ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πρώτο «πακέτο» στη νέα ενίσχυση της φοροληστείας σε βάρος του λαού...

...και ακολουθούν κι άλλα, όπως οι νέοι έμμεσοι φόροι, καθώς και ο τελικός λογαριασμός των αντιλαϊκών παζαριών με τους «θεσμούς»

Πάνω στην κλιμάκωση του χαρατσώματος του λαού «χτίζονται» τα πρωτογενή πλεονάσματα για λογαριασμό του κεφαλαίου...
Πάνω στην κλιμάκωση του χαρατσώματος του λαού «χτίζονται» τα πρωτογενή πλεονάσματα για λογαριασμό του κεφαλαίου...
Με πρώτο βήμα τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου και τις περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις να ξεκινούν από μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που αντιστοιχούν σε αποδοχές της τάξης των 650 ευρώ το μήνα, κλιμακώνεται η φοροληστεία απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που δημοσιοποιήθηκε χτες (είναι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τόσο το Ασφαλιστικό, όσο και το εν λόγω τμήμα του Φορολογικού) και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Βέβαια, πρόκειται μόνο για ένα τμήμα της έντασης της αντιλαϊκής φοροεπίθεσης που εκδηλώνεται στο έδαφος της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου: «Προ των πυλών» βρίσκονται και οι επόμενες στη σειρά φορολογικές διατάξεις, που αφορούν στην παραπέρα απογείωση της φοροαφαίμαξης μέσω της διόγκωσης του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων και άλλων χαρατσιών που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, αλλά και νέων συνοδευτικών παρεμβάσεων στην άμεση φορολογία των λαϊκών εισοδημάτων.

Να σημειωθεί ότι το ήδη συμφωνημένο με τους «θεσμούς» νέο αντιλαϊκό «φορο-πακέτο» φτάνει στα 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και είναι ισόποσα μοιρασμένο (από 1,8 δισ.) σε άμεσους φόρους στο εισόδημα και έμμεσους φόρους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση.

Αυτό, με τη σειρά του, αποτελεί τη συνέχεια των μόνιμων μέτρων τόσο από τα προηγούμενα όσο και από το σημερινό μνημόνιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και οι προηγούμενες μαζικές αυξήσεις στο ΦΠΑ στις οποίες προχώρησε και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω των οποίων προσδοκά τη διόγκωση των κρατικών εσόδων κατά 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση...

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

1) Καθιερώνεται ενιαία κλίμακα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες), που διαμορφώνεται ως εξής:

-- 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

-- 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

-- 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

-- 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Το έμμεσο αφορολόγητο όριο στη νέα κλίμακα μειώνεται από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, καθώς η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 στα 2.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο δεν εφαρμόζεται στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 μέχρι 9.550 ευρώ, οι οποίοι έως τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα, οι επιβαρύνσεις, μέσω της φορολογικής κλίμακας, ακουμπάνε όλα τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα νιώσουν τις μειώσεις στην τσέπη τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στη φορολογία εισοδήματος θα έχουν αναδρομική εφαρμογή, από 1/1/2016.

2) Με τη νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα ισχύουν συντελεστές φόρου που θα επιβάλλονται κλιμακωτά ως εξής:

-- 2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 μέχρι τα 20.000 ευρώ

-- 5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 μέχρι 30.000 ευρώ

-- 6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 μέχρι 40.000 ευρώ κ.ο.κ.

Ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις επίσης θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους.

Η νέα φορολογική κλίμακα, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο. Για παράδειγμα, η επιβάρυνση στα εισοδήματα από 10.000 μέχρι 12.000 ευρώ διαμορφώνεται στα 100 ευρώ.

Μειώσεις φόρου προβλέπονται στα εισοδήματα από 28.000 μέχρι 44.000 ευρώ, όπως επίσης και για μεγαλύτερα προσωπικά εισοδήματα που κυμαίνονται από 52.000 μέχρι 58.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιστροφή φόρου (μέχρι 2.000 ευρώ) θα υποχωρεί κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από 20.000, δηλαδή θα ισχύει και για προσωπικά εισοδήματα μέχρι 220.000 ευρώ, στο πλαίσιο της «φορολογικής δικαιοσύνης» και ενώ απογειώνεται η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων...

3) Για τα εισοδήματα από ακίνητα, παραμένει η αυτοτελής κλίμακα φορολόγησης, που διαμορφώνεται ως εξής:

-- Για ετήσιο ποσό μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Σε αυτό το πλαίσιο, λαϊκά νοικοκυριά, που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ το χρόνο.

-- Για ενοίκια από 12.000 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 33% στο 35%, ενώ καθιερώνεται συντελεστής 45% για τα μεγαλύτερα ποσά.

4) Προβλέπεται επίσης η αυτοτελής φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων επί των επιχειρηματικών κερδών με συντελεστή 15% (από 10%), χωρίς βέβαια να αθροίζεται στη φορολογική κλίμακα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η φορολογία επί των μερισμάτων (15%) διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα ακόμη και από το συντελεστή (22%) που ισχύει στο πρώτο κλιμάκιο των μισθωτών - συνταξιούχων...

Απόσυρση μέτρων σε όφελος του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει την οριστική απόσυρση της υπάρχουσας ρύθμισης για την επιβολή ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Από το συγκεκριμένο μέτρο, που είχε έλθει ως «ισοδύναμο» για τη μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, προβλέπονταν έσοδα ύψους 215 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το μέτρο αυτό μετά από διαδοχικές αναβολές ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη, ενώ πλέον αποσύρεται οριστικά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα έσοδα όλων των τυχερών παιχνιδιών από το 30% στο 35% επί του μεικτού κέρδους, που σε κάθε περίπτωση δεν καλύπτει τις απώλειες από την απόσυρση της προηγούμενης ρύθμισης.

Νέο «πακέτο» στα σκαριά

Υπενθυμίζουμε πως σε ό,τι αφορά το Φορολογικό, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Ευρωζώνης κατέθεσε «συμβιβαστική πρόταση» που προβλέπει τη σταδιακή συρρίκνωση του άτυπου αφορολόγητου (για μισθωτούς και συνταξιούχους) στα 8.182 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας.

Προ των πυλών βρίσκεται και η παραπέρα απογείωση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται επίσης:

-- Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τα προϊόντα καπνού.

-- Η απογείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης από 13% στο νέο επίσης αυξημένο «κανονικό» συντελεστή, που διαμορφώνεται σε 24% (από 23%).

-- Η αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία, η επιβολή τέλους για την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητής τηλεφωνίας.

-- Κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει για φάρμακα, βιβλία, θέατρα, καθώς και σειρά άλλων νέων μέτρων...


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Για διαβουλεύσεις στο Παρίσι

Διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο προσπαθειών της κυβέρνησης για οικοδόμηση αξόνων με άλλες αστικές τάξεις, προς στήριξη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Χτες συναντήθηκε με τον Γάλλο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Α. Ντεζίρ. Επιπλέον, στην πρεσβευτική κατοικία στο Παρίσι, συναντήθηκε με επικεφαλής «δεξαμενών σκέψης» της Γαλλίας. Ενδεικτικά, λέγεται ότι στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Π. Μπονιφάς, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS), ο Ιβ Μπερτονσινί, διευθυντής του Ιδρύματος Ζακ Ντελόρ, ο Ζ. Ντ. Τζουλιάνι, πρόεδρος του Ιδρύματος Robert Schuman, η Α. Λεβαλουά, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και Μέσης Ανατολής (iReMMo), καθώς και η Αν Μέισι, από την οργάνωση «Confrontations Europe».

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα που συζητήθηκαν ήταν το «μέλλον της Ευρώπης», η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με γείτονες χώρες και ειδικότερα με Τουρκία, Αλβανία και Βουλγαρία.

Ο Ελληνας υπουργός φέρεται να ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την ανάπτυξη πρόσφατων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή, όπως η τριμερής συνεργασία με Κύπρο - Αίγυπτο - Ισραήλ, η συνάντηση των γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, καθώς και η επικείμενη τετραμερής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, με βασικό άξονα τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Σήμερα, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Μαρκ Ερό. Αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν το Προσφυγικό, τη Συρία, τις «ειρηνευτικές προσπάθειες» στο Μεσανατολικό, το ρόλο της ΕΕ, καθώς και τις σχέσεις της με την Τουρκία, υπό το φως της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, την εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων και τον περαιτέρω συντονισμό σε διμερείς πρωτοβουλίες, όπου συγκλίνουν συμφέροντα των δύο πλευρών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ