ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Μπαράζ αντιλαϊκών διεργασιών στο «κάδρο» των «κινδύνων» στην παγκόσμια οικονομία

«Οι καλές οικονομικά εποχές δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Οι δείκτες επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η κορυφή, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πιθανότατα πίσω μας, όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες».

Αυτό επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινγκ, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αυτήν την Κυριακή στην Ουάσιγκτον. Ο Κλ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για την «απειλή του προστατευτισμού» σε ό,τι αφορά τις ροές του παγκόσμιου εμπορίου, στους γεωπολιτικούς κινδύνους, στην «ωρίμανση του αναπτυξιακού κύκλου» σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένης και της Ευρωζώνης, στην «πολιτική αβεβαιότητα» αναφορικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ κ.ά.

Αναφορικά δε με την προετοιμασία νέων μηχανισμών στήριξης σε κράτη, ο επικεφαλής του ΕSM σημείωσε ότι «θα ήταν πιθανόν πιο υγιές για την Ευρωζώνη συνολικά να σταθεροποιεί έγκαιρα μεμονωμένες χώρες της, με τη βοήθεια μικρότερων και πιο βραχυπρόθεσμων δανείων έκτακτης ανάγκης, παρά να περιμένουμε μέχρι να ξεσπάσει μια μεγάλη κρίση και να χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής».

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, αναφορικά με τα ευρήματα της έκθεσης που παρουσίασε ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός για την παγκόσμια οικονομία, στάθηκε στο ζήτημα της διόγκωσης του παγκόσμιου χρέους (κρατικού και ιδιωτικού) που πλέον έχοντας σπάσει «ρεκόρ» φτάνει στα 164 τρισ. δολάρια ή στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Με φόντο και την εκδήλωση νέας καπιταλιστικής κρίσης, για την οποία μάλιστα ανοιχτά προειδοποιούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και τα αστικά επιτελεία, η Κρ. Λαγκάρντ εστίασε στην τόνωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή των παρεμβάσεων που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, αλλά και στην έγκαιρη διαμόρφωση αποθεματικών ασφαλείας, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρχει περιθώριο δράσης όταν θα έρθει η επόμενη κρίση. Επιπλέον, συνέστησε την αποφυγή των μέτρων προστατευτισμού, αναφορικά με τις ροές στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς, όπως είπε, με τις πρακτικές αυτές αποθαρρύνονται οι επενδυτές.

Διεργασίες για το νέο αντιλαϊκό «πακέτο»

Σε αυτό το φόντο, εξελίσσονται οι διεργασίες και τα παζάρια αναφορικά με τη διαμόρφωση του νέου εποπτικού πλαισίου της αντιλαϊκής πολιτικής και για τους τρόπους διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. Μάλιστα, τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του λεγόμενου Washington Group, που απαρτίζεται από το κουαρτέτο (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) καθώς και από υπουργούς Οικονομικών των «ισχυρών» καπιταλιστικών οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.). Σε αυτό το επίπεδο, θα συζητηθεί το συνολικό «πακέτο», το οποίο, βέβαια, πέρα και πάνω από τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, έχει «κοινό παρονομαστή» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής σε ορίζοντα δεκαετιών, μέχρι και το 2060. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ προγραμματίζεται σειρά πολυμερών και διμερών συναντήσεων, τόσο για τα γενικότερα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας όσο και της ελληνικής.

Το «παρών» στη Σύνοδο του ΔΝΤ (χωρίς βέβαια συμμετοχή στο Washington Group) δίνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον σειρά διαδοχικών συναντήσεων με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπ. Λεμέρ, και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Αύριο Σάββατο, ο Ευ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, και με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.

Επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 27 Απρίλη στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου ο Ευ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο», που προετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του «κουαρτέτου» θα επανέλθουν στην Αθήνα μετά την πρώτη βδομάδα του Μάη.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός Τύπος επαναφέρει τα σενάρια ολιγόμηνης παράτασης του τρέχοντος μνημονίου. Σύμφωνα με τη «Suddeutsche Zeitung», ο λόγος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους. Βέβαια, ως «εναλλακτική» για τυχόν «καθυστερήσεις» στα 88 νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» εξετάζεται και η μεταφορά στο υπό διαμόρφωση εποπτικό πλαίσιο της «επόμενης μέρας».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος μνημονίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι «η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, φέτος το καλοκαίρι». Στο ίδιο μήκος, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, δήλωσε ότι δεν γίνονται συζητήσεις για μια παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος, ενώ όπως είπε, δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης, γιατί αυτό θα σήμαινε νέους όρους. Να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο της παράτασης όσο και η προληπτική γραμμή χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων θα βρίσκεται στην προμετωπίδα της πολιτικής για την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με την Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, «θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία με τις κυβερνήσεις - πιστωτές της Ευρωζώνης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσής της στις 20 Αυγούστου, ώστε να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

Στο ζήτημα της κλιμάκωσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εστίασε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, λέγοντας ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να διανυθεί». Σύμφωνα με την ίδια, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε «πολύ δραστικά μέτρα» που δεν υπαγορεύτηκαν απαραίτητα από το ΔΝΤ.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, εκτίμησε ότι η υπόθεση του ελληνικού χρέους «είναι σε καλό δρόμο». Αναφερόμενος στην περίοδο της θητείας του, υπογράμμισε ότι «συνεργαστήκαμε με την Κρ. Λαγκάρντ, κατά την περίοδο των σκληρών διαπραγματεύσεων, πολύ στενά για το θέμα της Ελλάδας, γιατί δεν θέλαμε να δούμε μια χώρα της Ευρωζώνης να καταρρέει και να βγαίνει εκτός Ευρωζώνης».

ΒΟΥΛΗ
Μία ακόμα σύμβαση για την ... καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφίστηκε χτες με ευρεία πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής μία ακόμα διακρατική σύμβαση, ανάμεσα στις αμέτρητες που έχουν «περάσει», τάχα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής των πολυεθνικών. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για «Κύρωση της Συμφωνίας» μεταξύ των αρμόδιων αρχών Ελλάδας - ΗΠΑ «για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα και διατάξεις εφαρμογής».

Η σύμβαση ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, πλην ναζιστικής Χρυσής Αυγής, η οποία δεν άσκησε κάποια ουσιαστική κριτική. Ενώ όλοι μαζί βρήκαν ευκαιρία να αντιπαρατεθούν για το μείγμα διαχείρισης του αστικού συστήματος.

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ως ειδικός αγορητής, επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ότι «θα φαινόταν μια αντίφαση ανάμεσα στις διακηρύξεις και στην υποτιθέμενη πρακτική των ΗΠΑ για φορολογική δικαιοσύνη και για την έγνοια τους στην πάταξη της φοροδιαφυγής και από την άλλη μεριά στους βομβαρδισμούς τους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που σκοτώνουν λαούς, μοιράζουν αγορές, ελέγχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, κάνοντας αυτούς τους πολέμους. Ομως, δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίφαση. Ο,τι κάνουν εν καιρώ πολέμου κατά τη διάρκεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κάνουν και κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, με το πιστόλι στον κρόταφο απέναντι στους λαούς, προς όφελος των πολυεθνικών».

Οσον αφορά αυτές τις συμφωνίες σημείωσε ότι πρόκειται για υποκρισία «διότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, προσπαθούν να συγκαλύψουν την όψη των ανταγωνισμών που υπάρχουν ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ποιες πολυεθνικές θα έχουν το πάνω χέρι στη μοιρασιά, τον ακήρυχτο εμπορικό πόλεμο ο οποίος υπάρχει ανάμεσα στις ΗΠΑ, από τη μια μεριά, και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την άλλη».

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι όλοι, ΗΠΑ, ΕΕ, οι χώρες του ΟΟΣΑ «στηρίζουν με νύχια και με δόντια, με κάθε τρόπο, τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου», διαμορφώνοντας «ένα ευνοϊκό πεδίο δράσης γι' αυτές» με «τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αναπτυξιακά κίνητρα, τα χρηματοδοτικά πακέτα, τα φορολογικά κίνητρα, τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα», φορολογικούς παραδείσους και νομοθετούν «μέτρα ολομέτωπης επίθεσης απέναντι στα εργατικά δικαιώματα, στα δικαιώματα των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, στα λαϊκά γενικότερα δικαιώματα», για το κέρδος τους.

Ενώ τόνισε ότι όλες αυτές οι συμβάσεις χρησιμοποιούνται και ως πρόσχημα «για να εξαπολυθούν νέα κύματα φοροεπιδρομής απέναντι στα φτωχά λαϊκά στρώματα. «Μεταφέρετε τα φορολογικά έσοδα που είναι απαραίτητα να συγκεντρωθούν, στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των λαϊκών στρωμάτων», υπογράμμισε.

Κλήση του Π. Καμμένου

Την κλήση του Π. Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την υπόθεση της γνωστής συμφωνίας που είχε κλείσει η κυβέρνηση και η οποία ακυρώθηκε στη συνέχεια για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σ. Αραβία, αποφάσισε χτες η Επιτροπή. Η Επιτροπή επανήλθε μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ότι έχει αρμοδιότητα να ακροαστεί τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο, για ένα θέμα που αφορά και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο δηλαδή την Ολομέλεια. Αποφασίστηκε μεν η πρόκληση για κατάθεση στον Π. Καμμένο, ωστόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Τ. Χριστοδουλοπούλου απέκλεισε κάθε περίπτωση να κληθούν και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται όπως ο Β. Παπαδόπουλος, που εμφανίζεται ως μεσάζοντας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντιπαράθεση της προέδρου με βουλευτές της ΝΔ και τον Ευ. Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι και αποχώρησαν μαζί με τους βουλευτές του Ποταμιού, κάνοντας λόγο για κάλυψη του υπουργού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, τόνισε ότι το θέμα δεν είναι απλά νομικό ή κανονιστικό, είναι κυρίως «πολιτικό και ηθικό», επισημαίνοντας ότι στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, όλα τα άλλα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ, είχαν δεχτεί την πώληση πολεμικού υλικού σε ένα κράτος όπως η Σ. Αραβία, που επιτίθεται κατά του λαού της Υεμένης και παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή. Ανέφερε ότι και βέβαια θα πρέπει να κληθεί να καταθέσει ο Π. Καμμένος, όμως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανένα πρόσωπο, ανάλογα με την πορεία της υπόθεσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ