ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Μαχητική περήφανη απάντηση στην εξοντωτική πολιτική

Χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς από κάθε γωνιά της χώρας κατέκλυσαν την Αθήνα

Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου

Phasma

Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Ούτε το ταξίδι, ούτε η βροχή, ούτε η προχωρημένη - για πολλούς - ηλικία στάθηκαν εμπόδιο για να γεμίσουν ασφυκτικά χτες οι δρόμοι της Αθήνας από τους χιλιάδες συνταξιούχους από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, που πήραν μέρος στο μεγαλειώδες Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΤΑΕΟΑΕΕ. Η ιδιαίτερα μαζική κινητοποίηση των απόμαχων της δουλειάς επέβαλλε στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να «ανοίξει» την πόρτα στο Μέγαρο Μαξίμου και να πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία των χιλιάδων διαδηλωτών.

Ο πρωθυπουργός - σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων - απέφυγε να απαντήσει στα καυτά προβλήματα και στα αιτήματά τους και δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καλέσει σε συνάντηση τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να συζητήσουν με βάση το υπόμνημα που κατατέθηκε και να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα.

Παρόντες στο συλλαλητήριο των συνταξιούχων ήταν ο Σπ. Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ.

Από κάθε περιοχή στο κέντρο της Αθήνας

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να καταφτάνουν στην Ομόνοια το ένα πούλμαν μετά το άλλο - 40 στον αριθμό - από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Στερεά, τη Θεσσαλία και τα νησιά της χώρας. Ανάλογη ήταν και η προσέλευσή τους από τις περιοχές της Αττικής. Οι συνταξιούχοι συγκρότησαν ένα μεγάλο ποτάμι στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη Σταδίου, όπου ήταν και η κεντρική τους συγκέντρωση.

Από το βήμα ο κεντρικός ομιλητής Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, υπογράμμισε: «Θα μείνουμε εδώ και θα αγωνιστούμε ταξικά χωρίς συντεχνιακές αυταπάτες και θα δώσουμε συνέχεια στους αγώνες μας μαζί με την εργατική τάξη, τα παιδιά μας, γιατί γνωρίζουμε ότι η καπιταλιστική κρίση δεν έπεσε από τον ουρανό που προσπαθούν να μας πείσουν οι πολιτικοσυνδικαλιστικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Αυτοί και εκείνοι που την υπηρετούν έφεραν τα μνημόνια και επέτειναν τα αντεργατικά μέτρα. Με τον αγώνα μας και τη γνώση και τη μαζική δράση να νικήσουμε το φόβο, την τρομοκρατία, τις ψεύτικες ελπίδες, γιατί όταν υιοθετούνται δεν οδηγούν προς το καλύτερο, αντίθετα σπρώχνουν τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στην ενσωμάτωση, στην αποστράτευση, απομαζικοποιούν και υπονομεύουν τους αγώνες».

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης οι: Π. Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Π. Τάτσης πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Γ. Ζώης, πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Π. Βασιλόπουλος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΟΣΕ, ο Γ. Βρανάς, πρόεδρος Συνταξιούχων ΠΕΣ - ΝΑΤ. Επίσης χαιρέτισαν και εκπρόσωποι των συνταξιούχων από την επαρχία, από την Πανελλήνια Ενωση Απόστρατων Πυροσβεστικού Σώματος, την Ενωση Απόστρατων Αστυνομικών Αττικής, την Πανελλαδική Ομοσπονδία Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΙΚΑ.

Συγκροτημένα με πικέτες και πανό, όγκο και παλμό, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους προς το Μέγαρο Μαξίμου. Πλήθος τα συνθήματα που αντήχησαν στους δρόμους της Αθήνας όπως: «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός», «Οχι στα χαράτσια και στη φοροληστεία την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Δώστε λεφτά για την υγεία, κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία», «Εργατιά - Γηρατειά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».

Τα αιτήματα

Με το υπόμνημα που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις απαιτούν:

  • Αποκατάσταση στις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις, στα δώρα, και επιδόματα. Καμία περικοπή στις δαπάνες, για Φάρμακα και δημόσια Υγεία. Κατάργηση των χαρατσιών της φοροληστείας, και όλων των αντισυνταξιουχικών, αντιασφαλιστικών νόμων και μνημονίων. Να επανέλθουν όλες οι παροχές για τα προγράμματα λουτροθεραπείας και θεραπευτικού τουρισμού.
  • Κανένα δημόσιο νοσοκομείο, πολυϊατρείο ή νοσοκομείο του ΙΚΑ ή άλλου Ταμείου να μην κλείσει ή συγχωνευτεί, και να ανοίξουν όσα έχουν κλείσει.
  • Να γίνουν άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, για την κάλυψη των αναγκών μας. Με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή των ασθενών για περίθαλψη, στα εξωτερικά ιατρεία, των δημοσίων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και η συμμετοχή τους σε φάρμακα και εξετάσεις.
  • Να επανέλθουν τα «κουρεμένα» στα αποθεματικά των Ταμείων με ευθύνη του Κράτους. Οχι στον τζόγο, που τα έχουν τοποθετήσει. Αμεσα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
  • Αποκλειστικά, δημόσιο, δωρεάν ενιαίο, καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, στην Υγεία. Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων - συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Βγάζουν λάδι τους μεγαλοφραουλάδες

Στα γεγονότα της Μανωλάδας αναφέρθηκε προχτές ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κοντογιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο (9,84). Τι είπε; Αντιγράφουμε επί λέξει: «Πρόκειται για ακραίο αλλά μεμονωμένο γεγονός. Αφορά έναν μόνο παραγωγό (...) Μεμονωμένα περιστατικά υπάρχουν, όμως δεν μπορεί να "τσουβαλιάζουμε" μια υγιή παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή (...) Αυτός ο άνθρωπος είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία και στις αρχές για το ότι κάνει συστηματικά τέτοια πράγματα, όπως και οι επιστάτες του για διάφορα άλλα αδικήματα. Η δικαιοσύνη και οι αρχές οφείλουν να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά, διότι δεν μπορεί η έκνομη δραστηριότητα ενός να ρίχνει λάσπη στη δραστηριότητα όλων των άλλων (...) Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο έχουν μιλήσει και οι συνάδελφοί του από την περιοχή, επισημαίνοντας ότι συστηματικά δεν πληρώνει τους εργάτες»...

Δηλαδή, σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ, ένας κακός επιχειρηματίας και η κακιά η ώρα φταίνε για το μακελειό σε βάρος των μεταναστών εργατών γης, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικό των συνθηκών εργασίας και της συμπεριφοράς που δείχνουν οι καπιταλιστές φραουλάδες της περιοχής στους εργαζόμενους που απασχολούν. Οπως μάλιστα σημείωσε ο ίδιος... «Στην περιοχή καλλιεργούνται γύρω στις 90 χιλιάδες στρέμματα. Είναι 120 παραγωγοί και την περίοδο αυτή, που είναι περίοδος έξαρσης για τη συλλογή του προϊόντος, μπορεί να χρειαστούν 5.000 έως 8.000 εργατικά χέρια την ημέρα. Μιλάμε για εργάτες οι οποίοι πληρώνονται από 22 έως 25 ευρώ την ημέρα για εργασία από τις 7 το πρωί έως τη μια το μεσημέρι». Δηλαδή, οι μετανάστες εργάτες όχι μόνο δεν έχουν κανένα λόγο να διαμαρτύρονται, αλλά είναι και από τους ευνοημένους, αφού για 6 ώρες δουλειάς (!) πληρώνονται 20 - 25 ευρώ!

***

Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική και αυτή θέλει να κρύψει ο συγκεκριμένος βουλευτής, το κόμμα του και συνολικά η κυβέρνηση. Πρώτ' απ' όλα λέει ψέματα για τις ώρες δουλειάς. Οι μετανάστες εργάτες δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο. Από τα ξημερώματα μέχρι να βραδιάσει για αυτά τα 20-25 ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι οι χιλιάδες μετανάστες εργάτες ζούνε και δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, παραμένουν συστηματικά απλήρωτοι από τους μεγαλοεργοδότες της περιοχής και πέφτουν θύματα εκβιασμών και τραμπουκισμού από τους επιστάτες τους. Αυτό απέδειξαν περίτρανα τα γεγονότα του 2008 και αυτά που ακολούθησαν και τα οποία είναι η κορυφή μόνο του παγόβουνου όσων πραγματικά συμβαίνουν. Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση η προχτεσινή ένοπλη επίθεση, γιατί και το 2008 οι κουμπουριές έδιναν και έπαιρναν στα αγροκτήματα των μεγαλοπαραγωγών, ακόμα και τη μέρα που στους δρόμους της Μανωλάδας διαδήλωνε το ΠΑΜΕ. Ποιος είναι όμως ο καημός όσων υπερασπίζονται ή συγκαλύπτουν τάχα αθώα την κατάσταση στη Μανωλάδα; Λέει ο Γ. Κοντογιάννης: «Σας επισημαίνω ότι πέρυσι ο κύκλος εργασιών από την φράουλα ήταν 100 εκατ. ευρώ και το 99% της παραγωγής εξήχθη στο εξωτερικό. Υπάρχουν περιστατικά και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά αυτό είναι απόρροια ενός θολού εργασιακού καθεστώτος, στα οποία εμείς οι πολιτικοί σε συνεργασία με τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία, έχουμε χρέος να δώσουμε μια λύση. Δεν μπορούμε να το αφήνουμε έτσι να συνεχίζεται και να δυσφημίζει την παραγωγή και τη χώρα».

***

Τα μεγέθη της παραγωγής που αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ δεν αντιστοιχούν σε μικροκαλλιέργειες, αλλά σε καπιταλιστές καλλιεργητές και εξαγωγείς. Είναι δηλαδή παραγωγοί που καμιά σχέση δεν έχουν με τους φτωχομεσαίους αγρότες. Εκμεταλλεύονται εργατική δύναμη και η συμπεριφορά τους απέναντι στους εργάτες γης είναι δείγμα της σαπίλας του καπιταλισμού. Τα κόμματά τους τους καλύπτουν και λένε ότι για τη βαρβαρότητα που ζουν οι εργάτες φταίει το «αρρύθμιστο» εργασιακό πλαίσιο! Αλλο ψέμα, αφού το εργασιακό πλαίσιο είναι ρυθμισμένο από τις κυβερνήσεις υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά όταν υπερασπίζονται τους μεγαλοεπιχειρηματίες, μιλώντας δημόσια, συγκαλύπτουν τη βαρβαρότητα πιο σωστά την κόλαση σαν αυτή της Μανωλάδας. Είναι κυνικοί και επικίνδυνοι. Αποδείχνεται ότι Ελληνες και μετανάστες εργάτες δεν έχουν άλλο δρόμο από το να παλέψουν μαζί ενάντια στη ρίζα που γεννά το πρόβλημα: Τους καπιταλιστές και την εξουσία τους, που γεννά την εκμετάλλευση και φτάνει να αντιμετωπίζει τους εργάτες σαν σκυλιά στο αμπέλι...


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ