλήρωση των διαδικασιών στη Λουκέρνη της Ελβετίας και την υποβολή του τελικού σχεδίου επίλυσης σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των αποδήμων κυπρίων που κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα, κατέληξε κατά πλειοψηφία στα ακόλουθα:

-- Ακουσε με προσοχή τα συμπεράσματα και το Διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις θέσεις των κομμάτων της Κύπρου, τη θέση του Ελληνα Πρωθυπουργού και των Ελλαδικών πολιτικών δυνάμεων αλλά και του Κυπριακού Ελληνισμού, και αφού μελέτησε τα υπέρ και τα κατά του προτεινόμενου σχεδίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητας και σωφροσύνης και στηριζόμενη στα προηγούμενα ψηφίσματα και διακηρύξεις της, αποφασίζει να ζητήσει την απόρριψή του με ένα καθαρό ΟΧΙ, διότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καθότι καταστέλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταστρατηγεί τις δημοκρατικές αρχές, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία, νομιμοποιεί τους εποίκους, και διατηρεί τα ξένα στρατεύματα.

-- Καταδικάζει την κινδυνολογία και τις πιέσεις που ασκούνται από ξένους παράγοντες, με στόχο να τρομοκρατήσουν τον Κυπριακό Λαό, να δεχτεί ένα άδικο, μη λειτουργικό, μη βιώσιμο σχέδιο, που δε σέβεται τον Καταστατικό Χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επί 30 χρόνια ζητούσαν την εφαρμογή τους, ένα σχέδιο που χωρίζει αντί να ενώνει, που δημιουργεί αισθήματα αδικίας και πίκρας.

- Διαχωρίζει το δικό μας ΟΧΙ από το ΟΧΙ του Ντενκτάς. Εμείς θέλουμε τη συμβίωση και μια γνήσια επανενωμένη Κύπρο, θέλουμε να πέσουν τα τείχη που κτίζει το σχέδιο Ανάν, θέλουμε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των γνήσιων κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας και των εποίκων.

-- Πιστεύει ότι πρέπει να διατηρηθούν οι επαφές με τις δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων και μαζί να συνεχιστεί η προσπάθεια μέσα στα πλαίσια και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να δημιουργηθεί μια γνήσια επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία που θα σέβεται και θα προστατεύει χωρίς διακρίσεις τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της, πλήρως αποστρατικοποιημένη, χωρίς ξένες επικυριαρχίες, μια Κύπρο πραγματικά ομόσπονδη, δικοινοτική, διαπεριφερειακή.

-- Επισημαίνει ότι οι ιστορικές αυτές στιγμές επιβάλλουν να διατηρηθεί η ενότητα, να αποφευχθούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις Ελλάδας και Κύπρου, όλοι μαζί ως Ελληνισμός, να αντιμετωπιστούν οι κλυδωνισμοί που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν.

-- Ζητά τέλος τη λήψη μέτρων για συμμετοχή όλων των Ελληνοκυπρίων με κυπριακή υπηκοότητα, συμπεριλαμβανομένων των αποδήμων - η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι εκτοπισθέντες - στο δημοψήφισμα».

«10 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γερ. Αρσένη

Το βιβλίο του με τίτλο «10 παρεμβάσεις για το Κυπριακό», παρουσίασε χτες ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γερ. Αρσένης.

Στην εκδήλωση - παρουσίαση μίλησαν ο Β. Λυσσαρίδης, επίτιμος πρόεδρος του ΕΔΕΚ, ο Κ. Παπούλιας, πρώην υπουργός Εξωτερικών, η Ελ. Φωκά, δασκάλα στα Κατεχόμενα και οι πρώην πρεσβευτές Δ. Κώνστας και Θ. Στοφορόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές κομμάτων.

Στη δική του τοποθέτηση ο Γερ. Αρσένης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το σχέδιο Ανάν οριστικοποιεί και νομιμοποιεί τη διχοτόμηση του νησιού και δημιουργεί μόνιμες εστίες τριβής ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Είναι ένα μόρφωμα αγγλοαμερικανικής έμπνευσης που μεταβάλλει ένα κράτος - μέλος του ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της ΕΕ σε προτεκτοράτο όπου η επίλυση των διαφορών θα δικαιολογεί και νομιμοποιεί τη μόνιμη πολιτική και στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών και Βρετανών στην περιοχή. Γι' αυτό είναι ένα σχέδιο βαθύτατα αντιευρωπαϊκό».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα σημείωσε ότι «ένα δυνατό "ΟΧΙ" θα βάλει τα πράγματα σε άλλη βάση όπου θα υπάρχει εκτίμηση για τη σθεναρή στάση του Ελληνισμού».

Επίσης, ο Γερ. Αρσένης σχολιάζοντας τη στάση του Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δικαίωμα να εκφέρει τη δική του άποψη, όπως δικαίωμα έχω και εγώ να εκφέρω τη δική μου, που από τις σφυγμομετρήσεις φαίνεται ότι είναι η άποψη της πλειοψηφίας των μελών του ΠΑΣΟΚ». Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα περιθώριο να επανακαθορίσει τη στάση του, ώστε να εναρμονιστεί με τη θέληση της βάσης του κόμματος.

Κρίσιμα ερωτήματα

Ποιος, γιατί, και πώς πληροφορεί και παραπληροφορεί τον κόσμο για ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα, που άπτεται άμεσα της ασφάλειας της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της ειρηνικής επιβίωσης των λαών των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Ποιοι, γιατί και πώς εμποδίζουν την ενημέρωση του λαού, παραβιάζοντας στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη διεθνώς κατοχυρωμένα, το Σύνταγμα, τους νόμους και τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών.

Πώς, γιατί και ποιοι πρωτοστάτησαν ώστε να παρουσιάζεται στα ΜΜΕ επί μήνες ως πλειοψηφική άποψη το «ναι» στα αμερικανοβρετανικά σχέδια Ανάν, όταν - αντιθέτως - η κοινή γνώμη στην Αθήνα και στη Λευκωσία ήταν εντελώς αντίθετη.

Ασφαλώς, κάποιες απαντήσεις στα πελώρια αυτά ερωτήματα μπορεί κανείς, μεταξύ πολλών άλλων, να βρει:

Πρώτον, στις ουδέποτε διαλευκανθείσες καταγγελίες, ακόμα και εκλεγμένου πρωθυπουργού, για μυστικά κονδύλια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δεύτερον, στις ουδέποτε δημοσιοποιηθείσες γραπτές απαντήσεις σε ερωτήσεις στη Βουλή υπουργών και των δύο μεγάλων κομμάτων για «αργόσχολους των ΜΜΕ» στον κρατικό τομέα.

Τρίτον, στην ουδέποτε πραγματοποιηθείσα συλλογική αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στην Κύπρο και τη σφαιρική ενημέρωσή τους για το Κυπριακό απ' όλους τους παράγοντες του Νησιού, παρά το ότι το αίτημα αυτό υποβλήθηκε επανειλημμένως σε υψηλούς πολιτικούς παράγοντες στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Με αποτέλεσμα, δεκάδες Ελληνες δημοσιογράφοι, που χειρίζονται ζητήματα υψίστης εθνικής ασφαλείας, πρωτίστως το Κυπριακό (στο πολιτικό, διπλωματικό και κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ), να μην έχουν καν επισκεφθεί την Κύπρο και την «πράσινη γραμμή».

Τέταρτον, στην απίστευτα μεγάλη υποστήριξη ορισμένων παραγόντων των ΜΜΕ, που βρέθηκαν αποσπασμένοι ακόμη και σε υπουργικά ή και σε πρωθυπουργικά γραφεία για να συλλέγουν στοιχεία για την αντιαμερικανική δράση ή την αντίθεσή τους σε σχέδια - π.χ. «οδικός χάρτης» για την Παλαιστίνη, «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο - Ελλήνων δημοσιογράφων.

Πέμπτον, στην ενθάρρυνση και πάλι ορισμένων παραγόντων των ΜΜΕ - και όχι μόνον - να συμμετάσχουν σε χρηματοδοτούμενα από περίεργες πηγές προγράμματα για τη λεγόμενη «ελληνοτουρκική προσέγγιση» αμερικανικών πανεπιστημίων (π.χ. του Κολούμπια, του Χάρβαρντ) ή και πανεπιστημίων και φορέων της Κωνσταντινούπολης, καθώς και άλλων πόλεων των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Θα μπορούσα να σταθώ σε πολλά παρεμφερή ζητήματα, αλλά έτσι θα έκλεβα το χρόνο από τους ομιλητές του βιβλίου του Γεράσιμου Αρσένη. Να προσθέσω μόνον... Σήμερα το πρωί μίλησα στο τηλέφωνο με τη χήρα του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, ο οποίος πλήρωσε τραγικά - χωρίς να φταίει - μέσα από μία σκευωρία αμερικανικών και ελληνικών παραγόντων τη δολοφονία του απεσταλμένου Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ. Σκέφτομαι λοιπόν, μετά και την πρόσφατη απόρριψη από τον Αρειο Πάγο του αιτήματος για επανάληψη ουσιαστικά της δίκης Στακτόπουλου, ότι αν ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας αδυνατεί μέχρι σήμερα να πετύχει το αυτονόητο, την αθωότητα του συναδέλφου μας, την οποία παραδέχεται πλέον η αμερικανική πλευρά και οι συγγενείς του Τζορτζ Πολκ, πόσο δύσκολο θέμα είναι η πολύπλευρη και έγκυρη ενημέρωση ενός λαού, π.χ. για το Κυπριακό. Αναλογίζομαι σε τι τεράστια ντόπια και ξένα συμφέροντα προσκρούει η υπόθεση της αλήθειας για την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στο δρόμο των πετρελαίων της Μέσης Ανατολής και όχι μόνον.


Γιάννης Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Αποσπάσματα από την τοποθέτηση στην παρουσίαση του βιβλίου του Γερ. Αρσένη «10 παρεμβάσεις για το Κυπριακό»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρουσίαση βιβλίου

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης και η «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, παρουσιάζοντας το βιβλίο «Παράνομες, Χειρόγραφες Εφημερίδες από τις φυλακές και τις εξορίες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 21 Απρίλη, 7 μ.μ., στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, διευθυντής του «Ριζοσπάστη», Δημήτρης Γουσίδης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ και Δημήτρης Σέρβος, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

-- Στις 18.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΒΟΛΕΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του

  • Για τα μεταλλαγμένα προϊόντα και τις επιπτώσεις από την ελεύθερη διακίνησή τους μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ.
  • ΟΝΕ και Ελλάδα.

-- Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τις θέσεις των κομμάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ